Werken met de Samsung Chromebook [review]

Begin deze maand is Samsung begonnen met de uitlevering van de eerste Chromebooks in Nederland. De versie die ik getest heb is de Samsung Chromebook XE500C21-H01NL 3G. De doos ziet er veelbelovend uit, Het Chromebook heeft een mooie vormgeving maar veel plastic.

Het opstarten gaat super snel. De eerste keer opstarten kwam er gelijk een update van de laatste firmware gevolgd door een inlogscherm. Inloggen doe je met je google (apps) account. Het was nog even lastig om te ontdekken hoe de bijgeleverde simkaart van KPN geplaatst moest worden (1gb inclusief), maar na 4 pogingen werkte dit prima.

Als je bent aangemeld heb je een chromebrowser tot je beschikking en dat is eigenlijk alles. Het voelt wel vertrouwd aan, zeker doordat je extenties, webapps en bookmarks direct gesynchroniseerd worden. Maar meer is er eigenlijk niet.

Je wordt direct met je neus op de feiten gedrukt dat deze machine echt alles in ‘the cloud’ doet. Je hebt een verbinding nodig (overigens, het schakelen tussen wifi en 3g werkt goed) om ook maar iets te kunnen doen.

De hardware

Het scherm (12.1”) is helder, goede invalshoek en rustig aan je ogen. Het toetsenbord is uitstekend. Niet verlicht, maar prettige aanslag. Het ontbreken van een caps-lock wordt zeker niet als een gemis ervaren (geen idee waarom dit op een normaal toetsenbord zit overigens). Deze knop is vervangen door een functie die een nieuw tabblad opent. Heel prettig.

De functietoetsen zitten er ook niet op. Wel een aantal knoppen om te bladeren, fullscreen modus, verschillende vensters, helderheid en geluid. Meer knoppen heb ik eigenlijk ook nog niet nodig gehad. Misschien een delete ipv een backspace. De trackpad is crappy, je kunt met 2 vingers bladeren door een pagina via trackpad. Het reageren, slepen en rechtermuisklik is naar mijn mening onvoldoende. Het ontbreken van bluetooth zorgt er ook voor dat je bijna weer op zoek moet naar een muis met een draadje. Overigens werkt dat wel goed.

In het Chromebook zit een 16GB SSD disk, dat is niet veel, meer is ook niet echt nodig aangezien je niets lokaal op hoeft te slaan.

Er wordt standaard een kabeltje voor een externe monitor bijgeleverd. Erg handig. Daar kan Apple nog een voorbeeld aan nemen. Zo kun je je prezi ook gewoon tonen op bijvoorbeeld een beamer.

WebApps en extenties

De webstore van google is nog vrij beperkt. Veel apps die er zijn, zijn eigenlijk een linkje naar de website van de applicatie. Het toevoegen van verschillende extenties maakt het gebruik van de browser wel een stuk aangenamer.

● Evernote. Er is een evernote app, maar dat is een link naar de website. De extentie voor webclipping werkt prima.
● Twitter: Tweetdeck werkt prima en heeft volledige functionaliteit. Ook SilverBird werkt goed.
● Skype. Hiervoor moet je op de traditionele pc’s toch een stukje client software installeren. werkt dus niet als cloud oplossing. Via imo.im kun je gelukkig wel inloggen, maar praten en video chat gaat niet. De hardware (microfoon en webcam) wordt (nog) niet herkent.
● Google Chat. zoals verwacht werken webcam en geluid daar wel.
● Dropbox. De extentie van dropbox zorgt ervoor dat je bestanden kunt downloaden. Uploaden kan via de extentie van cloudsave.
● Spark View zorgt ervoor dat je een remote desktop sessie (RDP) kan openen. Inloggen via VPN is (nog) niet gelukt.

Officepakket

Hier ben je volledig afhankelijk van Google Docs. Mail werkt via gmail. Indien je met exchange werkt, kun je gebruik maken van de OWA client. Deze is echter beperkter dan dat je die in Internet Explorer gebruikt. In basis werkt dit, maar of het voldoende is… Naast Google Docs is er natuurlijk ook Office365. Ook hier, zoals verwacht, geen problemen ondervonden met online werken.

Het downloaden van bestanden gaat prima. Om er vervolgens iets mee te kunnen doen hangt natuurlijk af van het bestandstype. Een word document zal je Chromebook niet begrijpen. Wel is het mogelijk om deze weer als bijlage ergens toe te voegen. Via een aparte interface kun je de bestanden bekijken. Dit doet een beetje aan als een van de eerste verkenners in Windows.

Muziek

Een applicatie die ik veel gebruik om muziek te luisteren is Spotify. het is niet gelukt om dit via Chromebook aan de gang te krijgen. MP3 downloaden en dan afspelen gaat goed middels de ingebouwde mediaplayer. De beschikbare dropbox extentie zorgt ervoor dat je wel muziek kan streamen die bijvoorbeeld in je dropbox staat.

