Zeg de Telefoongids op!

afvalHet is elk jaar de frustratie van velen: Op de deurmat ligt weer een stapel onnodig papier. Geen rekeningen, belastingaangifte of reclamefolders. Maar de Telefoongids. In deze tijd van het always-online zijn, al dan niet mobiel, is het vrij onnodig om ongevraagd overal zoveel papier door de brievenbus te duwen. De Telefoongids die je krijgt is van je eigen regio. In de tijd dat we nog vooral lokaal/regionaal samenleefden en -werkten was dat handig. Maar met het web en de reikwijdte van de sociale contacten is het niet meer relevant wat de fysieke locatie van je gesprekspartner is. Daarom is het tijd om naar alternatieven te kijken.

Voor de duidelijkheid: Ik zeg niet dat de papieren Telefoongids opgeheven moet worden. Er zijn nog voldoende mensen die graag een papieren gids gebruiken. Er zijn veel Nederlanders zonder een internetverbinding en er zijn voldoende mensen die niet vertrouwen in de werking van PC, mobiel en andere electrische apparaten die dienst kunnen weigeren. Allemaal valide argumenten om een Telefoongids te blijven gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ongevraagd een gids moet ontvangen. Mijn voorstel is dan ook om te kijken naar manieren om een papieren versie van de Telefoongids op afroep of op bestelling te ontvangen. Dat gezegd hebbende: Laten we beginnen met  het opzeggen van de Telefoongids. Je kunt via deze link direct naar het formulier om de papieren gigant op te zeggen. Dat scheelt! Maar hoe kom je nu aan de juiste telefoonnummers? Even een paar oplossingen op een rij

Online Telefoongids – Een inkopper, ik weet het. Maar je kunt natuurlijk elk telefoonnummer ook online vinden.

Zoek & Vind iPhone applicatie (Directe appstore link) – Voor de iPhone is er een prima gratis applicatie genaamd Zoek & Vind die ook gebaseerd op je lokatie de juiste adressen en telefoonnummers vindt. Aanrader.

Google Mobile – De mobiele site van Google geeft naast de standaard zoekresultaten waar mogelijk ook een telefoonnummer.

Mobiele telefoongids – Er is ook een mobiele website voor de telefoongids. Met elke mobiele browser te bekijken.

Je eigen contactlijst – Loop nog eens goed door je eigen contactlijst. Vul aan waar nodig en maak een gewoonte om adressen die je vaker belt in je eigen contactlijst te zetten.

Nummerproviders als 1888 en 1850 – Inderdaad, het zijn betaalde diensten, maar in geval van nood kan het handig zijn om een van deze diensten in te zetten.

De website van degene die je probeert te bereiken – Menig zakelijk website heeft een contact-deel waar een telefoonnummer is te vinden. Probeer je een particulier te bereiken? Probeer het dan via een van de sociale netwerken waar die persoon wellicht lid van is. Misschien staat bij zijn LinkedIn profiel een telefoonnummer wat zichtbaar is voor zijn contacten.

Een paar aanreikingen om meer te doen dan alleen de Telefoongids op te zeggen. Meer tips zijn welkom in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Korova
  Posted 21/06/2010 7:30 pm 0Likes

  Ik heb me in april afgemeld middels dit formulier (via Google gevonden). Ik heb echter beide gidsen (Telefoon èn Gouden) gewoon weer ontvangen. Hebben meer mensen deze ervaring?

 • Ilse
  Posted 20/04/2010 2:16 pm 0Likes

  Als je van dit soort tips houdt, doe dan mee aan http://www.treemagotchi.nl ! Allemaal simpele, leuke tips ter verbetering van onze wereld en elke keer een beetje informatie over het hoe-en-waarom daarvan.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 13/04/2010 9:37 am 0Likes

  @Arjan Je hebt helemaal gelijk. Zo heb ik geen papieren bankafschriften meer. Folders nog wel omdat mijn (N=1) ervaring is dat ik de online foldersites niet tijdig bekijk en ze gewoon onhandig vind. De papieren folder is voor mij dan nog wel handig. Ik vind persoonlijk dat de telefoongids niet opgeheven moet worden, maar dat er een opt-in mogelijkheid moet zijn. Als het artikel anders suggereert volgens jou, dan zal ik daar de volgende keer beter op letten.

