Win Een opgeruimde geest van Daniel Levitin

Vorige week is de Nederlandse vertaling van The organized mind van Daniel Levitin verschenen onder de titel Een opgeruimde geest. Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt. Met dit boek is er een stevig (ruim 500 pagina’s) boek verschenen over beslissingen nemen, hoe aandacht werkt, hoe je onthoudt en hoe je productief kunt schijn. Met stevig bewijs dat harder en langer werken of multitasken niet zo nuttig zijn als vaak gedacht. Of misschien niet per se vaak gedacht maar wel door velen gedaan. Een echte aanrader voor elke kenniswerkers. Als bonus: je kunt als lezer van Lifehacking en meereffect-artikelen kans maken één van de vijf gesigneerde exemplaren te winnen.

Opzet van het boek


Het boek van Levitin bestaat uit drie delen. Deel I helpt je inzicht te krijgen in informatie, beslissingen nemen en hoe aandacht werkt. Deel II gaat over het organiseren van je huis en werkomgeving, je sociale leven en onder andere je tijd. In deel III komt de auteur met een belangrijke boodschap voor kinderen en enkele afrondende opmerkingen over ordenen.

Aandacht is de meest cruciale grondstof voor welk organisme dan ook. Die bepaalt mede met welke aspecten van de omgeving we bezig zijn.

Elk hoofdstuk bevat een mix van onderzoeken, literatuur en alledaagse waarnemingen waar inzichten aan worden gekoppeld. Het boek is daardoor een prettig afwisselend. Het ene moment lees je over hoe de wegnummers in de VS zijn opgebouwd en daarna hoe dat helpt om snel aan een complex nummer te zien waar je de weg moet plaatsen. Of een vraag als:

“Gaat je slaapkamerdeur naar binnen of naar buiten open?” Het antwoord is uiteraard dat deuren (de meeste, tenminste) een Gibsoniaanse affordance zijn en je het daarom meestal niet meteen weet.

Het deel dat over tijd en denken gaat bevat ook een aantal inzichten uit de wereld van de film. Immers, montage is een middel om de kijker van de film te informeren over tijdverloop. Een interessante invalshoek. Die verrassende invalshoeken vullen de ook in andere boeken vaker geciteerde onderzoeken mooi aan.

Denken gaat niet vanzelf goed. Of juist wel

De onderzoeken over wat je nodig hebt om goede beslissingen te nemen en de aandacht bij en gesprek of een opgave te onthouden zijn ontnuchterend. Een hele dag kop-staart vergaderen en tussen door multitaskend mail beantwoorden en ad hoc crises oplossen met kan simpelweg niet leiden tot een productieve dag. Tenminste niet als productiviteit gaat over dingen goed en met de benodigde aandacht doen. Levitin voert daarvoor niet alleen onderzoeken op met proefpersonen die puzzels en opgaven krijgen maar hij volgt ook CEO’s en toppers binnen diverse disciplines, zoals ook ex-president Carter en Sting. Carter werd geprezen om zijn aandacht voor mensen tijdens gesprekken. Dat kon hij doen omdat hij een “extern systeem” had dat alle storingen filterde en de agenda bewaakte. Sting blokkeert het hart van de middag voor creatief werk. Storingen zijn taboe, tenzij ze heel serieus zijn.

De oplossingen die Levitin aanvoert zijn bijvoorbeeld te vinden binnen het werk van David Allen in Getting Things Done. Levitin citeert op meerdere plaatsen David Allen en laat zien hoe dingen uit je hoofd halen waar je aan moet denken je in staat stelt beter over zaken na te denken.

Op veel plaatsen laat Levitin zien dat multitasken niet werkt. Je switcht tussen taken, hetgeen meer energie kost dan met één taak aan de slag gaan. Die energie is eindig dus het gaat ten koste van wat je kunt presteren. Daarnaast kan het in het geval van studeren ertoe leiden dat informatie verkeerd wordt opgeslagen en dus op je tentamen lastiger te voorschijn komt dan wanneer je studeren niet gecombineerd had met andere bezigheden.

Een ander belangrijk punt is at Levitin biedt om denken beter te laten lopen zijn diverse manieren om weer op te laden.

Pay attention (deze uitdrukking is niet vertaald): als je aan één ding deze mate van aandacht besteedt, kost dat en het betekent dat je ergens anders geen aandacht aan besteedt. Je aandacht is schaars.

De geconcentreerde manier van denken, de centraal executieve modus, kost denkkracht. Je vult een belastingformulier in en je doet dat met je volle aandacht. Dat is een andere manier van denken dan de dagdroommodus, waarbij allerlei gedachten passeren en de ene gedachte de andere oproept. Die gedachten trekken niet je aandacht en je hoeft er niks mee, vandaar dat het een prettig gevoel is die meanderende gedachten de vrije loop te laten. Die laatste manier van denken, die eigenlijk de natuurlijke manier van denken is, laadt je weer op voor centraal executief denkwerk. Zo lang die twee modi in balans zijn, blijf je productief.

Een andere manier om op te laden is slapen. Levitin citeert een slaapdeskundige:

“Terwijl we duizenden dollars spenderen aan luxe vakanties om te ontspannen, urenlang trainen en exorbitante bedragen betalen voor biologisch voedsel, wordt slaap in ons culturele ethos nog altijd gezien als iets dat kan worden uitgesteld, gedoseerd of genegeerd. We zien slaap niet als een investering in onze gezondheid – het is tenslotte maar slaap”

Een advies voor volgende generaties heeft vooral betrekking op hun vermogen kritisch met de veelheid informatie om te gaan die onder handbereik is. Levitin is erg kritisch over bijvoorbeeld Wikipedia maar heeft los van de kwaliteit van sommige Wikipedia-pagina’s bepaald een punt dat degene die de pagina’s leest die beter leest als hij of zij weet hoe die pagina’s tot stand komen.

Diverse velden

Levitin beschrijft hoe denken geplaagd wordt door menselijke afwegingen. Ondanks overweldigende statistiek dat de Volvo de beste auto is, heeft een negatief verhaal van een oom meer impact op je beslissing dan al die andere respondenten. Zelfs als die oom mee deed aan de onderzoeken en dus meegenomen is in die statistieken. Onze manier van denken kan onze beslissingen op allerlei manieren nemen en dat is vooral van belang bij beslissingen om medicijnen te nemen of een operatie te ondergaan. De medische achtergrond van Levitin maakt dat hier een behoorlijk uitgebreid blok tekst aan gewijd wordt, terwijl het punt voor de lezer wellicht al eerder duidelijk was. Datzelfde geldt ook voor de adviezen om tot een goed wachtwoord te komen of hoe categorien je helpen makkelijker veel te onthouden, die behoorlijk uitgebreid en gedetailleerd zijn.

Kortom …

Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in denken en hoe je dat met betrekkelijk weinig moeite beter kunt doen.

Hoe kun je een exemplaar winnen?

Zet in de comments hieronder jouw favoriete manier om iets te onthouden. Wat doe jij als je per se iets niet mag vergeten? DE winnaars maken we aanstaande vrijdag bekend. Inzenden kan tot vrijdag 12:00 uur.

Een opgeruimde geest Daniel Levitin. Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt (Atlas/Contact) 29,99

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

102 Comments

  • christiane lemahieu
    Posted 17/09/2016 8:39 pm 0Likes

    Ik denk aan wat voor een vreugde; succes… positief gevoel het mij zal opleveren & markeer het in mijn agenda

  • Daniel van Dijk
    Posted 18/02/2015 12:29 pm 0Likes

    Na lang gespeeld te hebben met apps als wunderlist, todoist en vele anderen ben ik erachter dat het enige wat echt werkt is pen en papier. Daarom heb ik altijd een boekje bij me met een pen. Als iets daarna gepland moet worden gebruik ik de gratis en open source software TDL oftewel ToDoList. Deze software is misschien niet de mooiste maar wel de meest efficiënte die ik gevonden heb. Ik hoop dat deze software ooit gepromoot word op lifehacker, ik zou er eventueel een artikel over willen schrijven! Zo ja, ik hoor graag. Zie mijn website.

