Werken op het scherm: 8 tips om productief te blijven

Als je elke dag vele uren naar een computerscherm kijkt, worden je ogen snel moe en kun je je moeilijker concentreren. De intense blootstelling aan blauwe lichtgolven kan ook hoofdpijn veroorzaken. Je kunt dit echter heel goed tegengaan met onze praktische lifehacks voor pc-werkers.

Als je de hele dag productief bent geweest, geniet je ’s avonds van een leuk spelletje online nederlands casino om uit te schakelen en de tijd te vergeten. Een ontspanningspauze weg van digitale apparaten is echter wel aan te raden om de ogen te sparen.

Vooral voor mensen die op een pc of laptop werken, zijn rustpauzes en ergonomisch werken belangrijk. We geven je hier de 8 beste tips!

Ontspanningspauzes helpen om weer productiever vooruit te gaan

Na enige tijd achter de pc kunnen vermoeidheidsverschijnselen optreden, zoals we die kennen van ons dagelijkse werk op kantoor. Dan kan het meteen helpen om een korte pauze te nemen van het beeldschermwerk en naar buiten te gaan.

Daar in de buitenlucht kunnen de ogen in de verte kijken, wat andere spieren in het oog stimuleert. Het nabijzicht kan dan rusten, en later op de computer of mobiele telefoon kun je je veel beter concentreren.

Een kleine oogoefening voor tussendoor: Duurt maar 5 minuten!

Als je niet de gelegenheid hebt om tijdens werktijd een korte wandeling in het stadspark te maken, kun je je ogen ook ontspannen achter je bureau. Deze kleine oefening kan perfect worden geïntegreerd in de dagelijkse werkroutine en duurt niet langer dan vijf minuten: Om te beginnen wrijf je de handpalmen tegen elkaar om een lichte warmte te creëren.

Vervolgens sluit u de ogen en legt u de handen licht gebogen over de gesloten oogleden. De kalmerende duisternis laat de ogen ontspannen en na de procedure ongeveer drie tot vijf keer herhaald te hebben, zijn de ogen weer veel veerkrachtiger. Als je tijdens deze kleine ontspanningsoefening diep en gelijkmatig ademt, kun je het heilzame hersteleffect nog versterken.

Een verkrampt schouder- en nekgebied kan hoofdpijn veroorzaken: Dit helpt onmiddellijk

Veel mensen werken niet erg ergonomisch aan een bureau. Ergonomie op de werkplek betekent vooral een werkhouding die voortdurend wordt aangepast. Het helpt enorm om af en toe op te staan tijdens het schrijven, en zelfs op en neer lopen tijdens het voeren van zakelijke gesprekken ontspant de gespannen rugspieren.

Feldenkrais-oefening voor een gespannen nek: hoe gevolgklachten te voorkomen

De Feldenkrais methode biedt interessante benaderingen die, wanneer ze regelmatig worden toegepast, de kwaliteit van de werkhouding en de algemene bewegingsprocessen kunnen verbeteren. Wanneer je een gespannen nek of een trekkend gevoel in je schouders voelt, laat je je hoofd op je borst zakken en haal je drie keer diep adem.

Plaats vervolgens het hoofd op de achterkant van de nek, afwisselend aan beide kanten. Zodra de banden en pezen in het gebied van de schouders en nek een beetje zijn uitgerekt, kan het hoofd voorzichtig worden gedraaid – eerst naar links, dan naar rechts. Slechts een paar herhalingen met gesloten ogen zijn genoeg om je meteen fitter te voelen en productiever door te kunnen werken.

Met de donkere modus kun je effectiever blijven werken op je mobiele telefoon.

Als je het beeldscherm van je mobiele telefoon met de felle kleuren beu bent, kun je de donkere modus activeren in de systeeminstellingen. In deze modus wordt de achtergrond van veel apps zwart weergegeven in plaats van wit, wat erg prettig is voor de ogen. Tegelijkertijd voelt het in de donkere modus alsof we ons beter kunnen concentreren op de inhoud van e-mails of zakelijke briefings. Maar de donkere modus kan waarschijnlijk niet helpen tegen bijziendheid, wat typisch is voor beeldschermwerkers. Volgens het laatste onderzoek wordt deze oogziekte veroorzaakt door de mobiele telefoon te vaak te dicht bij de ogen te houden.

De luchtvochtigheid op kantoor verhogen kan helpen tegen droge ogen

Veel mensen die elke dag naar een computerscherm kijken, drogen hun ogen na verloop van tijd uit. Dit komt doordat we niet vaak genoeg knipperen als we hard aan het lezen zijn. Maar alleen door het ooglid te sluiten, krijgt de oogbol genoeg vocht om optimaal te functioneren. Droge ogen kunnen gaan jeuken, branden of zelfs fijne rode adertjes produceren.

Oogdruppels van de dokter kunnen helpen, maar ook het verhogen van de luchtvochtigheid op de werkplek kan dit probleem verhelpen. Een eenvoudige geurlamp op het bureau zorgt voor een betere luchtkwaliteit en er kunnen ook geurende essentiële oliën worden gebruikt. In het koude seizoen is het voldoende om een kom heet water op de verwarming te zetten om de luchtvochtigheid te verhogen tot een niveau dat prettig is voor de ogen.

Kies de juiste afstand tot de monitor

Een gezonde werkplek bestaat uit een toetsenbord dat licht gekanteld is, zodat de polsen niet zo snel vermoeid raken tijdens het typen. Het is goed voor de ogen als het scherm van de pc of mobiele telefoon minstens 40 centimeter van het gezicht verwijderd is; tot 75 centimeter is zelfs beter voor productief werk.

De ogen bevinden zich idealiter aan de bovenkant van het scherm dat in een lichte hoek naar achteren moet worden gekanteld. Het helpt tegen reflecterend licht om het scherm iets naar rechts of links te kantelen. Tegenlicht van het beeldscherm verstoort het gezichtsveld onnodig en kan gemakkelijk worden vermeden met deze ingenieuze life hack.

Wanneer naar de oogarts?

Als je de hele tijd vermoeide ogen hebt terwijl je werkt of je onproductief voelt door hoofdpijn, kan een specialist helpen. De oogarts kan de inwendige druk controleren, wat maar een paar minuten duurt. Als je een bril nodig hebt, zal die helpen om je verzwakte ogen in de toekomst te ondersteunen, zodat ze niet zo snel vermoeid raken als je elke dag aan het beeldscherm werkt. Wie geen bril wil dragen, kan in veel gevallen ook overstappen op harde of zachte contactlenzen.

Ontdek hier bij ons nog meer geweldige lifehacks voor in huis

Zodat je thuis van nog meer comfort en vrije tijd kunt genieten, hebben we op deze pagina de beste life hacks voor elke dag op een rijtje gezet. Ontdek hoe je rode wijnvlekken uit je lichtgekleurde tapijt krijgt of hoe je borden streeploos schoonmaakt.

Als de wasmachine niet goed afpompt, kan dat komen door een verstopte afvoer. Lees onze lifehacks voor thuis om te ontdekken hoe je typische alledaagse problemen eenvoudig en zonder veel moeite kunt oplossen.

Bron afbeelding: https://unsplash.com/de/fotos/dVMWZDpCUlo

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom