Zo schrijf je supersnel tekst met je iPhone

Het schrijven van teksten kan voor veel mensen een enorm obstakel zijn. Het duurt lang, kost veel tijd of je loopt tegen een writers blok aan. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook waar zijn. Je hoofd heeft zoveel ideeën, maar je vinger op het toetsenbord zijn niet snel genoeg. Gevolg, enkele van je goede ideeën gaan verloren. Gelukkig heeft je iPhone hele fraaie functie waarmee je gesproken woorden snel kunt omzetten in tekst. Hoe werkt het precies? Lees ook: 5 manieren om je wifi signaal te verbeteren.

Hoe schrijf je supersnel teksten met je iPhone?

Stap 1
Zorg dat je de nieuwe versie van iOS op je telefoon hebt geïnstalleerd en open vervolgens je de app Notities.

Stap 2
Klik onderaan onderaan op de microfoon icoon en start vervolgens met praten.

Stap 3
Jouw stem wordt omgezet in geschreven tekst binnen je notities.

Stap 4
De gesproken tekst is niet altijd perfect, dus pas deze een klein beetje aan en zet hem vervolgens online of gebruik hem voor je boek of verslag. Succes!

Tekst schrijven iPhone

Tip

Ik heb ontdekt dat je leestekens gewoon kunt uitspreken. Je iPhone herkent dit en zal bij het gesproken woord “punt” echt een . neerzetten.

Misschien zijn er nog wel meer opties, deel deze gerust in het reactieveld.

Werkt dit echt?

Normaal gesproken heb ik minimaal een uur nodig om blogposts zoals deze te schrijven. Deze tekst heb ik echter niet geschreven achter mijn computer. Ik heb er geen bloed, zweet & tranen ingestopt, maar ik heb deze tekst simpelweg ingesproken in ongeveer 10 minuten.

Vervolgens heb ik hem gekopieerd naar de Lifehacking omgeving en heb ik in 10 minuten wat kleine aanpassingen gemaakt om hem te publiceren. Kortom, dat heeft me ruim een half uur tijd opgeleverd.

Werkt het helemaal perfect?

Deze methode vind ik super goed werken, maar hij is nog niet helemaal perfect. Het enige nadeel is dat de dictafoon stopt na ongeveer 30 seconden (heb het niet gemeten) en je de knop weer opnieuw moet indrukken om te starten. Dit geeft je echter wel de mogelijkheid om zojuist ingesproken zin te controleren en aan te passen of te verbeteren als je dat wilt. Je kunt uiteraard direct weer op de microfoon icoon klikken om je volgende zin in te spreken.

Heb jij nog tips om de dictafoon te gebruiken? Deel het dan onderin het reactieveld.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek8Leuk3Serieus?1Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

39 Comments

 • Marij
  Posted 14/04/2018 1:49 am 0Likes

  Ik gebruik de standaard dicteerfunctie van Apple regelmatig voor lange stukken. Als je duidelijk spreekt, niet te zacht, nieuwe regels, alinea’s en leestekens aangeeft werkt hij net zo goed als Evernote, (die heeft wel meer mogelijkheden). Vergeet niet je toetsenbord te wijzigen in de taal die je gebruikt. Als je Frans praat als je je toetsenbord niet hebt veranderd krijg je een bijzonder vreemde tekst.

 • eva
  Posted 10/02/2018 6:27 pm 0Likes

  hay, bij mij werkt het commando “volgende regel’ niet.
  Weten jullie hoe dat zit? volgens apple zou hij het wel moeten doen. dageva

  • Marij
   Posted 14/04/2018 1:50 am 0Likes

   Nieuwe regel werkt wel.

 • Hilde Grouwstra
  Posted 27/08/2017 11:01 pm 0Likes

  Hi Jelle,

  Bij de nieuwste versie iOS zit geen microfoontje bij de notities

 • Paloma
  Posted 25/12/2016 8:54 pm 0Likes

  Ik kreeg deze optie niet op mijn nieuwe iPhone 7 hoe kan dat?

