Wel of geen muziek bij het werk?

radioEen paar weken geleden publiceerde ik hier het artikel “8 Productiviteitstips voor thuiswerkers“. In dit artikel schreef ik onder andere: “Zorg voor een rustige werkomgeving: liever geen muziek of anders heel zachtjes in de achtergrond“. Dat leverde in de reacties flink wat discussie op tussen de voor- en tegenstanders van muziek tijdens het werk. Voor mij aanleiding om beide kanten van dit debat nog eens onder de loep te nemen.

Terzijde: ik ben zelf geen fan van muziek tijdens het werk. Als experiment heb ik Spotify aangezet tijdens het schrijven van dit artikel…

VOOR: Muziek helpt je te concentreren tijdens het werk

Verscheidene studies hebben aangetoond, dat het luisteren naar muziek een enorme verbetering van de concentratie tot gevolg heeft. En daarbij maakt het soort werk niet uit.

Luisteren naar bijvoorbeeld klassieke muziek zorgt er voor dat het deel van je brein dat niet aan een taak werkt wordt beziggehouden en zorgt zo voor een betere concentratie 1. Een ander artikel beschrijft hoe muziek en taal met elkaar integreren 2. Dit artikel gaat ook in op hoe kinderen zich ontwikkelen en het belang van muziek voor kinderen.

Hier zijn een paar redenen waarom muziek je helpt om te concentreren:

  • Wanneer je jouw aandacht richt op een bepaalde klus, dan raak je gemakkelijk afgeleid. Dat komt omdat je maar een klein deel van je brein gebruikt voor de klus. De rest van je brein wordt niet beziggehouden en heeft de neiging om naar allerlei andere zaken af te dwalen. Wanneer je naar muziek luistert volg je onbewust het ritme en absorbeer je de melodie. Je houdt om het maar zo te zeggen je latente brein bezig.
  • Je komt in de juiste stemming. Muziek heeft de eigenschap dat het je stemming kan veranderen. Je kan dat handig gebruiken wanneer je aan het werk moet door afspeellijsten specifiek voor bij het werk samen te stellen.
  • Je hebt meer plezier in je werk. Juist wanneer je iets moet doen wat je niet prettig vindt of dat uiterst saai is, dan kun je muziek gebruiken om jouw werk wat op te vrolijken.
  • Het kan dienen als keukenwekker. Net zoals een Pomodoro timer (zie ook dit artikel “Gaat een tomaat u helpen om productiever te worden?) kun je het afspelen van nummers gebruiken om op gezette tijden een pauze te nemen. Als de gemiddelde tijdsduur van een nummer 4 minuten is, dan heb je na het afspelen van 6 nummers ongeveer 24 minuten (= 1 pomodoro) geconcentreerd gewerkt.

Bron: http://centermez.com/2011/11/29/4-reasons-music-helps-you-focus/

TEGEN: Muziek tijdens het werk is slecht voor je

Luisteren naar muziek onder het werk is slecht voor je productiviteit. Een recente studie van de Universiteit van Wales onderzocht wat voor invloed muziekvoorkeur heeft op het werk. Kunnen we wel goed werken als we luisteren naar muziek die we prettig vinden versus muziek waar we weinig aan vinden? De onderzoekers bestudeerden 25 vrijwilligers tussen de 18 en 30 jaar oud. De muziek waar ze naar moesten luisteren was trash metal. Gekozen vanwege het feit dat alle deelnemers daar een hekel aan hadden. De deelnemers moesten een lijst van 8 medeklinkers in een bepaalde volgorde onthouden. Daarbij werden ze respectievelijk blootgesteld aan hun eigen, zelf meegebrachte favoriete muziek en aan de trash metal waar ze een hekel aan hadden.

Hun vermogen om de medeklinkers te onthouden was ernstig aangetast. Welke muziek ook naar geluisterd werd, in alle gevallen waren de prestaties onder de maat: Of je de muziek die gespeeld nu wel of niet prettig vond maakte geen verschil. De prestaties waren in beide gevallen even slecht.

Dit onderzoek suggereert dat er een verband bestaat tussen goed presteren en een rustige werkomgeving. Toch kan er waarschijnlijk wel gesteld worden dat voor werk dat minder aandacht nodig heeft, muziek in de achtergrond weinig kwaad kan. Denk aan mensen die moeten werken in een magazijn of aan een lopende band. Het soort werk is dus ook bepalend. Dus voordat je die iPod of radio knoerthard aanzet is het goed om te beseffen dat je wellicht beter af bent met een rustigere werkomgeving.

Bron: http://fyiliving.com/health-news/gulp-listening-to-music-at-work-is-bad-for-you/

Dus wel of geen muziek bij het werk?

