Zo leer je je kind omgaan met social media

Facebook heeft een pagina gelanceerd waar ouders worden voorgelicht over social media-opvoeding. Op de pagina wordt uitgelegd hoe ze hun kind kunnen informeren om veilig om te gaan met social media. Het is belangrijk dat je als ouder weet waar je kind mee bezig is en dat je betrokken blijft. Het gaat in dit tijdperk niet alleen meer om de normale opvoeding maar ook om een online opvoeding.

https://lifehacking.nl/diy/de-11-valkuilen-van-opvoeding-voor-ouders/

Kennis maken met facebook

De eerste stap om je kind een goede online opvoeding te geven begint bij het begrijpen van waar je kind zich mee bezig houdt. Het is belangrijk dat je weet wat Facebook inhoudt en hoe je een account aanmaakt. Onder het kopje ‘registreren’ vindt je stapsgewijs uitgelegd hoe je dit doet. Als je dan eenmaal een account hebt gemaakt, moet je ook weten hoe je Facebook verder in gebruik moet nemen. Er wordt uitgelegd hoe je ‘vrienden zoekt’ en ‘berichten plaats en deelt’.

Bij het gebruik van Facebook moet je letten op je privacy, wat deel je en wat niet. Hoe bescherm je jezelf? Onder het kopje ‘veilig blijven’ wordt hier dieper op ingegaan.

Tips voor ouders ok_gefaelltmir

Technologie heeft de manier veranderd waarop mensen contact met elkaar hebben, maar voor gezinnen blijven de gesprekken met kinderen over veiligheid hetzelfde. Hier vind je enkele nuttige tips om met je kind te praten over zijn of haar veiligheid op internet.

Tip 1

Het is belangrijk dat je kind weet dat de normen en waarden die ze mee krijgen voor zowel online als in het echte leven opgaan. Wat deel je, denk over dingen na voordat je ze doet, hoe behandel je iemand etc.

Tip 2

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van de ouderen in hun omgeving, het is dus van belang dat jij je ook aan de opgelegde regels houdt.

Tip 3

Misschien wel een van de belangrijkste ‘regels’ is dat je betrokken moet zijn. Zodra je kinderen actief worden op social media is het van belang openheid te creëren. Zoek ook hier contact met ze. Buiten dat je online contact met ze zoekt is het ook belangrijk in het echt er met ze over te praten. Praat over technologie en de gevaren hiervan maar ook hoe je het op een leuke manier kunt gebruiken.

Tip 4

Leer belangrijke momenten herkennen. Kies op de juiste momenten om met je kind in gesprek te gaan en regels op te stellen.

Tip 5

Vertrouwen is ook een van de belangrijkste regels. Zowel het vertrouwen naar je kind toe als het vertrouwen in jezelf. Je hebt misschien niet zoveel verstand van alles wat betreft technologie maar over het algemeen gelden hier gewoon dezelfde regels als in het dagelijkse leven.

Tip 6

Heb jij zelf nog geen Facebook maar een van je kinderen wel, dan kan je ze goed om hulp vragen. Dit creëert openheid en je weet meteen waar ze mee bezig zijn.

social-media-safety-kids-medium59-252747

Deskundig advies

Onder het kopje ‘deskundig advies’ kan je in contact komen met experts op het gebied van online veiligheid uit de hele wereld die informatiebronnen voor ouders aanbieden.

 

Bron: Portal voor ouders

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Annie
    Posted 27/12/2016 4:00 pm 0Likes

    een hoog ‘wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’. Ik zou eerder op zoek gaan naar onafhankelijke voorlichting.

Comments are closed.