    Ik hoop een kans te maken op dit interessante boek 🙂

    • Arjan Broere
      Posted 18/02/2015 10:41 pm 0Likes

      hi Daniel,

      Helaas was de inzendingtermijn voor de wedstrijd al gesloten maar ik ga zeker op je site kijken naar TDL. En als je een mooie hack of use case bij hebt, dan mail die vooral!

      Groet,

      Arjan

  • Steven
    Posted 17/02/2015 11:47 am 0Likes

    Het beste werkt bij mij om de gedachten en uitspraken te onthouden door ze op te schrijven in een persoonlijk dagboek. Dit kan je later nog eens rustig nalezen. Door te schrijven onthoud je het nog eens beter ook dan door te typen.
    Ik heb veel to-do managers gebruikt, maar geen enkele werkte op Evernote en Google Agenda na. Ook al vergeet ik vaak dat ik daar informatie in heb staan.
    Hopelijk leert dit boek mij weer om terug te keren naar de ouderwetse manier van: gewoon onthouden, en afstand te doen van de slechte invloed van technologie op de hersenen.

  • Guus
    Posted 16/02/2015 1:43 pm 0Likes

    Evernote en Wunderlist zijn mijn favourites, maar een simpel geheugensteuntjes-truc als zaken koppelen aan je weg naar werk of vereniging werkt ook goed om zaken (in je geheugen) op te slaan!!

  • Saskia
    Posted 15/02/2015 7:36 pm 0Likes

    Wat mij helpt om zaken niet vergeten mee te nemen, is alles bij elkaar te houden in zijn eigen tas. Zo heb ik een werktas, een sporttas, een koortas, een orkesttas, een handtas. Zodra ik bedenk dat ik iets mee moet nemen later in de week naar, stop ik het in de bijbehorende tas. Ook dingen die ik maar soms nodig heb bij zo’n gelegenheid, laat ik er gewoon standaard inzitten. Ik sjouw misschien iets meer mee dan ik strikt nodig heb die avond/dag, maar vergeet iets niet gauw mee te nemen.
    Iets gewassen, iets uitgeprint: gelijk in de goede tas stoppen.

    En wat me ook is opgevallen: als ik me ’s ochtends klaarmaak om naar mijn werk te gaan, en ik ga nog even naar boven om mijn tanden te poetsen dan is het net of mijn hoofd daarna is ‘gewist’, alsof traplopen mijn hoofd in een andere modus zet. Als ik dan zaken nog niet in mijn tas gestopt had (bijvoorbeeld mijn lunch), dan is de kans groot dat ik ze vergeet. Daarom zet ik eerst mijn tas helemaal klaar, en ga dan pas tandenpoetsen en jas aandoen. Ik grijp daarna mijn kant en klare werktas en heb dan alles bij me.
    Raar mechanisme, zou graag het boek lezen in de hoop te snappen of dit alleen bij mij zo werkt of dat dat iets ‘ingebakkens’ is.

  • Leon
    Posted 15/02/2015 5:36 pm 0Likes

    Ik hoef GEEN exemplaar van het boek, want het veel dunnere “How to be a productivity Ninja” heeft voor mij de worsteling met onthouden, apps, lijstjes, prio’s, etc al opgelost. Na Covey en GTD voor mij een eyeopener, eindelijk een methode die praktisch is. Geeft zo veel rust!
    (sorry for spoiling the party)

  • han
    Posted 15/02/2015 3:27 pm 0Likes

    Ik gebruik de taken lijst van outlook zoals beschreven in GTD, dus ook een overzicht en referentie op mijn smartphone

  • Rob de Bruijn
    Posted 15/02/2015 2:08 pm 0Likes

    Zaken onthouden lijkt tegenwoordig niet meer met het hoofd te kunnen. Of misschien wel te kunnen, maar vaak toch tekort te schieten.
    Daarom barst mijn telefoon – die ik altijd bij me heb – van de reminder apps. Wunderlist voor de projecten en to do’s. De standaard IOs app herinneringen voor dagelijkse dingetjes, zodat zelfs de was ophangen niet vergeten wordt. En Evernote als grote kladblok en vergaarbak voor inhoudelijke informatie, van interessante quotes tot samenvattingen van artikelen.
    Ondanks alle apps en maatregelen verdwijnt het gevoel zaken niet goed te onthouden niet. Daarom ben ik benieuwd naar Levitin en of zijn boek de hand reikt om dit gevoel weg te nemen.

  • Richard
    Posted 15/02/2015 1:01 pm 0Likes

    Voor mij werken aan vijftal hulpmiddelen erg goed:
    – Outlook (takenlijst en agenda): om acties en afspraken in beeld te hebben
    – Evernote: om goede tips en leuke lijstjes te bewaren
    – Reminders in mijn telefoon: bijvoorbeeld om te onthouden wanneer de was klaar is.
    – Het papieren lijstje: bijvoorbeeld om de boodschappen te onthouden.
    – Mediteren: om te ontspannen en ‘vergeten’ zaken weer naar boven te brengen.

  • Luuk
    Posted 15/02/2015 12:29 pm 0Likes

    Journal revival !
    Een heerlijke fysieke agenda voor …. nou ja waar een agenda voor is en allerlei taken.
    Een notebook voor samenvattingen, ideeën, mindmaps van wat je snel wilt terugvinden.
    En nog één voor visual notes, dat wat je kunt samenvatten in een tekening.
    Alles voorzien van legenda en inhoudsopgave.

  • Marielle
    Posted 15/02/2015 12:20 pm 0Likes

    Ik onthou gewoon, niks noteren. Ik ben het geheugen van de hele family.

  • Wim Annerel
    Posted 15/02/2015 12:12 pm 0Likes

    Als ik iets niet mag vergeten, dan zet ik een reminder in mijn smartphone voor op het moment dat ik er aan moet denken.

  • Renée van Dijk
    Posted 13/02/2015 5:34 pm 0Likes

    Leuk om te zien hoe snel de meeste mensen naar gadgets grijpen. In basis zijn het allemaal niets anders dan lijstjes. Om dingen te onthouden werk ik ook met ‘lijstjes’, mijn mailbox en Todoist.

    Maar dingen die ik echt niet mag vergeten zijn over het algemeen dingen die ik moet doen of kopen.
    Dan maak ik gebruik van de methode die een aantal hierboven ook al beschreef: VISUALISEREN.
    Ik bedenk wanneer ik datgene ga doen of kopen en stel mezelf voor dat ik dus op dat-en-dat tijdstip onderweg ben naar x en dan dat-of-dat doe, meeneem of in die-of-die winkel koop.

    Vaak is het dan onmogelijk om op pad te gaan zónder je dat hele verhaal te herinneren.

    Nadeel: ik wil dan de minder belangrijke dingen – onderweg langs een brievenbus rijden of behalve een presentatie óók een pen meenemen – nog wel eens vergeten. 🙂

  • Denise
    Posted 13/02/2015 11:55 am 0Likes

    Ik maak lijstjes, overal lijstjes. Op mijn telefoon, op mijn computer, op de koelkast, overal vind je digitale (en normale) post its :).

  • Alexandra
    Posted 13/02/2015 10:24 am 0Likes

    Ik gebruik Wunderlist voor alles wat ik niet mag vergeten. Van boodschappen tot afspraken om abonnementen op te zeggen. Alles op z’n eigen lijstje (waarvan sommige gedeeld met anderen) en met evt. reminders.
    Als ik mijn auto op een onbekende plek parkeer, maak ik standaard een foto van het straatnaambordje.
    En nog steeds verval ik ook in de papieren to do lists. Die ik dan toch weer netjes overzet in Wunderlist.
    Ik ben er nog niet..

  • Jerom
    Posted 13/02/2015 7:37 am 0Likes

    Soms vergeet ik wat en loopt er daardoor iets mis. Maar op die manier onthoud ik juist wel voor de volgende keer.

