Zo speel je alle The Legend of Zelda-games in de juiste volgorde

Als je meer dan één Zelda-game gespeeld hebt, dan weet je waarschijnlijk wel dat de serie een tijdlijn kent. Er wordt bijvoorbeeld vaak gerefereerd naar een eerdere held met dezelfde naam. Maar hoe de Zelda-chronologie precies in elkaar steekt, dat is niet meteen duidelijk… Daarom vertellen wij je graag hoe je alle (ja alle!) The Legend of Zelda-games in de juiste volgorde speelt.

Wat voorafging…

Er is geen ontkomen aan. We moeten deze Zelda-guide toch echt aftrappen met wat cruciale geek-talk. Komt ‘ie:

Bij het verlaten van de aarde laten de godinnen die haar schiepen de Triforce achter bij de godin Hylia. Demonen – waaronder de Demon King Demise – probeerden de Triforce te stelen. Na een gevecht met zijn legers verzamelde Hylia de overlevende mensen op een stuk land, dat zij vervolgens de lucht in stuurde. In een poging om Demise te verslaan, wilde Hylia de kracht van de Triforce inzetten. Hiervoor moest ze echter herboren worden als mens.

Skyward Sword

Eeuwen verstreken totdat Hylia terugkeerde in de vorm van Zelda. In Skyward Sword proberen Zelda en Link Demise alsnog echt gevangen te zetten. Link gebruikt het Master Sword om Demise in op te sluiten. Hij plaatst het zwaard in de Sealed Temple. Demise weet de afstammelingen van Zelda en Link echter nog wel snel te vervloeken om voor altijd achtervolgd te worden door zijn gereïncarneerde woede. Hij kan echter niet voorkomen dat Zelda en Link het koninkrijk Hyrule stichten.

De Sacred Realm

Vele jaren later wordt Hyrule bevolkt door de Hylians, afstammelingen van de reïncarnatie van Hylia, oftewel Zelda. Haar directe afstammelingen vormden de koninklijke familie, waarbij meisjes vaak de naam Zelda dragen. Om de Triforce te beschermen werd Hyrule Castle vlakbij de Temple of Time gebouwd. Deze Temple of Time bevat de enige ingang naar de Sacred Realm, waar Sage Rauru de Triforce verborg in de Temple of Light.

The Minish Cap en Four Swords

Deze twee games vertellen het verhaal van Vaati, die op zoek is naar de Light Force. Je hoeft ze niet per se te spelen om het verhaal volledig te begrijpen, maar dat zou zonde zijn! Maar goed, wat in ieder geval goed is om te weten, is dat de Four Sword nodig is om Vaati te verslaan en Zelda te redden. De Light Force is namelijk verstopt in de prinses. Uiteraard weet Link Vaati uiteindelijk te verslaan en op te sluiten in de Four Sword.

Ocarina of Time

En dan nu de belangrijkste game in de chronologie: Ocarina of Time. De Triforce ligt nog steeds verborgen in de Temple of Light. Ganondorf is naarstig op zoek naar de gouden driehoek. In een epische reis door de tijd weten Link en Zelda Ganondorf te stoppen. Ze weten hem met behulp van de Sages op te sluiten in de Sacred Realm.

De drie tijdlijnen van The Legend of Zelda

Het tijdreizen van Link zorgt voor een splitsing in de chronologie. In principe ontstaan er drie tijdlijnen. De eerste tijdlijn gaat ervan uit dat Link Ganondorf in Ocarina of Time niet wist te verslaan. In de tweede tijdlijn is Ganondorf verslagen en reist Link terug in de tijd om Zelda opnieuw op te zoeken en de gebeurtenissen uit Ocarine of Time te voorkomen. En in de derde tijdlijn doet hij dat niet. Samenvattend:

Tijdlijn 1 – Link verslaat Ganondorf niet

Tijdlijn 2 – Link voorkomt dat Ganondorf de Triforce te pakken krijgt

Tijdlijn 3 – Link verslaat Ganondorf

The Legend of Zelda: eerste tijdlijn

Om de eerste tijdlijn te volgen speel je A Link to the Past, Oracle of Ages/Oracle of Seasons en Link’s Awakening. Belangrijk om te onthouden, is dat binnen deze tijdlijn Ganondorf uiteindelijk tezamen met de Triforce wordt opgesloten. Daardoor transformeert de Sacred Realm in de Dark World. Na deze drie games zijn The Legend of Zelda en The Adventure of Link aan de beurt. In deze games wordt verteld over de zoektocht naar de held die de Triforce kan beheersen: Link.

The Legend of Zelda: tweede tijdlijn

De eerste game in de tweede tijdlijn is Majora’s Mask. Een enorm toffe game, maar niet belangrijk voor de overkoepelende tijdlijn. Snel door met Twilight Princess! De Sages staan op het punt om Ganondorf te executeren. Dat loopt echter mis, waarna ze Ganondorf met behulp van de Mirror of Twilight naar de Twilight Realm verbannen. Ganondorft probeert de Light World in Twilight Realm samen te brengen in de Dark World. Link weet Ganondorf samen met de prinses van de Twilight Realm te stoppen door de Mirror of Twilight te breken. In Four Swords Adventures staat een nieuwe Ganondorf op, die Vaati bevrijd. Om hem te stoppen, trekt Link de Four Sword uit zijn voetstuk.

The Legend of Zelda: derde tijdlijn

In The Wind Waker blijkt Ganondorf toch niet voor eeuwig verslagen. Hij weet te herrijzen, waarna de goden heel Hyrule onder water zetten. Een oceaan bleek echter niet voldoende om Ganondorf op te sluiten. Hij gaat op zoek naar Zelda (in deze game: Tetra) om de Triforce in handen te krijgen. Inmiddels is onze held Link ook weer opgestaan. En zoals je mag verwachten, weet hij Ganondorf met het Master Sword te verslaan. In de andere twee games in deze tijdlijn (Phantom Hourglass en Spirit Tracks) gaan Tetra en Link samen op zoek naar onontdekte landen. Zodoende wordt een nieuw Hyrule gesticht.

En Breath of the Wild dan?

Sinds The Legend of Zelda: Breath of the Wild uitkwam, willen fans graag weten waar de game thuishoort in de tijdlijn! Helaas is het antwoord een beetje onbevredigend… Nintendo heeft laten weten dat je Breath of the Wild helemaal aan het einde mag plaatsen. Het is namelijk niet verbonden met de rest van de tijdlijn…

Tell Us What You Think
28Te gek14Leuk5Serieus?3Meh...14Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]