Het mag duidelijk zijn dat mijn beperkte onderzoekje geen uitsluitsel geeft. Noch de voorstanders, noch de tegenstanders krijgen gelijk. Alhoewel het onderzoek van de Universiteit van Wales aangeeft dat muziekvoorkeur geen rol speelt. Is het dan een kwestie van persoonlijke voorkeur? De tijd zal het leren…

Mijn experiment: Hoe zit het met mijn eigen ervaring bij het schrijven van dit artikel. Ik heb Spotify aangezet met eerst alternatieve rock. Ik had al snel de neiging om de muziek weer uit te zetten. Na een andere afspeellijst te kiezen met een compilatie van Mozart muziek heb ik dit artikel voltooid. En dat viel me alleszins mee. Ben ik hiermee een nieuwe gelovige? Ik denk het niet. Ik kan nog steeds maar moeilijk wennen aan een muziekje tijdens mijn werk.


Hoe zit dat met jou? Wel of geen muziek tijdens het werk? En bij wat voor werk? En welke muziek? Laat je reactie hieronder achter.

  1. http://www.pickthebrain.com/blog/focus-better-by-listening-to-music/
  2. http://pattyinglishms.hubpages.com/hub/Music-Can-Save-the-Brain
Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

30 Comments

  • Maureen Brasker
    Posted 19/03/2019 1:28 pm 0Likes

    ik kan totaal niet tegen stilte als de computer van de hockeyruimte kapot is met de afspeellijsten pak ik mijn draagbare radio cd cassette speler uit de kluis en draai ik een cd ik kan die stilte niet aan

  • Marij
    Posted 15/12/2017 2:27 am 0Likes

    Liever geen muziek op het werk, tenzij klassiek. Ooit had ik een collega die van afgrijselijke muziek hield, hij had een radio keihard aanstaan, hij zette hem wel zachter als ik daarom vroeg maar zijn korte termijngeheugen liet hem telkens weer in de steek. Voor cliënten die je aan de telefoon hebt is het ook storend. Een beetje superlijm bracht uitkomst, knop op heel zacht, beetje lijm ertussen, heerlijk rustig. Als het muziek is die je lelijk vindt leidt dat af omdat je je voortdurend ergert. Als je met meerdere mensen in een ruimte werkt zijn er altijd mensen die de muziek niet waarderen, niet iedereen houdt van hiphop of van een vioolconcert van Bruch. Geen muziek, geen ruzie. Wie muziek wil horen kan zijn smartphone gebruiken, niet te hard svp.

  • Maureen Brasker
    Posted 13/12/2017 6:42 am 0Likes

    ik neem altijd mijn eigen muziek mee naar het werk ik heb daar een muziekapparaat in de kluis staan het is daar anders een depressieve stilte op sportcomplex De Meerpaal totaal niet fijn werken mijn collega’s vinden het geen probleem dat ik mijn eigen muziek draai vinden ze gezellig

  • Frustrerende Zus
    Posted 12/01/2017 10:41 am 0Likes

    Ik vind de discussie ook erg in 1 richting denkend. Of wel of niet muziek aan op de werkvloer enz.
    Ik vind het prima als mensen muziek willen luisteren, maar dan moet het ook stil zijn voor diegene die graag stilte heeft. Of die ene zeurt of de andere. Als je dus productieve mensen wilt hebben moet beide mogelijk zijn. Maakt mij niet uit hoe bazen dit oplossen!!!
    Mijn broer, die autistisch is moet nu dus verplicht meeluisteren met de rest naar de radio, omdat zij dat zo graag willen. Maar ondertussen is mijn broer te gestresst om te gaan werken. Dit is nu al een lange tijd, maar er kont maar geen oplossing voor hem terwijl hij zo graag werkt. Ik vind dit zelf frustrerend. Wat nu?

    Frustrerende zus.

  • Emiel Kappert
    Posted 21/08/2013 7:59 am 0Likes

    Het antwoord op deze post is Focus@Will (https://www.focusatwill.com/). Waar ik normaal moeite heb om te schrijven met muziek op, is het met deze muziekkeuze steeds makkelijker om geconcentreerd te werken. Verschillende muziekstijlen beschikbaar!

  • Geluid Amsterdam
    Posted 20/08/2013 11:00 am 0Likes

    Volgens mij is het onderzoek uit Wales duidelijk. Bij taken waarbij lage concentratie nodig is (weinig breinactiviteit) zal het invloed gering zijn. Echter bij complexere taken (al het onthouden van 8 medeklinkers) is er significant sprake van afleiding en niveauverlies door muziek. Mijn tip: bij ons op kantoor staat er geen muziek aan wanneer er gewerkt moet worden maar om het half uur hebben we een korte pauze waarbij we één nummer luisteren. Houdt de geest fris en energiek!