 • bruce
  Posted 28/10/2016 3:20 pm 0Likes

  o.k. gevonden!, zag niet dat de laatste reacties achteraan staan en mijn vraag daar tussen. het werkt idd erg goed en help me bijzonder met het inspreken van tekst op film. (als je nl op diverse dagen spreekt heb je verschillend geluid. door nu de diverse teksten af te spelen en op te nemen en dan uit te printen kan ik het an daaraf in één keer allemaal inspreken. dit voorkomt dus een enorm tijdrovend gedoe met afluisteren, typen etc.

 • bruce
  Posted 28/10/2016 3:13 pm 0Likes

  misschien is het nuttig een datum en types te vermelden want spraak naar text in de iPhone 5S gaat echt niet hoor; geen mic. te vinden. (helaas want heb het hard nodig) wat kan ik nu gebruiken?
  bvd

 • Carin Biegnolé
  Posted 07/10/2016 11:01 am 0Likes

  Het werkt inderdaad heel prettig. Dank. PS werkt ook bij berichten.

 • Carin
  Posted 07/10/2016 10:59 am 0Likes

  Het werkt inderdaad heel prettig. Dank. PS werkt ook bij berichten.

 • Lotte
  Posted 29/09/2016 10:06 am 0Likes

  bij android werkt het zeggen van ‘punt’ niet, helaas, alles wordt achter elkaar gezet…

 • Miriam
  Posted 04/08/2016 9:20 am 0Likes

  Ik gebruik hiervoor altijd Braintoss en laat dat (automatisch) naar Evernote sturen.

 • frank
  Posted 20/04/2016 11:05 am 0Likes

  Tegenwoordig heeft apple deze functies ook in de computers verwerkt. Voor mij (iemand met dyslexie) is dit echt super fijn want hierdoor kan ik makkelijker type zonder dat er duizend spel fouten in zitten.

 • Klaas Hoorn
  Posted 22/03/2016 12:42 am 0Likes

  En als de dictafoon ineens niet meer wetkt, hoe kun je hem dan weer aanzetten? Heb er maanden plezier van gehad maar nu werkt deze feature niet meer op mijn iphone 6s. Heb je een tip?

  • Arthur
   Posted 07/04/2016 7:48 am 0Likes

   Kun je aanzetten in de

   • Arthur
    Posted 07/04/2016 11:29 pm 0Likes

    Toetsenbord instellingen

    • annemarie
     Posted 25/09/2016 12:29 pm 0Likes

     dank voor de tip.
     alleen krijg ik de tekst in het engels..
     nog tips hoe ik dat kan wijzigen?

 • rob bijpost
  Posted 10/03/2016 8:48 am 0Likes

  beste jelle
  ik probeer dit te doen, maar heb nu OS 9.2.1 op mijn iphone 5s.
  Er is in het notitieblok echter geen microfoon onderaan,
  kun jij hierbij helpen?

  vriendelijk dank

  • Mieke
   Posted 13/03/2016 2:59 pm 0Likes

   Als je het “toetsenbord” activeert staat we een microfoon bij.
   Dus, geef aan dat je wilt schrijven, dan kan je de optie zien.

 • Harriet
  Posted 03/12/2014 9:09 am 0Likes

  als ik inspreek verschijnen er veel andere woorden of zinnen.
  Of mijn uitspraak is niet goed

  • Dennis Witjas
   Posted 03/12/2014 10:07 am 0Likes

   Hoi Harriet,

   Belangrijk bij spraakherkenning is dat je rustig spreekt en de woorden zo netjes mogelijk uitspreekt zonder echt overdreven te articuleren. Het is even wennen maar als je even de tijd neemt om dat te leren dan zul je zien dat de herkenning wel goed is en dat je dan niet zo veel meer hoeft te verbeteren.
   En dat scheelt weer tijd. Dus even iets meer tijd nemen voor het inspreken geeft je een beter resultaat en spaart tijd met het corrigeren van de fouten.