Printen

De printer herkent mijn draadloze printer en dit werkt gewoon. Geen drivers nodig, geen gedoe.

Verschillende Google-accounts

Het is lastig (zo niet bijna onmogelijk) om verschillende google apps accounts te combineren. Zeker met de komst van google+ en de daarbij behorende onmogelijkheid om een google apps account hier aan te knopen, is dit een gemiste kans. Hopelijk komt Google snel met een oplossing hiervoor.

Youtube

Youtube werkt prima. Valt wel op dat je Chromebook dan erg warm kan worden. Bij HD filmpjes wil het nog wel eens schokkerig gaan. In de HTML5 modus van Youtube zijn de filmpjes al een stuk soepeler te zien.

Het is mogelijk om een USB disk of SD card aan het Chromebook te koppelen. Vanuit je camera kun je dan direct foto’s uploaden naar Picasa. Dit werkt goed en de functionaliteit om nieuwe mappen aan te maken en rechten aan toe te kennen is aanwezig. Het koppelen van een android telefoon is nog niet gelukt. Telefoon (HTC desire HD) wordt herkend, maar daar houdt het ook mee op.

Conclusie:

Dit Chromebook is een redelijk begin, zoals bij zoveel eerste releases nog zeker niet volledig. Ik verwacht dat het nog wel even zal duren voordat bedrijven volledig zullen/kunnen overstappen op een Chromebook. Ik ben ervan overtuigd dat met de komst van het Chromebook concept er een nieuwe fase in hardware/software gaat ontstaan. Er zal in ieder geval door bedrijven serieus moeten worden nagedacht over cloud computing en de (on)mogelijkheden. Google heeft aangegeven regelmatig met softwareupdates te komen, het is dus nog even afwachten wat hiermee gaat gebeuren. Als je kijkt naar prijs-kwaliteit, is naar mijn mening de prijs momenteel nog te hoog om als serieuze machine ingezet te worden. Het valt mij wel op dat ik regelmatig op het Chromebook aan het werk ben, misschien is het ook gewoon even wennen… Het compacte formaat is weer heel handig in de trein en op schoot.

Misschien ga je nu een paar stappen terug in functionaliteit, in beheersbaarheid voor IT afdelingen kan het in de toekomst gaan schelen. Zeker als de hardwareservice zoals Google die bedacht heeft ook daadwerkelijk gaat werken.

Tip. Mocht je even ‘droog’ willen oefenen, zonder direct een Chromebook aan te willen schaffen, kun je via parallels (mac software) een image maken met daarop chrome OS. Kost niets en daarmee heb je wel de volledige functionaliteiten van het OS.

Dit artikel is geschreven door Jan Huiser. Jan is zelfstandig ondernemer en adviseert bedrijven en instellingen hoe informatie en informatiesystemen efficient ingezet kunnen worden. Daarnaast begeleidt hij via Syntens bedrijven die willen innoveren en groeien. Hij vindt het een uitdaging om systemen voor de mensen te laten werken. Naast goodies en gadgets, kun je hem altijd wakker maken voor een goede espresso. Natuurlijk is Jan te vinden op twitter.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

  • Nick
    Posted 23/01/2014 9:41 am 0Likes

    hoe zet ik vanaf me iphone foto`s op samsung chrome zilvere laptop????

  • Jan Huisers
    Posted 20/07/2011 12:55 pm 0Likes

    @Henri, met de google account bedoel ik het volgende: Ik log in met mijn Google apps account. Ik heb ook nog een ‘prive’ gemail account. deze gelijktijdig combineren is lastig. Natuurlijk kan ik ook gewoon inloogen met mijn gmail account. Als je voor je RDP-verbinding geen VPN nodig hebt, kun je met spratks-view prima werken.
    Groetjes Jan

  • Henri Koppen
    Posted 19/07/2011 10:47 am 0Likes

    Thx voor deze review! Had zelf al wat geschreven over de kracht van de gedachte achter Chrome OS ( http://goo.gl/9ttkZ ), en heb wel meteen een vraag: Je zegt dat het combineren van Google Apps accounts niet gaat. Je bedoeld daarmee dat je zonder te switchen het niet kan consolideren. Maar je kunt toch wel heel gemakkelijk van account wisselen? Met andere woorden: Als ik op jouw Chromebook wil werken met mijn account, dan kan dit toch gewoon en vlekkeloos?

    Vreemd dat Spotify niet werkt. Dit zal wellicht na een update toch ook wel kunnen?

    Ik werk op mijn MacBook pro (onder windows, ben gewoon geen fan van Mac OS) eigenlijk werk ik de hele dag met een RDP sessie naar mijn computer thuis. Dit kan dus ook via Spark View? Dat zou wel heel tof zijn! Wel een (groot) gemis dat je niet kunt VPN-en, nu moet dit dus via RDP en dat is wel weer lastig als je Cisco Anyconnect wilt gebruiken ivm gateways enzo.

    Bedankt voor de review en de tip om het te testen! Erg sterk.

Comments are closed.