Zo hou je het huis koel zonder airco

Een warme zomerdag is natuurlijk heerlijk, maar het is wel zo lekker als het thuis gewoon koel blijft. Afgelopen weken hebben we al flink wat warme dagen gehad en ook de komende tijd komen er warme periodes aan. Je kunt natuurlijk voor die paar warme weken een kleine airco kopen, maar het is helemaal niet moeilijk om je huis koel te houden zonder airco in huis te halen.

https://lifehacking.nl/onderweg/de-beste-vakantie-en-reis-apps/

1. Houd ramen en deuren overdag gesloten

Als op hete dagen de zon boven de horizon verschijnt is het zaak ramen en deuren gauw te sluiten, jaloezieën en zonwering te laten zakken en gordijnen dicht te trekken. Om de koelte van de nacht in huis te houden, doe je dat wat je ‘s winters doet om de warmte juist binnen te houden. Potdicht, dus ook geen raam op een kier.  En schakel overdag de mechanische ventilatie van je huis uit, als je die hebt. Als de zon dan weer achter de horizon is verdwenen, doe je juist zoveel en zo ver mogelijk open. Binnen en buiten, alle deuren, ramen maar ook de gordijnen. Precies, slapen met gordijnen open. Maar denk ook eens aan het openzetten van de vlieringtrap, en het openen van de kiepraampjes daar.

2. Vermijd elektrische apparaten

Elektrische apparaten genereren warmte. Stel klusjes als strijken en stofzuigen dan ook uit tot ‘s avonds, als het afkoelt. Een computer genereert meer warmte dan een laptop of tablet, dus probeer zo veel mogelijk werk op mobiele apparaten te doen die minder warmte afgeven. Ook een televisie kan flink wat warmte afgeven. Probeer zo kort en koel mogelijk te douchen om de hoeveelheid warme lucht tot een minimum te beperken. Over het algemeen geldt dat energiezuinige apparaten minder warmte afgeven, waardoor zuinige lampen echt het verschil kunnen maken op warme zomeravonden.

3. Gebruik je ventilator slim

Plaats een ventilator die de warme lucht van binnen naar buiten blaast. Zet die bij een raam aan de, in zeilerstermen, lijzijde van het huis. Dat is de kant waar de wind naartoe blaast – bij zuidwestenwind is dat een raam aan de noordoostzijde. Als je dat niet even nauwkeurig bekijkt, kan een ventilator zelfs contraproductief werken. ‘s Avonds kun je de ventilator gebruiken om koude lucht van buiten naar binnen te blazen door de ventilator voor een open raam te zetten.

4. Kook buiten, niet binnen

Koken genereert warmte. Een koude maaltijd zoals een salade is op een warme dag extra lekker en je hoeft er bijna niets voor te koken of te bakken. Toch wil niet iedereen dagenlang salade eten. Let wel dat binnen koken  extra warmte oplevert in het huis. Een barbecue is dan ook een eenvoudige manier om het bereiden van je maaltijd naar buiten te verhuizen. Als je liever een maaltijd met pannen bereidt kun je ook een campingkooktoestel in de tuin of op het balkon zetten, dan blijft het binnen lekker koel.

https://lifehacking.nl/onderweg/tips-autorijden-buitenland/

5. Zet water op je platte dak

Bungalowbezitters, noodgebouwbewoners, bovensteverdiepingers en woonbootschippers weten als geen ander hoe heet het kan worden onder een plat dak. Brandende zon op een zwarte plak teer doet de temperatuur in de ruimte eronder al vroeg in de ochtend stijgen tot saunawaardes. Maar een grote plas water op het platte dak voorkomt het ergste. Een woonbootbewoner pompt dat eenvoudigweg uit de plomp. Ik ken bungalowbezitters die een waterput hebben geslagen speciaal om hun dak koel te houden.

6. Kleed je licht

Klinkt logisch, en is feitelijk het omgekeerde van het winteradvies “trek een extra trui aan”, maar misschien kun je meer vierkante centimeters stof besparen dan je denkt. Korte sokken, luchtige schoenen, lichte kleuren. Mannen trekken beter een hemd dan een t-shirt aan onder hun overhemd, vrouwen beter een rok dan een broek. Dan blijf je koel. Even goed plannen ‘s ochtends voor de kledingkast kan heel wat zweetdruppels schelen. Vooral belangrijk: je verliest veel warmte via je hoofd en voeten. Aan het eerste kunnen we niet veel doen, het laatste wel. Dus uit die sokken! Slippers zijn je beste vrienden op warme dagen.

Koop je na al deze tips toch liever een airco? Lees dan eerst deze koopgids!

Tell Us What You Think
0Te gek3Leuk0Serieus?3Meh...2Stom

About Author

0 Comment

 • text books
  Posted 03/10/2019 6:49 am 0Likes

  Nice article. Good tips, I will try them out at home today.

