Zo voorkom je dat gereedschap roest

Hoewel er mensen zijn die vinden dat roest een prachtige industriële look geeft, is roest natuurlijk niet iets dat je op gebruiksvoorwerpen wilt zien. Niet alleen omdat het lelijk is, maar vooral ook omdat het daadwerkelijk gevolgen heeft voor de structurele integriteit van het materiaal.

Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Op zichzelf een prachtig natuurlijk proces, maar wél eentje met serieuze gevolgen. Doordat ijzerroest een groter volume heeft dan het materiaal waaruit het ontstaan is, worden constructies waarin roestend ijzer is opgesloten, uit elkaar gedrukt. Voor, bijvoorbeeld, gebouwen en voertuigen betekent dit dat de draagkracht vermindert en uiteindelijk helemaal kan wegvallen. Voor kleinere zaken als gereedschap betekent dit dat er delen kunnen afbreken, en aangezien ijzeren gereedschap vaak gereedschap is waar veel kracht op wordt uitgeoefend (anders was plastic ook wel goed), is dat een levensgevaarlijk verhaal.

We hebben het in dit artikel dan ook specifiek over roest voorkomen, omdat roest ‘genezen’ eigenlijk geen optie is. Je kunt een verroeste waterpomptang wel weer mooi krijgen, maar de structuur blijft verzwakt. Kortom, het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gereedschap simpelweg niet gaat roesten. Maar hoe? Ten eerste is het belangrijk om kwalitatief gereedschap aan te schaffen zoals bij bijvoorbeeld Mastertools Specialist op het gebied van gereedschap.  En verder delen we tips met je hoe je vervolgens roest kunt voorkomen.

Juist gebruik

Belangrijk is dat je gereedschap gebruikt op de manier die bedoeld is. Zo hebben we er nogal een handje van om onze schroevendraaiers voor van alles en nog wat te misbruiken, en het is dan ook geen toeval dat veel schroevendraaiers een flinke roestlaag hebben. Door schroevendraaiers te gebruiken om, bijvoorbeeld, houten planken van de muur te breken, verwijder je het beschermlaagje, met roest als gevolg. Gebruik je gereedschap voor de zaken waarvoor ze bedoeld zijn, en je zult minder last hebben van roest.

Goed opbergen

Gereedschap heeft nogal eens de neiging om door de hele schuur en op andere plekken te zwerven. Niet alleen is dat niet handig omdat je vaak zult misgrijpen, maar het is ook de manier om je gereedschap zo snel mogelijk om zeep te helpen. Wie goed omgaat met z’n spullen zal er veel langer van kunnen profiteren. Kortom, investeer in een goed afgesloten gereedschapskist (dat hoeft geen peperdure metalen kist te zijn, plastic is ook prima), en bewaar daar je gereedschap in. En als je de boel opbergt, zorg dat je het dan eerst schoon- en droogmaakt.

Vocht vermijden

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn roest en water dikke vrienden. Het helpt al enorm als je je gereedschap droogmaakt voordat je het opbergt in je kist, maar daarnaast kun je ook wat extra maatregelen nemen om vocht te voorkomen. Er zijn diverse huis- tuin- en keukenmiddeltjes die je bij je gereedschap in de kist kunt leggen, zoals zakjes rijst, wat houtskool, krijt of zelfs mottenballen, maar de meest effectieve methode is toch nog altijd een zakje silicagel ook wel een droogzakje genoemd.

Dit zijn slechts een aantal tips om je gereedschap te beschermen tegen roest. Goed gereedschap is duur, en het loont dus de moeite om daar goed voor te zorgen.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]