Wie is de Mol? 7 tips om de saboteur te ontmaskeren

Geen zin om dit jaar wéér onderaan de Wie is de Mol?-poule te eindigen? Geen paniek. Lifehacking helpt je maar wat graag om je vrienden, familie en collega’s eindelijk eens keihard af te troeven in de Wie is de Mol?-app. Hier zeven tips om als eerste de saboteur onder de tien onbekende bekende Nederlanders te vinden!

De komende twee maanden rennen, puzzelen en bekvechten tien kandidaten zich een weg door China om geld bij elkaar te sprokkelen voor ‘de pot’. Klein probleem; onder de kandidaten bevindt zich één mol die er alles aan doet om ongemerkt het potbedrag zo laag mogelijk te houden. De kandidaat die aan het eind van de rit de mol heeft ontmaskerd, wint. En als natie vol Molloten speuren we iedere week met miljoenen tegelijk mee om antwoord te geven op die ene vraag: Wie. Is. De Mol??

Er zijn 10 mollen

Als beginnende kijker kan Wie is de Mol? verwarrend zijn. Want als er maar één mol is, waarom loopt iedereen dan zo enorm te kutten?? Ook gewone kandidaten die vol voor de winst gaan zullen namelijk molacties plaatsen. Soms per ongeluk. Vaak bewust. Simpelweg omdat ze zichzelf met een geslaagde actie verdacht kunnen maken bij andere kandidaten. En zodra je de concurrentie op een dwaalspoor zet, ben jij als fanatieke deelnemer een stapje dichterbij de finale en de ontmaskering van de échte mol.

De 10 kandidaten van seizoen 2020 en presentator Rik van de Westelaken.

Laat je niet neppen!

Laat je niet spoofen door de extreem slimme montage. De makers van Wie is de Mol? is er alles aan gelegen om de identiteit van de mol tot de laatste aflevering verborgen te houden, en daar wordt in de edit rekening mee gehouden. De ervaring leert dat we in aflevering 5 of 6 pas de eerste grote molacties in beeld krijgen. Kandidaten die tijdens eerdere opdrachten veel in beeld zijn en opvallende fouten maken; laat je daar niet door van de wijs brengen. Die kijken de finale straks, net als jij, gewoon thuis op de bank.

Houd je administratie op orde

Het is de laatste seizoenen steeds minder transparant wie de hoofdverdachten van alle kandidaten zijn. Maar, als je goed meeschrijft tijdens de uitzending, kan je hier zeker waardevolle informatie over vinden. Zo wordt tijdens de welbekende biecht-scenes regelmatig wat losgelaten over de potentiële mollen waarop ingezet gaat worden bij de test. En in een enkel geval zien we letterlijk wie een kandidaat bij het maken van de test aanwijst als ‘de mol’. Deze informatie is goud waard mensen! Dus hou op papier goed bij welke mol (of mollen) iedere kandidaat heeft. Vliegt deze kandidaat naar huis (doei Anita) dan kan je er vrij zeker van zijn dat diens hoofdverdachte dus niet de mol is.

Follow the money (met mate)

Wie is de Mol? draait uiteindelijk om het winnen van de pot, die door de kandidaten gespekt wordt met geld uit de opdrachten. De Mol heeft als enige taak dit geld juist uit de pot te houden. En hoewel het zeker niet voor ieder seizoen opgaat (ja jij Merel), kan je de kandidaten die relatief veel geld in de pot spelen met potlood voorzichtig doorkrassen op je mol-lijstje. Maar nogmaals, ga hier niet blind op. De mol is op de hoogte van alle opdrachten die nog gaan komen. Dus als de mol weet dat er een veiling-opdracht op de planning staat (waarmee de pot moeiteloos leeg te trekken is) kan het best dat hij in eerdere afleveringen lekker veel verdient om zichzelf van iedere verdenking vrij te maken.

Wat zou jij doen?

Onze ervaring leert dat een beetje logisch redeneren nog altijd de beste leidraad is bij Wie is de Mol? Vraag je bij iedere opdracht simpelweg af wat jij als molletje zou doen. Wat is de sleutelpositie waar je als mol het meeste invloed hebt op het te winnen geldbedrag? Bij welk team kan je ongezien een grote fout maken? Doe dit bij iedere opdracht, en je zal in de loopt van het seizoen steeds vaker dezelfde kandidaat op jouw ideale molpositie zien staan. En ja, dat is dan altijd nét die ene kandidaat die het in jouw ogen echt niet kan zijn.
…toch?
…TOCH???

De eerste reactie van de mol

Aan het eind van iedere aflevering is het tijd voor de executie: het moment dat één van de kandidaten een rood scherm te zien krijgt en het spel moet verlaten. Maar dat is nu juist de enige persoon waar je tijdens dit sleutelmoment niet op moet letten. Het gaat er namelijk om hoe de mol kijkt als hij (geheel volgens plan) zijn groene scherm te zien krijgt. Bij deze beelden kunnen de makers maar weinig verbloemen in de edit, want het gezicht van de mol komt gewoon vol in beeld. Let dus goed op de allereerste reactie van alle kandidaten als ze hun scherm te zien krijgen. De mol moet hier namelijk altijd acteren. Zet desnoods het beeld op pauze om die eerste gezichtsuitdrukking te zien, voordat de geacteerde verrassing het overneemt.

Verborgen hints

De makers van Wie is de Mol? stoppen ieder seizoen ook altijd een paar verborgen aanwijzingen in het programma. In theorie zou de extreem oplettende kijker met deze hints kunnen ontcijferen wie de mol is. In theorie… Want nu half Nederland elk frame van iedere aflevering kapotanalyseert, zijn de makers zeer terughoudend met dit soort weggevertjes. Zo moddervet als de verwijzing naar mol Klaas in aflevering 2 van seizoen 2016 zullen we dan ook niet snel meer meemaken, bevestigt ook de regisseur. Dus hoe leuk het ook is om jezelf te verliezen in complottheorieën en vergezochte verwijzingen – het zal eerder stom toeval zijn dan een bewuste hint naar de mol.

Ook met deze zeven tips op zak heb je nog altijd geen 100% garantie de enige echte mol te ontmaskeren. En gelukkig maar, want dat is de hele charme van het programma. Toch weten we na negentien seizoenen wel zo ongeveer waar we de cruciale informatie en hints vandaan moeten plukken om onze charlatan te vinden. Het is niet zo dat één van bovenstaande tips de sleutel naar de oplossing is, maar combineer alle informatie die je met deze tips in handen krijgt, en de kans is groot dat je een heel eind komt met een gerichte verdenking.

Heb jij nog aanvullende tips die wij als medemolloten echt moeten weten? Plaats ze vooral in de comments!

Wat vind je van deze hack?
14Te gek10Leuk2Serieus?10Meh...5Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]