Wunderlist 3 is uit: Wat is er nieuw? Een Review.

6Wunderkinder, het bedrijf achter de populair taken-app, heeft zoojuist Wunderlist 3 beschikbaar gemaakt. Met snellere sync, publieke lijsten en uitgebreidere opties voor de gratis versie is het volgens 6Wunderkinder hun beste software ooit. Maar is dat ook zo? En wat heb je aan al deze nieuwe functies? Wij mochten Wunderlist de afgelopen 2 weken uitgebreid testen.

Als je de eerste keer Wunderlist 3 zult openen zul je merken dat het een erg herkenbare applicatie gebleven is. De taken staan nog steeds gewoon in het midden, met bovenaan de mogelijkheid om snel een notitie toe te voegen aan een van je lijsten. Ook de linkerbalk is redelijk onaangetast gebleven. Op mobiele apparaten is er wel wat veranderd. Je zult nu zien dat het beginscherm gebouwd is rondom je lijsten, in plaats van rond een specifieke lijst. Dat wil niet zeggen dat er niks aan de apps aangepast is, want op de geteste apparaten (iPhone, Mac en het web) is alles bloedjesnel. Je zoeft werkelijk waar door alle lijsten heen. Een belangrijke vereiste voor een takenprogramma waar je snel een kleine taak aan moet kunnen toevoegen.

Naadloze synchronisatie

De belangrijkste en meest merkbare wijzigingen is, zoals Wunderlist het zelf noemt, Seamless sync. Naadloze synchronisatie, zonder dat je merkt dat het gesynchroniseerd wordt. Voordat je het bedenkt is je taak met alle apparaten gedeeld en staat alle informatie overal. In de eerste tests was de synchronisatie niet te merken en razendsnel. Een hele prettige toevoeging, maar de vraag is of de synchronisatie ook zo snel is als alle inmiddels 6 miljoen andere gebruikers Wunderlist 3 kunnen gaan proberen. Zeker met het verleden van Wunderlist, wat regelmatig problemen kenden met de synchronisatie door de onstuimige groei die het door heeft gemaakt de afgelopen jaren. Gelukkig zijn de eerste signalen positief.

Wunderlist 3 iPhone - TasksPublieke lijsten: Je verlanglijstje delen met vrienden

De belangrijkste merkbare nieuwe functie is publieke lijsten. Waar je in programma’s als Evernote al notitieboeken met de wereld kon delen, voegt Wunderlist deze optie nu toe. Ideaal voor bijvoorbeeld een verlanglijstje waar je vrienden het gekochte cadeau kunnen aftikken zonder dat jij weet wie wat heeft gekocht. Ook een algemene checklist heeft baat bij deze functie. De werking is redelijk eenvoudig. Onderaan elke lijst staan een aantal knoppen waaronder een wereldbol. Als je hierop klikt stuurt Wunderlist lijst naar je browser waar de publieke lijst klaar staat. In dit kopje van de wereldbol kun je ook gemakkelijk lijsten delen met vrienden, waarmee je de lijst niet publiek maakt. 

Meer gratis, minder pro

Naast deze twee belangrijke wijzigingen zijn er allerlei kleinere wijzigingen doorgevoerd. Belangrijkste is dat er voor gratis gebruikers nu de mogelijkheid bestaat om bestanden toe te voegen aan taken (met een limiet van 5mb per bestand) en reageren op taken. Ook kunnen gebruikers van het gratis account taken toekennen aan maximaal 10 personen. Allemaal fijne verbeteringen die het programma net iets gebruiksvriendelijker maken. De vraag rest wel wat de toegevoegde waarde van Wunderlist Pro is, de betaalde versie van Wunderlist die je meer geavanceerde functies geeft. Als je kijkt naar wat je daarvoor krijgt is er eigenlijk weinig reden om te blijven betalen voor Wunderlist 3, tenzij er allerlei nieuwe functies voor Pro gebruikers toegevoegd worden in de komende maanden.

Overstappen? Een voorlopig oordeel

Rest de vraag, moet ik switchen naar Wunderlist? Als je Wunderlist al gebruikte is het een fijne update. Voor alle andere gebruikers voelt deze update toch meer als een versie waarin een hele hoop toevoegingen meer noodzakelijk waren dan dat ze Wunderlist 3 positioneren als de ideale oplossingen. Publieke lijsten kennen we al van onder andere Evernote, en naadloze synchronisatie is iets wat allerlei andere apps ook al bieden en voor mij geen dealbreaker is. Daarnaast zijn de toevoegingen voor gratis gebruikers meer een logische stap, omdat deze eigenlijk bij de basisbehoeftes horen van een todo-app. Moet je dus wisselen? Niet per se, tenzij je niet tevreden bent over je huidige app, dan is Wunderlist 3 zekere een waardige vervanger als je op zoek bent naar een simpele, supersnelle todo-app. En ook voor gebruikers van eerdere versies van Wunderlist is het een welkome update.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • OmeWillem
    Posted 01/08/2014 2:00 pm 0Likes

    De update was voor mij aanleiding om te kijken of Wunderlist inmiddels is uitgegroeid tot een GTD-oplossing. Maar helaas, dat is het nog steeds niet. Met de beste wil van de wereld niet.

    Wunderlist blinkt uit in looks en het bijhouden van een paar eenvoudige lijstjes. Maar voor de ongeveer 50 projecten die ik heb lopen, is het gewoon niet gemaakt. Zelfs als ik de handige tags gebruik, is één lange rij niet te filteren lijsten gewoon niet werkbaar. Jammer, want het ziet er allemaal wel verdraaid mooi uit! =(

Leave a comment

[wpterms id="3193"]