Welk van deze 4 productiviteit types ben jij?

Stel, je wilt productiever werken en meer gedaan krijgen in minder tijd. Wat doen je dan? De kans is groot dat je op zoek gaat naar informatie op internet, in boeken, of misschien (als je wat ambitieuzer bent)  koop je een online programma of bezoek je een seminar. Leuk al die informatie, maar is er niet één groot probleem? Misschien ben ik de enige hoor, maar informatie over productief werken is (voor zover ik weet) ALTIJD geschreven als een soort consensus of een algemene norm.

Standaard timemanagement boeken omschrijven vaak dat je takenlijsten moet maken. Maar in de praktijk blijkt dat veel mensen dit helemaal geen fijne manier van werken vinden.

Ik heb dit niet aan het toeval overgelaten en ben aan grote groepen gaan vragen wat zij van takenlijsten vinden. Vind je het fijn om lijstjes te maken of niet? Uitslag: 50-60% van de mensen vind het wel fijn om ermee te werken en 40-50% vind het verschrikkelijk.

Kortom, de meeste timemanagement tips werken totaal niet voor iedereen. Dus waarom blijven we met z’n allen zeggen dat ALLES voor IEDEREEN zou moeten werken?

4 persoonlijkheidtypes

Dit heeft me aan het denken gezet. Er zijn namelijk verschillende persoonlijkheidstesten. Sommige zijn heel complex en geavanceerd, maar anderen zijn veel eenvoudiger (en leuker). Ik ben daarom gaan zoeken naar manieren om productief te werken afhankelijk van deze types. Helaas, zonder resultaat. De meeste testen zijn heel algemeen en zijn totaal niet gericht om persoonlijk productiever te zijn.

Vandaar dat ik zelf aan de slag ben gegaan en hieronder heb ik een overzichtje voor je neergezet. Er zijn al veel persoonlijkheidstesten en het is geen wereldschokkend of nieuw concept, maar ik vond het wel interessant om dit toe te spitsen op productiviteit. De vier types heb ik opgedeeld in vier verschillende kleuren om het makkelijk te onthouden.

Persoonlijkheidstype Groen

Dit persoonlijkheidstype is van nature erg gestructureerd en analytisch. Je kunt goed prioriteiten stellen, komt altijd op tijd en houdt jezelf aan deadlines. Je kunt goed plannen en doet wat je zegt dat je gaat doen.

“Groene personen” kunnen zichzelf goed structuur geven, maar kunnen soms ook over-gestructureerd zijn. Dit kan ook direct een valkuil zijn, want soms denk je teveel over dingen na en DOE je te weinig.

Persoonlijkheidstype Geel

Dit persoonlijkheidstype is van nature erg goed in communiceren, je bent loyaal en flexibel. Daarnaast kun je goed meerdere dingen tegelijkertijd doen, maar daardoor kun je ook gemakkelijk afgeleid raken.

“Gele mensen” kunnen perfect in een team werken en willen het liefste veel mensen om zich heen. Langdurig alleen werken vind je helemaal niets.

Je kunt echter moeilijk nee zeggen en daardoor ben je vaak bezig met andere mensen. Maak daarom af en toe echt tijd voor jezelf, zodat je taken kunt uitvoeren die voor jou belangrijk zijn.

Persoonlijkheidstype Rood

Dit persoonlijkheidstype is van nature een echte ondernemer. Je houdt van actie nemen, doelen te stellen en resultaten te boeken. Winnen en competitie zijn zeer grote drijfveren voor je en daarnaast vindt je het heerlijk om dingen te organiseren.

“Rode mensen” zijn vaak harde en ijverige werkers en vinden het fijn om leiding te geven zodat mensen om hun heen ook resultaten gaan behalen.

Tegelijkertijd wil je taken vaak zelf afronden, terwijl het soms slimmer is om dit uit te besteden.

Persoonlijkheidstype Blauw

Dit persoonlijkheidstype is van nature erg creatief. Je houdt van samenwerken en vindt het heerlijk om lekker te kletsen. Je kunt super effectief werken bij deadlines en hebt vele creativiteit die je graag wilt delen.

“Blauwe mensen” zijn supergoed in relatie met andere mensen en zijn erg gesteld op hun vrijheid en creativiteit.

Je kunt echter wat chaotisch zijn, afspraken vergeten of gemakkelijk afgeleid raken waardoor je deadlines niet vergeet.

