Windows 7 Taakbalkacrobatiek

Wat Epke Zonderland1 op de rekstok kan, kunnen wij lifehackers met de Windows 7 Taakbalk2.Want naast het vastpinnen van programma’s en documenten op de taakbalk, kun je hier eveneens sneltoetsen aan geven.

Frank Meeuwsen heeft al in 2009 laten zien dat je programma’s en documenten kunt “vastpinnen” aan de taakbalk, maar met gebruik van sneltoetsen kun je nog veel sneller multitas— eh, wisselen tussen taken.

Nog even vlug: net als in vorige versies van Windows zie je actieve programma’s terug op de taakbalk. Met een rechter muisklik op dat plaatje kun je er voor kiezen om dat programma op de taakbalk vast te pinnen, dat wil zeggen: permanent toegankelijk te maken via de taakbalk.

Daarnaast kun je ook documenten vastpinnen. Als je bijvoorbeeld wekelijks een kilometeradministratie in Excel bij moet werken is het zinnig om dat document aan het Excel-icoon vast te pinnen. Open de kilometeradministratie in Excel, rechts-klik op het Excel-icoon op de taakbalk, en klik op de punaise achter de bestandsnaam om dat bestand vast te pinnen. De volgende keer dat je je administratie bij wilt werken hoef je alleen maar te rechts-klikken op het Excel icoon om het bestand te openen.

Pin een document aan Excel
(Klik voor originele grootte)

Nog slimmer?

Wist je ook dat de volgorde waarin je programma’s vastpint uitmaakt? Het programma op positie nummer 1 op de taakbalk kan met de toetscombinatie Windows-toets+1 (dus   1) worden gestart (of geactiveerd, als-ie al gestart was). Programma #2 met Windows+2, en zo voorts tot Windows+0 voor het tiende programma. Overigens kun je de volgorde aanpassen door de iconen te verslepen.

Volgorde op de Taakbalk
(Klik voor originele grootte)

 

Met de toetscombinatie Windows+Alt+ een nummertoets krijg je toegang tot de vastgepinde en recent geopende documenten van dat programma. Niet alle programma’s ondersteunen dit, heb ik gemerkt, en bij Outlook geeft het toegang tot het maken van een nieuw bericht / taak / contactpersoon /etc.

De combinatie Windows+Shift+ nummertoets start een nieuw exemplaar van dat programma (bijvoorbeeld een nieuw Internet Explorer venster). En met Windows+Control+Shift+nummer (moeilijkheidsgraad 7.9) start je het desbetreffende programma in Administrator-modus: handig voor, bijvoorbeeld, een bestandsbeheerprogramma.

Overigens raad ik breedbeeldgebruikers aan om de taakbalk links of rechts verticaal te zetten. De rare positioneringsbugs uit vorige versies zijn er niet meer, en het levert je meer documentruimte op. Hoe?

 1. Rechtsklik op een lege plek op de taakbalk
 2. Deselecteer zonodig Taakbalk vergrendelen
 3. Sleep de Taakbalk naar de linker- of rechterkant van het scherm
 4. Vergrendel de Taakbalk

Dit levert je een score van 15.966 punten!

1. Het zal aan mij liggen, maar telkens als ik z’n naam hoor denk ik dat we Gerben Zonderland hebben afgevaardigd. WTF? Ik bedoel, als Mr Bean aanwezig kan zijn, waarom dan niet de grootste grappenmaker uit de Nederlandse Literatuur 🙂

2. Tenzij je een Mac gebruikt, natuurlijk. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Of toch?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Oscar Sikken
  Posted 03/08/2012 11:41 am 0Likes

  Maar voor snelle toegang tot programma’s en bestanden bestaat er toch Fingertips?
  Daarbij hoef je niet de locatie van een snelkoppeling op de taakbalk te onthouden, alleen een lettercombinatie. Ik kan me ook zo voorstellen dat het opstarten van je computer ook langer duurt met meer items op je taakbalk.

  • Bert Plat
   Posted 03/08/2012 11:56 am 0Likes

   Oscar,

   Fingertips (www.getfingertips.com) is een mooi programmaatje, maar in veel organisaties mag en/of kun je dat gewoon niet gebruiken.

   Dat meer iconen op je taakbalk Windows langzamer maken lijkt me niet aannemelijk (ze starten niet automatisch op), en bovendien vraagt Fingertips natuurlijk ook wat resources.

Comments are closed.