Zo kun je bier het best bewaren

Bier! Pils! Gerstenat! Brewski! Spa Geel! De natte gouden klats met een schuimkraagje! Pivo! Cerveza! Nou ja, bier dus. Net als alle andere voedingsmiddelen heeft bier een houdbaarheidsdatum én een ideale manier om het te bewaren. Waar en hoelang je bier laat staan kan veel invloed hebben op de smaak. Maar vrees niet: dankzij deze tips heb je altijd een heerlijk helder pilzenkindje te pakken!

Als je geen zin hebt heul veul te lezen: ja, bier kun je het best in een koelkast bewaren, of in een donkere koele plek als een kast of kelder. De grote vijanden van de smaak van bier zijn namelijk warmte, licht en zuurstof. Hieronder leggen we uit waarom.

 

Warmte

Het is een misvatting om te denken dat bier ALTIJD in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet per se in de koelkast.

Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo’n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder.

Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius. Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.

Laat bier in zomerperiodes dus niet in de achterbak van je warme auto staan terwijl jij nog even naar de winkel gaat. Drink je met wat kameraden een biertje op het balkon? Zet het krat dan niet naast je neer!

Licht

Hetzelfde geldt voor licht. Wanneer je bier blootstelt aan zonlicht of fluorescerende lampen, kan de smaak drastisch veranderen (op een negatieve manier). Ze pakken bier niet voor niets in met karton of een plastic krat, en die donkere flesjes zijn ook een bewussie. En toch moet je zélfs met donkere flesjes oppassen…

Donkerbruin glas houdt zo’n 98 procent van de schadelijke straling van de zon tegen. Groene flesjes houden slechts zo’n 20 procent van deze straling tegen en kan de inhoud zo’n 5 minuten beschermen voordat het minder lekker wordt. Volledig transparant glas houdt logischerwijs helemáál geen straling tegen, waardoor het bier al binnen enkele minuten van smaak kan veranderen.

Zuurstof

We weten allemaal dat frisdrank z’n prik verliest als je de fles te lang open laat staan. Dat komt doordat er zuurstof bij het koolzuur kan komen. Zelfs als het dopje nog op je flesje bier zit kan er zuurstof bij het bier komen – er is geen machine of superkroon die daar wat tegen kan doen.

Zuurstof in je bier kan negatieve gevolgen met zich meebrengen. Er kunnen smaken ontstaan die de brouwerij niet zo bedoeld heeft en dus ook niet in het bier wil hebben. Na een tijdje wordt bier muf en gaat het een beetje karton smaken.

Om die reden heeft bier een bijzondere houdbaarheidsdatum. Bier is na die datum heus nog drinkbaar, maar dan smaakt het simpelweg niet meer zoals de brouwer wíl dat het smaakt. Kun je geen houdbaarheidsdatum vinden? Tel dan zo’n drie maanden op bij het moment dat het werd gebotteld. In de meeste gevallen is bier na zes maanden niet meer te drinken.

Bewaren

Door bier op een koele en donkere plek te bewaren, blijft het dus het langst lekker. Let wel een beetje op de houdbaarheidsdatum, anders bestaat het risico dat je dat heerlijke speciaalbiertje te lang hebt laten rijpen (want vergeten) en het inmiddels naar natte hond smaakt. Voorkom dus dat je bier te lang bewaart door het gewoon in je koelkast te zetten. Is het meteen lekker koud!

Wat vind je van deze hack?
1Te gek3Leuk4Serieus?2Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • Ger Hendrix
  Posted 29/10/2017 11:47 am 0Likes

  Wat een lul verhaal ,de schrijver van dit verhaal moet zich toch eens wat meer in de wereld van bier gaan verdiepen en niet denken dat alles het zelfde is als pils.

 • paul
  Posted 24/10/2017 10:01 am 0Likes

  Ik neem aan dat je in dit artikel enkel over pils praat? Bij vele bieren is de beste bewaartemperatuur 12 graden (het donkere spul, de porters, RIS, en andere donkere bieren) Daarnaast ligt de drinktemperatuur van sommige bieren rond de 14 graden. Dus om die bij 1-7 graden te bewaren lijkt mij niet heel slim omdat ze dan weet ik hoe lang moeten opwarmen voor ze hun aroma en smaak mooi bloot geven. Daarnaast zou een kroonkurk het flesje gewoon helemaal moeten afsluiten en zou er dus geen extra zuurstof bij je bier moeten komen. Er staat tevens een overdruk op een flesje door de hoeveelheid co2 in het flesje. zolang dat er nog in zit zal er geen zuurstof in het flesje komen. bier na 6 maanden niet meer te drinken??? als je alleen een bottle datum kan vinden kan je het betreffende bier meestal wel langer bewaren dan 6 maanden voor het niet meer te drinken is. Ik noem ff een voorbeeldje Orval is op fles dus langer te bewaren dan die paar maanden die je beschrijft, je kan hem zelfs zonder problemen over de houdbaarheidsdatum bewaren en daar word hij (mits donker en op keldertemp) zelfs nog beter van ook. Neem daarnaast bijv Grand Prestige, die gaat pas over zn top na een jaar of 6-8. Dan praten we nog niet eens over de zure bieren die soms 10 tot 20 jaar houdbaar zijn op fles.

  Dus het is leuk dat je beschreven heb hoe jeje heineken moet bewaren maar noem het artikel aub niet hoe bewaar ik bier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: