Win een exemplaar van Ontketen je brein

Het boek Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen (29,99) van Theo Compernolle krijgt veel aandacht. Het is een boek dat de vinger legt op vijf problemen van deze tijd die breinwerkers ervan weerhoudt écht waarde toe te voegen met hun brein. Compernolle laat met divers onderzoek in een vurig pleidooi zien hoe je brein werkt en wat vooral niet werkt. Wat niet werkt voor waardevol breinwerk is onder andere altijd online zijn, proberen te multitasken of werken in een rumoerig kantoor vol afleidingen. Compernolle heeft bronnen die misschien niet per se nieuw zijn maar weet concreet en aansprekend een case te maken tegen manieren van werken die langzaam normaal gevonden worden. Overigens zonder internet of smartphone als het nieuwe kwaad te zien. Trouwens, je kunt als lezer van Lifehacking.nl of de meereffect-artikelen een exemplaar winnen van Ontketen je brein …

Opzet van het boek

Het boek Ontketen je brein behandelt hoe je brein werkt en wat gewoonten zijn die we in deze tijd hebben ontwikkeld die je brein van echt denkwerk afhouden. Het boek past in de reeks Thinking Fast and Slow van Kahneman (Verplicht leeswerk volgens Compernolle) en het onlangs hier besproken Een opgeruimde geest van Levitin.

Kaft Ontketen je brein

Het boek bestaat uit drie delen:

  1. Je denkende brein en zijn twee conculega’s
  2. Hoe we onbewust het beste deel van ons brein in de boeien slaan
  3. Hoe je je hersenen uit hun boeien kunt bevrijden. Breinboeibrekers op drie niveaus.

In deel I bespreekt Compernolle je reflexbrein dat snel in staat is te reageren op prikkels en weinig energie verbruikt, je reflecterende brein dat kan analyseren, denken en veel energie kost en aandacht vraagt en je archiverende brein dat informatie opslaat, verbanden legt, nieuwe koppelingen maakt maar dat alleen kan doen als het reflecterende brein de hersencapaciteit niet vult met denken. Dat maakt dat wie reageert op online prikkels en voortdurend online is zijn reflecterende brein te weinig ruimte geeft voor aandachtig denkwerk. Immers, het energiezuinige reflexbrein neemt het met zijn snelle werk over van het aandachtvragend reflecterende brein. Als je dan ook nog alle pauzes vult met je smartphone, dan krijgt ook je archiverende brein te weinig ruimte om informatie op te slaan en verrassende combinaties te maken voor toekomstig gebruik van die informatie. Kortom, door te veel online te zijn en je brein voortdurend bezet te houden, keten je je brein en is er te weinig ruimte voor de belangrijke delen van je brein die zorgen dat je als breinwerker ook echt waarde toevoegt met jouw denken.

In deel II worden de breinketenen besproken, die de moderne breinwerker makkelijk van zijn beste werk afhouden:

  • Breinboei #1. De wortel van het probleem: altijd online zijn
  • Breinboei #2. Multitasking en taakwisseling: de warhoofdige homo interruptus
  • Breinboei #3. Een voortdurend laag niveau van stress verpest de beste prestaties van je reflecterende brein
  • Breinboei #4. Gebrek aan pauzes en slaap
  • Breinboei #5 ligt buiten je invloedssfeer: breinvijandige open kantoren.

Compernolle toont zich een ware pamflettist en bestrijdt vurig deze onhandige denkgewoonten en de mythen die erom heen zijn ontstaan (dat bijvoorbeeld jongeren betere multitaskers zijn die vaardig met ICT zijn). Multitasken bestaat niet. Tenminste niet als je twee of meer taken wil doen die je bewuste aandacht vragen (je reflecterende brein) en niet uit routine bestaan. Dat is niet per se nieuw en toch blijven vele breinwerkers het doen. Compernolle toont aan dat het wisselen van taken ervoor zorgt dat de taken samen meer tijd kosten dan wanneer je ze achter elkaar zou doen, dat de wissels energie kosten en dat met wisselingen van een taak er aandacht verloren gaat gedurende de wisseling. Komen de taken uit verschillende contexten, dan moet ook je werkgeheugen zijn inhoud kwijt en nieuwe inhoud laden. Voor écht denkwerk is dat bijzonder inefficiënt en vermoeiend. Compernolle stelt deze vraag:

Zou je geopereerd willen worden door een chirurg die heen en weer beent tussen vier patiënten en tussendoor nog eens een snelle blik op haar e-mails werpt? Zou je het leuk vinden als een garagemonteur steeds vaak taak wisselt als hij de remmen van je auto nakijkt?

Kortom, niet proberen te multitasken maar ga righttasken: taken met volle aandacht starten en afmaken. Daarna een pauze zodat ook je archiverende brein zijn nuttige werk kan doen. Ondertussen niet switchen, bezwijken voor online afleidingen of werken in een rumoerige kantooromgeving. Koester de pauzes en echte gesprekken en blijf met regelmaat off line voor je betere breinwerk.

Mocht je nog wat meer willen weten over de inhoud van het boek, dan kun je ook op 30 april om 16:00 meedoen aan een gratis webinar over deze vijf breinketenen. Het webinar wordt verzorgd door meereffect, waarbij vooral de samenhang tussen deze vijf breinketenen en Getting Things Done gelegd wordt. Op de site van meereffect vind je meer info.

Het boek wordt onder andere door David Allen aanbevolen als een heldere basis voor veel van de praktische adviezen die je binnen Getting Things Done vindt. In het najaar treden Allen en Compernolle samen op.

