Zo groot zijn landen op de wereldkaart echt

Als je aan een wereldkaart denkt, heb je waarschijnlijk een beeld in gedachten wat je mee hebt gekregen op de basisschool. Wist je dat die projectie van onze wereld niet echt overeen komt met de realiteit? In dit artikel leer je meer over de Mercator-projectie.

De Mercator-projectie is vernoemd naar de Belg Gerardus Mercator, die de projectie in 1569 introduceerde. Sindsdien is deze kaart een trouwe metgezel geweest van menig zeevaarder en het is nog steeds één van de meest gebruikte kaarten van onze tijd. Het revolutionaire van deze projectie was het feit dat de kaart een bijzonder geval was van hoekgetrouwe cilinderprojectie. Dit wil zegen dat de hoeken tussen verschillende richtingen op de kaart gelijk zijn aan de richtingen op het aardoppervlak.

Plat

Wat klopt er dan niet aan deze projectie? Om te beginnen is onze aarde rond en is een kaart plat. Om de hoeken overeen te laten komen met de werkelijkheid, moest het landoppervlak behoorlijk worden geschaald. Daarnaast is het een lastige opgave om een rond oppervlak op een rechthoekig oppervlak te projecteren. Het directe gevolg was dat gebieden die verder verwijderd lagen van de evenaar behoorlijk vergroot werden. Kijk maar eens naar de volgende twee kaarten; de Mercator-projectie die de hoeken aanhoudt en de Petersprojectie, welke is gebaseerd op daadwerkelijk landoppervlak.

De Mercator-projectie, die we allemaal kennen, is hoekgetrouw.
De Mercator-projectie, die we allemaal kennen, is hoekgetrouw.
De Petersprojectie is gebaseerd op daadwerkelijk landoppervlakte.
De Petersprojectie is gebaseerd op daadwerkelijk landoppervlakte.

Zoals je ziet zijn er een aantal landen behoorlijk groter of juist kleiner dan je op de basisschool geleerd hebt. Om verschillende landen te vergelijken kun je landoppervlaktes vergelijken op de website The True Size Of. Zo zie je dat Zweden helemaal niet veel groter is dan het eiland Madagaskar, terwijl dat op de Mercator-projectie wel zo lijkt.

Tell Us What You Think
2Te gek1Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

2 Comments

 • Jerry
  Posted 18/08/2016 1:57 pm 0Likes

  Kennen ze in Rusland ook de Petersprojectie?

  • Lub Snoek
   Posted 26/09/2016 10:42 am 0Likes

   Ik denk dat ze die daar zoveel mogelijk ontwijken 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]