 • Maik
  Posted 31/12/2018 9:04 am 0Likes

  Slimme alternatieve oplossingen. Wij hebben tegenwoordig ook slimme materialen om daken koeler te houden t.o.v. een aantal jaren geleden. We hebben vanuit https://www.aannemer-gigant.nl/ een aantal voorbeelden gemaakt bij 10 huishoudens als test (succesvol).

 • Naomi
  Posted 10/12/2018 10:15 am 0Likes

  Goede tips. Heb je ook tips om het juist warm in huis te houden?

 • E Joseph
  Posted 19/08/2018 3:32 pm 0Likes

  This post is so informative. I was looking for a camera that can control a camera via smartphone and via Android and iOS! I got slim lightweight 4k action camera wifi slim water resistant 4k ultra hd action camera user manual on my hand. I love this one. It is really good and this website gives sales in all its items.

 • Arjan
  Posted 30/07/2018 9:15 pm 0Likes

  Je huis hou je ook veel koeler met isolatieglas. Dit houdt niet alleen de kou buiten in de winter maar ook de warmte in de zomer (mits je uiteraard ramen en deuren dicht houdt). Je hebt zelfs speciaal zonwerend isolatieglas. Dus heb je een slaapkamer met normaal dubbel of enkel glas waar de zon op staat, overweeg dan eens om isolatie glas te nemen. Slaapt een stuk prettiger 🙂

 • Johan
  Posted 16/08/2017 10:21 am 0Likes

  Goede tips, die ga ik vandaag nog uitproberen thuis. Ik hou van een koel huis, in de winter hebben wij ook eigenlijk altijd de verwarming uit staan, scheelt een hoop geld en het schijnt gezonder te zijn.

 • Detroitsteel
  Posted 28/05/2017 8:41 pm 0Likes

  Kreeg toch wel een binnenpretje bij het lezen van sommige oplossingen…mijn God?
  Ik als voormalige airconditioning en koelmonteur zal hier wel even zijn mening luchten…

  Overdag je huis potdicht afsluiten werkt alleen echt merkbaar als deze goed geïsoleerd is en de zon BUITEN tegengehouden wordt.
  Gordijnen dicht trekken heeft alleen zin als de zon niet de hele dag op de betreffende ramen in blijft beuken… Bij ramen waar dit wel gebeurt zullen de gordijnen opwarmen en zich gaan gedragen als verwarming/straalkachel. Bij deze ramen dien je de zon BUITEN tegen te houden dmv geïsoleerde rolluiken of zonneschermen
  Oude woningen die doorgaans minder geïsoleerd zijn en dan met name boven woningen kun je absoluut niet koel houden dmv pot dicht afsluiten…de warmte straalt hoe dan ook naar binnen tot uiteindelijk dampend toe…
  Hierbij is ventileren de enigste oplossing… De temperatuur zal natuurlijk gelijk opgaan met de schaduw temperatuur van buiten op dat moment…en als dat 30+ is, dan is dat zweten…mits deze lucht in beweging is dmv ventilatoren of evt ramen tegen elkaar openzetten…dan verdampt je zweet snel en zal je het als koeler ervaren terwijl de temperatuur ongewijzigd blijft…

  Gebruik maken van de verdampingsgraad van water -de natte handdoek voor een raam methode- werkt eigenlijk alleen goed in hete droge klimaten waarbij water snel verdampt en daarbij goed warmte ontrekt aan de passerende lucht…er zijn apparaten die deze methode gebruiken om de lucht te koelen… In het doorgaans broeierige Nederlandse hitte werkt dit jammer genoeg veel minder goed ivm de hoge luchtvochtigheid…

  De bevroren flessen voor een ventilator methode werkt direct achter de ventilator een beetje…verder er vandaan is het effect er van nihil… Mensen denken dat het werkt doordat lucht in beweging so wie so een verkoelend effect heeft zoals ik al eerder beschreef…

  Zonder airconditioning er toch koeltjes bij zitten…? Not that easy…

 • Erik-Jan
  Posted 25/08/2016 6:09 pm 0Likes

  Elke keer weer die tip over het bevroren water voor de ventilator. Vanacht nog maar eens geprobeerd. Geen enkel verschil.

 • Ben
  Posted 04/06/2016 4:55 pm 0Likes

  Het is lastig om je huis ‘s avonds te ventileren als je omgeving een vuurkorf aanzet met veel rookontwikkeling. Het zou fijn zijn dat mensen ‘s avonds laat dat ding niet aan gaan zetten. Roken is schadelijk maar houtrook dan?!

 • Nico Kwant
  Posted 27/06/2014 4:06 pm 0Likes

  In de slaapkamer, waar het raam naar binnen opent; heb ik een hor aan de buitenkant tegen het kozijn geschoeft. Een grote platte ventilator heb ik geplaatst in het kozijn tegen de hor aan. De ventilator staat dus net buiten. Als het warm is zet ik de ventilator snachts aan en het wordt lekker koel in mijn slaapkamer. Het lijkt soms wel of er airconditioning aanstaat, maar het is gewoon een ventilator in het open raam. Overdag is het raam dicht.