De concrete oplossingen

Voor elk van de breinketenen heeft Compernolle een reeks oplossingen. De oplossingen bestaan uit individuele verbeteringen, verbeteringen die je in je team kunt doorvoeren en verbeteringen die beslissers in organisaties kunnen oppakken. Daarmee wordt het boek concreet bruikbaar en houdt het boek niet op bij een aantal relevante inzichten. Met name het blok over hoe je met e-mail werkt is bijzonder uitgebreid en bevat allerlei direct toepasbare adviezen op individueel niveau. Zo uitgebreid zelfs dat andere hoofdstukken er wat bij achterblijven. Met name op organisatie-beslissersniveau zijn de adviezen minder breed en diep. Dat is jammer omdat de individuele breinwerker die lijdt onder alle afleidingen hopelijk in opstand komt maar beslissers die stress, multitasken en rumoerige kantoren waarschijnlijk tekenen van moderne productiviteit vinden juist veel te leren hebben. Voor deze groep is de vijfde breinboei, breinvijandige kantoren, als gratis apart te downloaden boek beschikbaar. het boek opent met een intrigerend motto:

Because modern ZOO-directors know more about the inborn needs of their animals, than company-directors about the innate needs of people…
the cages in modern zoo’s are better for animals, than modern offices for people. (Compernolle, 2014)

Het hoofdstuk over hoe je taken kiest, in stapels verwerkt en met volle aandacht doet alsmede de e-mailadviezen zouden verplichte stof moeten zijn bij managementopleidingen, inwerktrajecten, summercourses, opvoeders en leraren, ondernemingsraden, arbocommissies et cetera enzovoort. Het is de manier om te midden van alle lawaai en drukte tot waardevol breinwerk te komen.

Compernolle leeft niet buiten de digitale wereld, zie ook zijn goed gevulde site, en weet zeer goed wat er te koop is. Het is dus niet een moderne Luddite die ten strijde trekt tegen jongeren, sociale media of internet. Persoonlijk vind ik zijn betoog erg aansprekend en merk ik dat met aandacht één taak doen en pauzes nemen niet makkelijk of vanzelfsprekend meer is.

Kortom …

Ontketen je brein past naadloos in deze tijd en bevat een heldere analyse en nuttige adviezen voor breinwerkers, en wie is dat niet tegenwoordig, die direct toepasbaar zijn. Met een aantrekkelijk en zeer leesbare betogende stijl maakt Compernolle aannemelijk dat breinwerk niet vanzelf goed gaat en dat bepaalde mythen (sneller door multitasken, hyperconnected zijn als pre, open kantoren, voortdurende stress als motor) onproductief en zelfs ongezond zijn. Het boek bevat hier-en-daar wat herhaling, de drie soorten breinwerk komen vrij uitgebreid in deel I en II voor. Het blok over e-mail en waarnemingsfouten is vrij breed neergezet. Alleszins een aanrader, dus.

Op de site bij Ontketen je brein vind je meer over het boek en onder andere het gratis te downloaden hoofdstuk over Breinvijandige kantoren.

Win een exemplaar

Wil je een exemplaar winnen van Ontketen je brein geef dan hieronder als commentaar wat jij doet om je brein zoveel mogelijk te ontketenen. Tot maandag 23:59 uur kun je reageren.

(Fotocredits: Advent via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

80 Comments

  • Marcel Dijkhuizen
    Posted 28/07/2016 10:01 pm 0Likes

    Ik neem elke dag een half uur vakantie.
    Je kijkt ernaar uit en je ‘reset’ je logfile

  • marielle
    Posted 29/03/2015 12:52 pm 0Likes

    Wat ik doe om te ontketenen is vooral veel hardlopen voor het werken. Maar zou graag het boek willen lezen om wellicht betere handvatten te ontdekken.

  • Jeroen
    Posted 27/03/2015 8:43 am 0Likes

    Om te ontketenen gebruik ik jongleren.
    Zodra je begint is er niks anders waar je mee bezig bent en creëer je een minivakantie voor je brein. 5-10 minuten en je kunt weer fris aan de slag.

  • Petra L.
    Posted 26/03/2015 3:29 pm 0Likes

    Multitasken, puzzelen (woord-, cijfer- en legpuzzels) en uitdagingen aangaan.

  • Jan
    Posted 26/03/2015 1:10 pm 0Likes

    … ik gebruik de Pomodoro-techniek….
    .. moet nu weer aan de slag!

  • Wendy
    Posted 24/03/2015 6:01 pm 0Likes

    Ik ben me er pas van bewust dat mijn brein apart in elkaar zit. En niet alles gaat zoals ik wil. Ik zou graag dit boek willen winnen om er nog meer over te leren

  • M-J
    Posted 24/03/2015 11:58 am 0Likes

    Na een enorm drukke en hectische periode probeer ik mijn aandacht weer gefocust te krijgen. Nu doe ik dat door ‘ademen’, mindfullness en sport. Meer tips zijn nodig om valkuilen in de toekomst te vermijden. Dit boek zou een waardevolle aanvulling zijn.

  • Paul
    Posted 23/03/2015 11:49 pm 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen mediteer, studeer, lees, sport en werk ik!

  • mathijs
    Posted 23/03/2015 2:00 pm 0Likes

    Iedere week kijk ik weer opnieuw naar zekerheden en vraag mij af waarom.
    Iedere week vermijd ik oplossingen zonder problemen.

  • Marjolijn
    Posted 23/03/2015 1:30 pm 0Likes

    Heerlijk door de natuur op de rug van mijn paard! Genieten van alles om mij heen en contact met mijn 4-voeter, daarnaast de natuur letterlijk inademen.
    Iedere avond dankbaar zijn met wat mij deze dag weer gebracht heeft, al is het nog zo klein. Prima manier om in te slapen.

