Welke saus bij welk gerecht?

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de gezelligheid en alles wat er bij komt kijken. Lekker eten is iets wat zeker niet kan ontbreken met deze dagen. Mocht je nu zelf een diner bereiden met de feestdagen dan kan het nogal lastig  zijn om de perfect passende saus voor je stukje vlees te vinden. Met deze combinaties hoef je daar niet meer over na te denken. Lees ook: Tips om de baklucht van het gourmetten te bestrijden. 

Groenten

Groenten zijn over het algemeen caloriearm en licht verteerbaar, de bijbehorende saus mag daarom best wat zwaarder zijn. Let er wel op dat het sausje die je bij de groenten serveert niet te overheersend is. Kies hier voor sauzen met een fijne smaak.

Note

Als de groente als hoofdgerecht wordt geserveerd, mag de saus best wat zwaarder, voller en krachtiger van smaak zijn.

  • Aspergers: Er zijn enkele sauzen die perfect bij asperges passen. Zo worden bij asperges vaak Hollandsesaus en bearnaisesaus geserveerd. Een licht kruidensausje kan ook goed.

Vlees

Met vlees kan je veel kanten op, alles hangt af van de bereiding en het soort vlees dat je kiest. Bij een stukje rund kunnen dan ook de volgende sauzen erg lekker zijn: Pepersaus, kruidenboter, chimichurri of een romesco. Bij een stukje varkensvlees, de klassieker: Champignon-roomsaus. Verder zijn ook de pruimenport-chutney, gepofteknoflooksaus of een lekker kruidige pesto een lekkere combinatie.

  • Zacht gebakken filet – Sterke maar niet overheersende saus
  • Gegrild vlees – Krachtige en scherp smakende saus

Wild

  • Eend – Sjalottenjus of Sinaasappelglazuur
  • Hert – Kriekenjus of Specerijen-portsaus
  • Konijn – Rodewijnsaus of Mosterdsaus

Vis

Een vis kan je op vele manieren bereiden, bij elke bereiding past dan ook een andere soort saus. Gefrituurde, gebraden of gegrilde vis is lekker met een wat sterke saus, zoals bijvoorbeeld: mayonaisesaus. (met olijven, knoflook of andere kruiden) Bij koude of gerookte vis past een krachtige, zurige saus en bij gekookte of gestoofde vis kan je het beste kiezen voor een zacht smakende sauzen.

  • Zalm/ tonijn – Beurre Blanc of Kappertjessaus
  • Witvis – Remouladesaus of Kruidenroomsaus

Gevogelte

Om je stukje kip wat extra smaak te geven kan je kiezen voor een wat smaakvollere en uitgesproken sausje. Denk hierbij aan een saffraansaus of kerriesaus. Sauzen die paddestoelen bevatten doen het ook goed bij een stukje kip. Bij een klassiek kipgerecht past een cranberrycompote, wil je iets fruitigers dan is een appelcidersaus een aanrader. Voor een koud kipgerecht raden we de truffelboter aan en voor een wat kruidiger gerecht de salsa verde.

sauzen-recepten

Heb jij nog andere lekkere combinaties, laat dan zeker een reactie achter.

 

 

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]