To krab or not to krab: het is winter en het is IJSkoud

Blommen op de ramen, oude vrouwtjes met leren handschoentjes op de fiets en ijspegels aan je edele delen: de eerste nachtvorst is weer gesignaleerd. Maar voor je al je opgekropte woede opgerold in een dikke sneeuwbal in het gezicht van je baas pepert, zul je toch eerst moeten gaan krabben. Of toch niet? Hier een paar manieren om de voorruit van je auto helemaal ijsvrij te maken.

Een bevroren voorruit voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook bij het ijsvrij maken van je autoruit. Door het weerbericht in de gaten te houden, kun je een bevroren voorruit meestal wel zien aankomen. In zulke gevallen kun je een paar handige maatregelen nemen.

Bedek je autoruit

Door je autoruit te bedekken, is de kans minder groot dat bijvoorbeeld je voorruit bevriest. Voor het bedekken van je autoruiten zijn er de volgende opties:

 • Anti-ijsdeken of voorruitfolie
 • Autohoes
 • Vuilniszakken: Mocht je zo 1,2,3 geen anti-ijsdeken of voorruitfolie hebben, dan zijn vuilniszakken een goed alternatief.
 • Karton: Let er hierbij wel op dat je ruiten droog en schoon zijn. Je wilt niet dat het karton aan je ruit blijft plakken.

Als je denkt dat het gaat regenen voordat het gaat vriezen, zorg dan dat je ruiten schoon zijn! Vocht hecht zich aan vuil, waardoor een smerige autoruit eerder bedekt is met een laagje ijs.

Slim parkeren

Je huis blijft vaak lang warm en geeft dan ook warmte af in de vrieskou. Door je auto zo dicht mogelijk bij een huis te parkeren, is de kans kleiner dat je voorruit bevriest. De paar uur die je auto minder lang onder het vriespunt doorbrengt, kan het verschil maken tussen een bevroren en een heldere autoruit met zicht.

Toch een bevroren autoruit?

Het kan dat de kou je overvalt en je geen maatregelen hebt genomen. Je bent klaar om de deur uit te gaan en ziet dan dat je autoruit bevroren is. Je hebt natuurlijk geen zin om in die kou je ruit schoon te krabben. Tip: Gebruik het juiste gereedschap. Dit maakt het niet alleen makkelijker maar je voorkomt ook beschadiging aan je autoruit. Gebruik bij voorkeur een plastic ijskrabber in combinatie met ruitontdooier.

Warm je auto eerst op

Hoewel het niet goed is voor het milieu, laten veel autorijders hun auto stationair draaien om de ruit te ontdooien. Ons advies is om de auto te starten terwijl je de ruiten ijsvrij krabt. Naarmate je rondom de auto de ruiten ijsvrij maakt, ontdooit een deel van het ijs dat nog blijft zitten. Zo kun je eenvoudig je autoruit ontdooien.

Wat je vooral niet moet doen

Zet de verwarming op de ruitstand, maar pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. Glas kan barsten door plotselinge temperatuurverschillen. Om die reden moet je ook nooit heet of warm water over een bevroren autoruit gieten! Glas zet namelijk uit als het opwarmt. Op het moment dat je heet water over een koude ruit giet, zet het glas dat in aanraking komt met het water snel uit, terwijl de rest van de ruit nog koud is. Door dit verschil springen er barsten in het glas.

Gebruik ook nooit je ruitenwissers om je voor- of achterruit ijsvrij te maken. Het ijs op je voorruit kan het rubber van je ruitenwisser beschadigen. Ook kun je het motortje dat de wissers aandrijft stukmaken door de wissers aan te zetten terwijl ze zijn vastgevroren aan je ruit.

auto_krabben

Ontdooispray

Gebruik ontdooispray of de-icer. Dit hoef je alleen op je autoruit de sprayen en het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon! Vervang als je toch bezig bent je normale ruitenwisservloeistof voor antivriesvloeistof. Zo kun je ook als het vriest je voorruit schoon houden, aangezien normale ruitenwisservloeistof kan bevriezen.

Binnenkant autoruit bevroren?