  • Jerry
    Posted 23/03/2015 10:47 am 0Likes

    Bed & vliegtuigstand zijn mijn beste vrienden.

  • Margriet
    Posted 23/03/2015 10:39 am 0Likes

    Toen wij nog midden in de stad woonden, vonden wij het er heerlijk. Dichtbij de winkels, de school van onze dochter, de terrasjes in de zomer… Tijdens een vakantie bezochten wij een paar jaar geleden een neef van mijn man die in Zuid-Duitsland woont met zijn gezin. Onder een grote kastanjeboom stonden 2 lange tafels met klapstoelen erbij en bloemen op de tafel. Achter in de tuin was een moestuin aangelegd en ’s avonds plukten wij de boontjes -vers van het land- voor de maaltijd. Het was er fantastisch. Dit wil ik ook!, dacht ik meteen. Wat een onthaasting, wat een rust! Inmiddels wonen wij net buiten de stad in het buitengebied en leven we meer buiten dan binnen. Wat heerlijk om in de aarde te woelen, de wind te voelen en de kippetjes in de tuin hun eten bij elkaar te zien scharrelen! Ik mis de stad helemaal niet en we komen echt tot rust. Mijn advies: zorg voor voldoende natuur in je leven om te aarden. En neem een wifi-router die ’s avonds vanzelf uit gaat. Voor de overige tips rondom multitasking hou ik me van harte aanbevolen voor het boek 😉

  • Niels
    Posted 23/03/2015 9:32 am 0Likes

    Op tijd slapen
    Een uur vroeger naar werk
    In het weekend rust

  • Maurice
    Posted 23/03/2015 9:04 am 0Likes

    Hoofd en buik met elkaar in balans brengen. Goed nadenken over zaken, maar ook vertrouwen op mijn instinct.

  • N. Lam
    Posted 22/03/2015 10:09 pm 0Likes

    Tja al ik het zo lees, weten wij het of we denken het te weten of we proberen het. Ik denk dat ook, maar ik weet ook dat ik nog steeds meer kan leren. Ruim 10 jaar terug een burnout gehad, toen ook Compernolle gelezen. Lees nu ook nog regelmatig zelfhulpboeken en volg met genoegen de vaardigheden workshops die ik moet volgen als verplichte permanente educatie. Maar waarom lukt het nog steeds niet zo goed als ik zou willen?
    Maar als ik de beschrijving van het boek lees, denk ik ja dat is wel wat voor mij. Dat zou ik wel willen hebben.

  • Michiel van den Anker
    Posted 22/03/2015 9:22 pm 0Likes

    Wifi uit, Brein aan 🙂

  • Nico
    Posted 22/03/2015 8:56 pm 0Likes

    Ik doe aan mindfulness om mijn hoofd een keer per dag leeg te maken (klinkt tegenstrijdig, nietwaar?) Maar de rest van de dag doe ik nog veel niet ‘volgens het boekje’. Ik kan dat boek dus goed gebruiken om mijn brein verder te ontketenen!

  • ronald graafland
    Posted 22/03/2015 8:42 pm 0Likes

    Iedere ochtend mediteren geeft rust in mijn brein. Daarna kan ik ontketent verder.

  • Froukje
    Posted 22/03/2015 8:29 pm 0Likes

    Inspanning, ontspanning, rust
    Maar eerlijkheidshalve……. Cognitief weet ik het dat het beter zou zijn maar de aard van het beesie…..
    Graag lees ik er meer over!

  • Django
    Posted 22/03/2015 8:17 pm 0Likes

    2 x per week hardlopen even een rondje lopen in de pauze en lekker wandelen in het weekend doen al wonderen voor mijn brein.
    Maar ondanks dat heb ik nog veel moeite om alle informatie die op me afkomt te filteren en te verwerken.
    Het boek klinkt goed ik zou het graag lezen.

  • Willem Ezerman
    Posted 22/03/2015 8:03 pm 0Likes

    Ik ben een echte last-minute manager, die zijn ideeën een tijdje laat sudderen en vlak voor de deadline energie en extra inspiratie krijgt en daarmee gefocust aan de slag gaat – met zo min mogelijk afleiding om me heen! Daar ontketen ik mijn brein mee, en ben ik het meest succesvol als het gaat om het vormgeven van ideeën, plannen en programma’s. Om inspiratie op te doen ontketen ik mijn brein het beste als ik samen met anderen ga brainstormen – ook weer gefocust met één ding bezig zijn, maar dan in de energieke nabijheid van anderen.

  • jan leendertse
    Posted 22/03/2015 7:30 pm 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen beweeg ik elke dag een uur ‘matig intensief’. Ook zorg ik voor een goede nachtrust en sla ik geen maaltijd over.

    Grote en kleine klussen op het werk verdeel ik zo voordelig mogelijk over de dag en mogelijke afleidingen (zoals e-mail, social media, internet) lees ik maximaal 2 keer per dag, rond 9 uur en aan het einde van de dag.

    Tot slot merk ik dat ik veel energie haal uit nieuwe uitdagingen en dwing ik mijzelf om uit mijn comfortzone te treden. Ik blijf graag leren en nieuwe dingen ontdekken.

  • Marco
    Posted 22/03/2015 7:27 pm 0Likes

    Drie keer per week ga ik samen met de hond het bos of de hei in; ik zet dan alles uit, behalve mijn benen. Na 10-15 km hardlopen is mijn brein dan leeg en opgeladen tegelijk!

  • Martine
    Posted 22/03/2015 7:26 pm 0Likes

    Mmmm..ik zou dit boek best kunnen gebruiken.
    Wat ik nu doe: proberen te zorgen voor voldoende slaap, naar een ontspannende film kijken, wandelen.
    Maar…zou best veel beter kunnen.

