Zelf sneltoetsen maken op de Apple

toetsenbord_gebruiken_small.jpgWe evangeliseren vaak het gemak en genot van de toetsenbord-sneltoetsen. Ze zijn vaak sneller en intuïtiever dan de muis. Veel programma’s komen ook met eigen sneltoetsen, maar soms wil je deze kunnen overschrijven. Je eigen sneltoetsen aan een speciale actie toekennen. Of aan een actie die nog geen sneltoets heeft een eigen keuze verbinden. Op de Mac zijn er twee mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Via de ingebouwde sneltoets-mogelijkheid of met Quicksilver. Ik bespreek in dit artikel beide mogelijkheden, aan jou de keuze welke optie je het beste vindt in dagelijks gebruik. Laat het ons in de reacties weten!

Ingebouwd in het Mac OS

toetscombo1

Je kunt zelf sneltoetsen bepalen via een wat verborgen optie in de Systeemvoorkeuren van de Mac. Ga via Systeemvoorkeuren naar “Toetsenbord en muis” en kies het tabblad “Toetscombinaties”. Hier zie je alle aanwezige toetscombinaties op je systeem. Via het +-teken linksonder kun je een nieuwe combinatie toevoegen. Kies eerst het programma waarin je de toetscombinatie wilt gebruiken. Typ daarna de exacte (!) menunaam die je een combinatie wilt geven. Vervolgens kun je de toetscombinatie intoetsen. Met “Voeg toe” is de sneltoets onderdeel van je systeem.

toetscombo2

Voordeel van deze wijze is dat het is ingebouwd in je besturingssysteem, je hoeft er niets voor te installeren. In een paar stappen heb je een nieuwe sneltoets toegevoegd. Nadeel vind ik dat je de menunaam exact moet overtypen. In de volgende mogelijkheid vind je de optie hoe je een sneltoets kunt maken zonder dat je de exacte menunaam weet.

Sneltoetsen met Quicksilver

Quicksilver, het Zwitserse zakmes van de Apple. Wij Lifehackers zijn enthousiast over dit (gratis!) programma omdat het zoveel meer is dan een applicatielauncher. Steeds ontdekken we nieuwe manieren om Quicksilver te gebruiken. Goed nieuws is ook dat na een tijdelijke stilte van de maker er weer beweging in de ontwikkeling van de applicatie lijkt te zitten.

Met Quicksilver kun je ook je eigen sneltoetsen maken. Aan de hand van de gratis teksteditor Textwrangler laat ik zien hoe je dit kunt instellen.

 1. Ik wil in Textwrangler de optie “View > Text Display > Soft Wrap Text” als shortcut hebben om snel een geopende tekst in die modus te krijgen. Ik heb in Textwrangler geen optie kunnen vinden om dat default te doen, dus dat lijkt me wel een mooi voorbeeld.
 2. Zorg dat je in de voorkeuren van Quicksilver de optie “Enable Advanced features” aanzet en in de plugins de User Interface Plugin hebt geïnstalleerd (Meer informatie). Een restart van Quicksilver is hierbij wel nodig.
  Afbeelding 1_cr
 3. Start Quicksilver met de ingestelde toetscombinatie (bij mij Ctrl-Spatie) en type/kies Textwrangler. Tab naar het tweede scherm en typ/kies “Menu Bar Items”.
  Afbeelding 4
 4. Je krijgt nu een derde scherm, tab er naar toe en typ “Soft”. De optie “Soft Wrap Text” is nu geselecteerd.
  Afbeelding 6
 5. Klik nu niet op Enter maar kies Ctrl-‘ en kom terecht in het “Triggers” configuratie scherm. Klik onderin op + om een nieuwe Hotkey toe te voegen.
  Afbeelding 7
 6. Je ziet dat je zojuist gecreëerde commando’s al klaar staan. Klik op “Save”.
 7. Nu is het zaak om er een sneltoets aan te koppelen, die alleen in Textwrangler werkt. Dat doen we als volgt:
  1. Selecteer de zojuist gemaakte Hotkey en klik op de “i” rechtsonderin. Links zal een optiescherm openen.
  2. Kies je eigen shortcut-key (ik ga voor Shift-Ctrl-S) en kies daarna de optie “Scope”.
  3. Hier selecteer je de mogelijkheid “Enabled in Selected Applications” en in het tekstveld eronder typ je in Textwrangler. Tab of Enter en je ziet dat de applicatie wordt toegevoegd.
   Afbeelding 9
 8. Hierna kun je het Opties scherm van Quicksilver sluiten en je nieuwe shortcut testen!

Je begrijpt dat je dit voor andere menu-items en programma’s ook perfect is in te stellen. Je kunt bestaande shortcuts ook overschrijven met de shortcuts uit Quicksilver en je eigen set aan favoriete shortcuts maken. Het is misschien even een werk in het begin maar daarna vlieg je over het toetsenbord met je eigen gekozen set sneltoetsen per applicatie!

Voordeel van het gebruik van Quicksilver is dat het wat preciezer is in te stellen (bijv. niet bij een key-press, maar bij een key-release) en je op elk moment kunt besluiten een sneltoets te maken zonder uit een programma te gaan. Nadeel is dat het wat meer stappen zijn die je moet zetten om tot een sneltoets te komen.

