Wanneer er een nieuwe radiator in huis wordt geplaatst of de cv-ketel komt op een andere plek te hangen, dan klimmen we doorgaans in de telefoon om een afspraak te maken met een professional die voor ons de leidingen komt omleggen. Begrijpelijk, maar echt niet altijd nodig. Het installeren van een CV ketel kun je (vaak) het beste overlaten aan een vakman, maar de leidingen kun je eenvoudig zelf aan- of omleggen.
Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten dat er twee soorten leidingen zijn: de hoofd cv-leiding, oftewel de aan- en afvoer met een diameter van 22 mm en de cv-leiding, oftewel de aftakkingen die naar de radiatoren gaan, met een diameter van 15 mm. Om met je leidingen aan de slag te gaan, heb je vijf zaken nodig, een cv-leiding (kortom de leiding met een diameter van 15mm), een t-koppeling, een pijpensnijder, knelkoppelingen en pijpbeugels (en optioneel een buigijzer). Je kunt daarbij overigens kiezen tussen een stalen leiding en een kunststof leiding. Beide opties zijn kwalitatief even goed, maar kunststof vereist extra gereedschap en is dus eigenlijk alleen interessant als je het hele huis van nieuwe leidingen moet voorzien.
Radiator plaatsen
Laten we als voorbeeld de situatie nemen waarin je een nieuwe radiator plaatst in huis. Om deze radiator te laten functioneren, zul je er twee cv-leidingen naartoe moeten brengen. De ene leiding voert het water naar de radiator, de andere leiding zorgt voor de afvoer van datzelfde water. Dit water is afkomstig uit de hoofdleiding, maar moet natuurlijk wel z’n weg kunnen vinden naar de nieuwe radiator. Dat realiseer je met behulp van een T-koppeling 22x15x22mm knel. De twee zijden met een diameter van 22 millimeter vormen het tussenstuk tussen de hoofdleiding, en zijde met een diameter van 15 millimeter is de opening die het water naar de radiator brengt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding wordt aangesloten, en zo weinig mogelijk gebruik te maken van bochten. Bochten zorgen er namelijk voor dat het water minder goed kan doorstromen. Zijn bochten tot nodig, dan kun je een buigijzer gebruiken om de cv-leidingen in de juiste vorm te buigen.
Een cv-leiding koop je natuurlijk niet op maat, en dat betekent dat je deze zult moeten snijden. Dit is waar de pijpensnijder om te hoek komt kijken. Over dat snijden moet je niet al te licht denken, want als de leiding niet de juiste lengte heeft, dan kan deze gaan tikken/klapperen. Je bevestigt de leiding met knelkoppelingen, waarbij je kunt kiezen voor messing of chroom. Dat laatste is overigens puur een esthetische keuze, het een is niet beter dan het ander. Tot slot zet je de cv-leiding vast aan de muur met behulp van pijpbeugels met inlage. Houd er rekening mee dat een cv-leiding moet kunnen uitzetten en krimpen, dus het is niet verstandig om de beugels te strak om de leiding te plaatsen.