Wie betaalt wat?

Ken je dat, je werkt of leeft met iemand(en) samen en doet los van elkaar gezamenlijke uitgaven. Maar op een gegeven moment raak je het overzicht of ‘de tel’ kwijt, je vraagt je af of er nog wel balans is, of je vindt het gewoon fijn om je gezamenlijke uitgaven bij te houden.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    10.41.47Wat ik nu heb gemaakt (en dat koste me een kwartier) is een formulier dat zowel op het web als heel gemakkelijk via mijn iPhone benaderbaar is en precies doet wat ik nodig heb.

Voor de aanmelding van verschillende evenementen die ik organiseer en andere toepassingen gebruik ik al langere tijd de optie formulieren bij Google docs en spreadsheets, handig en overzichtelijk en op zo’n manier te ‘ontwerpen’ dat je precies de informatie krijgt die je nodig hebt. Geïnspireerd door de post van Erno Mijland over rittenadministratie, vond ik eindelijk een oplossing voor het volgende: wie Betaalt wat? Nu bestaat groepsrekening.nl, maar op je GSM werkt dat echt niet en ook op internet is het veel te omslachtig vind ik en doet het niet waar ik naar op zoek ben. Dit formulier is zowel op het web als via mijn iPhone benaderbaar en doet precies wat ik nodig heb. Dus bijvoorbeeld als ik een hotelovernachting betaal, kan ik in de trein naar huis op mijn zelfgemaakte ‘iPhone applicatie’ klikken en de gegevens invoeren. Of als mijn vriend geld in de pot heeft gestopt voor een cadeautje kan hij dat achteraf invullen. Het werkt heel simpel, en dat is maar goed ook, want de ervaring leert dat als iets teveel gedoe kost of ingewikkeld is ik het toch niet ga doen.

De te volgen stappen:

 • ga naar docs.google.com en klik op create new (nieuwe maken)
 • klik op Form (formulier)
 • stel de vragen die je wilt stellen: bedrag, locatie, gelegenheid etc. Voor de deelnemers gebruik je een multiple choice vraag, daar vul je de namen in. In de tweede regel ‘bedrag:’
 • als je een bedrag invult dat je vandaag hebt betaald hoef je het datumveld niet in te vullen. Google Docs registreert bij elke invoer namelijk automatisch datum en tijd.
 • je kunt je eigen thema kiezen voor de achtergrond en kleuren van het formulier
 • kopieer de link van het formulier (URL onderaan het formulier) en mail deze naar jezelf. Open deze e-mail op je iPhone en klik op of kopieer de link van het formulier. Het formulier opent nu in Safari op je iPhone.
 • stel het formulier door in te zoomen zo optimaal mogelijk in (je iPhone onthoudt de zoom-instellingen, dus het is handig om eerst in te zoomen).
 • klik op de + onderin de display en kies: ‘Zet in beginscherm’, kies ‘Voeg toe’ en het formulier komt net als een echt app als icoon op je iPhone te staan. Heb je geen iPhone, dan kun je het formulier ook alleen via Google docs gebruiken natuurlijk.iphone wie betaald
 • Deel het formulier en de spreadsheet met je vriend(en) e.d. zodat deze ook bedragen kan toevoegen en overzicht heeft.

Alle gegevens worden verzameld in een Google Spreadsheet. Ook achteraf kan ik het formulier invullen; de link naar het formulier heb ik in mijn bladwijzerwerkbalk gezet. In de spreadsheet maak je af en toe een ’tussenstand’ en zo houd je gevoel over wie wanneer ongeveer aan de beurt is om iets te betalen. Ook achteraf kun je direct op de spreadsheet of via het formulier invullen wie wat heeft betaald.

Schermafbeelding 2010-04-01 om 1 apr 2010    13.32.12

Er zijn vast nog wel andere oplossingen om bovenstaande in kaart te brengen, ik hoor het graag in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Laurens
  Posted 11/04/2010 8:33 pm 0Likes

  HI Anja (en Dominique),

  Ik ben helemaal fan van http://www.dutchgo.nl? Hier kan je ook verschillende lijsten bijhouden en ze zijn erg effectief bezig om elke keer nieuwe updates te geven om het nog beter te maken.

  Zelf vindt ik het er erg cool uitzien en erg gebruiksvriendelijk. Ook is er een iPhone app, waarmee je makkelijk je betalingen kan bekijken en kan indienen. Ik gebruik het voor mijn huis en sport.

  Helaas moet je hier wel voor betalen, maar met al de bonnetjes die ik normaal vergeet heb ik de investering al terug verdient.

