Zo voel je je niet overal verantwoordelijk voor

En ja hoor, daar was ik weer bezig met het oplossen van een probleem van een ander… Herken je dat, dat je dingen naar je toe trekt die eigenlijk helemaal niet bij jouw problemen, prioriteiten of invloed behoren? Dat je dingen liever zelf oppakt of dat je je heel druk kunt maken over zaken waar je eigenlijk helemaal niets aan kunt veranderen? Dan lees je hier hoe je al die apen (van een ander) van je schouder af kunt halen.

Voor de goede orde; je verantwoordelijk voelen is natuurlijk prima. Maar dan moet het wel gaan om het nemen van verantwoordelijkheid over de juiste zaken. Want, je druk maken over de verkeerde dingen levert je alleen maar slapeloze nachten, piekeren en stress op. En als je je tijd blijft steken in dingen die niet bij jou horen, dan hou je minder tijd over om je bezig te houden met de werkzaamheden die voor jou wel belangrijk zijn.

Welke apen heb jij allemaal op je schouder?
Je moet dus leren om meer bewust te zijn van de dingen die je naar jezelf toetrekt, maar die eigenlijk helemaal niet bij jou horen. Een goed begin kan zijn om twee kolommen te maken. In de linker kolom schrijf je op waar jij je op dit moment allemaal verantwoordelijk voor voelt. Neem alles mee wat je te binnen schiet, het zo zomaar een veel langere lijst kunnen worden dan je had bedacht. Maar dat maakt helemaal niet uit, inventariseer het gewoon maar eens.

Daarna ga je in de rechter kolom aan de slag. Het idee is om per punt te kijken of je voor dat item daadwerkelijk verantwoordelijk bent (+), of dat je je eigenlijk alleen maar verantwoordelijk voelt (-). Schrijf daarom in de rechter kolom achter ieder opgesomd punt een + als je verantwoordelijk bent of een – als je je verantwoordelijk voelt.

Als je verantwoordelijk bent…
De vervolgactie laat zich raden! Als je daadwerkelijk ergens verantwoordelijk voor bent, omdat het tot je kerntaken behoort of omdat je het bijvoorbeeld hebt afgesproken om het te doen, dan ga je uiteraard verder aan de slag.

Als je je verantwoordelijk voelt…
De punten die dan overblijven zijn zaken waar je dus eigenlijk geen (kostbare) aandacht meer aan hoeft te besteden. Dat is hier wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, vandaar een aantal tips die je kunnen helpen om de dingen meer los te laten en je minder verantwoordelijk te voelen voor van alles en nog wat;

  • Anderen hebben het recht om hun eigen problemen op te lossen.
  • Anderen kunnen het misschien wel beter dan jij! Probeer dus niet alles zelf te doen, vertrouw op de kwaliteiten en betrokkenheid van anderen. Sabine van Meenen schreef begin dit jaar een praktisch artikel over hoe je makkelijker kunt delegeren.
  • Als je dingen niet kunt veranderen, dan kun je ze alleen maar accepteren zoals ze zijn.
  • Zeg niet spontaan ‘ja’ als je iets gevraagd wordt. Denk er even over na of je het echt wilt en of jij echt de aangewezen persoon bent om het te doen. ‘Nee’ ik ook een antwoord.

Helpen deze tips je om jouw apen terug het bos in te sturen?!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author