Welk type ben jij?

Dit is een kort overzicht van alle types. Het is geen raketwetenschap maar wel een leuke manier om wat herkenning te vinden waar je zelf hoort. Daarnaast kun je op zoek gaan naar manieren die passen bij jouw persoonlijke type passen om productiever te werken. Laat ons weten welke kleur jij bent en hoe je dat oplost in je dagelijkse werkwijzen en productiviteit.

Wil je hier meer over weten? Op woensdag 12 november om 20:00 uur geef ik een gratis webinar over dit onderwerp en leg ik je veel meer hierover uit.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Jelle
  Posted 10/11/2014 8:48 pm 0Likes

  @Alfred Je hebt helemaal gelijk, DISC is inderdaad een andere variant. Ik heb de kleur specifieke voorkeuren niet helemaal uitgewerkt. Dan zou dit een erg lang artikel worden. Mocht je meer interesse hebben, kom dan naar het webinar van woensdag a.s. om 20:00 uur.

  @Laura Een goede balans van alle kleuren zou ideaal zijn, dan kan je jezelf ook in ieder type verplaatsen.

  @Martine Je hebt een goed punt. Ik zie ook dat veel mensen to-do lijsten niet op de juiste manier maken. Daarom raad ik ze aan veel mensen af! Alleen als je jouw takenlijst consistent inplant werkt het op een goede manier. Misschien een interessant topic voor een ander blogartikel 🙂

  @Dorothy Super dat iemand je hierbij kan helpen!

 • Dorothy
  Posted 10/11/2014 6:13 pm 0Likes

  Hi Jelle,

  Zelf meer het blauwe type, en een iemand die stap voor stap naar voren werkt in plaats van voren naar achteren. Daarvoor heb ik een time-coach gehad die generieke principes ‘ op maat’ bij mij wist toe te passen. Ik heb geleerd om de outlook-takenlijst te gebruiken en toe te passen. En hoewel ik nog steeds geen fan ben van takenlijsten, helpt het mij enorm. Het voorkomt bij mij dat ik te veel ga denken over wat ik zou moeten doen.

  Groetjes Dorothy

 • Martine vecht
  Posted 10/11/2014 8:54 am 0Likes

  Hallo Jelle,

  Ik mis een vraag in je ‘onderzoek’, namelijk: weet jij hoe je een goed takenlijstje maakt? Wat ik namelijk keer op keer merk is dat mensen geen flauw benul hebben van 1) aan welke elementen een goed takenlijstje moet voldoen en 2) hoe je een takenlijstje zo kunt opstellen dat je er niet de kriebels van krijgt, maar juist een kick. Daarbinnen kun je namelijk wel degelijk aan maatwerk doen, zodat het lijstje past bij de persoonlijkheid en de vaardigheden.

  groetjes,
  Martine

 • Laura
  Posted 10/11/2014 8:12 am 0Likes

  Hoi!

  Super leuk artikel! Wat ik me alleen afvroeg is over er meer mensen zich herkennen in alle 4 de type’s? Ik namelijk wel.

 • Alfred
  Posted 09/11/2014 6:54 pm 0Likes

  Hoi Jelle,

  Je verhaal komt overeen met de DISC theorie. Maar ik mis je brug naar de to do listen. Elk kleur type zal een andere manier nodig hebben om zijn werk effectief te maken en prioriteiten te stellen.
  Dus dat to do’s niet voor iedereen gelden, begrijp ik, maar wat is dan wel werkbaar voor elk kleurtype.

 • Jelle Mostert
  Posted 06/11/2014 1:08 pm 0Likes

  Hi Miriam,

  Bedankt voor je reactie.

  Je hebt helemaal gelijk. Het is nooit zo dat je slechts één type bent.
  Je hebt alle 4 de types in je, maar vaak zijn er 1 of 2 wat dominanter
  dan de anderen.

  Het is dus zeker geen zwart/wit plaatje.

 • Miriam Wesselink
  Posted 06/11/2014 10:57 am 0Likes

  Hoi Jelle, ik ben het helemaal eens dat productiviteitstips (en veel andere zelfhulpzaken) meestal uitgaan van ‘one size fits all’, dus ik ben blij met je onderzoek! Ik zie wel in allevier de persoonlijkheidstypen kenmerken die ik in mezelf herken en dat zal voor meer mensen gelden. Maar het is een mooi begin van wat meer nuancering.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]