Windows 10 dossier: startpunt voor een succesvolle overstap

Update 4-8-2015: Windows 10 is officieel uit en elke gebruiker van versie 7 of 8 ontvangt gratis de nieuwste versie. Maar waar blijft Windows 10 dan? Heb jij hem al? Versnel de update! Onze zustersites Computer!Totaal, Computer Idee en PCM zijn dé experts als het aankomt op slim computergebruik en leren je alles over Windows 10. Ons dossieroverzicht is jouw startpunt voor een succesvolle overstap!

Zet je Windows 10 terug naar de vorige versie

De eerste dagen na de uitrol van Windows 10 is het besturingssysteem zo’n veertien miljoen keer gedownload, en het lijkt er op dat de upgrade voor de meesten redelijk pijnloos verloopt. Gelukkig heeft Microsoft een herstelfunctie ingebouwd voor wie terug wilt. Wij doen voor hoe je dat doet.

10 tips voor Windows 10

Windows 10 heeft een heleboel geweldige nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van Windows 8. Hier geven we alvast 10 tips om Windows 10 te personaliseren en er het meeste uit te halen.

9 redenen om wel/niet over te stappen

Windows 10 is uit en gratis te downloaden voor iedereen. Althans, als je dat wilt… Want hoewel het nieuwe OS erg mooi is én bovendien gratis, is er ook nog genoeg af te dingen op Windows 10. Is het eigenlijk wel zo’n goed idee om over te stappen? We zetten de voors en tegens voor je op een rijtje.

Welke versies van Windows 10 zijn er?

Windows 10 is niet zomaar Windows 10. Er zijn een heleboel verschillende versies van het besturingssysteem, zoals Home, Pro of Enterprise… En dan heb je ook nog een variant voor de Raspberry Pi! Hoe zit het nu precies, en welke Windows 10-versie moet je hebben? Dit zijn alle verschillende ‘Windows 10’s’ die er straks beschikbaar zijn.

Waarom is Windows 10 gratis?

Voor het eerst in Microsofts geschiedenis biedt Microsoft zijn besturingssysteem gratis aan. Met een paar mitsen en maren kun je het besturingssysteem installeren zonder dat je daar geld voor hoeft te betalen, ook niet als abonnement. Zit er een addertje onder het gras, is Microsoft gek geworden, of is het juist een geniale strategie van Satya Nadella? Waarom is Windows 10 eigenlijk gratis?

Belangrijk: Windows 10-upgrade bindt zich aan hardware

PC-gebruikers met een los aangeschafte Windows-licentie zitten na de gratis Windows 10-upgrade met een hardwaregebonden installatie. De portabiliteit van de oorspronkelijke retail-licentie valt echter wel te behouden.

Windows 10: Alles voor een soepele overstap

De hobbelige weg van Windows 8 en 8.1 is eindelijk ten einde. Vandaag heeft Microsoft Windows 10 beschikbaar gemaakt, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Hier vind je alles voor een soepele overstap.

Zo forceer je de upgrade

Windows 10 wordt langzaam uitgerold, maar het kan nog wel even duren voor je via de normale weg de update kunt downloaden en installeren. Gelukkig heeft Microsoft een tooltje online gezet waarmee iedereen, bètatester of niet, de update kan forceren.

Windows 10 downloaden en installeren

Er zijn verschillende manieren om over te stappen op Windows 10. Je kunt upgraden, wat gratis is, maar ook een schone installatie uitvoeren. We hebben diverse workshops gemaakt over hoe je moet upgraden naar Windows 10, en in dit artikel geven we je in een handige gids aan hoe je dat moet doen.

Zo installeer je Windows 10

De Windows 10-upgrade is sinds 29 juli dan eindelijk beschikbaar. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft moet de nare nasmaak van het matig ontvangen Windows 8 en 8.1 wegspoelen. Sta je te popelen om te upgraden naar de nieuwe versie? Hier lees je hoe je dat doet.

Windows 7 of 8 gratis upgraden naar Windows 10 via ISO of usb

De lancering van een nieuw besturingssysteem is een uitstekend moment voor een frisse start. Gratis upgraden van Windows 7 of 8 naar Windows 10 kan op verschillende manieren, waaronder een clean install via een ISO of usb-stick. Dat werkt als volgt.

De beste tips, trucs en tweaks voor

Windows 10 heeft veel leuke nieuwe functies. Hier zijn een aantal van de handigste Windows 10-tweaks, -trucs en -tips die we gevonden hebben.