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 20/08/2013 11:10 am 0Likes

      Dat is natuurlijk ook een heel leuke oplossing om voor en tegenstanders te verenigen!

  • Bas Grolleman
    Posted 19/08/2013 7:45 pm 0Likes

    Een truuk die ik al een tijdje toepas is een kleine speellijst (10 nummers) per dag aanmaken. Omdat ik zelf de nummers kies aan het begin van de dag komt de muziek perfect over met mijn smaak van de dag, maar omdat het telkens dezelfde nummers zijn breekt nergens mijn concentratie.

    Uitzoeken van muziek kost me 5 minuten, maar ik bespaar omdat ik niet loop te “Zappen” naar een lekker nummer.

  • Peter
    Posted 15/08/2013 2:41 pm 0Likes

    Een aantal keer per week heb ik het geluk te mogen werken op een luidruchtige afdeling. Veel telefoontjes en heen-en-weer geroep, de hele dag door.

    Als ik dan echt even aan projecten moet werken, dan gaat de koptelefoon op met een aantal podcasts. Mijn voorkeur gaat dan uit naar minimal techno mix of gelijksoortige muziek, dit vanwege het monotone geluid, Weinig spanning en geen pieken zorgen ervoor dat de muziek mij niet afleidt. Dan kom ik echt in een lekkere flow.

    Radio bijvoorbeeld is voor mij geen optie. Dan ga ik toch af en toe zitten luisteren ipv geconcentreerd aan het werk te zijn.

  • Arjan Broere
    Posted 15/08/2013 11:47 am 0Likes

    Voor mij hangt het sterk af wat voor werk ik doe. Als ik bijv iets moet doen dat weinig aandacht vraagt, dan vind ik Studio Brussel (radio) leuk en onderhoudend.

    Voor de meeste taken vind ik 22tracks ideaal: allerlei stijlen oa Relax en Deep house die lekker doorgaan.

    Echt vervelende taken die veel aandacht vragen (iets met formulieren en belasting), waarbij ik van alles wil onthouden en geen fouten wil maken, dan wil ik stilte.

    Spotify vind ik met afspeellijsten (die van stubru bijv) ook handig maar ik ga dan ook wel eens erg lang op zoek naar de ideale lijst 😉

    • Jerre
      Posted 16/08/2013 2:13 pm 0Likes

      voor mij ook!

  • Antoine
    Posted 14/08/2013 1:31 pm 0Likes

    Heeft iemand al ervaring met…?
    http://coffitivity.com

    Verschillende ‘Café-achtergrondgeluiden’.

    Antoine

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 14/08/2013 2:01 pm 0Likes

      Grappig, ik klik net op de link voor de café achtergrondgeluiden om er vervolgens 10 minuten later achter te komen dat ik die nog steeds zachtjes had aan staan. Dus én focus én “muziek” kan bij mij dus ook!

    • Arjan Broere
      Posted 15/08/2013 11:44 am 0Likes

      Kende ik niet, die coffitivity 😉

      Op https://lifehacking.nl/algemeen/attention-firewalling/ vind je oa Chatterblocker

  • Sanne Buurma
    Posted 14/08/2013 10:48 am 0Likes

    Het varieert voor mij in de staat van hoeverre ik wat sneller afgeleid raak die dag, maar het ligt ook aan de taak voor handen. Wanneer er veel rumoer heerst en ik ben niet snel afgeleid, dan kan ik zonder muziek gerust een stuk programmeren zonder uit m’n focus te raken. Wanneer het rumoerig is en ik raak om wat voor reden ook sneller afgeleid, dan helpt het mij enorm om muziek aan te zetten om dezelfde taak geconcentreerd af te ronden. Het maakt mij dan niet zoveel uit wat voor soort muziek, zolang het maar muziek is die ik al vaker gedraaid heb, anders ligt de focus op de nieuwe muziek ontdekken.

    Voor bepaalde taken ligt het voor mij weer niet voor de hand om muziek aan te hebben van alle soorten, als ik technische boeken (vaak in het Engels) lees dan kom ik moeilijker weg met muziek met veel zang erin. Wat dan beter helpt is muziek waarbij dit beperkt blijft of niet aanwezig is (Variërend van house tot klassiek).

  • Jerre
    Posted 14/08/2013 9:56 am 0Likes
  • Jerre
    Posted 14/08/2013 9:43 am 0Likes

    Hoi Jos,

    We hebben samen met 3FM (Rabradio) zojuist een project afgerond om te onderzoeken wat voor muziek je helpt beter te studeren en/of te werken.

