Zo maak je zelf een life planner

Een life planner is een kruising tussen een planner, een agenda en een productiviteitsboek. Je gebruikt een life planner om je te helpen je doelen te realiseren. Meer inzicht in je financiën? Werken aan je gezondheid? Gewoon dagelijks overzicht houden? Omdat je doelen heel persoonlijk zijn is er natuurlijk niets leukers dan zelf een levensplanner maken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel!

Stap 1: De lay-out bepalen

De lay-out van je levensplanner is grotendeels afhankelijk van het door jou gekozen doel. Wil je maaltijdplannen bijhouden? Zijn dagelijkse te doen-lijstjes onmisbaar? Of wil je je voortgang in de sportschool monitoren? Aangezien je deze life planner geheel op maat maakt, beginnen we met het op een rijtje zetten van voor jou onmisbare functionaliteiten. Pak pen en papier en maak een lijst van alles wat je wilt bijhouden in je life planner. Denk ook vast na over de volgorde; die dagelijkse takenlijst moet ook écht dagelijks terugkomen, terwijl je een maaltijdplanning eens per week kunt toevoegen. Om je op weg te helpen, geven wij alvast wat opties:

Doelen: doelen voor lange en korte termijn, voortgang tracken
Taken: kalender, takenlijsten, weekplanners, projectplanner
Huishouden: schoonmaakschema, klussen voor langere termijn
Gezondheid: trainingslogboek, maaltijdplanners, recepten, gemoedstoestand
Financiën: maandelijks budget, financiële doelen, uitgavenlogboek
Vakantie: reisplanners, kerstkaarten, cadeau-ideeën, party planner
Belangrijke informatie: informatie over verzekeringen/bankrekeningen, onderhoud aan je auto
Persoonlijk: wensenlijst, bucketlist, lees- en kijklogboek
Algemeen: ideeën, opmerkingen

Stap 2: Materiaal verzamelen

Als je eenmaal weet wat onmisbaar is in jouw persoonlijke levensplanner, kun je je richten op het verzamelen van het benodigde materiaal en de vormgeving. Er zijn online tal van ‘printables’ te vinden in alle hierboven genoemde categorieën. Denk aan: planners, takenlijsten, doelen en veel meer. Je kunt deze printables vervolgens zelf printen en inbinden, maar je kunt de bestanden natuurlijk net zo gemakkelijk meenemen naar een copyshop. Vergeet daarbij ook de tabbladen niet! Mocht je je life planner vervolgens nog willen versieren, dan kun je natuurlijk aan de slag met plaatjes, stickers en tekeningen.

Stap 3: Life planner écht gebruiken

Als je planner helemaal naar wens is, is het tijd hem te gaan gebruiken. In het begin kan het best lastig zijn om je planner trouw te gebruiken. Dat vraagt om routine! Maak er zodoende een gewoonte van om routines, schema’s en maaltijdplannen dagelijks bij te houden. Leg je levensplanner op je bureau, het nachtkastje of een ander in het oog springende plek. Tip: hoe mooier én persoonlijker je planner is, hoe groter de kans dat je ‘m ook echt gaat gebruiken. En geloof ons: als het gebruik van je planner eenmaal in je systeem zit, wil je nooit meer zonder!

Wat vind je van deze hack?
9Te gek7Leuk0Serieus?7Meh...2Stom

About Author