Zo maak je mooie foto’s van het kerstdiner!

We doen het allemaal wel eens: foto’s maken van het kerstdiner. Een groot deel van die foto’s verschijnt op sociale media. Het is alleen jammer dat niet alle foto’s en even mooi uitzien. Het kan ook best lastig zijn om feestelijke gerechten er smakelijk uit te laten zien. Hier geven we een paar tips om het kerstdiner en de gerechten perfect vast te leggen op de foto!

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/handig-10-ultieme-lifehacks-voor-kerst/

Iedereen kent wel iemand die constant heel erg slechte foto’s van allerlei gerechten op sociale media plaatst. Een viezige, bruine drab dat totaal niet op eten lijkt, of een foto waarop het geheel er gewoon niet appetijtelijk uitziet. Met de feestdagen in aantocht zul je zelf waarschijnlijk ook wel een aantal mooie foto’s willen maken. Wat kun je doen om het eten mooi tot zijn recht te laten komen?

Picture perfect

We weten allemaal wel dat de foto’s van etenswaren in reclames helemaal gestileerd zijn en in veel gevallen is wat er op de foto staat niet eens eetbaar. IJs is vaak een klei- of deegachtig materiaal omdat het anders onder de hete lampen smelt, vlees wordt aan de buitenkant wat gebrand terwijl het binnenin vaak nog rauw is, en hamburgers worden met een pincet zo opgebouwd dat alle vulling perfect zichtbaar is en er mooie waterdruppels op de tomaat te zien zijn. In het echte leven werkt dat niet zo. Hoe kun je zonder het te faken toch hele mooie kerstdiner foto’s maken?

Tip 1.

Zorg dat het bord mooi opgemaakt is, zonder druppels saus of vegen langs de randen en andere ongelukjes die tijdens het opscheppen of serveren gebeurd kunnen zijn. Als er brood bij zit, zorg dan dat je de kruimels netjes wegveegt. Begin ook niet alvast te snijden of iets te proeven voordat je de foto gemaakt hebt, want dan ziet het er al meteen een stuk minder lekker uit.

Note

Als je eetgerei in je foto wilt opnemen, controleer dan of er geen vingerafdrukken of andere vette vegen of opgedroogde waterdruppels op zitten. Veeg messen, vorken en lepels even schoon met een servetje. Over servetten gesproken, fotografeer deze alleen mee als ze nog brandschoon zijn.

Tip 2. 918536b3shutterstock_333689708_0_0

De hoek die je gebruikt kan een enorme invloed hebben op het eindresultaat. Sommige gerechten zien er van de ene kant beter uit dan de andere, soms is het mooier om het bord van bovenaf te fotograferen in plaats van de voorkant.

Als je een hele dikke dubbele hamburger hebt met kaas, tomaat, sla, uitjes, gefrituurde uienringen en dergelijke wil je misschien laten zien hoe enorm het gevaarte wel niet is. In dat geval wil je natuurlijk juist van de voorkant fotograferen, zodat de hoogte van de hamburger goed zichtbaar is.

Als je een heleboel verschillende dingen op je bord hebt liggen, zoals bijvoorbeeld bij een Engels ontbijt, is het vaak juist beter om een foto van bovenaf te maken zodat alles goed zichtbaar is.

Tip 3.

Je kunt ook een mooi artistiek resultaat krijgen door een detail op het bord van dichtbij te fotograferen, vooral als je op een bepaald punt scherpstelt terwijl je de rest wat onscherp laat. Zo breng je degene die de foto bekijkt ook dichter bij het gerecht.

128056_660x280

Tip 4.

Voedsel ziet er al gauw smerig uit als de witbalans verkeerd is. Een gelige of blauwige foto zorgt ervoor dat het eten er onnatuurlijk of verkeerd klaargemaakt uitziet, of soms zelfs bedorven. Als je met meerdere lichtbronnen te maken hebt die mogelijk ook nog verschillen, dan kun je met sommige camera’s de witbalans handmatig instellen. Je kunt vaak achteraf ook nog wat trucjes uithalen door de foto te bewerken.

Tip 5.

Zorg dat er voldoende licht op het bord schijnt, het liefst daglicht zodat de kleuren mooi tot hun recht komen. Als het te donker is lijkt je gerecht al gauw somber en saai. Als je zorgt dat het licht van achter het bord komt, kun je tevens de stoom die van het warme eten afkomt fotograferen. Als het al donker is, wat in de winter al gauw het geval is, of als je in een restaurant zit, moet je de belichting verhogen, tussen de 400-1600 ISO of zelfs hoger als het erg donker en knus is. Zorg ook dat de sluitertijd langer is, zodat je nog meer licht krijgt.

 

Tag ons op facebook in jullie mooiste kerstdinerplaatje.. We zijn benieuwd!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]