Soms zit je in gezelschap, terwijl je toch het gevoel hebt dat je alleen zit. Dit kan liggen aan de personen waarmee je zit, maar het kan ook liggen aan de plek waar je zit. Als je met een gezelschap aan een tafel gaat zitten, kan de plek waar je zit een grote impact hebben op de gesprekken die je wil gaan voeren. In dit artikel bespreken we welke invloed je positie aan tafel heeft op de gesprekken die je voert. Lees ook: Lichaamstaal in verschillende culturen.
Gesprekken
Er zijn plekken aan tafel waar je makkelijker met meerdere personen een gesprek kan voeren. In dit handige overzicht van Alex Cornell zie je de verschillende soorten tafels met stoelen en er wordt uitgelegd welke stoel je het beste kan pakken als je niet constant met één persoon een gesprek wil voeren. De meest sociale stoel is met blauw ingekleurd.
4 personen
Met 4 personen aan een ronde tafel zit iedereen in de ideale positie. Je kan iedereen van het gezelschap eenvoudig aanspreken. Tip: bij tafels met een grotere diameter wordt het steeds belangrijker om degene die je het leukst vindt schuin tegenover je te hebben.
De vierkante tafel is bijna net zo ideaal als de ronde tafel. Het enige waar je op moet letten zijn diagonale gesprekken, waardoor het viertal in twee tweetallen kan worden opgesplitst.
6 personen
Hier speelt de rumoerigheid van de omgeving ook een rol. Het is van belang dat je een plek in het midden kiest om met meerdere personen een gesprek te kunnen voeren. Als de ruimte rustiger is, kun je ook diagonaal een gesprek voeren en kun je als gezelschap bijdragen aan één gesprek. In rumoerige ruimtes zullen er meer gesprekken worden gevoerd met degene die dichtbij je zit.
7 personen
Bij een ongelijke tafel als deze kun je het beste de plek kiezen waarbij je tussen 2 personen in zit. Als je namelijk naast iemand gaat zitten die niemand tegenover zich heeft, kan het snel gebeuren dat je diegene buitensluit. Kijk goed naar het aantal stoelen aan beide kanten voordat je kiest waar je in het midden gaat zitten.
8 personen
Hier kun je simpelweg een plek in het midden kiezen. Let wel op je timing; in sommige situaties zal je moeten doorschuiven als er meerdere mensen bij komen en zit je alsnog op het hoekje. Bij picknicktafels en banken is dit vaak het geval.
2 tafels
Als een gezelschap wordt verdeeld over twee tafels, kun je het beste gewoon even naar het toilet gaan. In deze situatie is het praktisch onmogelijk om een plek te kiezen waarbij je met meerdere personen een gesprek kunt voeren. Wacht het even af en kies een plek zo dicht mogelijk bij de mensen die je het leukst vindt.
Positie
Op sommige plekken is het dus eenvoudiger om gesprekken te voeren met meerdere tafelgenoten. Maar wat zegt de positie van jou in het gesprek over de sfeer van het gesprek? Door te weten wat je positie in een gesprek zegt met betrekking tot je lichaamstaal, kun je bepaalde onderwerpen aansnijden of juist vermijden.
De hoekpositie (1 en 2 of 1 en 3)
Een gesprek waarbij de deelnemers naast elkaar zitten in een hoek van 90 graden, is vaak van persoonlijke aard. In deze positie kun je veel gebaren gebruiken en kun je de ander goed observeren. Veel therapeutische gesprekken vinden plaats in deze positie. Uit onderzoek blijkt dat sollicitatiegesprekken of beoordelingsgesprekken ook prettiger zijn vanuit deze positie. Een ander voordeel van deze houding is dat je de ander makkelijk kan aankijken, maar je ook even kan wegkijken zonder dat je afgeleid lijkt.
Naast elkaar (2 en 4 of 3 en 5)
Deze positie is ideaal als je met iemand wil samenwerken. Op deze plekken zijn twee mensen op elkaar gericht en denken ze op dezelfde golflengte. Het is ook de meest strategische plek om de ander iets voor te leggen of over te halen. In deze positie kijk je vanuit dezelfde hoek naar een rapport of blad als je gesprekspartner. Vanuit deze positie is het lastiger om met gebaren iets uit te leggen, en het aankijken van je gesprekspartner kan al snel te intiem worden voor zakelijk gesprekken doordat je dicht naast elkaar zit.
Tegenover elkaar (2 en 3 of 4 en 5)
In deze positie is het moeilijker om van je gesprekspartner weg te kijken. Het recht aankijken van je gesprekspartner is voor sommigen ongemakkelijk en soms zelf bedreigend. Een gesprek verloopt vaak soepeler als beide partijen de kans hebben om af en toe weg te kijken. Tegenover elkaar zitten roept ook vaak een concurrerende sfeer op en ook correcties worden vaak vanuit deze positie gegeven. In de concurrerende positie is het lastiger om samenwerking op te roepen. De nadelen van deze positie vallen grotendeels weg als er een derde persoon bij komt, waardoor je dan ook in de hoekpositie kan spreken en het eenvoudiger is om af en toe weg te kijken.
Diagonaal (2 en 5)
Deze positie wordt vaak ingenomen door vreemden. Als je in de bibliotheek zit en iemand gaat aan dezelfde tafel zitten, kiest diegene vaak de diagonale positie. Zo hebben beide partijen een eigen stuk van de tafel voor zichzelf. Hetzelfde zie je vaak in de bus of de trein, zolang er nog plaatsen vrij zijn gaat men niet snel tegenover een vreemde zitten. Aan een picknicktafel in een park gaan twee vreemden vaak aan de twee uiteinden zitten van de bank. Van nature kiezen we ons eigen territorium en soms interpreteren we het zelfs als vijandigheid als een vreemde te dichtbij gaat zitten.
Bron: Lichaamstaal