 • Arjan
  Posted 13/04/2010 9:29 am 0Likes

  Wat een hype is dit.
  Je zei ‘Ik zeg niet dat de papieren Telefoongids opgeheven moet worden’ maar het hele artikel suggereert het wel.
  Wist nou niemand die afmeldkaart of website te vinden voor het afmelden. Heeft iedereen ook een Ja/Nee of Nee/Nee sticker op zijn deur tegen de stapels folders? Daar zijn ook online foldersites voor. Net als je bankrekening enkel online. Etc.etc.
  Je zei ook ‘always line’, maar om dan zo’n heel artikel over de telefoongids aan tijd te besteden, klinkt een beetje als komkommertijd.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 13/04/2010 9:16 am 0Likes

  Fijn dat de link wordt gewaardeerd, dank jullie allen! Vertel het verder zou ik zeggen! @Mark Vletter, ik heb de link in het artikel toegevoegd!

 • Wietske
  Posted 13/04/2010 9:13 am 0Likes

  Goed idee. Ik gebruik de telefoongids al jaren bijna dagelijks. Mijn beeldscherm staat inmiddels hoog genoeg ‘-) dus ik zal snel opzeggen.

 • Arnold
  Posted 12/04/2010 3:44 pm 0Likes

  Zeker een goed idee om jezelf uit te schrijven wanneer je deze gids niet gebruikt. Echter vraag ik me wel af waarom de telefoongids zoveel persoonlijke informatie nodig heeft, op het moment dat je jezelf wil uitschrijven…?

 • Siebe
  Posted 12/04/2010 2:03 pm 0Likes

  Fantastische link; meteen afgemeld.

 • An Devocht
  Posted 12/04/2010 1:37 pm 0Likes

  Voor België: http://info.truvo.be/uitschrijven/

 • marijn
  Posted 12/04/2010 12:44 pm 0Likes

  lol had de vraag gesteld waarom ze mijn telefoon nummer moesten hebben als ik het afzegte krijg ik een mailtje terug met dit erin:

  P Denk aan het milieu voordat u deze e-mail uitprint.
  Dit bericht is afkomstig van De Telefoongids BV en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde.

 • Jorg
  Posted 12/04/2010 11:49 am 0Likes

  Frank, mooi artikel! Bedankt voor de link. Ik wist nog eens niet dat ik me kon afmelden. Al jaren gaat dat onding op het moment dat ie binnenkomt de papierbak in.

 • Mark Vletter
  Posted 12/04/2010 11:47 am 0Likes

  Frank, als je hier klikt ga je direct naar het afmeld formulier. http://trinicom.detelefoongids.nl/direct.aspx?ug=2&n=697

  Scheelt weer een paar kliks.

 • Pascal de Lyon
  Posted 12/04/2010 10:43 am 0Likes

  Goed om dit te vermelden hier op Lifehacking, zouden meer websites moeten doen. Ik heb de papieren gids meteen opgezegd, enorm zonde van het papier en ik heb hem al jaren niet meer gebruikt.

  Een goed voorbeeld van ‘een beter milieu begint bij jezelf’ 😉

 • Joris
  Posted 12/04/2010 9:52 am 0Likes

  Google Maps App voor Mobile is ook ideaal om snel telefoonnummers van bedrijven te vinden.

 • Raymond
  Posted 12/04/2010 9:32 am 0Likes

  Toen ik dit zag heb ik direct de telefoongids afgemeld, belachelijk dat er zoveel telefoongidsen gemaakt worden die rechtstreeks bij het oud papier belanden..

  Na de afmelding kreeg ik een bevestiging per email met daarin de tekst:

  “P Denk aan het milieu voordat u deze e-mail uitprint.”

  Ik kan dit mailtje wel honderd keer uitprinten als ik 1 telefoongids niet ontvang!
  Dus telefoongids: “Een beter milieu begint bij jezelf”

Comments are closed.