    In deze blogpost staat er onderaan iets geschreven over aanpak en resultaten: http://www.worldofminds.com/toe-aan-een-slimme-doorstart-na-de-zomer-mind-mapping-conferentie-in-nederland-open-spreekuur-en-resultaten-rabradio-3fm-experiment

    Aardig om te noemen is misschien dat de hersenfrequentie van de alfa staat van onze hersenen (de alerte leerstaat ofwel het frequentiegebied waarin je het beste kan focussen) overeenkomt met de ultra lange golf frequentie van de aarde….

    Vr. Gr. Jerre.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 14/08/2013 2:02 pm 0Likes

      Hmm… dus als ik supergeconcentreerd bezig ben, dan ben ik in “sync” met de aarde?? 🙂

      • jerre
        Posted 16/08/2013 1:34 pm 0Likes

        Volgens sommige ‘deskundigen’ ben je dan ‘in sync’. Interessant hierbij is bijvoorbeeld de discussie rond het boek van Lynne Mac Taggert – The Field die zegt allerlei fenomen te hebben geïnventariseerd bij vele Universiteiten over de hele wereld welke wetenschappelijk aantoonbaar zijn maar nog wetenschappelijk niet te verklaren zijn (wel door The Field). Wikipedia over haar volgende boek : The Intention Experiment, she discusses research in the field of human consciousness which she says supports the theory that “the universe is connected by a vast quantum energy field” and can be influenced by thought.

        Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Lynne_McTaggart

    • Paul Christian
      Posted 14/08/2013 2:15 pm 0Likes

      Gave reactie Jerre, over die Alfa staat en frequentie…. heb ik eens eerder over gehoord… ga ik even wat dieper onderzoeken.

      PS: Zelf luister ik vaak naar inspirerende podcasts tijdens het werk… met de smoes dat er een inspirerend effect vanuit gaat… maar het leidt toch dikwijls af, juist omdat het zo boeiend is…

      • Jerre
        Posted 16/08/2013 1:39 pm 0Likes

        Paul, ik kan je aanraden om:
        1) de podcasts boven de mindmaps op deze pagina te beluisteren: http://www.connectionofminds.com/events/rabradio-inzicht-in-beter-studeren/
        2) bij het luisteren een ‘pomodoro’ starten (zie voor tips mijn artikel hierover) met als doel aan het einde van de pomodoro minimaal een idee van je zelf op te schrijven en een keer per maand uit je ideeënlijst er een te selecteren die je gaat operationaliseren (door de 5WplusH te gebruiken).
        3) het hoorcollege ‘Kritsch Denken’ van NRC Academie te kopen en gaan beluisteren.

      • Jerre
        Posted 16/08/2013 2:12 pm 0Likes

        Hoi Paul, nog wat tips:

        1) de discussie rond de boeken van Lynne McTaggert http://en.wikipedia.org/wiki/Lynne_McTaggart
        2) hier staan wat podcasts van 1 à 2 minuten waar je echt wat leert 🙂 van interviews op 3FM http://www.connectionofminds.com/events/rabradio-inzicht-in-beter-studeren/
        3) zet een Pomodoro aan tijdens je podcast (zie voor tips mijn artikel) en stel een doel vooraf (bijv. dat je minimaal een idee eruit haalt en zet deze dan op een lijst en kies er een per maand die je uitwerkt met de 5wplusH (zie voor tips mijn artikel)

        • Paul Christian
          Posted 17/08/2013 2:08 pm 0Likes

          Hoi Jerre,

          Dank voor al je tips, daar kan ik wel mee vooruit denk ik :D, gave info dit!

  • Caroline
    Posted 14/08/2013 9:11 am 0Likes

    Geen radio of tempo muziek, daar word ik onrustig van ;-). Wel lounge of ‘zen’, iets van geluid op de achtergrond. En volgens mij heeft het ook te maken met de stemming waar je in bent. Soms zet ik de muziek weer snel uit, bij een klus waar ik eerder wel muziek bij aan had.

  • Robin
    Posted 14/08/2013 8:50 am 0Likes

    Heb het dan trouwens over een kleine internetafdeling of redactie, creatief werk afgewisseld met monotone (CMS) werkzaamheden.

  • Robin
    Posted 14/08/2013 8:48 am 0Likes

    Wel muziek, maar niet datgene waar normaal mijn voorkeur ligt, namelijk house en techno. Dat zou teveel afleiden. Iets als 3FM voldoet prima, juist als een afdeling geconcentreerd aan het werk is. Als er vergaderingen o.i.d. zijn dan kan het een storende factor zijn, maar absolute stilte ervaar ik altijd als ongemakkelijk op een afdeling. Als je me nu vraagt wat ik tijdens zo’n dag op de radio gehoord heb? Daar heb ik geen idee van, maar het zorgt wel voor een verbeterde ‘flow’ gedurende de dag. Muziekprogramma’s werken trouwens beter dan personality shows of praatprogramma’s, heb ik ervaren.

Comments are closed.