20 tips: Nu echt aan de slag

De opvolger van Windows 8.1, namelijk Windows 10, is uit. De beste Windows ooit! Het OS is snel, stabiel en uitermate bruikbaar. Hier heb je 20 tips.

Het startmenu

De terugkeer van het startmenu is één van de belangrijkste veranderingen in Windows 10, en ja, het is een verademing om het eindelijk weer te kunnen gebruiken. We zullen proberen niet te veel gal te spuwen op de verguisde Metro-interface van Windows 8, maar te kijken naar de voor- en nadelen van het startmenu. Werkt dat in de praktijk nou prettig?

Handige sneltoetsen in Windows 10

Als je goed met je toetsenbord weet om te gaan, heb je bijna geen muis meer nodig om Windows te bedienen. Windows 10 heeft veel dezelfde toetsenbordcombinaties als Windows 7 en Windows 8 (en 8.1), maar er zitten ook een paar nieuwe sneltoetsen in Win10 waarmee je nieuwe functies zoals de virtuele bureaubladen kunt bedienen. Dit zijn alle nieuwe toetsenbordcombinaties in Windows 10.

De belangrijkste privacy-instellingen

Windows 10 is een fijn besturingssysteem, maar met de privacy-instellingen is het niet helemaal goed geregeld. Het besturingssysteem verzamelt namelijk nogal veel informatie over je, zoals je locatie en wat je allemaal doet. Veel opties zijn gelukkig uit te zetten, dus laten we je in dit artikel zien welke privacy-opties in Windows 10 je moet kennen.

Vernieuwde ‘Store’

Programma’s heten in Windows 10 bijna geen programma’s meer. Sowieso is de term ‘apps’ sinds de opkomst van de smartphone de gangbare benaming geworden voor programma’s, en ook in Windows 10 komt die semantische verandering duidelijk naar voren. In het startmenu staat bijvoorbeeld ‘Alle apps’ te lezen, en ook in de menu’s en de instellingen is dit hoe we onze programma’s tegenwoordig noemen. De belangrijkste indicatie voor de verschuiving naar ‘apps’ is echter de ‘Store’, de app-winkel in Windows 10 waar alle programma’s bij elkaar te vinden zijn.

Virtuele assistent Cortana

Windows 10 heeft een virtuele assistent, Cortana. Die kan je helpen bij allerhande taken, zoals het maken van agenda-afspraken en het inplannen van herinneringen. Heb je daar in de praktijk iets aan?

Virtuele bureaubladen en ‘Taakweergave’

Een andere belangrijke nieuwe functie in Windows 10 zijn de virtuele bureaubladen, een feature waarmee het makkelijker en vooral ook aantrekkelijker wordt om te multitasken. De vernieuwde taakweergave maakt Windows 10 heel prettig om mee te werken, zowel in je persoonlijke leven als in je professionele, én om die twee te combineren.

Zo installeer je versie 10 op een smartphone

Als je nog een oude Lumia-telefoon hebt liggen, kun je Windows 10 als Technical Preview uitproberen. Het gaat daarbij nog om een experimentele build van het OS, die mogelijk niet goed werkt of nog niet stabiel is. We leggen je in dit artikel uit hoe je Windows 10 op je telefoon probeert.

Fotocredit openingsfoto: Anton Watman / Shutterstock.com

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • nina
  Posted 23/08/2019 1:40 pm 0Likes

  Windows has been a great help for us.

 • August Tjon Kwan Paw
  Posted 12/08/2015 10:20 am 0Likes

  Na installatie van Windows 10 functioneert de ingebouwde camera voor skype niet meer volledig. Microfoon werkt niet meer.De camera wel.
  Wat moet ik doen om dit euvel op te heffen?

 • OfficeUser
  Posted 03/08/2015 12:38 pm 0Likes

  Komt windows 10 ook met word e.d.? Ik ben erg tevreden met mijn office standard 2013, raak ik dat dan kwijt als ik overstap?

  Groet en Dank,

  Jan

  • Brouwer
   Posted 04/08/2015 11:05 am 0Likes

   Alle applicaties die geschikt zijn voor Windows 10 blijven behouden, als je daarvoor kiest bij installatie.
   Je kunt ook kiezen om alle instellingen en applicaties te wissen bij de upgrade, dan kun je spreken van een nieuwe installatie. Office 2013 is daarna opnieuw te installeren.

   De keuze is aan jou.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]