 • Maureno
  Posted 21/07/2013 4:41 pm 0Likes

  pff heb een vraagje. ik ben nu 1 maand bij mijn vader en heb een vrij kleine kamer maar de zon staat er van s’morgens tot s’avonds op dus ik heb altijd alles dicht en het is nu zo een 27°c heb mijn ventilator op en alles maar het helpt niet + ik heb mijn computer aan staan die heeft het ook warm enig idee wat ik kan doen? ik zit niet veel, lang buiten want ik ben druk bezig met computers van andere mensen te herstellen

 • Philipdelandtsheer
  Posted 15/12/2011 7:14 pm 0Likes

  Als je electriciteit genoeg hebt (zonnepanelen) of het wat geld mag kosten: deur van koelkast open laten staan! De diepvries gaat zelfs harder 🙂 Gebruik hiervoor best die ouwe “extra” koelkast want je voedsel en drank zou warm kunnen worden en bederven!

  • Maarten Festen
   Posted 15/12/2011 8:11 pm 0Likes

   De koelkast of diepvries openzetten zal je huis niet koeler maken, maar juist warmer. Deze apparaten geven namelijk de warmte die ze aan het binnenste onttrekken af aan de ruimte waarin ze staan, plus daarbij de in warmte omgezette energie die de compressor genereert. Voel maar eens aan het rooster achterop je koelkast: warm!

 • Cedric
  Posted 18/07/2011 3:57 am 0Likes

  De beste methode is om ‘s nachts een ventilator BUITEN te zetten, die koele lucht naar binnen blaast, eventueel door een vliegenraam. Op deze manier heb ik ons huis eens van 28.6 om 1u naar 22.5 om 7u gekregen. Beats everything en kost 10 cent aan elektriciteit!

 • Hielke
  Posted 30/06/2011 2:28 pm 0Likes

  “Als op hete dagen de zon boven de krim verschijnt”;
  De Krim (Oekraïens: Крим – Krym, Russisch: Крым – Krym, Krim-Tataars: Qırım) is een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

  ik denk dat je ‘kim’ bedoelt!
  kim v/m

  (astronomie) de horizon: de lijn waarboven, bij vrij uitzicht zoals op zee, de hemellichamen zichtbaar zijn
  “Een nieuwe dag begint wanneer de zon boven de kim verschijnt. ”

  Verder een prima stuk!

 • Ron
  Posted 29/06/2011 3:15 pm 0Likes

  Ik heb erg gelachen. Wat een mooie verzameling open deuren omdat het twee dagen warm is. Kleed je licht, hoe kom je er op? Dat had ik zelf nog niet bedacht. Ik heb gelijk mijn winterjas uit gedaan en dat schilt inderdaad behoorlijk! En ik zie mezelf al met een tuinslang in de hand het dak opklimmen om het af te koelen. Dan ben je volgens mij pas echt door de hitte bevangen.

  Je kan het jezelf dankzij de “hacks” in dit artikel duidelijk erg moeilijk maken als het een paar dagen warm is in ons land. Je kan het jezelf ook makkelijk maken en je er gewoon niet zo druk over maken maar er juist lekker van genieten. Proost en als het weer wat koeler is graag weer echte lifehacks!

 • Bart
  Posted 29/06/2011 10:15 am 0Likes

  Een plas water op je dak is niet ideaal, het wordt namelijk een plas warm water en dan ben je weer even ver. Beter is het dak licht of met tussenpozen te besproeien. Het water verdampt en dat onttrekt veel warmte.

  • Herman
   Posted 19/08/2012 4:08 pm 0Likes

   Dat dat water zo warm wordt, dat je weer even ver bent, is gelul. Je dak wordt zo heet dat je er met gemak een ei op kan bakken. Het water zal nooit zo heet worden. Als er een laagje van een centimeter of 5 op staat, zal dat niet veel warmer worden dan een graat of 25, en je dak dus ook 😉

 • Froukje
  Posted 28/06/2011 5:16 pm 0Likes

  En voor een oververhitte pup, die anders een koel gat in je tuin graaft, pak je gewoon een koelelement in in een oude handdoek of kussensloop.

 • Sonja
  Posted 28/06/2011 11:25 am 0Likes

  Onder plat dak wél zorgen voor doorstroming van lucht. Dus ook overdag raam/deur beetje open en gordijn ervoor.

 • Tim Roosen
  Posted 28/06/2011 11:13 am 0Likes

  Hang natte handdoeken voor het open raam. Warme lucht van buiten naar binnen wordt gekoeld door de natte handdoek. Werkt perfect!

 • Frank
  Posted 28/06/2011 9:55 am 0Likes

  Veel warmte wordt verloren via voeten. Draag zo mogelijk lichte schoen zonder kousen.

 • Hidde Verschuur
  Posted 28/06/2011 9:22 am 0Likes

  Flessen met bevroren water voor de ventilator zetten!

  • Erik-Jan
   Posted 31/07/2015 10:00 am 0Likes

   Ik heb die tip al zo vaak gezien, dus pas maar eens uitgeprobeerd. Niks, nakkes, nada verschil.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]