Zo overleef je een vliegtuigcrash

Een verassend feitje: de overlevingskans voor een vliegtuigcrash van Amerikaanse maatschappijen is 95 procent. En nog eentje: bij een ongeluk raken de meeste mensen gewond nadat het vliegtuig daadwerkelijk is gecrasht. Als vliegtuigpersoneel meer tijd had, zouden ze deze tips zeker noemen.

1. Dress for egress

Slippers zijn misschien verleidelijk omdat ze je snel door de veiligheids-check loodsen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je voeten verbrijzeld worden door een vallend stuk na de vliegtuigcrash. Dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek beschermen tegen brandwonden van eventuele vlammen, schrammen van scherpe brokken vliegtuig, en schaafwonden van de opblaasbare glijbaan.

2. Tel de rijen

Zorg dat je voor het vliegtuig vertrekt precies weet hoeveel rijen stoelen er tussen jou en de dichtstbijzijnde nooduitgang zitten. Als het donker is, of de cabine vol rook staat, zul je op de tast naar een uitgang moeten zoeken.

3. Glij voorzichtig!

Die opblaasbare gele glijbanen zijn gevaarlijker dan ze eruit zien op het formulier met veiligheidsinstructies. Je kunt er aan de zijkant vanaf vallen, of zelfs iets breken als je beneden bent. Kruis je armen en enkels, druk je elleboog tegen je zij, en richt je tenen om veilig beneden aan te komen.

4. Bescherm je longen

De scherpe rook die de gehavende romp vult kan ervoor zorgen dat je bewusteloos raakt voordat je kans ziet te ontsnappen. Bereid je voor om je longen te beschermen met een opvouwbare respirator (Google even op emergency escape mask om te zien wat we bedoelen).

5. Blijf zichtbaar

Stop niet met feesten als je ontsnapt bent! Veiligheidsvoertuigen staan erom bekend dat ze mensen kunnen raken die stil blijven wachten nabij een crash. Zwaai met je zaklamp (wellicht werkt die op je telefoon nog) en ren – het liefst met een groepje passagiers – weg van de vliegtuigcrash. Zorg dat je opvalt.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...1Stom

About Author