Ontdooispray is ook je redding als de binnenkant van je autoruit is bevroren. Deze kun je namelijk niet eenvoudig krabben. Wrijf een doekje met ontdooi spray over je ruit om het ijslaagje weg te poetsen.

DIY antivries vloeistof

Je kunt natuurlijk ook zelf antivriesvloeistof maken voor je autoruit. Hiervoor heb je de volgende dingen nodig:

 • Spuitfles
 • Schoonmaakalcohol (drogist)
 • Water
 • Afwasmiddel

Het is heel simpel en schijnt ook nog eens goed te werken. Vul de spuitfles voor 2/3 met alcohol en voor 1/3 met water. Voeg er dan ook nog een eetlepel afwasmiddel bij en schudden maar! Je hebt nu een goedkoop zelfgemaakt middeltje waarmee je de autoruit snel ijsvrij kunt maken.

Tell Us What You Think
14Te gek31Leuk2Serieus?6Meh...4Stom

About Author

11 Comments

 • Liefdeskruiden.nl
  Posted 26/11/2019 12:08 pm 0Likes

  Kijk, das nou nog es handig. Kan ik weer een kwartiertje langer in bed blijven.

 • saba
  Posted 08/02/2019 10:32 pm 0Likes

  start de auto, giet een literfles water vanaf de bovenrand van de ruit uit en zet de ruitenwisser aan. Et voila! Zorg wel dat de ruitenwissers niet aan het raam vastgevroren zijn, dus giet hier eerst even wat water op en trek ze eventueel los.

  • Brockhage
   Posted 20/02/2019 9:32 pm 0Likes

   Goede tip ik ga het volgende keer als het heeft gevroren proberen 🙂

 • Martijn
  Posted 21/01/2019 10:51 am 0Likes

  Schoonmaakalcohol is uit de handel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Jurgen Scholten
  Posted 21/02/2018 10:49 pm 0Likes

  Zo kun je snel je bevroren autoruit ontdooien:

  “wanneer je je auto op korte afstand van je huis kunt parkeren: zet op n dik stuk houten balk/ plank een straalkacheltje op lauwwarm, ca 1 tot 1,5 uur voor vertrek, op de achterbank. De kabel trek je door n spleetje in een geopend raam naar buiten en door de brievenbus in de wandcontactdoos (stopcontact) in huis.

  Kort voor vertrek is je hele auto ontdooid, je ruiten ijsvrij en binnen is het behaaglijk warm en je rijdt veilig naar je bestemming: immers vrij zicht rondom én aangenaam warm in de hele auto.

 • Jurgen
  Posted 31/01/2017 11:40 am 0Likes

  Wow… wat een boel advies.. ik denk dat de tip die mijn vader me gaf (wanneer je je auto maximaal 10/15 meter van je huis kunt parkeren natuurlijk (of van je garage, schuur, andere plek met wandcontactdoos/ “stroomvoorziening”)) ‘n tip is die alle bovenstaande adviezen oplost: Voordat je gaat ontbijten:
  “Neem een straalkacheltje, een kabelsnoer (10 meter) of kabelrol (10 meter of meer),
  Plaatst het straalkacheltje (kost ca €15/20 bij witgoedzaken) op een plank midden op de achterbank. Ver genoeg van de bank vandaan, je wil geen geschroeide bekleding daar) Verbind het kacheltje met de kabel aan de wandcontactdoos en zet een warme stand (niet te heet!) aan. De kabel door ‘n raampje, raampje zo ver mogelijk terug dicht.. er blijft nu een kiertje waardoor warme en vochtige lucht kan ontsnappen 🙂 En doe je auto weer op slot.
  Ga verder met ontbijten… na ca 30/40 min is je auto: ontdooit, opgewarmd (minder ongelukken met warme auto’s) en drive safe! 🙂

