Zo kun je bier het best bewaren

Bier! Pils! Gerstenat! Brewski! Spa Geel! De natte gouden klats met een schuimkraagje! Pivo! Cerveza! Nou ja, bier dus. Net als alle andere voedingsmiddelen heeft bier een houdbaarheidsdatum én een ideale manier om het te bewaren. Waar en hoelang je bier laat staan kan veel invloed hebben op de smaak. Maar vrees niet: dankzij deze tips heb je altijd een heerlijk helder pilzenkindje te pakken!

Als je geen zin hebt heul veul te lezen: ja, bier kun je het best in een koelkast bewaren, of in een donkere koele plek als een kast of kelder. De grote vijanden van de smaak van bier zijn namelijk warmte, licht en zuurstof. Hieronder leggen we uit waarom.

 

Warmte

Het is een misvatting om te denken dat bier ALTIJD in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet per se in de koelkast.

Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo’n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder.

Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius. Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.

Laat bier in zomerperiodes dus niet in de achterbak van je warme auto staan terwijl jij nog even naar de winkel gaat. Drink je met wat kameraden een biertje op het balkon? Zet het krat dan niet naast je neer!

Licht

Hetzelfde geldt voor licht. Wanneer je bier blootstelt aan zonlicht of fluorescerende lampen, kan de smaak drastisch veranderen (op een negatieve manier). Ze pakken bier niet voor niets in met karton of een plastic krat, en die donkere flesjes zijn ook een bewussie. En toch moet je zélfs met donkere flesjes oppassen…

Donkerbruin glas houdt zo’n 98 procent van de schadelijke straling van de zon tegen. Groene flesjes houden slechts zo’n 20 procent van deze straling tegen en kan de inhoud zo’n 5 minuten beschermen voordat het minder lekker wordt. Volledig transparant glas houdt logischerwijs helemáál geen straling tegen, waardoor het bier al binnen enkele minuten van smaak kan veranderen.

Zuurstof

We weten allemaal dat frisdrank z’n prik verliest als je de fles te lang open laat staan. Dat komt doordat er zuurstof bij het koolzuur kan komen. Zelfs als het dopje nog op je flesje bier zit kan er zuurstof bij het bier komen – er is geen machine of superkroon die daar wat tegen kan doen.

Zuurstof in je bier kan negatieve gevolgen met zich meebrengen. Er kunnen smaken ontstaan die de brouwerij niet zo bedoeld heeft en dus ook niet in het bier wil hebben. Na een tijdje wordt bier muf en gaat het een beetje karton smaken.

Om die reden heeft bier een bijzondere houdbaarheidsdatum. Bier is na die datum heus nog drinkbaar, maar dan smaakt het simpelweg niet meer zoals de brouwer wíl dat het smaakt. Kun je geen houdbaarheidsdatum vinden? Tel dan zo’n drie maanden op bij het moment dat het werd gebotteld. In de meeste gevallen is bier na zes maanden niet meer te drinken.

Bewaren

Door bier op een koele en donkere plek te bewaren, blijft het dus het langst lekker. Let wel een beetje op de houdbaarheidsdatum, anders bestaat het risico dat je dat heerlijke speciaalbiertje te lang hebt laten rijpen (want vergeten) en het inmiddels naar natte hond smaakt. Voorkom dus dat je bier te lang bewaart door het gewoon in je koelkast te zetten. Is het meteen lekker koud!

Wat vind je van deze hack?
1Te gek3Leuk4Serieus?2Meh...2Stom

About Author