Onze tips om nét wat veiliger door de regen te rijden

Rol je net lekker de A16 op om eens goed door te trappen, breekt onverwachts de pleuris uit en staan die vier prachtige banen in no-time blank. Niet alleen vervelend, ook nog eens levensgevaarlijk. Vooral als je door zo’n buitje wordt overvallen. En aangezien het in Nederland nog best eens wil regenen, geef ik je hier 5 tips om goed voorbereid (en angstzweetvrij!) een ritje door de regen te maken. 

Controleer je banden en ruitenwissers

Het is altijd belangrijk dat je bandenprofiel in orde is, zodat je auto genoeg grip op het asfalt heeft. Als het regent is dat extra van belang, omdat het profiel water en modder weg sluist, zodat het rubber oppervlak van de band beter in contact komt met het wegdek. Wettelijk mag de profieldiepte niet kleiner zijn dan 1,6 millimeter.

Goede ruitenwissers die geen vegen achterlaten zijn onmisbaar wanneer het hard regent. Investeer dus in een degelijke set ruitenwissers en controleer ze regelmatig om ervoor te zorgen dat ze je niet in de steek laten op het moment dat je ze het hardst nodig hebt.

Doe je koplampen aan

Als het ineens gaat gieten kun je minder ver en goed zien. En andere mensen op de weg hebben hetzelfde probleem. Daarom is het een goed idee om je koplampen aan te zetten, zodat je zelf beter zicht hebt, maar vooral ook omdat je dan beter zichtbaar bent voor anderen. Sterker nog, doe je koplampen ook overdag aan, als het niet regent. Dan ben je, in welke situatie je ook belandt, altijd goed zichtbaar.

Rijd langzamer

Sure, we tikken allemaal het liefst zo vaak mogelijk die maximale 130 100 km/u aan. Maar dat is toch echt niet zo veilig als er een flinke plensbui valt. Afremmen dus! Let wel op dat je niet té langzaam gaat rijden, want dat verwachten andere weggebruikers niet. Bovendien leidt het vervolgens ook weer tot gevaarlijke situaties. Rem dus een klein beetje af zodat je meer tijd hebt om op onverwachte situaties te reageren, maar blijf wel meerijden met het verkeer.

Pas op voor watergladheid

Watergladheid of ‘aquaplaning’ is een verschijnsel waarbij een dunne waterfilm tussen de autoband en het wegdek ontstaat, waardoor je auto (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Als je voelt dat je de controle verliest, is het van belang dat je het stuur met beide handen vasthoudt en langzaam afremt. Rijd je te snel door het water of rem je te hard, dan kun je de controle verliezen. Probeer als het regent goed vooruit te kijken, zodat je eventuele plassen water op tijd aan ziet komen.

Schakel cruisecontrol uit

Cruisecontrol is handig bij droog weer, maar als het wegdek nat is kan deze functie juist voor grote problemen zorgen. Dat komt doordat cruisecontrol is ontworpen om een vaste snelheid aan te houden en water op het wegdek niet kan detecteren. Gevolg: grotere kans op aquaplaning!

Wat vind je van deze hack?
2Te gek4Leuk1Serieus?2Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

  • Michel
    Posted 27/11/2019 7:29 am 0Likes

    Er wordt een paar keer vermeld dat je ‘zachtjes moet remmen’, maar dat is echt niet handig. Gewoon je gaspedaal een beetje los is veel veiliger! Remmen zorgt juist voor slipgevaar in dit soort situaties.

  • Nicolas
    Posted 12/10/2017 4:35 pm 0Likes

    Bedankt voor deze tips. Dit is inderdaad erg handig in een land als Nederland. Het zou eigenlijk een verplicht onderdeel van de autorijles moeten zijn.

Comments are closed.

%d