Zo kunnen studenten geld besparen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, ook voor kersverse studenten die net op zichzelf zijn gaan wonen voor hun studie. Boodschappen, schoolgeld, uitgaan: er komen nogal wat uitgaven bij kijken die je op de middelbare school niet of nauwelijks had. Het nieuwe leenstelsel brengt al de nodige zorgen met zich mee, en je wil niet daar bovenop meer lenen dan nodig is en je schuld vervolgens onnodig hoog maken. Met deze tips kun je eenvoudig geld besparen!

https://lifehacking.nl/thuis-tips/de-10-beste-tips-om-energie-te-besparen-tijdens-koude-dagen/

Geld besparen op eten en drinken

Eten en drinken is een flinke kostenpost als je op kamers woont, waar je door slim te winkelen heel wat euro’s op kan besparen! Wat bespaartips op een rij:

Download een folder-app

Tegenwoordig is elke folder die je normaliter door de brievenbus krijgt ook in digitale vorm te bekijken via verschillende apps. Zo kun je bijvoorbeeld in de bus naar school al bekijken wat er zoal in de aanbieding is bij verschillende supermarkten en andere winkels. Door ook daadwerkelijk het menu van de week aan te passen op wat er in de aanbieding is, kun je heel wat euro’s per dag besparen.

Sla houdbare producten in

Er zijn producten die je altijd nodig hebt en je ook lang kunt bewaren. Door deze producten in te slaan tijdens een flinke aanbieding, kun je op de lange termijn geld besparen en hoef je er de komende weken niet meer aan te denken tijdens het boodschappen doen. Is toiletpapier in de aanbieding? Twijfel dan niet om de halve wand van het toilethok vol te stapelen met wc-papier. Afwasmiddel of vaatwastabletten twee plus twee gratis: waarom zou je geen acht stuks meenemen?

Deze gedachte gaat ook op voor sommige etenswaren. Pindakaas is bijvoorbeeld zo lang houdbaar dat je rustig drie potten kunt meenemen als het in de aanbieding is. Het is een kleine investering, maar door drie potten met 30% korting in te slaan, bespaar je bijna het aankoopbedrag van één pot en je hoeft je de komende weken geen zorgen te maken over broodbeleg.

Weggooien is zonde

Als je liever per dag boodschappen doet voor maaltijden, kun je bij verse schappen ook bewust kiezen voor producten die tot vandaag houdbaar zijn. Vaak is er korting op deze producten, omdat ze anders weggegooid moeten worden, en kun je eenvoudig geld besparen door je maaltijd om deze producten heen te bedenken. De Albert Heijn geeft dergelijke producten een ‘weggooien is zonde’-sticker waarmee je 35% korting krijgt op het product.

Vergeet niet dat de Albert Heijn niet bepaald de goedkoopste supermarkt is. Als je niet op zoek gaat naar koopjes, kun eenvoudig geld besparen door je boodschappen bij de Aldi of Lidl te doen.

Restjes

Bij het bereiden van gerechten als macaroni of spaghetti heb je meestal wel wat over. Deze restjes kun je prima invriezen als lunch of avondeten op dagen dat je geen zin hebt om te koken. Ook als je bij je ouders op bezoek gaat in het weekend kun je in veel gevallen nog wel een restje eten meenemen van eerder die week.

Eet samen

Veel gerechten worden per persoon goedkoper als je met meerdere mensen gaat eten. Niet alleen heb je dan een hele maaltijd voor pakweg 3 euro, je leert ook nog eens je huisgenoten of klasgenoten beter kennen! Op zoek naar inspiratie? Lees dan ons artikel over studentenmaaltijden!

Neem lunch mee naar school

Een schoolkantine is handig, maar wel duurder dan de supermarkt. Door zelf je lunch te bereiden en naar school mee te nemen, kun je een paar tientjes per week besparen. Bonustip: door brood in de vriezer te bewaren, heb je elke dag vers brood en hoef je het ook niet weg te gooien als het oud is. Brood in de vriezer is een jaar houdbaar.

Goedkoop stappen

Veel café’s en kroegen hebben een Happy Hour om klanten te lokken. Vaak staat er op borden bij de ingang of op de social media-pagina van de tent welke avonduren Happy Hour is. Door de verschillende tijdstippen van kroegen in je studentenstad in een overzichtje te zetten, weet je op het moment dat je de stad ingaat precies waar je moet zijn om goedkoop een drankje te doen!

Bijna elke supermarkt heeft wekelijks een krat bier van een bepaald merk in de aanbieding. Door meerdere biermerken te leren drinken, kun je elke week in de aanbieding een kratje bier halen. Dat scheelt je al snel een paar euro per krat!

Geld besparen op wonen en leven

Je kunt een paar tientjes per week besparen op zaken die je wekelijks nodig hebt, maar je kunt ook eenvoudig geld besparen op andere zaken als meubels en shampoo.

Meubels

Als het aankomt op het inrichten van je studentenkamer of de huiskamer van je studentenhuis, is de koopjeshoek van de IKEA en de lokale kringloopwinkel een goede manier om goedkoop een ruimte in te richten. Basismeubels als kasten, eettafels, stoelen en soms zelfs tv-meubels kun je daar voor een paar tientjes op de kop tikken.

Voordeelshop en acties

Koop je douchegel en shampoo bij een op=op voordeelshop. Je kunt ook geld besparen door folders van winkels als Kruidvat en Etos in de gaten te houden voor leuke aanbiedingen.

Ga naar de kappersopleiding

Nee, je hoeft je niet te laten omscholen tot kapper of kapster. Wel zijn deze opleidingen enorm handig om voor een prikkie je haar te laten knippen.

Festivals

Heb je genoeg bespaard en blijft er geld over voor een festival in de buurt? Dan kan het zeker lonen om TicketSwap in de gaten te houden. Op TicketSwap kunnen mensen tickets verkopen voor festivals waar ze niet meer heen kunnen. In tegenstelling tot sites als Marktplaats is er bij TicketSwap wel een regel dat de verkoper niet bizar veel winst mag maken met de verkoop van een ticket. Naarmate het festival dichterbij komt, willen veel mensen graag van hun ticket af en verlagen ze meestal de prijs.

Wil je echt bijna gratis naar een festival? Ook op de dag van het festival zelf kun je nog tickets kopen via TicketSwap. Als de tickethouder zelf niet gaat, is de dag van het festival zelf de laatste kans om zo weinig mogelijk verlies te draaien op zijn of haar ticket en verlagen ze de prijs al snel naar een ‘beter dan niets’-tarief. Als je het niet erg vindt om last-minute naar een festival te gaan – en waarschijnlijk de eerste acts te missen – kun je op de dag zelf belachelijk goedkoop een kaartje scoren.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]