Zo bouw je een Hackintosh

Met een paar handige aanpassingen werkt macOS ook prima op een doodnormale pc. Dit noemt men een zogeheten Hackintosh. Sinds Apple in 2006 is overgestapt naar Intel-processors, verschilt een Mac onder de motorkap nauwelijks meer van een doorsnee pc.

Niet voor niets biedt Apple via zijn programma Boot Camp de mogelijkheid aan om Windows op een Mac te draaien. Technisch moet dat natuurlijk ook andersom mogelijk zijn, al bewaart Apple macOS het liefst exclusief voor zijn eigen producten. In de gebruikersovereenkomst van Apple staat zelfs dat je macOS alleen op een reguliere Mac mag draaien. Of deze bewering ook juridisch overeind blijft, is momenteel nog een grijs gebied. Handige ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren steeds betere tooltjes uitgebracht, waardoor het anno 2016 iets makkelijker is om een zogeheten Hackintosh samen te stellen.

1. Geschikte hardware

De belangrijkste uitdaging bij het samenstellen van een Hackintosh is het selecteren van de juiste hardware. Wanneer je een beetje weet welke hardwarecomponenten er in Macs zitten, kies je bij voorkeur een systeem dat hier enigszins op lijkt. Ga dus in ieder geval voor een computer met een Intel-processor, want een AMD-architectuur geeft meestal problemen.

Verder is het een groot voordeel wanneer de grafische kaart in jouw pc ook voor Macs wordt gebruikt. Is dat niet het geval, dan dien je soms handmatig een geschikte driver toe te voegen. Een derde aandachtspunt is het moederbord. MacOS werkt namelijk het beste op moederborden met ondersteuning voor UEFI. Gelukkig zijn alle moederborden van de laatste jaren hiervoor wel geschikt. Gespecialiseerde websites houden lijsten bij met hardwarecomponenten die overweg kunnen met macOS. Neem hiervoor bijvoorbeeld eens een kijkje op www.tonymacx86.com. Belangrijk is om te beseffen dat deze lijsten niet uitputtend zijn. Het is vaak gewoon een kwestie van uitproberen.

2. MacOS downloaden

Om macOS te downloaden en je Hackintosh voor te bereiden, heb je overigens eerst wel even een echte Mac nodig. Wellicht kun je even achter een Apple-machine van een vriend(in) of familielid kruipen. Open de App Store en download de laatste versie van macOS. Via Ga door sla je het installatiebestand op. Mogelijk verschijnen er nog gewijzigde gebruikersvoorwaarden in beeld. Accepteer die om het downloadproces te starten. Na afloop vind je het installatiebestand terug door in Finder de map Programma’s te openen.

 

budget-mac_07

3. Usb-stick formatteren

Voor de installatie van macOS heb je een usb-stick nodig van minimaal 16 GB. Vanaf dit opslagmedium ga je het Apple-besturingssysteem op je pc installeren. Houd er rekening mee dat je bestaande gegevens van dit opslagmedium verwijdert. Je dient de usb-stick eerst nog te formatteren. Prik het stickie in de Mac en open de applicatie Schijfhulpprogramma. Je selecteert in de linkerkolom vervolgens de juiste usb-stick. Kies daarna voor Wis / Wis en laat de instellingen hierbij ongewijzigd.

budget-mac_08
Wis de gegevens van je usb-stick en formatteer het opslagmedium naar een juiste structuur.

4. Unibeast

Om een installatiestick met macOS te creëren, gebruik je het hulpprogramma UniBeast. Een nadeel is dat UniBeast alleen draait op Engelstalige Macs. Open het onderdeel Systeemvoorkeuren en ga naar Taal en regio. Via het plusteken linksonder voeg je zo nodig de Engelse taal toe. Vergeet niet om deze taal te activeren op het systeem. Surf op je (geleende) Mac naar www.tonymacx86.com en klik rechtsboven op Register om een account aan te maken. Deze website stelt het programma namelijk alleen maar aan leden beschikbaar. Vergeet overigens niet om het account via mail te bevestigen. Ga nu naar Downloads om de laatste versie van dit tooltje binnen te halen. Op het moment van schrijven is dit versie 6.2. Download meteen ook de laatste versie van MultiBeast, want die heb je in een later stadium nodig. Dubbelklik op UniBeast om het programma te openen.

budget-mac_09
Voor een goede werking van UniBeast stel je de primaire taal in op Engels.

5. UniBeast instellen

Middels UniBeast kies je de gewenste instellingen voor het maken van de installatiestick. Door een paar keer op Continue te klikken, neem je de instructies en gebruikersvoorwaarden door. Belangrijk is dat je bij Destination Select de aangesloten usb-stick aanwijst. Vervolgens geef je aan welk besturingssysteem je wilt installeren. Bij Bootloader Configuration kies je voor UEFI Boot Mode. Wanneer je systeem een oudere grafische kaart bevat, kruis je hiervoor eventueel de juiste optie aan.

Bij twijfel is het verstandig om niets te wijzigen. Er verschijnt een samenvatting in beeld van de gekozen instellingen. Bevestig met Continue en vul je Apple-wachtwoord in. De installatie duurt maximaal een halfuur. Na afloop sleep je het programmabestand van MultiBeast naar jouw usb-stick. Ontkoppel de opslagdrager van het systeem.

budget-mac_10
Dankzij UniBeast maak je met een geprepareerde usb-stick je eigen Hackintosh.

6. Aanpassingen moederbord

Binnen de UEFI van je systeem zijn er enkele aanpassingen noodzakelijk. Welke wijzigingen dat precies zijn, is grotendeels afhankelijk van het gebruikte moederbord en de overige hardware. Neem in ieder geval de onderstaande instellingen door. Druk tijdens het opstartproces van de pc op de juiste sneltoets om de UEFI te openen, bijvoorbeeld Delete. Zorg ervoor dat de instelling voor SATA-schijven staat ingesteld op AHCI en dus niet op IDE. In dat laatste geval zal macOS de schijven namelijk niet herkennen.

Wanneer je processor Intel Virtualization Technology (VT-d) ondersteunt, schakel je deze optie uit. Hetzelfde geldt voor de onderdelen CFG Lock en Secure Boot. Indien de optie XHCI Handoff beschikbaar is, schakel je deze functie wel in. Sla de wijzigingen op en start het systeem nu vanaf de aangesloten usb-stick op. Je regelt dat door de opstartvolgorde te veranderen. Voor bepaalde moederborden is er meer maatwerk vereist dan in deze alinea staat beschreven, zoals het wijzigen van het DSDT-bestand of het installeren van alternatieve firmware. Mocht de installatie problemen geven, vul dan de productnaam van het moederbord en Hackintosh als trefwoorden in binnen het zoekveld van Google. Meestal is er wel een oplossing voorhanden.

budget-mac_11
Selecteer in de instellingen van het moederbord bij de SATA-sectie de optie AHCI.

DSDT

In sommige gevallen blijkt de Hackintosh behoorlijk instabiel. De reden hiervoor is meestal dat er voor sommige moederborden een gewijzigd DSDT-bestand (Differentiated System Description Table) nodig is. Dit bestand geeft aan het besturingssysteem kortweg door welke hardware het systeem exact bevat. Voor het Apple-besturingssysteem zijn er soms aanpassingen nodig, omdat het standaard DSDT-bestand niet volledig overweg kan met de bootloader van macOS. Om die reden zijn er op gespecialiseerde Hackintosh-websites voor allerlei moederborden aangepaste DSDT-bestanden te vinden die je gratis kunt downloaden. Dit bestand voeg je toe aan de juiste map op de installatiestick.

7. MacOS installeren

Nadat je het systeem vanaf de usb-stick opstart, kom je terecht in het Clover-opstartmenu. Kies voor de optie Boot Mac OS X from Usb-stick. Het iconische Apple-logo verschijnt even in beeld, waarna het installatiemenu opduikt. Is dat bij jou niet het geval? Soms werkt de installatie niet goed indien de usb-stick is aangesloten op een usb3.0-poort. Prik het stickie in dat geval in een usb2.0-poort en herstart het systeem. Kies de optie Gebruik Nederlands als hoofdtaal maar start het installatieproces nog niet! Het is namelijk zeer belangrijk dat je eerst de juiste partitie formatteert.

