Zo maak je tabellen in Word

Het gebruik van tabellen in Word is erg makkelijk. Bovendien zijn er leuke dingen qua opmaak mee mogelijk.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/scriptie-en-onderzoek-in-word/

Het invoegen van tabellen in Word kan op verschillende manieren. Klik allereerst op de tab Invoegen van het lint en dan op de knop Tabel aldaar. Je kan nu in een raster simpelweg de tabel ‘tekenen’. Of je klikt op Tabel invoegen en geeft het aantal rijen en kolommen op, gevolgd door een klik op OK. Standaard krijg je dan een tabel te zien waarvan alle cellen voorzien zijn van een randje. Kan prima functioneren, maar is ook wat saai. Vandaar dat je in het lint kunt kiezen uit een hele serie aan vrolijker ontwerpen. Klik vooral op het pijltje rechtsonder het blok met voorbeelden, waarna je er nog veel meer te zien krijgt. Niets staat je echter in de weg om een totaal eigen opmaak te fabriceren. Klik daarvoor ergens in de tabel en daarna met de rechtermuisknop linksboven aan de tabel op de vier tegengerichte pijltjes. In het geopende contextmenu klik je vervolgens op Tabeleigenschappen.

Op naar de eigenschappen van de tabel in Word

Uiterlijk aanpassen

Klik in het venster Tabeleigenschappen onder de tab Tabel op Randen en arcering. Je kunt nu aangeven hoe de tabel- en celomlijningen eruit moeten zien. Standaard zijn dat allemaal lijnen van dezelfde dikte. In dit voorbeeld laten we alleen de kaderlijn staan en tonen we de ‘binnenlijnen’ niet. Klik daarvoor op de knop Kaderen stel desgewenst een andere lijndikte in. Ook de kleur van deze lijn is naar wens aan te passen. Klik op OK als alles naar smaak is geregeld. Feitelijk is nu een rechthoek zichtbaar in plaats van een tabel. Om de afzonderlijke cellen weer zichtbaar te maken kan je de cellen van een kleurtje voorzien. Selecteer bijvoorbeeld de hele bovenste rij cellen eens met de muis, kwestie van klikken en slepen. Klik dan in het lint onder Start op het naar beneden gerichte knopje naast het verfemmertje en kies een celkleur.

Geef cellen in een tabel in Word een kleurtje

Samenvoegen

Op dezelfde manier kan je de andere cellen – gecombineerd of individueel – van een kleur voorzien, waardoor cellen, rijen of kolommen afzonderlijk herkenbaar worden. Om bijvoorbeeld een titelbalk in de tabel te maken voeg je de bovenste rij cellen samen. Kwestie van deze weer selecteren en er dan met de rechter muisknop op klikken. In het contextmenu klik je vervolgens op Cellen samenvoegen. Daardoor onstaat één langwerpige cel waarin je ruimte genoeg hebt voor het tikken van titel. Bedenk daarbij dat op wat donkerder gekleurde cellen een witgekleurde tekst uitstekend werkt.

Weer eens wat anders dan een oersaaie standaard tabel in Word
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]