  • Merit
    Posted 13/02/2015 2:22 am 0Likes

    Als ik thuis als een goudvis (met “meanderende gedachten”) ergens mee bezig ben (bijvoorbeeld de afwas), en er schiet me iets belangrijks te binnen, dan maak ik er een liedje van om het niet te vergeten: “Brief posten.. ik ga die brie-hief posten, brief posten!…” dat is dan voor mij meteen een tijdelijke jazz classic geworden. Ben ik dan klaar met de afwas, en denk ik: Wat ging ik ook alweer doen? -> “Brief posten…yeah!”

    Ik denk dat meer slapen inderdaad ook goed zou kunnen helpen voor een beter geheugen. Ga ik maar eens doen 🙂

  • lia
    Posted 13/02/2015 12:47 am 0Likes

    Op een vaste, plek leg ik dan iets kleins en opvallends neer, wat er anders niet ligt. Als ik dat voorwerp dan zie associeer ik dat meteen met hetgeen ik moet onthouden. Werkt bij mij altijd!

  • gerard
    Posted 12/02/2015 10:53 pm 0Likes

    om iets te onthouden is ofwel opschrijven (tijdens gesprekken, cursus, etc) ofwel direct in iphone (evernote, QuickDrafts of reminders).

    tijdens gesprekken vind ik prettiger om op te schrijven, hierbij voorkom ik dat de omgeving het gevoel krijgt dat ik iets anders doe

  • Olaf
    Posted 12/02/2015 9:33 pm 0Likes

    Ik gebruik een gratis XOIP telefoonnummer om acties waar ik in de auto aan denk in te spreken en als email attachement gemaild te krijgen.

  • René Veldkamp
    Posted 12/02/2015 9:05 pm 0Likes

    Als ik iets echt niet moet vergeten, leg ik iets op een rare plek waar ik langs moet of zeker zie.
    Zoals een stoel midden in de kamer waar ik langs loop of in de auto leg het sponsje voor het dashboard.

  • Branco
    Posted 12/02/2015 8:45 pm 0Likes

    Daar waar mogelijk leg ik fysieke objecten op ‘mijn pad’, objecten waardoor ik een snelle en logische associatie maak met datgene wat ik moet doen/onthouden/meenemen/etc.
    Natuurlijk werkt dit voor veel zaken niet, en gebruik ik dezelfde riedel aan technische hulpmiddelen die anderen ook noemen,

    Wanneer ik in bed lig en er schiet me alsnog iets te binnen wat ik niet mag vergeten, dan koppel ik een routineuze handeling van de volgende ochtend aan datgene wat ik niet mag vergeten. Het kost enige oefening, maar na enige tijd kun je jezelf best aardig ‘programmeren’.

  • Therese
    Posted 12/02/2015 5:34 pm 0Likes

    opschrijven in abcnotes, Evernote, takenlijst Outlook….en als ik het echt niet mag vergeten toch nog op m’n hand

  • Arie van Berkel
    Posted 12/02/2015 5:32 pm 0Likes

    Ik schrijf belangrijke zaken op danwel digitaal met reminder of op een week kalender.
    Lijstjes hou ik bij in Wunderlist, en bij meerdere afspraken na elkaar een een alarm op mijn telefoon dat het bijna tijd is om verder te gaan.

  • Patrick
    Posted 12/02/2015 4:39 pm 0Likes

    Ik gebruik de todo app Gneo (alleen beschikbar voor iOS). Deze app heeft een koppeling met je agenda en synchroniseert met Evernote. Per item kun je een reminder aanmaken met een specifieke dag en tijd en deze dan ook als agenda-item opslaan.
    Je krijgt op de gekozen tijd een melding van:
    – Gneo
    – Evernote
    – Agenda
    Als je het dan nog vergeet dan zou het wel heel knullig zijn. Of je moet iemand zijn die gewoon alle meldingen negeert die getoond worden.
    Mocht je toch later er weer aan herinnert worden omdat het tijdstip niet uitkomt kun je binnen Gneo snel een follow-up aanmaken zodat je er nogmaals aan herinnert wordt.

  • Matin
    Posted 12/02/2015 3:17 pm 0Likes

    Hallo,

    fysieke zaken die ik absoluut niet mag vergeten mee te nemen leg ik simpelweg voor de voordeur op de deurmat :-). Zaken die ik op een bepaalde dag moet uitvoeren komen via evernote/zendone in mijn Google Agenda. Als ik taken op een bepaald tijdstip moet uitvoeren komen ze met tijdstip en reminder in mijn Googel agenda; de herinnering (pop-up) vanuit mijn agenda zorgt er dan voor dat ik er aan denk.
    Ik werk overigens volgens GTD voor al mijn acties en ik gebruik Zendone (in combinatie met Evernote) als tooling hiervoor.

  • Desiree Jansen
    Posted 12/02/2015 3:04 pm 0Likes

    Om dingen te onthouden gebruik ik mijn agenda (met belletjes voor de echt belangrijke of uitzonderlijke dingen), Evernote en Notities op mijn mobiel. De ToDo list ontbreekt ook niet. alles bij elkaar toch weer chaotisch en onoverzichtelijk. Voor belangrijke afspraken thuis (tandarts en bezoek bijv.) zet ik het in de gezinsgroep van Whattsapp en hoop ik dat mijn man en kinderen zo meedenken 🙂 Het werkt!
    Maar goede tips zijn zeer welkom!

  • Harro van den Berg
    Posted 12/02/2015 2:41 pm 0Likes

    Zaken die ik in mijn hoofd wil onthouden, koppel ik aan een aantal vaste voorwerpen in mijn woonkamer. Associatief denken helpt mij bij het onthouden. Andere zaken noteer ik in TeamViz (pomodoro) zodat ze keurig onderaan de lijst komen en mij niet afleiden van de geplande zaken, in Evernote (voor uitgebreide notities of notities waar ik over een tijdje pas wat mee wil doen) of met de widget ‘Notities’. Die laatste opent razendsnel en heeft geen internetverbinding nodig, hoeft niet te synchroniseren, enzovoort. Deze gebruik ik met name voor notities met een heel vluchtig karakter: zodra ik weer thuis ben verwerken en weggooien.

  • Marcel Wilschut
    Posted 12/02/2015 9:37 am 0Likes

    Alles gaat uiteindelijk in Evernote.
    Maar tijdens besprekingen blijft mijn papieren notitieboekje onovertroffen. Hen opaanraden hier op lifehacking ook Bambook geprobeerd. Maar dat haalt het toch echt niet met een Moleskine.

  • Coen Geelhoed
    Posted 12/02/2015 9:13 am 0Likes

    Ik ben bang dat ik weinig origineel mijn agenda’s (zakelijk en privé apart) gebruik en
    gezichten en namen gescheiden opsla in mijn hoofd.

  • Miriam Wesselink
    Posted 12/02/2015 8:39 am 0Likes

    Ik zet het in Evernote
    Ik zet het in Keepass
    Ik zet het in Remember The Milk
    Ik zet het in mijn agenda
    Ik zet een alarm in mijn telefoon

    Wat ik gebruik is afhankelijk van waarom ik het moet onthouden: bijv een pincode moet ik alleen weten als ik mijn pinpas oid gebruik, een taak die ik moet doen zet ik in RTM, een naslagdingetje, researchwerk ed zet ik in Evernote, een afspraak zet ik in mijn agenda, en als ik het Echt! Niet! Mag! Vergeten! zet ik een alarm aan in mijn telefoon.

  • A. Van Agtmaal
    Posted 12/02/2015 12:25 am 0Likes

    Als ik iets niet mag vergeten zet ik het in een appje op mijn mobiel met “notities”. Ik heb mijn telefoon altijd bij de hand en hij synchroniseert automatisch met mijn computer en laptop zodat ik de informatie altijd en overal bij de hand heb.
    Als ik iets op een bepaald moment moet doen zet ik er een alarm bij en dan komt het altijd goed.

