Zo haal je alles uit VLC

Het media-afspeelprogramma VLC kan overweg met alle formaten audio en video, zonder dat je daarvoor aparte codecs voor hoeft te installeren. Makkelijk, maar VLC beschikt over nog veel meer mogelijkheden. Hier leggen we uit wat je er nog meer mee kunt doen.

Taal veranderen

Wanneer je VLC voor de eerste keer hebt geïnstalleerd, is de standaard taal ingesteld op Engels. Wil je de software liever in de Nederlandse taal? Ga dan naar het menu Tool en kies voor Preferences. Bij de optie Menu languages kun je deze wijzigen in Nederlands. Start de software opnieuw op, waarna de interface in de Nederlandse taal zal worden weergegeven.

vlc-nederlands

VLC als standaardspeler

VLC speelt alles wat met videobestanden te maken heeft probleemloos af. Toch kan het gebeuren dat voor bepaalde bestanden een andere programma opstart zodra je dubbelklikt op een videobestand. Bekende programma’s die zichzelf dit recht toe-eigenen zijn Windows Media Player en iTunes. In dat geval kun je opnieuw instellen dat VLC wordt gebruikt als je op een videobestand dubbelklikt. Ga naar het configuratiescherm van Windows en ga naar Programma’s / Standaardprogramma’s / Standaardprogramma’s instellen. Zoek in de lijst naar VLC media player en selecteer deze door er op te klikken. Bevestig met Dit programma als standaardprogramma instellen.

vlc-01

Ondertiteling gebruiken

Van veel films die je op legale of minder legale manier hebt gekregen kun je ondertitels gebruiken. Films en ondertitels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar technisch gezien van elkaar gescheiden. Bij sommige mkv-video’s is de ondertiteling ingebakken in de videostream en dat geldt ook voor dvd’s. Bij mkv-bestanden die meerdere ondertitels bevatten kun je in VLC aangeven welke je wilt laten zien tijdens het afspelen van de film. Als je de film in VLC hebt geopend, ga je naar het menu Ondertiteling en Ondertitelspoor. Heeft je film meerdere ondertitels, dan worden die in dit menu weergegeven. Soms wordt de ondertitel aangeduid met de taal, bijvoorbeeld Nederlands, maar soms staat er alleen Track 1, of Track 2. Het is dan even uitproberen welke optie de juiste ondertiteling weergeeft.

vlc-ondertitels

srt-bestandHet kan ook voorkomen dat je video geen interne ondertiteling heeft. Voor sommige films kun je dan een apart bestand downloaden, waarbij het meest gebruikte formaat srt is. In een srt-bestand wordt precies aangegeven op welk moment van de film een bepaald stuk dialoog wordt ondertiteld aan de hand van tijdcoderingen.

Als een srt-bestand in dezelfde map en met dezelfde naam van de film wordt neergezet, kan VLC het bestand automatisch herkennen en zal het tegelijkertijd met de film afspelen. Als dat niet het geval is, kun je ook handmatig het ondertitelingsbestand selecteren. Dat doe je via hetzelfde menu, maar dan kies je voor Ondertitelbestand toevoegen.

vlc-03

Synchroniseer de ondertiteling

Als je merkt dat je ondertiteling niet synchroon loopt, kun je het beste op zoek naar nieuwe ondertiteling. Dit is de kortste weg en scheelt ergernis. In de meeste gevallen zijn nieuwe bestanden wel te vinden via populaire ondertitelwebsites, de ingebouwde zoekfunctie voor ondertiteling in VLC of met een speciaal programma als Sublight (www.sublight.me). Als dit geen uitkomst biedt, heeft VLC de mogelijkheid om de ondertiteling opnieuw te synchroniseren. Gebruik hiervoor de toetsen H en G en speel hiermee totdat de tekst weer gelijk loopt met het beeld.