   Zo werkt het ook met de software die wij verkopen voor op de pc. Die kan je ook nog woorden aanleren waardoor je ‘vakjargon’ foutloos kunt dicteren. Dan heb je een nog veel hogere herkenning. Tot wel 99%.

   Dennis
   groetjes
   dennis

 • Frank
  Posted 01/12/2014 8:21 am 0Likes

  Interessant, maar ik heb last van stotteren.

  Veronderstel dat typen dan wel sneller zal werken.

 • Iris
  Posted 30/11/2014 1:18 pm 0Likes

  Ik ben heel benieuwd naar de spraakfunctie (ik schrijf jeugdboeken). Maar ik vraag me wel af of het inderdaad sneller gaat, de snelheid van schrijven zit hem toch niet in de manier van noteren (typen of spreken), maar in het nadenken over hoe je iets zult formuleren.

  Het verbaast me dus dat je schrijft dat je deze tekst zoveel sneller hebt geschreven, alleen omdat je niet hoefde te typen maar kon spreken. Dan kun je net zo goed een typecursus volgen. 🙂

  Type je inderdaad langzaam?

  Ik ben vooral benieuwd of inspreken een andere manier van nadenken, van inspiratie, van formuleren oplevert, dus of het ook echt een verrijking kan zijn voor een schrijver. Wellicht komt getypte tekst uit een ander deel van de hersens dan gesproken tekst.

  • Iris
   Posted 30/11/2014 1:27 pm 0Likes

   O wacht ik kan me voorstellen dat je op een iphone langzamer typt dan spreekt, en ook langzamer dan op een toetsenbord, inderdaad.

   • Dennis Witjas
    Posted 01/12/2014 12:10 pm 0Likes

    Hallo Iris,

    We verkopen al 25 jaar spraakherkenning en we hebben ook veel schrijvers die er mee werken.

    Wat voor veel schrijvers fijn is, dat ze hun verhaal kunnen vertellen en dat de software je tekst gelijk typt.

    Wanneer je typt, kijk je altijd naar wat je schrijft en dat “blokkeert” het creatieve proces.

    Als je dicteert (praat) hoeft ook te kijken naar het scherm als de tekst wordt uitgetypt. Je blijft dus gewoon praten en je verhaal vertellen.
    Pas als je een stuk klaar hebt kijk je je tekst na en doe je de eventuele correcties.

    Dit is wat ik hoor van schrijvers die de software gebruiken.

    Ook kun je je verhaal vertellen in een opnameapparaat (digitaal dicteerapparaat of Smartphone) en dan later deze opgenomen tekst laten uitwerken door de spraakherkenningssoftware. Zo kun je dus overal je verhaal opnemen.

    Typecursus? Niet alleen is spraakherkenning veel relaxter dan typen. Je kunt veel langer praten dan typen. Het kost ook minder inspanning dan typen. Met spraakherkenning “typ” je woorden en geen letters. Dus dat gaat zeker sneller.

    Ook al typ je nog zo snel, spraakherkenning wint het wel.

    Mocht je meer van spraakherkenning of digitaal opnemen willen weten klik dan eens op mijn naam voor mijn website of bel me maar eens op.

    groet
    Dennis

    • Jan Relou
     Posted 11/04/2018 10:59 am 0Likes

     Beste Dennis, mag ik je om raadvragen ? Ik ben al jaren zeer slechthorend.
     Ik versta mijn vrouw nauwelijks, ik heb een i-phone met dictaatfunctie geprobeerd
     maar dat ging toch niet zo goed. Kun je mij een dictaatapparaat aanbevelen waar
     ik wel wat mee kan ? Hoeft geen telefoonfunctie te hebben. Alleen, dat mijn vrouw iets inspreekt en ik het kan aflezen

 • Miriam Wesselink
  Posted 29/11/2014 9:18 am 0Likes

  Ik gebruikte op mijn Android swipe. Dat werkte perfect; ik schreef teksten als een speer, sneller dan op mijn pc zelfs, geloof ik. Nu heb ik een iPhone en dat was erg wennen zonder swipe. Gelukkig zijn daar inmiddels andere toetsenborden dan die van Apple zelf voor beschikbaar gekomen, en zelfs Nederlandse (het Engelse toetsenbord Nederlands leren door getypte woorden toe te voegen was niet echt een oplossing). Ik heb nu het Nederlandse Swype toetsenbord en die is best goed, al was de Androidversie beter.