  • Wout Bremer
    Posted 11/02/2015 10:54 pm 0Likes

    Hangt sterk af van het moment van de dag. Op mijn werk gebruik ik een moleskine tijdens vergadering voor aantekeningen en acties. Deze verwerk ik later in outlook in taken zodat ik ze niet vergeet (GTD)

    Eureka momentjes komen vaak s avonds net voor ik mijn bed in stap. Ik heb dan geen pen en papier bij de hand, maar een smartphone biedt een goed alternatief. Prive taken gaan in RTM en werk gerelateerde eureka’s mail ik naar mijn werkmail zodat ik ze de dag erna weer tegenkom 🙂

    Groet,
    Wout

  • Marieke
    Posted 11/02/2015 10:19 pm 0Likes

    Iedereen in het gezin schrijft alle afspraken op de gezinskalender in de keuken.
    Zo kan ik als moeder en huisvrouw alles op elkaar afstemmen en onthouden.
    Soms hangt de kalender niet op zijn plek, dan is het paniek hier in huis!

  • Esther Potters
    Posted 11/02/2015 9:53 pm 0Likes

    Het op de kalender bij m’n bureau en/of in mijn agenda zetten werk bij mij nog steeds goed.
    Moet ik iets snel onthouden voor een paar uurtjes zeg maar dan zet ik ’t even op mijn hand
    of op ’n sticky note!

  • Betty
    Posted 11/02/2015 9:04 pm 0Likes

    in de agenda zetten en als ik het echt niet mag vergeten op mijn hand of een briefje in mijn lunchtrommel

  • José
    Posted 11/02/2015 9:01 pm 0Likes

    Heel low tech: ik zet ‘oh ja!’ op de rug van mijn linkerhand. Dan zie ik dat staan en dan denk ik: oh ja! En dat werkt buitengewoon effectief.

  • Bertil
    Posted 11/02/2015 7:02 pm 0Likes

    Als ik iets of iemand ècht niet mag vergeten, staat het wel in mijn geheugen gegrift. Voor de rest? GTD met Outlook, Action List, Wunderlist, Toodledo, Evernote…

  • Chris ter Horst
    Posted 11/02/2015 6:40 pm 0Likes

    Wat een boel en veel leuke reacties. Om iets los te mogen laten, en toch te onthouden, heb ik mijn ouderwetse opschrijfboek en vulpen. Heerlijk om ook eens terug te kijken wat ik allemaal gedaan heb!

    Voor zaken die ik echt onthouden moet, bijv dingen meenemen, dan visualiseer ik ook. Ik gebruik vaak de ruimtes in mijn huis, zoals ik het huis binnenkom. Als ik een boek mee moet nemen, een tas en fruit dan visualiseer ik aan de knop van de voordeur het boek, op de tafel in de gang de tas en aan de deur naar de woonkamer fruit. In gedachten het huis nalopen en je pakt alles mee!

    Succes allemaal

  • Jessica
    Posted 11/02/2015 6:05 pm 0Likes

    ik visualiseer hetgeen ik moet onthouden in mijn koelkast. Op een rare manier. Die koelkast kom ik regelmatig tegen als ik koffiemelk pak, brood smeer of kook, dus er zijn een aantal triggermomenten per dag. Het komt dus vaak voor dat ik grinnikend voor mijn koelkast sta :).

  • Hans vd Nieuwenhof
    Posted 11/02/2015 5:19 pm 0Likes

    Drie bronnen zijn voor mij essentieel: 1. mijn agenda (voor tijdgerelateerde onderwerpen); 2. Wunderlist (als basis verzamelplek + voor het totaaloverzicht); 3. mijn Moleskine notitieboek, dat ik altijd bij me heb.

  • Marlies
    Posted 11/02/2015 4:55 pm 0Likes

    Als ik het echt niet wil of mag vergeten zet ik het in Wunderlist, ook als het geen to do is. Wunderlist geeft ‘een vriendelijke herinnering’ en dat klinkt zo gezellig!

  • Marco van der Wereld
    Posted 11/02/2015 4:21 pm 0Likes

    Van Evernote ben ik al een tijdje erg gecharmeerd maar ik vond het altijd een beetje bewerkelijk om korte notities via mijn Iphone naar Evernote te sturen.

    Inmiddels heb ik de “heilige graal” gevonden, namelijk: vJournal.

    Dat is een handige (kosteloze) app waarmee je in een split second – al dan niet met gebruikmaking van het microfoontje op je toetsenbord – al je notities, ideeën of andere ingevingen in één keer naar Evernote stuurt. Reuze handig en gemakkelijk en de kans dat je dan nog wat vergeet is gelijk ook tot een minimum beperkt.

  • Mirjam
    Posted 11/02/2015 4:01 pm 0Likes

    Opschrijven. Afhankelijk van t onderwerp:
    Klusjes op een post-it, leuke boeken in een boekje en mijn afspraken in mijn agenda en op de familiekalender, verjaardagen op de verjaardagskalender en de boodschappen op een kladblaadje. Haha ik ben er maar druk mee

  • David
    Posted 11/02/2015 3:51 pm 0Likes

    Mijn belangrijkste manier om iets te onthouden is … dat ik euh…

    Is er nog zo’n boek?
    Ik heb ‘m nodig…

    • Arjan Broere
      Posted 11/02/2015 6:31 pm 0Likes

      😉

  • Bianca
    Posted 11/02/2015 2:42 pm 0Likes

    Als ik iets ècht niet mag vergeten gaat er heel ouderwets een briefje (of mijn opengeslagen Bambook) op mijn toetsenbord. Als ik iets moet oppakken voor ik ’s morgens mijn toetsenbord kan aanraken dan kan ik er niet omheen 🙂

  • Harrie van Vaore Tjeu
    Posted 11/02/2015 2:19 pm 0Likes

    Helaas vanwege Art 😉 niet meer origineel, maar voor mij de numero 1: ik vertel het mijn vrouw. En nog mooier, ik kan het dan ook “opvragen”. Zij neemt mij dan mee in haar geheugenpaleis. “Toen deed zij de communie, en dat was vijf maanden na de geboorte van … dus …..” enz. 😉

    Ik heb inmiddels zo veel tools geprobeerd (desondanks zie ik er hier langskomen die ik nog niet ken. Leuk en dank!) en geaccepteerd dat die voor mij niet werken.
    Mijn geheugensysteem is nu gebaseerd op Intenties en op het vertrouwen dat op het juiste moment de juiste zaak (weer) op mijn weg komt. Dus een combinatie van aandacht, loslaten en vertrouwen. En dat werkt (voor mij) wonderbaarlijk goed. Wat belangrijk is komt terug. Wat niet belangrijk is dooft uit en verdwijnt.

    Oh ja, wat ook helpt is dat ik werk in duo-verband. Wij vullen elkaar aan en versterken elkaar en dat niet alleen wat betreft geheugen. 😉

  • Erik-Jan
    Posted 11/02/2015 1:42 pm 0Likes

    Mijn belangrijkste manier om iets te onthouden is in dit draadje niet origineel. Evernote! Ik gebruik wel ook fanatiek The Secret Weapon. Volgens mij de meest ideale manier om Evernote en GTD met elkaar te verbinden.

  • Sander
    Posted 11/02/2015 1:34 pm 0Likes

    Ik sta ten alle tijden in contact met m’n vriendin, die alles netjes noteert in haar papieren agenda. Meestal door hardop te denken als ze dichtbij is, op kantoor via Skype, onderweg via Whatsapp and anders is een email sturen. Tijdens gesprekken met collega’s, weet iedereen dat ze direct na het gesprek een email / agenda uitnodiging moeten sturen.
    Alles wat voor langere tijd moet worden onthouden staat in Evernote met foto’s erbij. Zo weet je altijd hoe warm de kleding gewassen mag worden, waarvan je de labels eruit geknipt hebt of hoe de lijm te gebruiken waarvan de gebruiksaanwijzingen niet meer te lezen zijn na veelvuldig gebruik.
    Voor wachtwoorden blijft LastPass de beste oplossing voor mij, waarbij je de gegevens tegenwoordig op een Europese server kunt laten plaatsen (met het oog op privacy).