  • Loes
    Posted 21/03/2015 10:33 am 0Likes

    Wat een goede tips in alle reacties!
    Na een overvolle week, net wakker na 14 uur slaap.
    Was heerlijk, maar ik verwacht betere tips in het boek dan ‘lang in bed liggen’!

  • Dirk Bruin
    Posted 21/03/2015 10:27 am 0Likes

    Ontketenen is loslaten. Ons brein stuurt de hele dag boodschappen. Kijk er van een afstand naar en ga er niet volledig in op. Laat je gedachten niet leven beheersen/beperken. Laat het los en concentreer je op de taak waarmee je een stapje dichter bij je droom komt.

  • Marco
    Posted 20/03/2015 5:57 pm 0Likes

    Sinds een aantal jaar ben ik gaan racefietsen.
    Na een paar uurtjes is alle stress er uit en kan ik de hele wereld weer aan!

  • Marco
    Posted 20/03/2015 9:08 am 0Likes

    Ik ontketen mijn brein door te kijken naar mijn kinderen en hun oplossend vermogen. Het geeft mij het inzicht om opnieuw naar het probleem te kijken en een andere invalshoek te proberen.

  • Frank
    Posted 20/03/2015 7:51 am 0Likes

    Ik heb recentelijk ontdekt dat wat voor mij echt helpt, is tussen de middag een aanzienlijke pauze nemen (zeg pakweg 2 uur) en dan helemaal niets doen wat met werk of internet te maken heeft. Dat kan zoiets zijn als voor de lunch sporten, of tijdens de lunch een serie kijken. Complete afleiding van alles waar ik me in de ochtend mee bezig hield.

    Vervolgens ben ik in de namiddag net zo geconcentreerd als in de ochtend, en bereik ik net zo veel. Het blijft een gekke gedachte: door meer (geplande) vrije tijd te nemen, kun je uiteindelijk meer doen met gebrek aan ongeplande afleidingen.

    Toch blijft het moeilijk: als een ZZP informatiewerker op internet zijn er zoveel “kanalen” die me kunnen storen, en dat gebeurt dan ook nog steeds. Daarom staan ook alle notificatie-geluiden van mijn werkplek en telefoon uit. De rest van de afleidingen probeer ik tegen te gaan door duidelijke afbakening van wat ik wel en niet mag doen en van/tot hoe laat, maar ik blijf een mens en het blijft voelen als een continue strijd van verdeling van aandacht, ondanks de merkbare vooruitgang die ik boek..

  • aline
    Posted 19/03/2015 8:50 pm 0Likes

    Mijn hoofd zit vaak zo vol met allerlei to-do’s dat ik moeite heb met afkoppelen. Naast het mijden van prikkels (door af en toe een avond geen tv aan te doen), loop ik 2x per week hard. Dat helpt wel iets, ook even praktisch bezig zijn (koekjes bakken bijv) maar zou ook graag tips uit het boek gebruiken om nog effectiever te kunnen werken.

  • M Boeren
    Posted 19/03/2015 4:43 pm 0Likes

    Zoveel mogelijk buitenlucht- en licht. Wandelen en fietsen.

  • Jeroen
    Posted 19/03/2015 1:36 pm 0Likes

    het gaat bij nu vooral om alle verstoringen/afleidingen te blokken.
    Dus in de kantoortuin veel met de koptelefoon op, je wereld zo klein mogelijk maken om alles weg te kunnen werken.
    Nadeel is dat een deel van het werk vraagt om het aannemen van de telefoon maar daar heb ik helaas nog geen oplossing voor…

  • Aline
    Posted 19/03/2015 12:09 pm 0Likes

    Voor mij geldt er op dit moment maar één ding: focus, focus, en nog eens focus. Als dat lukt dan rolt de ene klus na de andere klus uit mijn handen… Maar focus houden is nu net het probleem. De afleidingen zijn divers en als je dan ook nog een pleaser bent en grote moeite hebt met nee zeggen….. Een paar jaar geleden was GTD het voor mij, maar ben er jammer genoeg van weggeraakt. Ik hoop dat “Ontketen je brein” me kan triggeren om focus te krijgen, focus te houden en wie weet wat nog meer.

  • Sietse
    Posted 19/03/2015 12:04 pm 0Likes

    Een van de tekenen dat je te druk bent is als je niet meer zorgvuldig leest. Ik begon met net af te vragen waarom iedereen tips gaf om zijn brein te ontketenen. Ik las: wat zou jij allemaal doen als je brein ontketent was… Tijd voor wat extra ontketening…

    Het korte antwoord op de vraag: té weinig! De theorie is bekend: mediteren, rust, voldoende slaap, sporten, gezond eten. ’t Lastige in het leven van een advocaat zijn al die cliënten die maar blijven bellen…

  • Miranda
    Posted 19/03/2015 10:18 am 0Likes

    Door mijn autisme en adhd ben ik erg nieuwsgierig naar het hoe en waarom om minder prikkels en meer voor elkaar te krijgen. Na GTD houdt het niet op. Ik blijf lezen over hoe het brein werkt en heb een opgeruimde geest ook aangeschaft. Dit boek staat zeker op mijn lijstje.

  • George van B
    Posted 19/03/2015 9:31 am 0Likes

    Door gebruik te maken van binaural beats: met een koptelefoon 2 verschillende tonen/frequenties te luisteren, zet ik mijn 2 hersenhelfden in sync om 1 korte perioden intensief te werken (beta), 2 tot rust te komen en achterover te zitten.

