Zapier: webdiensten aan elkaar knopen

Zapier is een nieuwe webdienst die andere webdiensten aan elkaar koppelt. Vergelijkbaar met IFTTT zorgt Zapier dat een actie in de ene webdienst een trigger wordt die automatisch bij een andere webdienst tot een actie leidt. Dus een bericht op Twitter als favoriet markeren leidt automatisch tot een notitie in Evernote. Het grootste verschil met IFTTT is dat Zapier de ambitie heeft vooral de zakelijke internetgebruiker van dienst te zijn. Dus heeft Zapier nu al Yammer en Basecamp en niet Instagram of Foursquare.

Een trigger maken en een actie bepalen

De heldere en transparante layout van IFTTT oogste veel lof. Een webdienst aan een andere koppelen was simpel: klik op this en daarna that in de zin if this than that. Afhankelijk van de dienst heb je een enkele trigger of actie of bepaal je meer parameters (bij Evernote kun je bijvoorbeeld de naam van een notitie, de tags en het notitieboek bepalen). Lees hier de bespreking op Lifehacking.

Zapier heeft niet zo een heldere layout maar werkt net zo eenvoudig en visueel. Je bepaalt de trigger door een webdienst te kiezen en soms de trigger te specificeren.Β  IFTTT noemt de koppelingen recipes. Zapier noemt het zaps.

 

Links zie je bovenaan if this than that, waarbij this een film op YouTube favorietΒ maken is. Door op that te klikken, kun je de actie kiezen die daar voortaan aan gekoppeld moet worden. Bijvoorbeeld dat tweeten of de link in Evernote opnemen. Rechts een zap in Zapier. In vier stappen bepaal je een koppeling. In dit geval een nieuw bericht op Yammer dat moet leiden tot een tekstbestand met die tekst in Dropbox.

Hier de uitleg van Zapier zelf:

Filter

Een stap die Zapier extra heeft is de mogelijkheid tussen de trigger en de actie een filter te plaatsen. Stel dat we niet alle berichten van Yammer als actie naar Basecamp willen hebben maar alleen de DM’s of alleen de berichten met het woord “klacht” of “probleem” erin. Het filtermenu heeft niet de eenvoud van de iconen en voorgeprogrammeerde acties maar geeft wel de mogelijkheid om preciezere acties te genereren. Zo is het ook mogelijk om in een team afspraken te maken over het gebruik van termen met hashtags om de koppeling goed te laten lopen.

De filters doen denken aan Yahoo Pipes, die dienst waarmee je content van sites kunt mengen, sorteren of filteren. Met Pipes is het mogelijk de LinkedIn-gegevens van wie je profiel bekeken heeft opnieuw in LinkedIn in te voeren en daar uit te krijgen welke profielen erbij passen. Of bijvoorbeeld om de LinkedIn-update stroom te filteren en alleen de boek-tips of aanbevelingen te zien. Het maken van pipes is geen vergelijk me het gemak van Zapier.

Zakelijk gebruik

Zapier heeft meer dan zeventig diensten op de site staan. Uitgangspunt voor Zapier is dat vooral zakelijke webdiensten aan elkaar gekoppeld worden. Daarmee is een belangrijk verschil met IFTTT. Bij Zapier vind je Paypal, Basecamp, Yammer en Eventbride die voor zakelijke gebruikers koppelingen mogelijk maken als:

  • iedere keer als iemand bij Paypal iets koopt, dan een actie op Basecamp
  • plaats elk nieuw contact in OnePageCRM op een maillijst in Mailchimp
  • maak van meldingen in een bepaalde Yammergroep een actie in Basecamp
  • zet een Shopify-order in Highrise
  • stuur een sms’je als er een nieuw abonnee op de maillijst van MailChimp wordt toegevoegd.

Met triggers en acties rond tijd en SMS is het mogelijk om ook buiten webdiensten te werken. Zo kan er een sms’je uitgaan elke vrijdagmiddag om aan weekstaten te denken, bijvoorbeeld. Die laatste koppeling is nog niet af bij Zapier maar wel al op IFTTT beschikbaar (hier).

De diensten waar Zapier mee werkt staan ook met zakelijke labels geordend:

  • billing
  • ecommerce
  • projectmanagement
  • et cetera

Afhankelijk van welke diensten je al gebruikt levert Zapier daarmee de mogelijkheid geΓ―ntegreerder met data te werken.

Dashboard

De Zapier zaps werken op de achtergrond maar het is ook mogelijk in het dashboard handmatig een zap te draaien of een zap te pauzeren of te editten. Dat is niet anders dan IFTTT. Handig is dat als je een zap handmatig laat lopen je ook ziet of de filter werkt. Zo zie je bijvoorbeeld een update binnen Yammer die gevonden wordt maar dat de filter die update tegenhoudt.

En anders …

Eerder stond op Lifehacking een blog over de mogelijkheden die WappWolf biedt. Wappwolf levert vooral diensten rond bestandsbeheer. Die dienst automatiseert conversies of koppelingen. Bijvoorbeeld een presentatie in Dropbox uploaden naar Evernote of een bestand in Dropbox doorsturen naar je Kindle. Bestanden kunnen ook eerst geconverteerd worden en dΓ‘n doorgestuurd.