    Helaas is mijn korte termijn geheugen een enorme zeef, vandaar dat ik hoop dat ‘Een opgeruimde geest’ hierbij een uitkomst kan bieden.

  • Michielk
    Posted 11/02/2015 1:21 pm 0Likes

    Net zoals zovelen hier gebruik ik ook Evernote en een afgeleide GTD methodiek. Ook heb ik zowel thuis als op het werk steeds een A5 notitieboekje in de buurt om ideeën te noteren. Dat werkt allemaal behoorlijk goed voor de grotere zaken, maar er zijn in het dagelijkse leven ook zoveel kleine dingen die je wel eens durft te vergeten. Vaak zijn het dingen die teveel tijd in beslag zouden nemen om het op te nemen in één van bovenstaande systemen.

    Daarom heb ik ook een paar mini-lifehacks die ik vaak toepas
    – (ondergronds) parkeren : noteer verdiep of andere ref. op je kaartje, je ziet het dan wanneer je betaald en weet direct waar je staat
    – neem een foto van waar je geparkeerd staat;
    – neem een foto van iets wat je moet onthouden.

  • L
    Posted 11/02/2015 1:15 pm 0Likes

    Ik heb een handige app op mijn Iphone, belangrijke zaken kan ik daar noteren, er gaat een signaal af als ik moet herinnerd worden aan iets. Bijvoorbeeld het zwemmen van de kinderen op school, dat staat ook genoteerd in mijn agenda maar omdat het wel super belangrijk is dat ik het niet vergeet, maak ik er ook een herinnering van.
    Maar ook algemene zaken zoals: dekens verversen, PMD buiten zetten ed zitten in diezelfde app op vaste data.

  • Johannes Kuijpers
    Posted 11/02/2015 12:56 pm 0Likes

    Ik probeer Evernote te gebruiken om notities te maken maar vaker lig ik een halve nacht wakker waarin dit soort notities dan meermaals voorbij komen.

    Mooi om hierboven meteen een heel scala aan opties voorbij te zien komen. Thnx for sharing, mensen!

  • Stefan van Nunen
    Posted 11/02/2015 12:45 pm 0Likes

    Er is, naast de overvloed aan informatie, tevens een overvloed aan systemen en manieren om informatie te bewaren. Wat voor mij belangrijk is, is welke van die systemen het beste passen bij de soorten informatie waar ik mee te maken heb, zowel zakelijk als privé. Ik verwacht dat dit boek mij heel goed kan helpen bij het maken van de juiste keuze tussen de verschillende systemen.

    Momenteel gebruik ik privé Evernote voor belangrijke dingen. Zakelijk heb ik nog geen goede keuze kunnen maken, meestal gebruik ik de notitie functie van mijn mobiel.

  • Anna
    Posted 11/02/2015 12:38 pm 0Likes

    Sinds 2012 gebruik ik IQTell, omdat ik dit een goede combinatie vind van mijn email, Evernote, vroegere To do lijstjes in RTM en Google Agenda. Mailtjes of andere informatie (gescande knipsels, digitale documenten of informatie van internet) die bij een specifieke datum horen, zet ik hiermee zowel in Evernote als mijn Google Agenda, zodat ik alle achtergrondgegevens bij elkaar heb. Ik probeer dan ook om mijn mail niet meer te gebruiken als backup, als iets niet meer actueel is. Als het brokje informatie onderdeel van een project is komt het in IQTell onder dit project, met daarbij aangegeven of en wanneer ik actie moet ondernemen (met reminder). En de dingen die vooral leuk zijn, zoals boeken die ik wil lezen, films die ik wil zien, software die ik wil proberen komen dan in mijn Somedaymapje. Als ik bijvoorbeeld in de bibliotheek heb, kan ik op mijn smartphone onder het labeltje ‘boeken’ zien, welk boek ik nog wilde lezen en dan ter plekke lenen of thuis al de catalogus doorkijken en reserveren.

    Vroeger bewaarde ik al die losse knipsels met tips in mappen, die ik na een tijdje niet meer in keek, maar ook niet wilde weggooien, want ooit zou ik tijd hebben om het wel te lezen of het zou vast wel van pas komen. Nu sla ik alles dat ik interessant vind op in Evernote en zorg ik er voor dat het ook vindbaar is met labels.

    Het bespaart me nu ruimte in huis, mijn bureau is ietsje opgeruimder en ik heb minder het gevoel dat ik iets goed moet onthouden. Ik heb meerdere websites, boeken gelezen over GTD en informatie verwerken en heb geprobeerd een manier te bedenken die mij tijd bespaart i.p.v. dat het ook veel tijd kost om het systeem op te zetten, wat eigenlijk ook erg leuk is om te doen 🙂 Ik vind IQTell erg makkelijk, omdat ik het altijd bij me heb, in de vorm van smartphone, tablet of via de website en ik heb me zelf aangeleerd om van interessante artikelen over boeken, software etc. de naam te noteren i.p.v. het artikel uit te scheuren en in een mapje te stoppen, waar ik toch geen tijd voor heb om het later uit te zoeken.

    Ik ben blij met de functie van reminders zodat ik het met een gerust hart niet zelf wekenlang in mijn hoofd hoef te houden, maar op het juiste moment weer aan herinnerd word, al is mijn eigen geheugen best goed, maar ik probeer het wat efficiënter in te zetten.

  • Gerard B.
    Posted 11/02/2015 11:51 am 0Likes

    Ik ben vanaf het eerste uur een gebruiker van Toodledo. Een programma met ongekende mogelijkheden als het gaat om todo lijsten. Je kunt er werkelijk alles mee. Ik geef toe, je moet er wel even tijd in stoppen om het te leren kennen.
    Dit is wat ik doe: als ik iets tegen kom waarmee ik iets wil/moet (GTD methode) dan direct kiezen wat te doen. Opslaan voor langere termijn of komt dit op een todo lijst.
    De lange termijn zaken voor opslag gaan naar Evernote en de todo zaken gaan naar Toodledo (inbox).
    Dit gaat op een simpele manier en wel met de app. Braintoss.
    Een foto/doc of even snel iets schrijven gaat heel snel en eenvoudig. Dit gaat dan links of rechtsaf. Automatisch komt dit in de inbox van Toodledo en kan vervolgens verwerkt worden naar keuze.
    Map, context, tag, prio enz. Dit lijkt een hele weg, maar gaat zeer snel en is zeer effectief. Je kunt met de GTD methode echt niet vergeten en komt op het juiste moment naar boven.
    Als je dan toch bezig bent kunt je nog pocket informant installeren en dan heb je eengoede agenda met op de juiste tijdstippen je todo’s uit Toodledo erin staan, super.
    Succes.

  • Gea
    Posted 11/02/2015 11:26 am 0Likes

    Ben zwaar onder de indruk van alle methodes die er worden genoemd. Na verschillende online mogelijkheden te hebben geprobeerd (o.a. Asana, Remember the Milk) ben ik weer teruggekeerd naar ouderwets opschrijven in een Moleskine-boekje en dat bevalt eigenlijk nog het best. Ik heb het idee dat als ik iets met pen of potlood opschrijf, ik dat bewuster doe en het dan vanzelf al beter onthoud. Maar misschien denkt Daniel Levitin daar wel heel anders over, ik ben benieuwd.

  • Joost
    Posted 11/02/2015 11:24 am 0Likes

    Om iets echt te onthouden maak ik gebruiik van Excel. Ik heb daarin een soort Tarifold aangemaakt met meerdere tabbladen voor verschillende onderwerpen. Daarop vermeld ik bijvoorbeeld producteigenschappen en productcodes om in verschillende systemen te kunnen werken. Ik heb het document beveiligd met een wachtwoord (standaard Excel functie). Door velden te kleuren kan ik makkelijk iets terug vinden en zie ik makkelijk wat bij elkaar hoort. Ik heb Excel daadoor altijd open staan als ik aan het werk ben.