    Daarnaast werkt een rondje wandelen (zonder enige vorm van digitale afleiding) voor mij ook erg goed.

    Het boek lijkt me erg interessant!

  • Robert
    Posted 19/03/2015 9:27 am 0Likes

    Ontspan je geest en biedt je potentieel de optimale ruimte. Het recept bij uitstek hiervoor is voor mij:

    Maak je los van externe prikkels: Schakel regelmatig de smartphone helemaal uit.
    Ontspannen lichaam en geest: Maak een stevige wandeling, kijk, luister, ruik, proef, voel en leef!
    Geef het universum de kans tot je door te dringen en te bieden wat je nodig hebt: Mediteer met regelmaat

  • Danielle Jansen
    Posted 19/03/2015 9:06 am 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen besteed ik veel aandacht – ook als ik er “geen zin” in heb – aan mediteren en tekenen. Mediteren helpt me echt om de automatische gedachtes in mijn hoofd te vertragen en zonder er iets mee te hoeven kan laten voorbij gaan. Ook tekenen helpt me om met 1 ding bezig te zijn: hoe ziet dat kopje eruit, wat zie ik nu echt als ik naar die bloemen kijk. Verder is het voor mij een goede oefening om niet steeds alleen maar alles perfect te willen doen en daardoor dichtte slaan. De rust in mijn hoofd helpt mij ontzettend om dingen met aandacht te kunnen doen.

  • Ergün
    Posted 19/03/2015 1:03 am 0Likes

    Mijn brein ontketen ik op diverse manieren;
    1) Met alles wat ik doe (puzzelen, klussen, boodschappen, kasten in elkaar zetten v/d Ikea etc) zorg ik dat ik volgens een standaard wijze aan het werk ga. Begin bij 1 en eindig bij het laatst. Dus KIS (keep it simpel) houden

    2) Voorheen kon ik enorm veel onthouden (lijsten, tel.nr’s), nu gebruik ik daar mijn “agenda gsm” en mijn smartphone voor. Mijn boodschappenlijstje wordt opgeslagen met een deadline, mijn afspraken, mijn taken en etc. Dit ontlast mijn hersenen ontlast waardoor ik de focus op de dagelijkse gang van zaken houdt

    3) Ik zorg ervoor dat mijn hersenen een boost en daarna een rust moment krijgen. Boost door veel taken in korte tijd te plannen (wél vast blijven houden aan de bij punt 1 genoemde standaarden) en halen, geeft ook een heerlijk gevoel en daarna een tijd helemaal niets plannen en doen wat je op dat moment beslist.

    4) de rustmomenten zorgvuldig uitzoeken en verstand op 0 zetten, door bijv. te gaan vissen of klussen (bijv schuren/verven) of lekker gaan fietsen/wandelen of te puzzelen.

    5) Wat ook wel heerlijk voelt is het plannen van een aantal taken en dan deze op de gsm uitdrukken zonder ze uitgevoerd te hebben. Werking heeft 2 kanten, een dat de druk de volgende dag toeneemt en 2 is dat jij de regie bepaalt en niet je gsm of een ander dus m.a.w. ontketenend met een vogelvrij gevoel.

    6) tijdens warme dagen eerst een douchen met water op normaal temperatuur en daarna een aantal minuten met koel tot koud water. Geeft een gevoel van scherpte en afkoeling.

    Dit zijn een aantal van mijn ontketeningen, wellicht staan er in dit boek tips die mijn kennis alsmaar zal doen vergroten!

  • Herrick
    Posted 18/03/2015 11:53 pm 0Likes

    Voor mij is dat de balans tussen doen en niks-doen. In mijn ogen moet je om tot grotere hoogten te stijgen jezelf niet alleen prikkelen, bijvoorbeeld door lezen, puzzels, werk, maar ook op tijd rust nemen, bijvoorbeeld door meditatie, sport. Topsporters doen dat bijvoorbeeld ook. Het nemen van rust is minstens zo belangrijk als de training.

  • Anita H.
    Posted 18/03/2015 11:15 pm 0Likes

    Ik bezoek wekelijks een plek waarbij mijn lijf (hersenen inclusief) helemaal tot rust komt: de sauna.

  • ben
    Posted 18/03/2015 10:17 pm 0Likes

    Ik weet helaas helemaal nog niet hoe ik mijn brein kan ontketenen.
    Hopelijk kan dit boek me helpen!
    Maar dit artikel was alvast een goede aanzet.

  • Harro
    Posted 18/03/2015 9:02 pm 0Likes

    Ik ontketen mijn brein door het op tijd ook rust te geven en het te voeden. Tijdig gaan slapen, na voldoende slaap lekker bijtijds opstaan, een (half) uurtje te lopen of te fietsen, gezond ontbijten en een tijdje mindfulness en/of mediteren. Ik merk dat ik daarna fris en vol inspiratie aan de slag kan. Ik hoef maar te kijken naar de planning die ik heb gemaakt, en het rolt er als het ware vanzelf uit. Ontketenen kan ook heel goed in de vrije tijd. Spelletjes spelen in groepsverband, of denk spelletjes die juist voor het individu zijn gemaakt. Het is de afwisseling die mijn brein fris houdt, in combinatie met tijdig op de rem trappen en een voedzame pauze nemen.