De beste lifehacks voor Google Maps

Online video’s afspelen en opslaan

Met VLC speel je doorgaans audio- en videobestanden rechtstreeks van de computer af, maar wist je ook dat je direct YouTube-video’s kan afspelen? Dat is handig, want zo heb je de video in je eigen speler, maar nog leuker is dat je die video dan ook kan opslaan zonder dat je daarvoor een of andere obscure YouTube-downloader voor nodig hebt. Wil je een video afspelen en opslaan in VLC, kopieer dan de directe url van de YouTube-video en plak deze in het vak bij het menu Media / Netwerkstream openen in VLC. De video kan nu direct worden afgespeeld en je kunt vooruit- en terugspoelen, net zoals je dat kunt op YouTube. Er zijn geen laadtijden, want in feite bedien je de film direct vanaf YouTube; de video is dus nog niet compleet gedownload naar je computer.

vlc-06

Als je de YouTube-video wil opslaan, dan zijn daar twee manieren voor. Allereerst kan het direct vanuit VLC. Plak via de eerder uitgelegde methode de YouTube-url in het vak bij Netwerkstream. Klik in plaats van op de knop afspelen op het pijltje naar beneden. Selecteer uit dat lijstje voor Afspelen/Converteren. Je kunt nu opgeven in welk formaat de video moet worden opgeslagen. Je kunt kiezen uit tal van standaardprofielen en kun je opgeven welke audio- en videocodec moet worden gebruikt.

Op dezelfde manier kun je ook muziek vanaf YouTube opslaan naar bijvoorbeeld een mp3- of ogg-vorbis-bestand. Kies dan bij Profiel voor het gewenste audioformaat. Klik op Bladeren om het muziekbestand op de slaan op je harde schijf. Druk op start om het converteren en opslaan te starten.

Dvd’s en blu-ray’s afspelen en rippen

Sinds Windows het afspelen van dvd’s niet meer goed ondersteunt is het niet zo makkelijk meer om een filmpje op je pc of laptop af te spelen. Gelukkig kun je daar ook VLC voor gebruiken. Om een dvd vanuit VLC te openen ga je naar het menu Media / Schijf openen. Je kunt van tevoren aangeven of het om een dvd of blu-ray-schijf gaat. Je kunt de film direct starten door een vinkje te zetten bij de optie Geen schijfmenu’s. je hoeft dan niet te wachten tot het menu-intro van de film is gestart. Blader naar de juiste drive met de knop Bladeren en klik vervolgens op Afspelen. Let wel: het afspelen van blu-ray-schijfjes werkt niet altijd, maar onduidelijk is waarom.

vlc-09

Net als bij YouTube-video’s kun je ook dvd’s eenvoudig opslaan vanuit VLC. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een NAS hebt en daar al je films wilt bewaren en direct wil kunnen afspelen zonder dat je eerst moet wachten tot het menu is geladen. Voor thuisgebruik mag je altijd een kopie van een film bewaren. Heb je de dvd geladen in VLC, kies dan ook hier weer voor het pijltje naast de knop Afspelen en kies voor Converteren. Het is even een paar keer experimenteren welk videoformaat het best geschikt is, maar doorgaans is mp4 een prima formaat.

vlc-10

Combineer je trucs

De mogelijkheden en kracht van VLC ontdek je nooit in één keer. De mediaspeler wordt pas een ‘ultieme mediaspeler’ als je VLC gebruikt met de functies die jij handig vindt. Misschien volstaat de basis die alle videoformaten probleemloos afspeelt, maar de kans is groot dat meer mogelijkheden in de smaak zullen vallen. Combineren is een must. Je kunt bijvoorbeeld afspeellijsten aanleggen van lokale bestanden/video’s, maar ook YouTube-filmpjes of YouTube-afspeellijsten toevoegen. Dit laatste lijkt misschien omslachtig, maar is bijzonder handig als je graag de ‘YouTube DJ’ uithangt. Dankzij VLC heb je tussendoor geen last van reclames.

Tell Us What You Think
2Te gek2Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]