  • Selma Mulder
    Posted 11/02/2015 11:14 am 0Likes

    De kleine dingetjes spreek ik in, gewoon in “notities” op mijn iPhone. Die worden automatisch verzonden naar mijn CRM-programma. Voor grotere taken gebruik ik OmniFocus. Dit programma kan ook goed overweg met gesproken invoer én met knipsels via een sneltoets. Ik heb OmniFocus op mijn desktop en op mijn iPhone.

  • Johanna
    Posted 11/02/2015 11:14 am 0Likes

    Ik zet (bijna) alles wat ik moet onthouden in Things, wat ik op mijn laptop, telefoon en iPad heb. Ik laat dit dan naar voren komen op de dag dat het van belang is. Dit gebruik ik voor To do’s, maar ook voor sociale dingen, zoals ‘X feliciteren met trouwdag ouders’, dingen die ik anders vergeet….

  • Pascal Zweipfenning
    Posted 11/02/2015 11:05 am 0Likes

    Om zaken niet te vergeten is er maar een manier en dat is opschrijven/noteren. Sinds kort gebruik ik weer Toodledo. Niet de mooiste maar voor mij de de effectiefste. Zaken op het grote www deel ik naar Pocket, waarna via IFTTT automatisch een taak in m’n inbox in Toodledo aanmaakt. Mails die ik moet opvolgen worden geforward naar Toodledo.

    Het grootste voordeel van opschrijven is dat je het kunt vergeten (je hoeft het niet te onthouden).

    Niet vergeten regelmatig je task list te evalueren.

  • reinier
    Posted 11/02/2015 11:05 am 0Likes

    reguliere zaken van ik af in mijn to do list (binnen Evernote met reminders).
    Echt belangrijke zaken doe ik op een zelf aangeleerde manier via wat ik noem ‘het tuinpad van mijn opa’. In gedachten loop ik langs dat pad en vindt daar de (bijvoorbeeld 5 zaken) die ik moest onthouden. In de juiste volgorde. Dat betekent dat ik vaak alleen maar het nummer hoef te onthouden( in mijn voorbeeld 5, soms met de eerste lettervan de te onthouden zaken)

  • Lia Zaal
    Posted 11/02/2015 10:48 am 0Likes

    Als ik iets echt niet mag vergeten, rest mij maar 1 methode: ik schrijf het op de rugzijde van mijn hand. Vanaf mijn tienerjaren doe ik dat al. Gezien mijn leeftijd wordt het nu als een soort van ‘not done’ ervaren door bepaalde mensen. Maar als ik iets echt ab-so-luut niet mag vergeten? Dikke blauwe ballpoint in de rechterhand en schrijven op de linkerhand.

  • Cees
    Posted 11/02/2015 10:47 am 0Likes

    Onthouden werkt bij mij door visualiseren (naast lijstjes).

    Een voorbeeld: Ik bedenk bv op zaterdagmiddag dat ik maandagochtend een boek van huis mee wil nemen naar mijn werkplek. Op dat moment zie ik mezelf voor me op die maandagochtend terwijl ik het boek pak en meeneem. Ik stel me de situatie zo precies mogelijk voor.
    Op maandagochtend denk ik dan vanzelf aan het boek op het moment dat ik op weg ga.

    Deze methode ontwikkelde ik zelf proefondervindelijk. Hoe het werkt weet ik niet, maar het lijkt alsof ik mijn geheugen/ onderbewuste a.h.w. instel of programmeer op de herinnering op het juiste moment. Het proberen waard!

  • Tina
    Posted 11/02/2015 10:46 am 0Likes

    Als ik een presentatie, lijst met items of een specifieke combinatie van cijfers en letters moet onthouden, maak ik altijd gebruik van de Memory Palace Technique! Deze werkt bij mij altijd!

  • Eefje
    Posted 11/02/2015 10:46 am 0Likes

    Ik gebruik mijn Google Agenda en Usem Notecards (een tip van jullie). In de Google Agenda schrijf ik echt datumgerichte afspraken/taken op en de Usem Notecards gebruik ik voor dagelijkse taken en voor zaken die ooit nog een keer gedaan moeten worden. Verder gebruik ik de app Shopping List voor boodschappenlijstjes, die lijstjes kan ik via de app ook makkelijk doorsturen naar m’n man.

  • Anita van der Hulst
    Posted 11/02/2015 10:41 am 0Likes

    Klinkt misschien suf maar is zuiver waar: zolang iets voor mij belang heeft vergeet ik het niet. De rest email ik naar mezelf, mijn inbox is ook mijn todo-list, zo beperk ik het aantal systemen en applicaties dat ik moet hanteren.

  • judith
    Posted 11/02/2015 10:38 am 0Likes

    Mijn vriendje van vroeger zette altijd een kruisje op zijn hand. Ik was daar altijd gefascineerd door, omdat door dat kruisje blijkbaar toch het juiste laatje in zijn hoofd openging waardoor hij zelden tot nooit iets vergat. Mijn drukke, volle hoofd heeft aan dat ene simpele kruisje helaas niet genoeg en dus bestaat mijn huidige leven uit: geeltjes…veel geeltjes… van ‘echte’ geeltjes tot digitale geeltjes in telefoon en op de ipad. En mn (dag)boek. Die gaat overal mee naar toe en is geschikt voor to-do-lijstjes, boodschappen, uitspraken van kinderen, mooie spreuken, wensen en doelen.

  • Piet Van Eenooghe
    Posted 11/02/2015 10:37 am 0Likes

    Dé ultieme app voor het onthouden van taken en het effectief uitvoeren ervan bestaat volgens mij niet, maar Evernote gebruik ik het vaakst. Synchroniseren is een must en vooral … discipline! Voor creatieve, rusteloze geesten als die van mij is er dan weer de pomodoro techniek zeer handig. Zo blijf ik bij de les…. Mooie match met Evernote :-).

  • Esmeralda
    Posted 11/02/2015 10:35 am 0Likes

    Ik heb zowel thuis als op mijn werk op diverse plekken pennen en losse blaadjes in kubussen liggen, om dingen die ik wil bewaren direct op te schrijven. Alleen niet in de auto, daar ligt een voicerecorder. Die losse blaadjes glijden in een gekleurde hoes in mijn werktas: wit voor thuis, rood voor werk en blauw voor hotelkamer, Als ik tijd heb op die lokatie (werk, thuis, hotel) pak ik al die losse blaadjes en zet ze in Outlook in de vorm van eestvolgende acties/projecten/somedays die bij die lokatie hoort. Ook schrijf ik dan de voicerecorder uit. Voor mij kost deze relatief low-tech manier van werken het minste tijd, omdat de blaadjes en pennen altijd voorhanden zijn en iets met de hand opschrijven nog steeds sneller gaat dan het op een computer of smartphone intypen.

  • Bert
    Posted 11/02/2015 10:29 am 0Likes

    Als ik dingen niet wil vergeten dan leg ik ze vast in “Notities” op mijn I-phone. Een keer in de week schoon ik deze notities en bepaal ik of er een concrete doe-actie aan moet worden verbonden. Deze doe-actie wordt daarna expliciet gemaakt in mijn Outlook. Waar ik veel baat bij heb is ook een overzicht van reeds afgewikkelde acties.

    Ik hoef in ieder geval niet meer bang te zijn dat ik iets vergeet. Het enige dat ik niet moet vergeten is een idee of actie ook echt op te schrijven. Omdat ik vaak “beloond” wordt gaat dat me inmiddels een stuk beter af.

    Het kan natuurlijk altijd beter. Hopenlijk kan het boek “een opgeruimde geest” daaran bijdragen of in ieder geval dienen als bredere inspiratiebron.

