Zo gebruik je de standen van je DSLR-camera

Liefhebbers van fotografie maken vaak de stap om een spiegelreflexcamera te gebruiken. Zo’n spiegelreflex heeft veel functies en de beginnende fotograaf ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Wij leggen de standen uit die je kunt kiezen met het wieltje bovenop je camera. Lees ook: Gebruik een plastic tas als je foto’s gaat maken.

preview-7

Wieltje

Door te draaien aan het wieltje bovenop je camera, kun je bepalen of je handmatig of automatisch een foto wil maken. Het antwoord op deze vraag kan verschillen per situatie. Het wieltje is opgedeeld in een paar handmatige modi en enkele automatische standen.

Manual

De eerste vier indicatoren op het wieltje geven de standen aan die je handmatig, of gedeeltelijk handmatig, kunt instellen.

1ManualHandmatig (M voor Manual): Zoals de naam al zegt, heb je met deze stand de volledige controle over alle instellingen van de camera. Waardes voor het diafragma, sluitertijd en ISO kun je volledig zelf bepalen. De camera bepaalt geen waardes voor je, waardoor verkeerde instellingen simpelweg tot een slechte foto leiden.
2AVDiafragma prioriteit (Av voor Aperture Value of A voor Aperture): In deze modus ligt de nadruk op diafragma. Je stelt handmatig het diafragma en ISO in. Terwijl jij deze waardes instelt, kiest de camera zelf een sluitertijd. Door te spelen met de belichting (de knop met het +/- icoon) kun je een foto onder- of overbelicht maken.
3TVSluitertijd prioriteit (Tv voor Time Value of S voor Shutterspeed): In deze modus ligt de nadruk op de sluitertijd. Jij bepaald de sluitertijd en ISO, terwijl de camera zelf een optimaal diafragma kiest. Net als de vorige modus, speel je met de belichting om de foto onder- of overbelicht te maken.
4ProgramProgrammeer (P voor Program):In deze stand stel je zelf de ISO in en kies je de juiste helderheid met de knop voor belichting (die knop met het +/- icoon). De camera bepaalt zelf de sluitertijd en het diafragma.

Meer informatie over de handmatige standen vind je in dit artikel van Zoom.nl!

Automatic

De overige standen op het wieltje, staan voor automatische standen. Het zijn een soort presets die elk optimaal zijn voor een bepaalde setting.

5AutoAuto (of A+): In deze stand doet de camera vrijwel alles voor je. Druk op de sluiterknop en de camera maakt een zo mooi mogelijke foto.
6NoFlashZonder flitser: Je camera doet hetzelfde als de Auto-modus, alleen wordt er geen ingebouwde flitser gebruikt.
7CreativeAutoCreative Auto: Sommige camera’s van Canon hebben deze optie. In deze modus kun je de vaagheid van de achtergrond van je foto bepalen. Voor de rest regelt de camera net zoveel als bij de vorige twee functies.
8PortraitPortret: In deze automatische stand kiest de camera een breed diafragma, waardoor je een kleinere scherptediepte krijgt. Zo krijgen bijvoorbeeld portretten een vagere achtergrond.
9LandscapeLandschap: In deze modus kiest de camera een kleiner diafragma, waardoor de scherptediepte juist heel groot wordt. De modus heet landschap, omdat dingen die zowel dichtbij als ver weg staan scherp op de foto komen.
10MacroClose Up: Hier kiest de camera zelf de instellen en richt zich op het dichtst mogelijke punt bij de lens. In deze stand wordt de ingebouwde flitser niet gebruikt.
11SportSport: In deze stand is een snelle sluitertijd belangrijker dan alle andere instellingen. Er wordt een hogere ISO gebruikt dan bij de Portret-modus.
12NightPortraitNacht portret: Ontworpen voor portretten met minder verlichting. De camera kiest een hogere sluitertijd en ISO, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit van de foto.

Welke stand gebruik je?

De kans bestaat dat je nu door de bomen het bos niet meer ziet, welke handmatige modus moet je nou gebruiken als je van de automatische stand af wil stappen?

Meestal gebruik je Aperture Priority

Handmatig fotograferen wil niet zeggen dat je gelijk voor elke foto die je maakt de sluitertijd, het diafragma en de ISO zelf moet instellen. Dit kost veel tijd en zelfs professionele fotografen doen dit lang niet altijd.

De Aperture Priority (Av of A) wordt het vaakst gebruikt door professionals. Bij het fotograferen van een stilstaand object, lijken foto’s met sluitertijden van 1/100 van een seconde tot 1/8000 van een seconde vrijwel identiek. Door een modus te kiezen waarbij het de focus legt op het diafragma, kun je veel meer invloed uitoefenen op je foto.

Diafragma kan het verschil maken tussen een foto met een kleine scherptediepte en een foto waar de dichtstbijzijnde grasspriet tot die boom in de verte scherp op de foto staat.

Wil je leren om handmatig te fotograferen? Zet je camera op A of Av, en begin te spelen met het diafragma van je camera. Hoewel je de sluitertijd niet kan instellen, kun je veel bereiken door te spelen met de belichtingsknop.

Bron: How-To Geek.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author