 • Jurgen
  Posted 31/01/2017 11:35 am 0Likes

  Wow… wat een boel advies.. ik denk dat de tip die mijn vader me gaf (wanneer je je auto max 10 meter van je huis kunt parkeren natuurlijk (of van je garage, schuur, andere plek met wandcontactdoos/ “stroomvoorziening”)) ‘n tip is die alle bovenstaande adviezen oplost:
  “Neem een straalkacheltje, een kabelsnoer (10m) of kabelbox (10 meter of meer),
  Plaatst het straalkacheltje (kost ca €15/20 bij witgoedzaken) op een plank midden op de achterbank. Verbind met kabel aan de wandcontactdoos en zet een warme stand aan. De kabel door ‘n raampje, raampje zo ver mogelijk dicht.. er blijft nu een kiertjes waardoor warme en vochtige lucht kan ontsnappen 🙂
  Ga verder met ontbijten… na ca 30/40 min is je auto: ontdooit, opgewarmd (minder ongelukken met warme auto’s) en drive safe! 🙂

 • Jeltje
  Posted 09/12/2016 7:45 pm 0Likes

  Alcohol is niet goed voor de rubbers van je autoruiten. De de-icer uit de winkel ook niet.
  Daar komt nog bij dat zodra je gaat rijden er onmiddellijk weer een dun laagje ijs op de voorruit ontstaat, welke niet makkelijk weg te wissen is. Je moet dan dus blijven sproeien en wissen gedurende de eerste paar honderd meter om zicht te houden, totdat de auto warm is. Niet veilig. Zaak is dus om de ruiten DROOG te houden. Mijn beste zelfbedachte tip is; neem een grote katoenen dekbedovertrek en vouw deze een keer dubbel. Je hebt nu 4 laagjes stof. Leg hem dwars over de voorruit van de auto, de ruitenwissers bedekt. Pas het formaat met vouwen eventueel zo aan dat je de zijruiten ook (gedeeltelijk) kunt bedekken. De stof bedekt tevens de spiegels, doe een elastiek om de spiegels zodat de dekbedovertrek strak gespannen blijft, ook bij wat wind. Eventueel kun je ook de ruitenwissers gebruiken om de dekbedovertrek op de voorruit op zijn plaats te houden. Voordat je gaat rijden elastieken van de spiegels halen, dekbedovertrek van de auto afhalen, eventueel opvouwen en buiten opbergen. Ik doe dat altijd in de papier-kliko.
  Het wordt dan geen natte boel en hij blijft in vorm, want hij blijft een beetje bevroren. ‘s Avonds kun je de dekbedovertrek zo weer op de auto leggen, de vorm van de spiegels is dan nog in de dekbedovertrek zichtbaar:-) Ook handig bij veel sneeuwval. Auto ‘s avonds inparkeren langs de rand van de tuin aan passagierszijde, s’morgens voor vertrek de elastieken van de spiegels verwijderen, dekbedovertrek oprollen van bestuurderskant naar passagierskant, even uitschudden in de tuin, instappen en wegrijden. Er is ook niks irritanter dan wanneer je de autodeur open doet, er sneeuw op je bestuurdersstoel valt. Dat is nu ook verleden tijd! De achter-ruitenwisser zet ik altijd rechtop zodat deze niet vastvriest aan de achterruit. ‘s Morgens voor vertrek even de achterruitverwarming aanzetten, even wissen en je kunt met goed zicht direct gaan rijden. Na de winterperiode dekbedovertrek in de wasmachine en klaar voor het volgende jaar. Succes gegarandeerd!!

 • Gustavo Woltmann
  Posted 30/11/2016 3:43 pm 0Likes

  Heb je deze DIY anti-vries vloeistof zelf getest? Werkt dit echt? Wat is het verschil/voordeel ten opzichte van gewoon gekochte ontdooispray? En kan die ook ter vervanging van de ruitenwisservloeistof?

 • Mike
  Posted 25/11/2016 8:13 am 0Likes

  Warm of, nog erger, heet water is natuurlijk uit den boze, maar gewoon lauw kraanwater of water op kamertemperatuur werkt méér dan prima: start de auto, giet een literfles water vanaf de bovenrand van de ruit uit en zet de ruitenwisser aan. Et voila! Zorg wel dat de ruitenwissers niet aan het raam vastgevroren zijn, dus giet hier eerst even wat water op en trek ze eventueel los.

  • Isabeau Engelaar
   Posted 25/11/2016 11:25 am 0Likes

   Bedankt Mike voor deze tip!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]