  • Art
    Posted 11/02/2015 10:24 am 0Likes

    Ik vertel het mijn vrouw.
    (Maar ik zou het zo graag zelf willen en kunnen onthouden…)

    • Lia Zaal
      Posted 11/02/2015 10:55 am 0Likes

      Ge-wel-dig antwoord! Wat mij betreft verdien jij het boek sowieso.

    • Arjan Broere
      Posted 11/02/2015 11:24 am 0Likes

      😉

  • Jos Werkhoven
    Posted 11/02/2015 10:19 am 0Likes

    Om de vraag te beantwoorden die hoort bij het kans maken op dit boek, moet ik voor mijzelf de vraag eigenlijk opsplitsen in twee delen:

    wat is jou favoriete manier om dingen te onthouden en
    wat doe ik als ik iets per se niet mag vergeten

    want dat is voor mij niet hetzelfde. Mijn favoriete manier om dingen te onthouden is ezelsbruggetjes maken waar ik zelf, en soms anderen, om moet lachen en ezelsbruggetjes die te maken hebben met muziek. Dat werk voor mij, dat onthoud ik. Als het gaat om zaken terug kunnen vinden gebruik ik Evernote en wunderlist. Maar dat zie ik niet als onthouden.

    Als ik echt iets per se niet mag vergeten, is dat zo belangrijk voor mij, dat er aandacht naar toe is gegaan (kwantitatief en kwalitatief) dat ik het niet zal vergeten. Ik zie het als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid om ten eerste te bepalen wat ik per se niet mag vergeten en daaruit volgt ten tweede dat ik het niet wil vergeten! En daar zit de kracht.

    Natuurlijk vergeet ik wel eens dingen en denk: shit, dat had niet gemoeten. Maar dat zit hem bij mij dan in het wegen van de belangrijkheid (onvoldoende aandacht er aan geschonken), niet in de kunst van onthouden.

  • Gerard
    Posted 11/02/2015 10:19 am 0Likes

    Van de dingen die ik wil onthouden maak ik over het algemeen een plaatje in mijn hoofd. Plaatjes zijn voor mij als beelddenker makkelijker te onthouden en op elk moment weer reproduceerbaar. Geen oeverloze
    teksten dus maar een enkel en simpel plaatje, beeldje, fotootje.

  • Peter
    Posted 11/02/2015 10:17 am 0Likes

    Beste Arjan,

    Ik doe het deels op de ouderwetse manier van ezelsbruggetjes verzinnen om iets te onthouden en deels natuurlijk op de moderne manier van Todo lijsten, outlook en apps.
    Ben benieuwd wat ik nog meer kan leren uit het boek.

    Groeten,
    Peter

  • Else Zantinge
    Posted 11/02/2015 10:16 am 0Likes

    Nog zo’n handige app die ik hier nog niet heb gehoord, misschien een tip voor jullie? Trello kun je als app gebruiken maar ook via een desktop, net zoals Evernote dus. Ik gebruik Trello voor mijn actielijstjes: vandaag, deze week, later, afwachten en kopen. Het handige vind ik dat je zelf alle categorieën die je wil aan kan maken, er is dus niets voorgeprogrammeerd, en je sleept heel snel en makkelijk actiepunten van het ene naar het andere mapje. De eenvoud is de kracht. Je kunt verschillende ‘ boards’ (clusters van lijsten) maken en je kunt ook boards met anderen delen. Ik heb bijv. ook een board met mijn partner samen voor alle gezinsperikelen.

    Punten die ik alleen maar wil onthouden maar waar geen actie bij hoort, sla ik ook op in het vertrouwde Evernote.

  • Hester
    Posted 11/02/2015 10:07 am 0Likes

    Ik zet het op een to do lijst, mail het naar mezelf of zet een herinnering in mijn telefoon. een handig systeem ontbreekt bij mij nog. Ik heb veel geprobeerd, maar het systeem mag niet meer tijd kosten dan het oplevert. En ik wil niet teveel verschillende systemen/apps/programma’s naast elkaar gebruiken, of op verschillende plaatsen: telefoon, notitieboekje en laptop/pc.
    Eén ding is duidelijk. Mijn hoofd is niet de juiste plek. 🙂

  • Danny Ouwendijk
    Posted 11/02/2015 10:06 am 0Likes

    Notities maken in Evernote, en gebruik maken van de herinnering in combinatie met Remeber the Milk.

    Daarnaast heel georganiseerd werken, met nagenoeg geen papier maar alles digitaal, direct verwerken cq opslaan.
    Zodat er minder actiepunten zijn die moet doen of blijven staan en de lijst langer wordt. Hoe langer de lijst hoe moeilijker om meer zaken te onthouden.

    Zorg voor ontspanning.

  • Annemarie
    Posted 11/02/2015 9:58 am 0Likes

    Ik schrijf de echt belangrijke dingen nog steeds gewoon op een ouderwetse to do list… Heeft me tot op heden nog niet teleurgesteld, ik heb ook het idee dat wanneer je iets echt met de hand op schrijft je brein het beter op slaat en het dus minder snel vergeet.

  • Rick Maresch
    Posted 11/02/2015 9:49 am 0Likes

    Maakt niet uit waar ik het noteer – PostIt, notitieboek, Moleskin, Evernote, Google Keep – pas als ik zie wat ik heb geschreven onthou ik het pas echt goed.

  • Renske
    Posted 11/02/2015 9:48 am 0Likes

    Gegevens die ik wil bewaren, schrijf ik op in Evernote. Dat kan van alles zijn: van handige tip tot paklijst voor een vakantie. Ook dingen die ik moet ‘doen’ zet ik in Evernote. Ik doe dat volgens de GTD methode.

    Ik zet alles in Evernote zodat ik alles bij elkaar heb en onderlinge verbanden kan aangeven. Om het overzicht te bewaren heb ik meerdere ‘notebooks’ in Evernote.
    * Eerstvolgende acties: acties die ik deze week wil uitvoeren, iedere actie heeft een eigen notitie.
    * Later/misschien: acties die ik ´later´ wil oppakken.
    * Wachten op: acties die anderen uitvoeren en die voor mij of voor de projecten waar ik aan werk belangrijk zijn.
    * XTadaa: acties die afgerond zijn.
    * Projecten: alle lopende projecten waar ik mee bezig ben. Die bekijk ik één keer per week om te evalueren of een project voldoende voortgang heeft.
    * Archief: notities van allerlei dingen die ik wil bewaren.
    * Checklists: handige lijstjes en checklists.
    * Lezen/luisteren: boeken die ik wil lezen, documentaires die ik wil zien of podcasts die ik wil beluisteren, elke tip heeft een eigen notitie.

    Alleen datum/tijd gebonden zaken zet ik in mijn agenda, bijvoorbeeld een afspraak of een deadline.
    Voor artikelen ben ik een beetje zoekende. Soms bewaar ik het in Evernote, meestal in Feedly. Ze hebben beiden voordelen. Ik ben benieuwd hoe anderen dit doen.

    • Arjan Broere
      Posted 13/02/2015 9:18 am 0Likes

      Hi Renske,

      Wat betreft artikelen is mijn aanpak de volgende. Via Feedly lees ik de meeste artikelen. Soms stel ik lezen uit en gaan ze naar Pocket. Wat ik wil bewaren gaat van tags voorzien vanuit Feedly of Pocket naar Evernote. Die tags moeten helpen het bewuste artikel terug te vinden. Meestal zijn dat meerdere tags, varierend van algemene (GTD) naar wat concrerete (emailmanagen).

      Mocht een artikel leiden tot concrete actie, dan gaat het naar Omnifocus.

      Artikelen die ik via een website clip, tag ik in Evernote als telezen. Helaas groeit die vaak sneller dan ik kan lezen. Op de één of andere manier lees ik vaker en liever in Pocket of Feedly.

