Zero-based thinking: wat is het en hoe doe je dat?

Zero-based thinking is een concept van auteur Brian Tracy. Met dit concept wil hij je laten zien dat je oude beslissingen altijd opnieuw onder de loep kunt nemen. Je bepaalt ermee of de destijds gemaakte keuze nog wel bij je past. Je kunt zero-based thinking op allerlei gebieden toepassen. We laten je graag zien hoe je dat moet!

Zero-based thinking is gebaseerd op het stellen van een belangrijke vraag. Je neemt daarmee eerder genomen beslissingen onder de loep. Je doet dat door jezelf in gedachten terug te plaatsen naar het moment dat je een bepaalde beslissing nam. Je stelt jezelf dan de volgende vraag: wetende wat ik nu weet, zou ik dan dezelfde keuze maken?

Als het antwoord ‘nee’ is, dan is dat een indicatie dat de situatie niet langer bij je past. En dat is niet erg: het is nooit te laat om een nieuwe keuze te maken.

Opnieuw beginnen?

Zou je opnieuw die relatie aangaan, die baan aannemen, dat bedrijf beginnen of die investering doen? Als je met je huidige kennis niet dezelfde keuzes had gemaakt, is het zaak om te bepalen hoe je opnieuw kunt beginnen. Zero-based thinking gaat daarmee in tegen dat wat velen van ons geleerd hebben: doorzetten, zelfs als het even tegenzit!

Helaas levert doorzetten niet altijd het gewenste resultaat… Soms is het beter om opnieuw te beginnen, zeker als het om dingen gaat waar je achteraf sowieso liever helemaal niet aan was begonnen.

Het is nooit te laat

Nu willen we je heus niet pushen om je baan op te zeggen of je relatie te verbreken. Dat zijn geen beslissingen die je zomaar neemt. Toch kan het enorm bruikbaar zijn om zero-based thinking op dit soort onderwerpen toe te passen. Het maakt namelijk duidelijk dat je het achteraf graag anders had gedaan en verklaart misschien waarom je zo gefrustreerd en gestrest bent. En met die kennis kun je vervolgens aan het werk.

Het idee is namelijk dat het niet uitmaakt hoelang je een bepaalde weg al volgt; het is nooit te laat om alsnog om te keren. Zeker als die gevolgde weg verhindert dat je nieuwe (betere?) kansen laat liggen, zoals de kans op een nieuwe baan.

Zero-based thinking in vier vragen

We geven graag een aantal voorbeeldvragen om je te helpen zero-based thinking in je leven toe te passen:

  • Als je geen relatie met je huidige partner was aangegaan – wetende wat je nu weet – zou je dan afgesproken hebben voor een tweede date?
  • Als je de baan die je nu hebt niet had geaccepteerd – wetende wat je nu weet – zou je dan op je eerste werkdag zijn verschenen?
  • Als je dit kledingstuk of een ander item niet had gekocht – wetende wat je nu weet – zou je dan teruggegaan zijn naar de winkel?
  • Als je jezelf niet op deze hobby had gestort – wetende wat je nu weet – zou je er dan weer al je tijd en geld aan besteden?

Als je bezittingen hebt die je niet meer gebruikt, geef ze dan weg. Als er mensen zijn die je een slecht gevoel geven, spreek dan niet meer met hen af. Je bent niet gebonden aan beslissingen die je eerder hebt genomen! Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel betere beslissingen nemen voor de toekomst.

Wat vind je van deze hack?
6Te gek4Leuk2Serieus?2Meh...3Stom

About Author