 • Frank Zijlstra
  Posted 05/04/2010 6:31 pm 0Likes

  Hi, Anja
  Slim om de betalingen op deze manier inzichtelijk te maken! Egbert Veenstra is een oud CMD student bij mij op de opleiding en heeft onlangs een systeem inelkaar gedraaid samen met Ron van de Graaf genaamd Credeble. (al eerder genoemd hier boven). Ook hierover ben ik erg enthousiast! Het werkt erg intuitief/ stabiel en ziet er grafisch ook erg goed uit! ook de compatibiliteit met de iPhone werkt top! aanradertje..

 • Edwin Huben
  Posted 02/04/2010 4:45 pm 0Likes

  Wie betaalt wat is op zich een prima website. Ik heb het lang gebruikt in mijn huidige studenten huis. Tegenwoordig zijn wij over gestapt naar http://www.OnlineHuisrekening.nl. Beide goede varianten voor het beheren van de kosten van een studentenhuis en/of groepen. Voordeeltje van OnlineHuisrekening is dan wel dat je gemakkelijk meerdere groepen kan beheren, en dat je voor mijn gevoel meer controle hebt 🙂

 • Jacob Bos
  Posted 02/04/2010 8:06 am 0Likes

  Het idee om Google Docs icm met een formulier te gebruiken spreekt me zeer aan. Hiermee maak je elk lijstje (GTD!!) wat je maar wilt onderweg met elk mobiel apparaat waar internet op aanwezig is. Zelf heb ik een logboek gemaakt voor mijn favoriete hobby: modelzweven. Simpel na elke vlucht wat gegevens invoeren en later thuis op je gemak de totalen bijwerken. Wat mij betreft is deze combi een gouden tip die veel verder gaat dan het ‘huishoudboekje’ bijhouden.

 • Stijn
  Posted 01/04/2010 11:13 pm 0Likes

  @mijzelf, reactie van Stefan over het hoofd gezien..

 • Stijn
  Posted 01/04/2010 11:12 pm 0Likes

  of gewoon echt heel basics, maar erg effectief;

  http://www.wiebetaaltwat.nl

  gebruiken wij dagelijks in ons studentenhuis…

 • Stefan
  Posted 01/04/2010 10:53 pm 0Likes

  In de studentenwereld is wiebetaaltwat.nl al een lange tijd een fenomeen. Ik eet vaak met 4 vrienden, maar we eten niet altijd met zijn 5en, dus wie er mee eet, betaalt mee. Werkt echt prima en het is zo makkelijk!

 • Margreet
  Posted 01/04/2010 6:12 pm 0Likes

  Zolang het goed voelt, zie ik het probleem niet. Het is gewoon leuk om een ander te laten meegenieten van wat je hebt. Of te genieten van wat een ander met je wil delen.

 • Robert
  Posted 01/04/2010 3:56 pm 0Likes

  Ik heb geen iPhone, maar wellicht werkt memodude.com daar op, ook erg handig om kosten binnen een huishouden (bijvoorbeeld) te beheren.

 • Patrick
  Posted 01/04/2010 3:12 pm 0Likes

  Je kunt ook gewoon één gezamenlijke rekening nemen, en weg die aparte rekeningen, lekker ouderwets. Je leeft toch ook samen?

 • Dominique
  Posted 01/04/2010 3:07 pm 0Likes

  Ik gebruik al een hele tijd: http://www.billmonk.com, al heb ik de indruk dat er de laatste tijd weinig verder ontwikkeling is….

 • Aschwin Wesselius
  Posted 01/04/2010 1:32 pm 0Likes

  Ik zag gisteren een andere link voorbij komen. Meer op de Amerikaanse markt misschien, maar hetzelfde idee erachter: https://www.wepay.com/

 • Thijs Mos
  Posted 01/04/2010 1:23 pm 0Likes

  Beste Anja,

  Van de week kwam ik deze schitterende optie tegen: OnlineHuisrekening.nl hier kun je op hele leuke wijze kosten splitsen en laten verdelen!! Gratis.
  Je kunt het voor allerlei dingen gebruiken.

  Ik denk in dit geval bijna beter dan google docs.

  Groet,
  Thijs

 • Jasper
  Posted 01/04/2010 12:59 pm 0Likes

  Leuk dat je zelf wat hebt gemaakt! zelf gebruik ik http://credeble.com. Heel mooi visueel weergegeven. Website werkt ook prima op m’n iphone en is snel genoeg. Ik kan ook meteen verschillende groepen beheren. Ik zou toch sneller naar een andere partij gaan kijken dan zelf wat maken, zonde van de tijd. En ik heb vernomen dat er ook een Credeble iPhone en Android app aan komt.

 • jeroen
  Posted 01/04/2010 12:41 pm 0Likes

  klinkt ook handig voor je eigen GTD 🙂

Comments are closed.