Zo houd je je bank schoon en mooi!

We hoeven natuurlijk niet op alle spullen in ons huis extreem zuinig te zijn. Op meubelen, en met name banken zijn we dat wel, omdat een bank toch een eyecatcher is in je huiskamer. En een bank waar je niet goed voor zorgt, ziet er binnen de kortste keren uit alsof je hem bij de kringloop hebt gehaald, en dat is zonde. Maar hoe houd je je bank nu in een goede, schone staat?

Zoals met bijna alles, is ook hier voorkomen beter dan genezen. Afhankelijk van de bank die je hebt, is het een goed idee om deze te impregneren met een vuilafstotende spray. Dit betekent natuurlijk niet dat je vervolgens zonder consequenties in de modder op de bank kunt rollen, maar het zorgt er wel voor dat kleine ongelukjes met, met bijvoorbeeld limonade, niet meteen uitdraaien op een regelrechte ramp.

Kruimelkruistocht

Bij het schoonmaken van banken denken we vaak aan vlekken, terwijl we vooral eerst stil moeten staan bij wat die vlekken veroorzaakt. Kruimels die geplet worden op of tussen de kussens of bekleding zijn de grootste veroorzakers van vlekken die lastig verwijderd kunnen worden. En de ironie is: wanneer je de bank gaat reinigen zonder deze eerst van de kruimels te ontdoen, is de kans groter dat je vlekken maakt, dan dat je deze verwijdert. Dus voor je begint, zorg dat de bank volledig kruimelvrij is.

Shampoo en soda

Het klinkt als twee ingrediënten voor een heel raar goedje, maar in werkelijkheid kun je zowel shampoo als soda prima gebruiken om banken van textiel mee de reinigen. In het geval van shampoo breng je de shampoo rechtstreeks aan op vlekken op de bank (je hoeft deze dus niet te verdunnen), waarna je het even lekker inwrijft met een vochtige doek. Wil je de gehele bank een metamorfose geven, los dan een paar scheppen soda op in heet water en gebruik een spons om de bank flink schoon te maken. Je zult zien dat de boel er daarna weer helemaal fris en fruitig bij staat (wel even checken in de gebruiksaanwijzing van je bank of deze hiervoor geschikt is).

Stank voor bank

Een bank kan er hartstikke mooi en schoon uitzien, maar toch niet helemaal prettig ruiken wanneer je erop zit. Een muffe geur of een rookgeur in je bank kan een avondje Netflix natuurlijk behoorlijk verpesten. Maar, never fear, azijn is here! Vul een plantenspuit met een deel schoonmaakazijn en een deel water, en spray de bank hiermee in (dit wil je trouwens alleen maar doen bij een bank van stof, en ook hier zeggen we, check even de gebruiksaanwijzing van je bank). Het kan zijn dat je dit een paar keer moet doen om vervelende geuren echt definitief te verdrijven.

Het zijn zomaar een paar tips waarmee je een bank weer lekker fris krijgt. Maar laten we er vooral voor zorgen dat dit niet nodig is. Impregneer je bank waar mogelijk en zorg ervoor dat je hem regelmatig even afneemt met een licht vochtige doek (afhankelijk van het soort bank dat je hebt). Het kan de levensduur van je kostbare bank zomaar met een jaar of vijf verlengen!

Een nieuwe bank is ook nog altijd een optie. Neem een kijkje bij Goossens Wonen!

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek5Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author