  • Erwin
    Posted 18/03/2015 7:49 pm 0Likes

    Het lijkt me een erg interessant boek. Dat mogelijk toelichting/verklaring geeft voor zaken die volgens mij iedereen wel merkt. Teveel verschillende tegen tegelijk proberen te doen, ondertussen e-mails en apps beantwoorden … en aan het eind van de dag bekaf zijn terwijl je het idee hebt niks gedaan te hebben.
    Ik probeer een vast ritme aan te houden; starten met e-mails lezen, sorteren en vervolgens aan het werk, het liefst iets beginnen en afmaken zodat het uit je gedachten en van je lijstje kan, dit kan ook het beantwoorden van mails zijn. Vlak voor de lunch besprekingen plannen, net als na de lunch. Aan het eind van de dag afronden en vaststellen wat de volgende dag moet gebeuren.
    Het mislukt nog wel eens als er ineens een collega voor je bureau staat: kun je even helpen En vaak zijn er veel kleine klussen …
    Maar extra inzicht en tips zijn altijd welkom!

  • Chris
    Posted 18/03/2015 6:23 pm 0Likes

    Ik probeer alle lifehacktips te absorberen en best of class te gebruiken. Heb alleen nog geen tijd gehad om het te analyseren. Ben benieuwd hoe ik daar verandering in kan brengen.

  • JJ Koole
    Posted 18/03/2015 5:50 pm 0Likes

    Ik had het vroeger nooit gedacht, maar het werkt écht: Elke dag mediteren, dat is echt even pauze geven aan je brein. Daarna ben je alerter en sneller. Het kost geen tijd, het lever tijd óp! Door minder fouten te maken, beter te communiceren, meer te snappen, daardoor heb je minder “foutenherstel-tijd’ of excuseer-tijd nodig.

    Ik heb geen tijd om níet te mediteren!

  • elios
    Posted 18/03/2015 4:43 pm 0Likes

    Uhm saaie podcasts luisteren totdat ik inslaap

  • Peter spaan
    Posted 18/03/2015 4:26 pm 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen ben ik een paar jaar geleden door een burn-out gegaan.
    Toen voor mij duidelijk was dat ik een stuk beter voor mijzelf moest gaan zorgen.

    Ik geef hier de o.a. volgende invulling aan:

    Steeds beter gebruik maken van GTD. Door mijn hoofd leeg te maken geeft het ruimte tot creativiteit. Zeker doordat ik wekelijks een ‘mind-sweep’ doe, komen er allerlei nieuwe ideeën in mij op.
    Ik probeer mijn kinderen een rugzak met handige tools mee te geven. Dit kan ik pas doen als ik het zelf goed toe kan passen.
    Stel er is een lastige situatie waar één van hen mee zit, dan tekenen we dat op papier en hoe ze het op kan lossen. Samen maken we er dus een leuke happening van om samen tot oplossingen te komen.
    Sochtends begin ik met het opkrikken van mijn energie en focus. Dit doe ik door een stevig stuk met de hond te wandelen en daarbij verschillende ademhalingsoefeningen en affirmaties te doen.
    Ik kijk veel youtube filmpjes over hoe anderen bepaalde probleemgebieden aanpakken. Het helpt mij om mijn inzichten te verbeteren.

    Groet,

    Peter Spaan

  • Martijn
    Posted 18/03/2015 3:29 pm 0Likes

    Filosoferen met vrienden en studiegenoten en vooral de realiteit niet uit het oogverliezen maar er wel anders naar leren kijken, lekker fris!

  • René
    Posted 18/03/2015 3:05 pm 0Likes

    “Ontketen je brein”? Hopelijk is de titel eigenlijk: “keten je brein”, zodat het niet meer alle kanten tegelijk op gaat?

  • Joris van Solt
    Posted 18/03/2015 3:00 pm 0Likes

    Lang hardlopen in het bos!

  • Jan den Besten
    Posted 18/03/2015 2:40 pm 0Likes

    niet te veel online reageren.

  • Martin van Langen
    Posted 18/03/2015 1:41 pm 0Likes

    Ademruimte nemen (even een paar minuten zitten en je concentreren op je ademhaling.
    Wandelen tussen kantoorgebouw A en B en vooral niet bezig zijn met iets. Om je heen kijken en je gedachten de vrije loop laten.
    Fietsen van werk naar huis en andersom. Heerlijk om mijn reflexbrein met rust te laten.
    Hardlopen.

  • Steven
    Posted 18/03/2015 1:38 pm 0Likes

    Heel eenvoudig: eerst de spreekwoordelijke 5 seconden nadenken over waarom ik iets zou doen of willen. Als dat helder is is het met volle energie, creativiteit en concentratie vooruit. Als ik dat niet doe is het maar wat aanmodderen en in mentale cirkeltjes blijven draaien.

  • MartijnR
    Posted 18/03/2015 12:52 pm 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen lees ik veel. Geen kranten, oppervlakkige media etc. Maar echte boeken. Boeken over onderzoek en ontwikkeling, duurzaamheid, het netwerk- en informatietijdperk.
    Ik geloof heel erg in: “Je wordt wat je leert.” Wat je in je brein stopt, komt er ook weer uit. Wat je in je brein stopt, daar borduur je op voort. Daar beïnvloed je ook weer anderen mee.
    Met andere woorden: als jij de hele dag gestreste mensen om je heen hebt, de verkeerde kanalen volgt en in het dagelijks leven rollen hebt die niet bij je passen dan zijn dat ook de dingen waar je je op gaat richten. Je gaat er energie in steken en een mening/argumenten over ontwikkelen. Vaak zijn dat de patronen die niet gezond zijn. Niet erg stimulerend voor waardevol breinwerk.

    Wel stimulerend is voor mij de goede (media)kanalen bijhouden. Mijn passie volgen en energie steken in de dingen waar ik aanleg voor heb en deel van wil uitmaken. Waardevol breinwerk ontstaat voor mij ook door met mensen om te gaan die over sociale regels en kaders heen durven stappen, die uitdagen, niet alleen naar resultaten kijken en mij ook mijn moment gunnen.

