Zo kun je blunders in de keuken oplossen

Het overkomt iedereen weleens: Je let tijdens het koken even niet op, en dan gaat er meteen iets mis. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de boel te redden. Lees ook: Per ongeluk teveel zout gebruikt? Dit kun je doen.

Vastzittende taart of cake

Het kan gebeuren dat je je zelfgebakken taart of cake met geen mogelijkheid uit het blik kunt krijgen. Laat het dan eerst afkoelen. Tijdens het afkoelen krimpt je cake een beetje, waardoor hij alsnog los kan komen.

Zit hij nog steeds vast, dan kun je heel voorzichtig proberen met een mes langs de randen van het blik te snijden. Dit geeft vaak echter niet zo’n mooi resultaat. Dit kun je dan weer oplossen door er een beetje glazuur of gesmolten chocolade overheen te doen.

Plakkerige aardappelpuree

Als je je aardappelen niet eerst goed genoeg hebt afgegoten of hebt laten uitdampen, kom je met een plakkerige aardappelpuree te zitten. In dat geval kun je er een gratin mee maken. Doe er wat boter, kaas en knoflook doorheen en doe het in een ovenschaal. Doe er voor de crunch wat broodkruim op en bak het af in de oven. Je kunt er ook aardappelkoekjes van maken en deze in de pan bakken.

Kleffe rijst

Als je rijst te lang kookt, wordt deze erg klef. Spoel de rijst met koud water af en maak de korrels met je vingers los. Als het probleem hiermee is opgelost kun je de rijst zo opdienen. Is de rijst hierdoor te veel afgekoeld of is het echt te klef om te serveren, maak er dan gebakken rijst van met een beetje olie, groenten en stukjes roerei.

Kleffe pasta

Heb je je pasta iets te lang laten koken? Dit kun je oplossen door de pasta eventjes in een pan met olijfolie te bakken, waardoor hij weer iets steviger wordt.

Te gare groenten

Het is zonde als je je groenten iets te lang hebt laten koken. Zodra je merkt dat de groenten te gaar zijn, moet je ze meteen onderdompelen in ijskoud water. Het kookproces houdt dan meteen op, en ze worden ook weer iets steviger van structuur. Laat ze niet te lang in het water liggen, anders zit je met een ander probleem: koude groenten.

Heb je echt te lang gewacht en zijn de groenten zo zacht geworden dat je ze niet meer met goed fatsoen kunt serveren? Gooi ze niet weg, maar maak er soep van door ze door de keukenmachine te doen.

Aangebrand vlees

Als je je vlees hebt laten aanbranden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Voor kip of kalkoen met vel, of voor vlees met een vetlaag: haal het vel of de vetlaag eraf en kijk of het vlees dat eronder zit wel eetbaar is. In andere gevallen kun je het beste proberen de ergste zwarte stukken eraf te schrapen of weg te snijden. Is het vlees echt te droog, snijd het dan in stukken en leg het in de saus voordat je het gerecht serveert.

Je kunt de manier van opdienen ook een beetje aan aanpassen, zodat het niet meteen opvalt dat er iets is misgegaan. Zo kun je bijvoorbeeld gebakken biefstuk alvast in de keuken in reepjes snijden en zo op het bord leggen. Dan kun je minder goed zien dat er iets vanaf geschraapt is.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]