Zo combineer je een eigen onderneming met je baan

Een vaste baan, part-time of full-time is hartstikke fijn: iedere maand loon, je bouwt pensioen op en je hebt een vangnet in geval van ziekte. Maar soms wil je meer. Een geniaal idee of een passie die in de praktijk moet worden gebracht: je wilt een eigen onderneming opzetten. Zó doet je dat naast je baan. Lees ook: Bespaar tijd met templates voor Google Docs.

1. Maak een plan

Download een format voor een ondernemingsplan. Zelfs als kleine, startende ondernemer is het waardevol een analyse te maken van je plannen. Zo heb je een idee van de opstartkosten (als je krediet aan wilt vragen bij een bank vragen ze sowieso om een ondernemingsplan) maar ook wat je doelgroep is en hoe je die doelgroep gaat bereiken. Kortom: zo’n plan is een goede houvast en geeft je focus. Je ondernemingsplan is niet in beton gegoten, kijk ieder half jaar of je nog op koers bent.

2. Verzamel informatie

Je hoeft gelukkig niet het wiel opnieuw uit te vinden! De Kamer van Koophandel geeft advies en heeft regelmatig gratis (online) seminars waar je de kans krijgt zelf vragen te stellen over het ondernemerschap. Dat geldt ook voor de website van de Belastingdienst (download hier het Handboek Ondernemen) en de Rijksoverheid (kijk hier als je internationaal wilt ondernemen). Kijk eens rond in je netwerk: ken je succesvolle ondernemers? Ken je een boekhouder, accountant of financieel adviseur? Mail, bel, ga langs!

3. Een onderneming combineren met je baan

Als je na stap 1 en 2 besluit dat een eigen onderneming geen gek idee is en je gelukkiger (of rijker) zal maken is het tijd je baas in te lichten. Het laatste dat je wilt is een arbeidsconflict. Als je full-time werkt is het misschien nodig om een stapje terug te doen en part-time aan de slag te gaan óf je vakantiedagen te besteden aan je onderneming. Bovendien, is je baan wel flexibel genoeg? Als je baas je elke ochtend van 8 tot 12 op kantoor wilt hebben heb je alleen de middag over voor je onderneming: dat gaat niet zo makkelijk als je een ontbijt-brunch-lunch service op wilt zetten maar wel als je vertaler wordt.

Een onderneming naast een baan is trouwens best fijn: je bouwt pensioen op, je hebt een vangnet in geval van ziekte en je salaris dekt een (groot) deel of al je vaste lasten. Zo heb je de ruimte om te experimenteren. Als ondernemer mag je gebruik maken van een aantal aftrekposten maar let op: je inkomsten tel je boven op je salaris waardoor je waarschijnlijk in een hogere belastingschijf uitkomt. Loop op tijd de financiële voor- en nadelen na.

4. Een andere mindset

Nu moet je gaan denken als een ondernemer. Dat is pittig! Een ondernemer moet minstens drie verschillende opdrachtgevers per jaar af kunnen tikken én 1225 uur in de onderneming stoppen. Doe je dat niet of red je dat niet dan ben je een freelancer (en vul je bij je belastingaangifte in dat je ‘inkomen uit overige werkzaamheden’ hebt). De uren die je kwijt bent aan netwerken (borrels!), het maken van een website, je reistijd en het bijhouden van je administratie tellen ook mee. Kortom: dat kan je naast een part-time baan best redden.

Het is wel even aanpoten, hou daar rekening mee. Vooral omdat je nog best veel moet regelen: inschrijven bij het Handelsregister, website host vinden, je aanmelden voor btw, uitzoeken welke verzekeringen je nodig hebt, besluiten of je een boekhouder nodig hebt en uiteraard je eerste opdrachtgevers zoeken. Het is heus niet zo dat je alles in de eerste week gedaan moet hebben. Je kan je verzekeringen best in maand twee onder de loep nemen en in maand drie beginnen met een website. Het lekkerste is wel om te beginnen met een concrete opdrachtgever in plaats van eerst alle zaakjes regelen en daarna op zoek gaan naar een opdracht. Een vliegende start voelt beter dan een uitgesmeerde start!

5. Blijven reflecteren

Pak in het eerste jaar aan het eind van iedere maand een moment voor jezelf waarin je terug- en vooruit kijkt. Klopt je ondernemingsplan nog? Hoe sta je er financieel voor? Heb je voldoende opzij gezet voor de Belastingdienst? Hoeveel uur heb je gewerkt, is dat voldoende? Wat is voor de volgende maand een focuspunt of uitdaging? Misschien ga je een nieuwe opdrachtgever tackelen of pak je nu eindelijk je LinkedIn pagina eens aan. Het mooie is dat er in een eigen onderneming altijd wel iets te doen is. En als je onderneming flink groeit kan je op een dag je baas uitzwaaien.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

  • Lodi Planting
    Posted 03/10/2016 9:28 am 0Likes

    Goede tips. Ik zou willen dat ik deze zo’n drie jaar had gelezen.

    In België kun je starten als zelfstandige in bijberoep. Dit betekent dat je minstens 24 uur als medewerker werkt binnen een bedrijf. De andere uren kun je vrij invullen.

    Deze manier van freelancen, maakt het voor startende ondernemers een stuk aantrekkelijker. Veel startende ZZP’ers hebben immers angst voor de financiële onzekerheid.

    Als ik namelijk 1 ding zou kunnen veranderen, dan is het dit. Ik heb hier onlangs een artikel over geschreven: http://lodiplanting.com/zelfstandige-in-bijberoep/.

    Bestaat er ook zoiets in Nederland?

  • Gustavo Woltmann
    Posted 26/09/2016 4:21 pm 0Likes

    Leuk artikel! Zelf ben ik ook bezig met online iets op te starten, dat neemt het grootste deel van mijn avonden en weekend in beslag, maar ooit zal het lonen! Ik heb geluk dat ik iets kan doen waar ik gepassioneerd over ben, dan voelt het allemaal wat leuker aan. Het idee om part-time te gaan werken bevalt me wel, binnenkort eens met de baas overleggen 🙂

    • Elvira van Noort
      Posted 26/09/2016 7:05 pm 0Likes

      Bedankt Gustavo!
      Veel succes met je eigen onderneming – ik ben het helemaal met je eens: ooit zal het lonen! Als je vragen hebt laat het even weten, wellicht dat ik hier nog eens over kan schrijven.
      Groet,
      Elvira

      • Gustavo Woltmann
        Posted 27/09/2016 3:48 pm 0Likes

        Bedankt Elvira, leuk dat je nog inspiratie hebt voor een volgend artikel 🙂

Leave a comment