Zo maak je een makkelijk te onderhouden tuin

Een mooie, goed onderhouden tuin is iets waar we allemaal wel blij van worden. Helaas hebben we lang niet allemaal groene vingers, en vindt niet iedereen het een fijn idee om bezig te zijn in de tuin. Gelukkig zijn er manieren om een mooie tuin te creëren, zonder er wekelijks uren aan onderhoud in te moeten steken.

Je kunt natuurlijk je hele tuin in beton gieten, maar dat is niet bepaald een fraaie oplossing. Het kan ook een stuk minder rigoureus, en wij zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij.

Voegen!

Mensen die een onderhoudsvrije tuin willen gaan vaak voor tegels of stenen in plaats van gras, terwijl dat helemaal niet zo’n logische keuze is. Tussen de tegels en stenen kan behoorlijk wat onkruid groeien, en het verwijderen daarvan is tijdrovend én arbeidsintensief. Als je toch kiest voor stenen of tegels, zorg er dan voor dat je een elastisch voegmiddel gebruikt om de naden tussen de tegels en stenen te dichten. Dit soort voegmiddelen zijn zeer eenvoudig te implementeren, slijten nauwelijks en ondervinden geen hinder van extreme weersomstandigheden.  Het juist toepassen van dit soort middelen zorgt ervoor dat onkruidzaadjes geen enkele kans krijgen.

Kunstgras

We kunnen ons goed voorstellen dat je graag gras wilt in je tuin, maar niet zit te wachten op het onderhoud dat daarmee gemoeid is. Immers, een mooi gazon krijgen en vooral behouden, kan echt behoorlijk wat werk met zich meebrengen. Kunstgras biedt dan een fantastisch alternatief. Daarbij moet je niet denken aan de stugge matten die je jaren geleden in de winkel zag liggen. Kunstgras is in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld, en sommige soorten zijn niet meer van echt te onderscheiden, zowel visueel als qua hoe het onder je voeten voelt. Er zijn zeer veel soorten en maten te vinden. Geen zin meer in groot tuinonderhoud? Dan is de beste keuze voor in je tuin kunstgras, dan heb je geen thuiszorgen meer.

Anti-onkruiddoek en grind

Grind kan je tuin een prachtige finishing touch geven en is in principe onderhoudsarm, mits het goed wordt toegepast. We zien nog te vaak dat mensen anti-onkruiddoek gebruiken met grind daar overheen, en verbaasd zijn dat er alsnog onkruid tussen het grind groeit. Er wordt dan onterecht gedacht dat het onkruid door het doek is gegroeid, maar daar is niets van waar. Onkruid wordt veroorzaakt door grond die per ongeluk tussen het grind is geraakt en waarin onkruidzaadjes de kans hebben gezien om te kiemen. Wanneer je dus kiest voor grind, zorg er dan voor dat aarde geen kans heeft om daartussen te komen.

Tell Us What You Think
4Te gek2Leuk3Serieus?11Meh...39Stom

About Author

3 Comments

 • Joost
  Posted 31/12/2019 9:20 pm 0Likes

  Jullie zin het betonneren vergeten. Wat een domme reeks tips.

 • aaaa
  Posted 26/12/2019 2:15 pm 0Likes

  Right.. en hoe zorg je ervoor dat er geen aarde tussen je grind kan komen? Ook dichtkitten? Beetje vreemd en onvolledig artikel dit

 • Plenter
  Posted 24/12/2019 6:10 pm 0Likes

  We moeten juist onkruid woeker tuinen hebben das veel beter voor de beestjes

Leave a comment

[wpterms id="3193"]