Is Zapier iets voor jou? Zie je slimme toepassingen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

  • Jeremy Timessen
    Posted 10/08/2012 8:19 pm 0Likes

    Ik mis LinkedIn!

    • Arjan Broere
      Posted 11/08/2012 8:48 am 0Likes

      Ik heb de vraag naar LinkedIn bij Zapier voorgelegd. Het staat op hun wensenlijst maar nog geen concrete datum etc

  • Bert Plat
    Posted 09/08/2012 9:05 pm 0Likes

    @Michiel: Quis custodiet ipsos custodes, inderdaad (kan ik dat halve jaar Latijn ook eens gebruiken. En: Elk voordeel hep z’n nadeel. Het punt is alleen dat het voordeel misschien wel meteen duidelijk is, maar het nadeel niet direct. Totdat het mis gaat.

    @Casper: correctie genoteerd. Evernote cached wel lokaal, maar in principe wordt je niet geacht daar aan te sleutelen. Dat Dropbox ook in de cloud staat vind ik prima; ik heb alleen ook altijd een lokaal exemplaar tot m’n beschikking dat direct bruikbaar is.
    Een private cloud, is dat net zoiets als een via het internet toegankelijke fileserver? πŸ˜›

  • Casper
    Posted 09/08/2012 4:21 pm 0Likes

    Mis overigens wel linkedin hierbij, dat is zakelijk toch wel een belangrijke speler…
    @Bert: Tenzij je alleen lokale notes maakt in Evernote wordt die info ook in de cloud opgeslagen hoor…
    Dropbox staat ook nog steeds in een cloud, maar je hebt een lokale kopie…

    Zakelijk gezien is het voor bedrijven overigens goed mogelijk een “private-cloud” te creΓ«ren.

  • Bert Plat
    Posted 09/08/2012 10:22 am 0Likes

    Ik vind ze heel interessant, maar ik heb toch moeite om bij dit soort tools m’n login gegevens voor Evernote, Dropbox, Mailchimp en noem maar op achter te laten. Daarvoor heb ik er toch wat te veel gegevens in staan die, gecombineerd, meer laten zien dan ik prettig vind.

    Hoe ga jij daar mee om, Arjan?

    • Arjan Broere
      Posted 09/08/2012 10:37 am 0Likes

      hi Bert,

      Dat is zeker lastig. Enerzijds hebben ze toegang nodig en anderzijds is dat het laatste wat je wil: al je data openen. Zou helpen als het niet alles of niks was. Dus niet id en password maar een soort doorgeefluik waar data klaar staat (een dropbox πŸ˜‰

      Voor nu ben ik bang dat ik bekijk wat voor partij het is en dan vertrouw dat het gaat werken.

      Ik heb ook geen test-accounts van EN, DB, of zo. Dat zou misschien nog een tussenvorm zijn.

      Gebruik jij deze en vergelijkbare diensten wel? Of koppelingen met Facebook (om maar eens een partij te noemen?)

      • Bert Plat
        Posted 09/08/2012 11:19 am 0Likes

        Arjan,

        Ik gebruik Dropbox, en Evernote, en — met angst in ’t hart — Facebook ook. Maar aan elkaar koppelen doe ik zo min mogelijk, domweg omdat niet goed bij te houden is welke programma’s en diensten met elkaar aan het kletsen zijn. En dan heb ik nog een achtergrond in de IT, met als specialiteit infrastructuurkoppelingen; voor normale gebruikers is het helemaal niet meer bij te houden. Ik heb dan ook een voorkeur voor lokale programma’s met synchronisatie (zoals Dropbox en Evernote) boven cloud-based diensten met centralisatie (zoals GMail, waarbij je alle data op ’t web parkeert), zodat ik nog enigszins het idee heb de zaken in eigen hand te houden.

        Grotendeels is het een kwestie van vertrouwen en imago, inderdaad. En dat betekent dat nieuwkomers zonder track record het lastiger hebben dan oudgedienden.

        Wordt het niet eens tijd voor een allesomvattende app of dienst die al je logins napluist en kan vertellen hoe al die gegevensstromen lopen? πŸ™‚

        • Michiel
          Posted 09/08/2012 12:05 pm 0Likes

          En welke app controleert die app dan weer? Ik vind ’t ook maar een lastig ding hoor. Alles heeft z’n prijs, ook gemakzucht of, zoals we het tegenwoordig noemen, lifehacking! πŸ˜€

  • Bryan Helmig
    Posted 09/08/2012 10:20 am 0Likes

    Hey Arjan!

    Thanks for writing about us! We love seeing articles about us in languages we can’t quite understand without the help of Google Translate! πŸ˜‰

    We’re happy to answer any questions your readers might have!

    • Arjan Broere
      Posted 09/08/2012 10:28 am 0Likes

      hi Bryan,

      Hope you got the gist of it via G Translate.

      Happy to write about a great service.

      Arjan Broere

Comments are closed.