Zo laat je twee katten kennismaken

Wanneer je al jaren een kat in huis hebt en plots gehoor geeft aan het lumineuze idee om een nieuw katje te adopteren (zo’n kitten is nou eenmaal onweerstaanbaar cute!) dan kan je oude kat daar best jaloers van worden. Grote kans dat die het gevoel krijgt vervangen te worden. Wat natuurlijk helemaal niet het geval is! Om te voorkomen dat ze elkaar letterlijk de tent uitvechten, hier een handjevol tips die ervoor zorgen dat je nieuwe en oude kat op een prettige manier kennismaken. 

Het karakter van een kat

We gaan je niet de illusie geven dat het een makkelijke klus is. Sterker nog, het is een enorm zware opgave om twee katten aan elkaar te laten wennen, en het vraagt een behoorlijke dosis discipline van jou als baasje. Als je een nieuwe kat neemt, moet je erop letten dat de kat een beetje hetzelfde gedrag heeft als de kat die je al hebt. Als je bijvoorbeeld een rustige kat hebt, is het niet zo’n slim idee om een poes in huis te halen die als een raket de kamer doorschiet. Daarnaast worden kittens vaak sneller geaccepteerd dan oudere katten.

Z’n eigen safe zone

Ook belangrijk: Zet de nieuwe kat tijdelijk in een aparte kamer. Zo kan de kat wennen aan de geur van je huis én de geur van je andere kat. Zet een kattenbak en eten neer, maak een lekker plekje voor de kat om te liggen en leg wat speeltjes erbij. Hier kan je nieuwe kat dan ongeveer drie dagen wennen. Wanneer je nieuwe kat hier zit, is het verstandig om veel met de nieuweling te knuffelen en te spelen. Zo kan de kat ook aan jou wennen en kunnen jullie een band vormen. Als je maar niet je oude kat vergeet.

Laat de katten kennismaken!

Als de nieuwe kat drie dagen heeft kunnen wennen in z’n eigen kamen, is het tijd om hem kennis te laten maken met de oudere huisgenoot. Haal de kat echter nog niet uit de kamer. In plaats daarvan kun je een speeltje van je oude kat bij je nieuwe kat leggen en vice versa. Zo kunnen ze wennen aan elkaars geur en weten ze al een beetje wat ze kunnen verwachten. Als de oude kat de geur niet fijn vindt en gaat blazen, stel hem of haar dan gerust door een snoepje of iets anders lekkers te geven. Zo weten ze dat er niets aan de hand is en koppelen ze de geur aan iets prettigs.

Wanneer je dat goed gaat, kan je de katten naast elkaar zetten (met een metertje of anderhalf ertussen) en ze beiden een bordje eten geven. Er zal veel gesnuffel plaatsvinden, maar schrik niet als de nieuwe kat een tik op z’n neus krijgt. Dat hoort erbij, de oude kat wil graag dominantie laten zien. Als het écht mis gaat, en je merkt dat er een gevecht aan zit te komen, haal ze dan onmiddellijk uit elkaar. Zet de nieuwe kat weer terug op de kamer. Laat de oude kat opnieuw wennen aan de geur en laat ze later weer opnieuw samen eten. Als je dit blijft herhalen (en daar kan best wat geduld en discipline voor nodig zijn, maar hou vol!) zijn ze in mum van tijd dikke vriendjes.

Lijken je katten echt niet aan elkaar te wennen? Vraag dan aan de dierenarts wat je het beste kunt doen.

Tell Us What You Think
9Te gek16Leuk4Serieus?1Meh...7Stom

2 Comments

 • Michael
  Posted 25/02/2020 1:12 pm 0Likes

  Ik heb dat ook eens aan de hand gehad en kreeg de volgende tip:
  Neem een oude handdoek en leg die een paar dagen in de stoel waar je veel zit. Daarna leg je die handdoek op de plek waar je huidige kat vaak ligt te slapen, ook een paar dagen. Dan zitten zowel jouw geur als die van je kat er in.
  Als je daarna je tweede kat gaat halen, neem je de handdoek mee. Wrijf de nieuwe kat ermee in en wikkel hem in de handdoek tot je thuis bent.
  Je huidige kat ruikt vertrouwde geuren bij je nieuwe kat en denkt: het zal wel goed zijn.
  Heeft indertijd bij mij perfect gewerkt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]