Een woord van wijsheid (en ervaring): Maak genoeg sneltoetsen die je menselijkerwijs kunt onthouden. Een sneltoets voor een lijst met sneltoetsen schiet voor mij zijn doel voorbij…

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

12 Comments

 • Maria
  Posted 01/07/2016 1:54 pm 0Likes

  Hoi Frank, mijn F4, 4, R, F en V doen het niet meer (iets met een kat en een glas water). Kan ik F toetsen die ik toch niet gebruik de functie van de kapotte toetsen over laten nemen? Of weet je een andere oplossing die goedkoper en sneller is dan ca. € 350 reparatiekosten?

 • B. v Lenthe
  Posted 03/01/2009 6:35 pm 0Likes

  Hee, misschien nog leven hier?

  Ik heb dit ook geprobeert maar Quicksilver was bijzonder instabiel..
  Iemand nog een idee om in iTunes een snelkoppeling te kunnen maken waarmee je nummers in een afspeellijst/Partyshuffle kunt krijgen?

  Bedankt!

 • B. Dekker
  Posted 02/09/2008 8:04 am 0Likes

  Als ik in AppleWorks, via de eerste methode, met een toetscombinatie een vaste datum wil invoegen (gebruikte ik in de voorloper van AW regelmatig) dan lukt dit niet. De omschrijving is “Vast” (als submenu van “Voeg datum in”) en de toetscombinatie “appeltje-D”. Wat doe ik verkeerd?

 • Raymond
  Posted 13/08/2008 6:38 pm 0Likes

  Het werkt ook niet helemaal goed. Zie de tekst hieronder over het saven van triggers van application menu items…

  http://groups.google.com/group/blacktree-quicksilver/browse_thread/thread/ad7fe4f76c33b6d5/e688b34ac411869d?lnk=gst&q=trigger#e688b34ac411869d

  No it won’t. Actions from application menus are known as dynamic
  actions because QS doesn’t know them ahead of time and has to scan the
  application (Illustrator in this case) dynamically to find all the
  commands to make actions from them. Unfortunately these can’t be saved.
  You should be able to save a trigger for Illustrator (Show Menu Items)
  and after running it typing Group would bring up the command (though
  I’m having problems using Show Menu Items now).

 • Cillit Bang
  Posted 25/07/2008 3:01 pm 0Likes

  Goed artikel, onhandig voorbeeld: TextWrangler kan dit zelf.
  Kies: TextWrangler > Preferences > Menus > Toolbar > Text Options > Soft Wrap Text
  Klik: Set Key… en kies de combo naar keuze.

  Laat onverlet dat het principe van sneltoetsen via QuickSilver prima bruikbaar is.

 • Bart
  Posted 16/07/2008 7:49 pm 0Likes

  Goed artikel. Ik zie echter het nut niet omdat de bruikbaarheid van het Apple besturingssysteem al zeer groot is en meer dan voldoende biedt op dit gebied. Dit soort tools is niet nodig op een Mac: overhead, meer te installeren en onthouden. Bedankt anyway voor de vergelijking!

 • Jelle
  Posted 15/07/2008 4:41 pm 0Likes

  Heb beide tips vroeger geprobeerd, maar denk dat ik toch meer een ‘muizer’ ben. Na een week verval ik weer in het ‘geklik’.

  T’is voor mij al heel wat als ik de ‘c’ indruk bij gmail om een nieuw bericht te Composen. (<-Better Gmail 2)

 • Frank Meeuwsen
  Posted 15/07/2008 4:40 pm 0Likes

  @Willem-Jan @Matthijs Je hebt idd ook de User Interface Plugin nodig. In de preferences onder plugins te downloaden en installeren. Excuses voor de verwarring, de blogpost is aangepast!

 • Willem-Jan
  Posted 15/07/2008 4:32 pm 0Likes

  Excuus, in de tussentijd meer dan 2 items. Kwam denk ik doordat ik quicksilver als menu had staan… Werkt prima nu…

 • Willem-Jan
  Posted 15/07/2008 4:28 pm 0Likes

  Nee, de eierwekker deed het wel bij mij.

  Via: http://lifehacker.com/software/quicksilver/quicksilver-menubar-access-211906.php heb ik deze hack ook aan de praat gekregen, ook al werkt het niet voor het programma dat ik wil 😛 Laat maar 2 items zien.

 • Matthijs Roumen
  Posted 15/07/2008 4:21 pm 0Likes

  Goede overzichtelijke post Frank!

  @Willem-Jan: Ik heb hetzelfde probleem. Ook de eierwekker in een eerdere Quicksilver hack kon ik niet inschakelen. Heb jij dat probleem ook?

 • Willem-Jan
  Posted 15/07/2008 4:17 pm 0Likes

  Oke, dat wil ik ook!
  Maar ik krijg geen ‘Menu Bar Items’ te zien.
  Advanced features staat aan, plugin ‘menu interface’ is geinstalleerd, en nog meer dingen met menu erin (moet toch alles proberen).

  Maar nog geen ‘Menu bar Items’ te zien. Iemand een idee wat ik vergeet/mis?

Comments are closed.