Ga hiervoor in het menu naar Hulpprogramma’s / Schijfhulpprogramma en klik aan de linkerkant op het gewenste schijfstation. Via Wis bedenk je een relevante naam voor de partitie, bijvoorbeeld Hackintosh. Kies bij Structuur voor de optie OS X Uitgebreid (journaled) en bij Indeling voor GUID-partitie-indeling. Bevestig ten slotte met Wis en sluit het programma af. Via tweemaal Ga door accepteer je de licentievoorwaarden. Kies als laatste de juiste partitie waarop je macOS wilt installeren. Na ongeveer twintig minuten wachten verschijnt het Clover-menu met de geïnstalleerde versie van macOS. Start dit besturingssysteem op.

budget-mac_12
In het opstartmenu van Clover geef je aan dat je macOS wilt installeren.

Onze Hackintosh

Wij kregen een Hackintosh zonder problemen aan de praat op een desktop met een Asus P8Z77-V LX-moederbord. Hierop is een Intel Core i7-3770-processor, 8 GB werkgeheugen en een AMD Radeon HD 6570-videokaart aangesloten. We hebben de firmware van de UEFI niet hoeven te vervangen en ook een alternatief DSDT-bestand was niet nodig. Opvallend is dat onze zelfgemaakte Hackintosh wegens de snellere hardware veel vlotter functioneert dan de originele Mac Mini in onze testruimte.

kader-onze-hackintosh
MacOS identificeert onze Hackintosh als een iMac met een 27inch-scherm.

8. Aanmelden

Je meldt je voor de eerste keer bij macOS aan zoals je dat wellicht ook van een reguliere Mac gewend bent. Geef aan of je uit Nederland of België afkomstig bent en kies een toetsenbordindeling. De configuratiewizard geeft je verder gelegenheid om gegevens van een Windows-pc of andere Mac over te zetten. Bepaal verder of je de locatie van de machine aan bepaalde apps wilt doorgeven. Vervolgens log je in met een Apple ID en ga je akkoord met de licentievoorwaarden. Bedenk voor het systeem ook een accountnaam en wachtwoord. De wizard stelt daarna enkele vragen over iCloud. Je geeft onder meer aan of je de functie Zoek mijn Mac en iCloud-sleutelhanger wilt activeren. Apple vraagt als laatste toestemming om gebruikersinformatie te verzamelen voor het verbeteren van hun producten. Na even wachten verschijnt de fraaie interface van jouw Hackintosh in beeld.

budget-mac_13

9. MultiBeast

Na de installatie van macOS op je reguliere pc ben je nog niet helemaal klaar. Aan de hand van het hulpprogramma MultiBeast zet je nog enkele instellingen goed. Je hebt in een eerder stadium het hulpprogramma MultiBeast naar de usb-stick gekopieerd. Open dit programma en kies voor Quick Start. Je selecteert de optie UEFI Boot Mode, waarna je het tabblad Drivers opent. Loop alle onderdelen na en koppel de juiste drivers aan de hardwarecomponenten. Neem de instellingen onder Customize naar eigen inzicht door en bevestig uiteindelijk met Build / Install / Agree. Je Hackintosh is nu volledig klaar voor gebruik!

budget-mac_14
MultiBeast helpt je om alle apparatuur aan de praat te krijgen, zoals speakers en de netwerkadapter.
Tell Us What You Think
4Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Bob Walberg
    Posted 17/03/2019 6:31 pm 0Likes

    Dit wordt nu zeker interessant want de huidige Mac mini (2018) hebben een vaste ssd ingebouwd dus als deze stuk gaat ben je klaar, daarbij kost deze nieuwe in een redelijk formaat al iets van 2000 euro.
    Enige echte probleem is nog om een heel zuinige NUC te vinden (mijn Mac Mini late 2012 gebruikt 14 watt) met wat behoorlijke specs. Jammer dat NUCs geen Thunderbold of Firewire hebben.

  • Dave van Wijk
    Posted 17/08/2018 8:28 pm 0Likes

    Hi, Just a question, what if your motherboard doesn’t support AHCI and your drives don’t show up?

  • Jos van Uden
    Posted 31/05/2018 8:36 pm 0Likes

    Kunnen jullie mij helpen om hackintosh op mijn asus x75a laptop te zetten?Of kennen jullie iemand?

    Alvast bedankt.

  • Conrad
    Posted 22/06/2017 11:06 pm 0Likes

    Wat bedragen de kosten van het systeem wat jullie hebben gebouwd?
    En kan ik dat overnemen?

  • Andre
    Posted 22/06/2017 10:35 pm 0Likes

    ik werk al verschillende jaren met veel plezier op een hackingtosh. die draait hier ver 16 u op 24 al 5 jaar 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]