    Wat ik ook veel doe om het brein te ontketenen is: verschillende stijlen muziek luisteren. En soms door gewoon eens een halfuur of uur niks te doen. Letterlijk niks. Bijvoorbeeld als ik met de trein naar de andere kant van het land reis.
    En in de tijd dat ik echt even niks doe, krijg ik de meest wilde maar soms ook haalbare ideeën.

  • Ans Stier
    Posted 18/03/2015 12:51 pm 0Likes

    Ontspanning is belangrijk, dat krijg ik door wandelen, lezen, reizen, enorme grote legpuzzels maken (9000 stukjes), binnenkort een nieuwe uitdaging 18000 stukjes en natuurlijk voldoende nachtrust.

  • Elly Kassenaar
    Posted 18/03/2015 12:18 pm 0Likes

    Tijd maken voor zaken die echt belangrijk zijn voor mij, zoals in de natuur wandelen en mediteren. Af en toe paar minuten mediteren is echt al genoeg. Maar … ik moet het wel DOEN.

  • Michel
    Posted 18/03/2015 12:10 pm 0Likes

    Wat ben ik blij in mijn tuinkantoor in plaats van een kantoortuin! . Veertien jaar geleden ben ik burnout gagaan, maar inmiddels weer volledig geaard. Zelfs mijn telefoon beantwoord ik soms bewust niet.

  • Jo Wynants
    Posted 18/03/2015 12:04 pm 0Likes

    Om mijn brein te ontketenen probeer ik veel te sporten en in het bijzonder ’s avonds gaan lopen na een werkdag. Zonder muziek, zonder compagnon, alleen het hoofdje leegmaken en alles even vergeten.
    Het is niet alleen gezond, maar houd me ook nog fit, zowel fysiek als mentaal..

  • Marjolein
    Posted 18/03/2015 12:03 pm 0Likes

    Zo nu en dan (op een vrije dag) hou ik een ‘offline’-dag. Geen telefoon, geen computer, geen tv en ook geen radio. Ik ga dan allerlei andere dingen doen: lezen, een kaartje schrijven naar iemand (geen handgeschreven kaartje via een app maar een echt kaartje), werken in de tuin. Zomaar een beetje zitten nadenken op de bank. Dan komen er ook goede ideeën boven voor mijn werk die ik dan opschrijf in een papieren schriftje. Zo’n dag geeft erg veel ruimte en rust in je brein!

  • Charissa van der Vlies
    Posted 18/03/2015 12:01 pm 0Likes

    Minfulness beoefenen. Ik ben gestopt met multitasken, probeer bij alles wat ik doe hier mijn aandacht volledig op te richten, als ik loop dan loop ik, als ik een gesprek heb met iemand, kijk ik niet half op mijn telefoon, etc. Ik kauw en proef mijn eten volledig, ik voel mijn lichaam bij alles wat ik doe, hoe voel ik mij? Ik maal niet, maar las af en toe 5 minuten brainstormen in. Bewust leven, bewust ademen en niet meer laten opfokken door het leven. Dit zijn een paar voorbeelden. En tekenen en schilderen om mijn creativiteit de ruimte te geven.

  • Leander
    Posted 18/03/2015 11:38 am 0Likes

    Ik heb het idee dat mijn brein niet ontketend is, maar daar heb ik wel behoefte aan. Ik zou dit boek dus maar al te graag lezen (en winnen)!

  • peter
    Posted 18/03/2015 11:28 am 0Likes

    Ik ontketen mijn brein door zoveel mogelijk te delegeren en in mijn vrije tijd heel andere (creatieve en sport) dingen te doen.

  • Hans
    Posted 18/03/2015 11:20 am 0Likes

    Ontketenen doe ik zo:
    – wat ik aandacht geef groeit;
    – focus op doelen;
    – twee keer per dag ademhalingsoefeningen;
    – dagelijks mediteren;
    – 1.5 liter water per dag drinken;
    – dankbaar zijn;
    – verbinden met anderen.

    En openstaan voor verandering: het nieuwe boek van Compernolle is dus zeer welkom!

  • Annemieke
    Posted 18/03/2015 11:17 am 0Likes

    Mijn brein ontketen ik door het ontwikkelen van nieuwe concepten om middelbare scholieren en studenten effectiever te laten leren. Met name de feedback van leerlingen en trainers die ik opleid voeg ik toe aan de kennis uit boeken om zo de perfecte match tussen vraag en aanbod te creëren.

    Combineren van zintuigen versterkt het geheugen, dus ik zie, ik hoor, ik voel, ik denk, ik lees, ik luister, ik leg uit, een heerlijke mix voor mijn brein om zich verder te ontwikkelen, want een dag niets geleerd….

  • Petula
    Posted 18/03/2015 11:16 am 0Likes

    Minimaal één keer in de week een flinke wandeling door het bos of langs het strand maken. Tweemaal in de week een rondje mountainbiken met vriendinnen en afsluiten met een gezonde smoothie, een ultiem geniet/geluk moment.
    Buitenlucht doet mij heel goed in combinatie met bewegen dit is het middel voor me om m’n hoofd leeg te maken en me weer volledig op te laden….nieuwe bruisende energie.

  • Froukje van der Wal
    Posted 18/03/2015 11:06 am 0Likes

    Door wekelijks een moment te nemen om alles wat ik die week gedaan heb te overzien, en de reacties van mijn collega’s hierop mee te nemen probeer ik me bewust te worden van hoe ik werk en hoe dit een effect heeft op mijn collega’s. In een tijd met bij ons veranderende ICT-systemen blijft het lastig om je op 1 taak te concentreren, toch blijkt dat de enige manier te zijn waarop een optimaal resultaat bereikt wordt. Graag zou ik wat meer achtergronden weten over de manieren waarop we ons ‘multitask’-gedrag kunnen beïnvloeden.
    Terwijl ik dit typ hoor ik een collega iets heel interessants zeggen….