  • Marion
   Posted 29/11/2014 10:54 am 0Likes

   Swype is geweldig. Ik heb geen Android, dus ik kan niet vergelijken, maar ik ben er heel blij mee.

 • Jelle Mostert
  Posted 28/11/2014 10:53 pm 0Likes

  @dennis bedankt voor de aanvulling, die ga ik zeker ook gebruiken!

  • Dennis Witjas
   Posted 01/12/2014 4:39 pm 0Likes

   Hoi Jelle,

   Als je het wil testen voor een review moet je me maar even laten weten, dan kunnen we wel wat regelen.

   vriendelijke groet
   Dennis

 • Frank
  Posted 28/11/2014 7:29 pm 0Likes

  Ik wil geen flame beginnen, maar dit doe ik al lang via Android.

  • apptipper
   Posted 28/11/2014 10:34 pm 0Likes

   Uit een test in PC active kwam naar voren dat de iOS 8 dicteer functie veel minder fouten maakte dan het dicteren van Google. Mits niet te veel achtergrond geluiden werkt dit erg handig.

   • Dennis Witjas
    Posted 01/12/2014 11:46 am 0Likes

    Het helpt als je je “oortjes” van je telefoon gebruikt. Die filteren wat meer geluid weg van de achtergrond.

  • Janine
   Posted 02/12/2014 8:05 pm 0Likes

   Hi Frank, welke android functie gebruik jij hiervoor! Voorheen had ik op mijn Samsung wel een spraakfunctie voor de sms zitten, maar op mijn Sony kom ik niets merr van dat alles tegen 🙁
   Groetjes
   Janine

 • dennis witjas
  Posted 28/11/2014 11:55 am 0Likes

  Hallo Jelle,
  Het is zeker een super handige tool! Ik gebruik het overal waar ik maar test wil typen in mijn iPhone..Ook notities kun je zo snel even inspreken. Veel sneller dan typen.

  Inderdaad kun je ook de leestekens dicteren. en ook bv ‘nieuweregel’, ‘nieuwealinea’ om zo witregels te maken.

  Ik gebruik al jaren spraakherkenning op mijn pc. Daar kun je nog veel meer doen door te praten, ook commando’s geven en zelf maken. En natuurlijk leert de pc-versie ook nieuwe woorden die je gebruikt. zo kun je wel 99% goede herkenning behalen.

  Als je aan dicteren gewend bent en je spreekt de woorden net iets langzamer en netter uit win je echt heel veel tijd met spraakherkenning.

  • Marc Hijkoop
   Posted 28/11/2014 4:01 pm 0Likes

   Interessant, interessant.
   Dennis wat gebruik jij op de computer (Windows omgeving), dan kan ik het een keertje uitproberen.

   • Dennis Witjas
    Posted 01/12/2014 11:44 am 0Likes

    Hallo Marc,

    We gebruik Dragon NaturallySpeaking.

    Ik weet niet of ik reclame mag maken maar je kunt me altijd een keer bellen voor meer informatie. 023-5294344 of even kijken naar mijn website.

    groetjes
    dennis

   • Jeoma
    Posted 04/01/2016 6:03 pm 0Likes

    Kijk je praat over poep

  • Theo
   Posted 31/08/2016 6:04 pm 0Likes

   deze commando’s zijn goed om te weten.
   Ik weet dat “vraagteken” een ? typt en “uitroepteken” een !
   Zo werkt ook de komma, dubbele punt, puntkomma etc.

   Is het ook mogelijk met een commando het laatst ingesproken woord te herstellen of te verwijderen?

   • dennis
    Posted 12/07/2017 1:34 pm 0Likes

    Hallo Theo,
    Dat zit niet in de iPhone als mogelijkheid maar wel in de Dragon desktop versie.

Comments are closed.