      Groet,

      Arjan

      • Bert
        Posted 18/02/2015 1:19 am 0Likes

        Mijn basis om artikelen te selecteren voor maandelijkse Apple tiplijsten is ook Feedly. Op de iPad gebruik ik bij voorkeur de gratis Newsify app omdat die m.i. prettiger werkt dan Feedly zelf. Tegen het einde van de maand loop alle artikelen met een ster nogmaals langs en zo blijven er uiteindelijk een klein aantal artikelen over met een blijvende toegevoegde waarde voor een brede groep iPad, iPhone en Mac gebruikers die hier zelf geen uren per dag aan kwijt willen zijn. Zelf volgde ik altijd al veel nieuwsbronnen en die 2e selectieronde helpt mij zelf ook om de meest nuttige zaken er uit te filteren en doe ik nu via tiplijsten.nl veel iPad, iPhone en Mac gebruikers een plezier gezien de vele positieve reacties die ik regelmatig terug hoor.

  • Hendrik Nijman
    Posted 11/02/2015 9:40 am 0Likes

    Vaak stuur ik reminders via mail van werk naar huis en andersom. Ook Wunderlist gebruik ik, maar al met al toch niet echt DE manier. Hopenlijk helpt dit boek me.

  • Bart-Jan Faas
    Posted 11/02/2015 9:33 am 0Likes

    Ben benieuwd of zo een ultiem boek mij kan overtuigen. Outlook was vroeger mijn GTD/Evernote/Todo systeem, idd mijn bedrijf werd snel groter, winstgevender enz enz. Nu werk ik met een wegzaksysteem,,, alles wat ik niet echt belangrijk vind verdwijnt vanzelf. Nu voelt mijn leven niet meer als een commercieel luchtkasteel.

  • lonneke janssen
    Posted 11/02/2015 9:30 am 0Likes

    Als ik iets echt niet mag vergeten schrijf ik het op mijn hand , meestal een woord. Heel ouderwets maar zeer effectief voor mij. Verder gebruik ik mijn Google kalender waarin ik de reminder activeer en ik gebruik regelmatig de wekkerfunctie op mijn telefoon als extra reminder.

  • JeWe
    Posted 11/02/2015 9:28 am 0Likes

    Taken zet ik standaard in Any.Do. Een app die me zowel op m’n laptop als mobile dagelijks dwingt om even mijn takenlijstje door te nemen en eventueel opnieuw te rangschikken. En die me op vooraf ingestelde tijdstippen een seintje geeft wanneer een deadline in zicht komt.

    Andere zaken die ik moet of wil onthouden leg ik vast in documenten die ik in een aparte Google Drive map opsla zodat ik ze altijd en overal kan inzien (zolang er internet is).

    Wachtwoorden en toegangscodes noteer ik in een apart boekje.

  • Chris
    Posted 11/02/2015 9:24 am 0Likes

    Ik gebruik Evernote. Deze notebook maakt waar, waar get voor staat: mijn externe (olifanten)geheugen. Zakelijk gebruike ik OneNote, als onderdeel van de diverse MS Officeprogramma’s.

  • Marco
    Posted 11/02/2015 9:22 am 0Likes

    In mijn eeuwigdurende zoektocht naar slimmer werken en meer doen gebruik ik nu voornamelijk IQTell en Evernote om alle verschillende binnenstromende informatie te stroomlijnen en te bewaren als dat nodig is.

    Daarnaast ook nog vaak papier. Ik schrijf graag omdat dat beter helpt te onthouden.

    Mijn zoektocht zal nooit eindigen, daarom ben ik zeer geinteresseerd in de ideeen van Daniel Levitin.

  • Gerth Jan
    Posted 11/02/2015 9:14 am 0Likes

    Ik gebruik Keep van Google, handig je kunt het op verschillende apparaten installeren, je hebt ook de webversie die overal beschikbaar is. Wanneer je een taak hebt die je met iemand wilt delen voeg je heel handig iemand toe. Ideaal om belangrijke punten in te zetten.

    je hebt verschillende manieren hoe je de taak kunt toevoegen:
    foto
    geluidsfragment
    lijst
    tekst

  • Manu Vermeyen
    Posted 11/02/2015 9:11 am 0Likes

    Ook ik ben een enthousiaste todoist. Als centrale opvangbeker tussen wat andere cloud-zaken, en aaneengeknoopt met ifttt is dit voor mij een handige aanvulling van mijn eigen geheugen. Toegegeven, ik moet nog verder leren om ook die weekly review consequent te doorlopen.

  • Herrick
    Posted 11/02/2015 9:03 am 0Likes

    Ik gebruik Todoist als laagdrempelige manier om snel een gedachte/reminder te noteren. Todoist is crossplatform. Daardoor kan ik altijd gedachtespinsels noteren omdat ik mijn telefoon altijd bij mij heb. Dat is een geruststellende gedachte. Hierdoor heb ik veel rust in mijn hoofd gekregen en merk ik dat ik eigenlijk niks meer vergeet.

    Todoist maakt deel uit van een aantal apps (Evernote, Checklist en Outlook agenda) om in control te blijven in mijn drukke leven (3 functies, projectleidersrollen en gezin) en ook plezierig te kunnen leven!

  • Arthur
    Posted 11/02/2015 8:58 am 0Likes

    Ik zet het in Evernote, of (indien datumafhankelijk) in mijn agenda. En wat binnenkomt in mijn mailbox en ik tzt aan herinnerd wil worden handel ik af via de app ‘Mailbox’, zodat het op een ingesteld moment ter herinnering terugkeert in de inbox.

  • Arthur
    Posted 11/02/2015 8:56 am 0Likes

    Ik zet het in Evernote, of in mijn agenda. En voor zaken die in mijn mailbox binnenkomen en waar ik later aan herinnerd wil worden of nog iets mee moet, dan gebruik ik het programma ‘Mailbox’ zodat het op een vooraf ingesteld moment weer terugkeert in mijn inbox.

  • Jolanda
    Posted 11/02/2015 8:50 am 0Likes

    Het lastigt te onthouden zijn die leuke uitspraken van je kinderen… Daar heb ik nog niks ander op gevonden dan meteen ergens opkrabbelen

    Ik prent de namen van mensen die ik net heb keren kennen, in. Inprenten door gelijk de naam te herhalen en voor mezelf diezelfde dag nog een laat keer te herhalen.

    • Annemarie
      Posted 11/02/2015 10:02 am 0Likes

      Om namen te onthouden heb ik voor mezelf een trucje er bij geleerd, niet alleen de naam herhalen maar daarbij ook gelijk een duidelijk fysiek kenmerk onthouden eigenlijk het eerste wat je aan het gezicht van iemand opvalt, bijvoorbeeld Jolanda met de mooie bruine ogen, of Ocar met de 1000 sproetjes 🙂

  • Edward van Meel
    Posted 11/02/2015 8:49 am 0Likes

    De app Wunderlist is mijn persoonlijke denktank. Zowel voor werk als privé gebruik ik deze fantastisch todo lijst. Het werkt met lijsten waarop je woorden (todo’s) kunt schrijven maar je kunt ook url uit webpagina’s op eenvoudige wijze toevoegen. Daarnaast kun je alles eventueel voorzien van een foto of andere bijlage maar dit is natuurlijk niet nodig. Een eenvoudige todo volstaat al om een reminder te hebben.

    Elke reminder kan worden voorzien van een waarschuwing per mail of sms en een datum waarop iets moet worden uitgevoerd. Overigens zijn dit allemaal optionele dingen die jezelf kunt toevoegen om een taak meer duidelijkheid of een datum te geven.

    Verder vind ik de deelfunctie geweldig. Je kan eenvoudig een mail van een takenlijst maken en mailen naar andere mensen maar beter nog kun je een lijst delen met mensen en taken per persoon aanwijzen. Zij zien de lijst in hun eigen Wunderlist en kunnen dan ook afvinken.

    Dit werkt allemaal crossplatform over Android, OIS en programma’s voor Windows en Mac en natuurlijk niet te vergeten een website.

    Beste van alles is dat de basis versie zelfs gratis is en zeer goed werkt.

Comments are closed.