Zo kun je zien of je uitgedroogd bent

Het lichaam van de mens heeft twee liter water per dag nodig om echt goed te kunnen functioneren. Als het warm is of als je een drukke dag gehad hebt, loop je het risico om uitgedroogd te raken. Vergeten om wat te drinken is heel makkelijk. Als je dit vaak vergeet, zijn hier een aantal dingen waaraan je kunt merken dat je uitgedroogd bent. Lees ook: Water drinken op een lege maag is goed voor je.

Slechte adem

Speeksel heeft antibacteriële eigenschappen die tegen slechte tegen helpen. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, maakt je lichaam veel minder speeksel aan, waardoor er meer bacteriën zich vermenigvuldigen in je mond. Het resultaat: niet zo’n frisse adem.

Verstopping

Je darmen hebben veel vocht nodig om de darminhoud goed vooruit te duwen. Met te weinig vocht wordt de stoelgang harder en lastiger te verplaatsen, wat voor verstopping zorgt. Als je niet een uur op het toilet wil spenderen, zorg er dan voor dat je genoeg drinkt.

Trek in zoetigheid

Als je uitgedroogd bent, begint je lichaam de voorraad glycogeen te verbruiken. Glycogeen zijn de koolhydraten die in je lichaam zijn opgeslagen. Met zoetigheid kun je deze voorraad snel aanvullen, maar het is natuurlijk beter om water te drinken of wat fruit te eten. Fruit bevat namelijk veel vocht en uiteraard suikers, en water vult sowieso meer dan zoetigheid.

Duizeligheid

Je bloeddruk kan dalen als je uitgedroogd bent, omdat je bloed minder vocht bevat. Een lage bloeddruk veroorzaakt vaak duizeligheid wanneer je bijvoorbeeld opstaat. Dit kan al snel gebeuren, zelfs als je niet al te erg bent uitgedroogd.

Droge huid

Het volume van je bloed draagt tevens bij aan de hydratatie van je huidcellen. Als je uitgedroogd bent, wordt je bloed dikker en krijg je te maken met een droge huid.

Koude rillingen

Als je uitgedroogd bent is je lichaam minder goed in staat om zichzelf warm te houden, en kun je zelfs op een warme dag het gevoel hebben dat je het koud hebt. Dus als je opeens kippenvel krijgt, of een koude rilling over je armen, weet dan dat je niet genoeg water hebt gedronken.

Hoofdpijn

Je hersenen zitten in een soort zak gevuld met vocht, die voorkomt dat je hersenen tegen de wanden van je schedel botsen wanneer je beweegt. Wanneer deze laag met vocht dunner wordt, wat gebeurt als je bent uitgedroogd, krijg je sneller hoofdpijn.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]