  • Giselle
    Posted 18/03/2015 10:51 am 0Likes

    Regelmatig sporten (3x p/wk zwemmen & bowlen) zorgt ervoor dat ik aan het einde vd dag kan ontstressen & van een goede nachtrust kan genieten.

    Met overvolle agenda’s agv drukke baan, deeltijdstudie en lange reistijd is de verleiding groot om ’s avonds moe op de bank neer te ploffen. Door te kiezen voor teamsports kan ik die verleiding weerstaan.

    Ik heb sinds 1 jaar een nieuwe opdracht, waar het management heilig van overtuigd is dat een kantoortuin voor circa 30 man ideaal is. Ik hoop uit het boek adviezen te kunnen halen hoe o.a. hiermee om te gaan (ik zal ook het e-book raadplegen); maar ook om het schijn van ‘multitasken’ te doorbreken. Ik herken me daar helemaal in.

  • Henri Koppen
    Posted 18/03/2015 10:40 am 0Likes

    Pak gewoon mijn geld en stuur me een digitaal exemplaar 🙂

    Klinkt als een boek die ik wil lezen!

  • Harmen
    Posted 18/03/2015 10:39 am 0Likes

    Wat heb ik gedaan!? In al die jaren mezelf aangeleerd te multitasken….
    … toch niet zo handig geweest.

    Ontketenen door digitalisering

    … maar ja, nu weer terug. Dit boek gaat vast helpen.

  • judith
    Posted 18/03/2015 10:17 am 0Likes

    Op dit moment ben ik thuis aan het werk, heb ik er net een was in gegooid, staat mijn lievelingsmuziek aan, probeer ik ondertussen de danspasjes uit mijn hoofd te leren die ik straks moet doen met klas van mijn oudste zoon, heb ik een mailtje gestuurd aan een collega omdat ik morgen niet op onze afspraak kan komen vanwege een bezoek aan het museum met de klas van mijn jongste zoon, schrijf ik op mijn lijstje (jaja…heel veel lijstjes, ik ben 1 van de gelukkige winnaars van het boek: een opgeruimde geest 😉 dat ik niet moet vergeten om de tandarts te bellen, stuur ik een appje naar mijn vriendin, check ik nog even mijn facebook en bedenk ik me dat ik snel weer moet gaan rennen… buiten zijn, rennen, sporten en zweten.. heel veel zweten.. de enige manier om mijn brein enigszins te ontketenen.

  • Rob
    Posted 18/03/2015 10:11 am 0Likes

    Vooralsnog alleen regelmatig hardlopen om m’n hoofd leeg te krijgen. Maar ik ben heel benieuwd naar de extra adviezen die dit boek nog heeft!

  • Dennis
    Posted 18/03/2015 10:07 am 0Likes

    Een persoonlijke openbaring was het vervangen van een smartphone met een veel “saaier” exemplaar. Ook het opruimen van je browser om echt alleen de hoognodige snelkoppelingen meteen in beeld weer te geven zorgt ervoor dat je minder vaak checkt “of er nog iets is gebeurd”.

    Continue afwachten wat de actualiteit is (Twitter, nu.nl, Facebook) maakt je prikkelverslaafd en reactief.

    Persoonlijk lukt het mij nu weer steeds beter eigen plannen te maken én die te realiseren. En Facebook hoef je écht niet helemaal te verbannen!

  • sabine
    Posted 18/03/2015 9:45 am 0Likes

    Mijn brein ontketent zich met knutselen en fietsen zonder tv en radio. Dan kan ik niet online zijn omdat mijn handen vol zijn. Dan wordt mijn brein niet geprikkeld door media die roepen dat ik online moet gaan kijken voor hun product. En dan ervaar je pas hoe je je laat beinvloeden. Dus nog meer ontketening…graag!

  • Anko
    Posted 18/03/2015 9:39 am 0Likes

    Veel lezen maar vooral ook alle storende notifications, pop-ups en andere afleidingen uitzetten. Zorgen dat je je ook daadwerkelijk kunt focussen op de taak waar je mee bezig bent. Daarnaast regelmatig thuis werken waar de werkplek volledig Is afgestemd op interruptie-vrij werken.

  • Peter
    Posted 18/03/2015 9:37 am 0Likes

    Op tijd gaan slapen en regelmatig een wandeling in “the middle of nowhere” doet zowel mijn brein als mijn lichaam deugd.

    ALIVE IS OFFLINE !

    Peter

  • john poelman
    Posted 18/03/2015 9:16 am 0Likes

    Momenteel weet ik niet hoe ik dit probleem moet aanpakken, ik heb het druk met school en werk en daarom zou dit boek heel erg van pas komen want alle hulp is welkom…

  • Desiree
    Posted 18/03/2015 9:14 am 0Likes

    Adem geeft ruimte. En zowel adem als ruimte mag je letterlijk en symbolisch lezen.

  • Sander
    Posted 18/03/2015 9:10 am 0Likes

    lezen,cryptogrammen oplossen,studies volgen

  • Gerard
    Posted 18/03/2015 9:07 am 0Likes

    om brein zo veel mogelijk te ontketenen lees ik veel: een brein heeft voeding nodig.
    Of dat het beste voor je brein is weet ik niet, wellicht dat Compernolle daar concrete adviezen bij heeft. Graag leer ik ervan!

    met vriendelijke groet

    Gerard

Comments are closed.