Zo krijg je makkelijk witte tanden

Wie wil er nou geen prachtig gebit? Houd je stralend witte tanden zonder een bezoek aan een prijzige kliniek of de aanschaf van een tandbleeksetje met deze simpele tips.

1. Eet

Het eten van knapperige soorten fruit en groente helpt je tanden wit te houden. Ze werken als een natuurlijke schuurmiddel als je erin bijt. Appels, broccoli, selderij, sla en wortels zijn hier uitstekend voor.

2. Onderhoud

Het dagelijkse flossen helpt niet alleen voor een algehele gezonder gebit, maar zorgt er ook voor dat de aanslag tussen je tanden verdwijnt. Door dit dagelijks te doen gaat je gebit er daadwerkelijk witter uitzien.

3. Vermijd

Probeer drankjes die vlekken achter laten te vermijden. Denk hierbij aan koffie, thee, rode wijn en cranberry sap. Drink je ze wel poets dan zo snel mogelijk na het nuttigen ervan je tanden. Donkere sauzen als marinara of sojasaus kunnen vlekken achterlaten, wees hier dus zuinig mee. Koolzuurhoudende dranken zoals citroensap, energydrink of cola kunnen je glazuur beschadigen waardoor je tanden makkelijker verkleuren. Door deze dranken met een rietje te drinken, voorkom je dat je tanden baden in het zuur. Poets niet te tanden na het nuttigen van iets zuurs, anders wrijf je het koolzuur alleen maar dieper in je gebit. Spoel het weg met water.

4. Baksoda

Een wondermiddel op zichzelf, maar ook voor het wit houden van je gebit. Doe een klein beetje baking soda op een natte tandenborstel, daarna tandpasta en poets je tanden zoals je altijd doet. Doe dit maximaal een keer per week, want te vaak baking soda gebruiken is funest voor het glazuur op je tanden.

5. Water

Drink regelmatig water. Dit helpt tandplak die je gebit doet verkleuren te voorkomen. Andere handige tips: Als je lippenstift draagt, vermijd dan donkere kleuren. Dit zorgt er voor dat je gebit er geler uitziet. Ditzelfde geldt voor het dragen van erg witte kleding.

6. Je tong

Deze moet je niet overslaan bij het poetsen van je tanden. Door je tong schoon te poetsen krijg je niet alleen een frissere adem, je kan ook verkleuring voorkomen die achterblijvende bacteriën veroorzaken.

7. Spoel met appelazijn

Hoewel het minder effectief is dan baksoda, is het wel een stuk natuurlijker. Maak een mengsel met tweederde water en eenderde appelazijn en spoel hier een minuut lang je mond mee voor een stralende lach.

Door deze tips mee te nemen in het dagelijks leven kun je langer genieten van je witte tanden.

Tell Us What You Think
3Te gek2Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

4 Comments

 • Tandarts Amsterdam
  Posted 06/04/2017 10:28 am 0Likes

  Goede tips verwerkt in een leuk en leesbaar artikel!

 • Janne
  Posted 08/10/2016 9:43 pm 0Likes

  Eén opmerking bij advies nr. 7: appelazijn is wel gezond, maar alleen in kleine hoeveelheden (geen half glas ofzo opdrinken! Te zuur voor je maag), en je tanden ermee spoelen is ook geen goed idee (te zuur! Echt heel schadelijk voor je glazuur.) Zelfs verdund zoals hier vermeld.

 • Dennis
  Posted 05/08/2016 12:48 pm 0Likes

  Toevallig is de effectiviteit van flossen vandaag onderuit gehaald omdat geen wetenschappelijk onderzoek kan bewijzen dat het werk. Er is maar 1 goede flostechniek en blijkbaar beheerst slechts 1 op de 50 mensen deze techniek. Daarom is het beter interdentale borsteltjes of tandenstokers te gebruiken. Combineer dit met een goede mondspoeling dan ben je er ook al. Daarnaast ben ik sceptisch over baksoda en de appelazijn. Wil je echt je glazuur (wat nooit teruggroeit) op het spel zetten voor wittere tanden?!

  • Tandarts Amsterdam
   Posted 25/10/2017 12:17 pm 0Likes

   Flossen wordt vaak te ruig gedaan, hierdoor kan het tandvlees gaat bloeden. Goed flossen kan echter helpen om etensresten te verwijderen, welke anders gaan rotten. Ragers en tandenstokers kunnen hier inderdaad ook bij helpen.

   Het is belangrijk om de ruimtes tussen de tanden goed te reinigen, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen wat je handig vindt. Dit zal per persoon verschillen.
   Voor het bleken geldt dat er veel middelen in omloop zijn, welke soms niet (volledig) getest zijn. Het is daarom altijd aan te raden om je tanden in overleg met een professional te bleken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]