Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt

Het schooljaar begint bijna en veel pas geslaagde scholieren gaan voor het eerst naar een grote stad om te studeren. Vooral in een grote stad zit de kans er dik in dat je fiets sowieso 1 keer tijdens je opleiding wordt gestolen. Het is lastig om altijd te voorkomen dat je fiets gestolen wordt, maar je kunt je fiets wel heel onaantrekkelijk maken voor dieven!

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/nederland-fietsland/

Fiets gestolen? Je kunt natuurlijk bij de gemeente voor een paar tientjes een nieuwe kopen of een willekeurige junk vragen of ie er eentje voor je regelt. Toch blijft voorkomen beter dan genezen en is het nog makkelijker als je fiets simpelweg niet wordt gejat. Gelukkig kun je zelf heel makkelijk de kans kleiner maken dat je fiets aantrekkelijk wordt voor fietsendieven!

1. Koop een stevig kettingslot

Logisch toch? Een axa-slot is stevig, maar dat is niet genoeg, je fiets staat nog steeds los. Koop een ketting waarmee je je fiets aan een rek of lantaarnpaal vast kan maken. Sloten zijn duur, maar een nieuwe fiets vaak nog duurder.

2. Zet ‘m op slot bij het ventiel

Heb je (nog) geen stevige ketting? Zet je fiets dan op slot naast het ventiel van je fietsband. Fietsdieven breken vaak je standaard af en gebruiken die om het standaardslot van je fiets te breken. Door ‘m op slot te zetten naast het ventiel, is de kans groot dat ze het ventiel slopen als ze dat zouden proberen. Een fiets met een kapot ventiel heeft de dief niks aan en is ook lastiger om door te verkopen.

3. Geef je fiets een opvallend kleurtje

Of het nu een zebrapatroon, pimpelpaars met gele stippen of gewoon rood is, een opvallende kleur werkt. Gekleurde fietsen worden minder snel gestolen. De beheerder van de nieuwe fiets zal namelijk snel gepakt worden en daarom zullen ze die fiets niet kopen. Een dief heeft hier dus weinig aan, want hij krijgt de fiets niet verkocht. Voor minder dan 20 euro heb je goede verf bij een bouwzaak en het verven van je fiets is best leuk!

4. Laat elke avond je band leeglopen

Staat jouw fiets altijd buiten ’s nachts? Misschien is het handig om je band leeg te laten lopen. Een fiets met een lege band willen ze niet hebben – het is teveel moeite om de band te plakken. Het is wel een moeite om elke ochtend je band op te pompen, maar je moet toch wat!

5. Neem je zadel mee

Ga je naar kantoor en staat je fiets een tijd alleen buiten? Neem je zadel mee naar binnen! Fietsen zonder zadels zijn als pasta zonder saus; niets waard. Je zadel is er vaak makkelijk op en af te zetten.

6. Zet een kinderzitje op de fiets

Ook hier geldt, de fiets wordt niet meer verkocht. Daarnaast heeft een fiets met een kinderzitje een te grote ‘ah-factor’. Een fiets met een kinderzitje jatten kan écht niet.

7. Zet je fiets andersom in het fietsenrek

Als je je fiets in het rek zet zoals het hoort (voorwiel in het rek), kan je nooit je ketting aan het rek én aan het frame van je fiets vastmaken. Wat er vervolgens vaak gebeurt is dat je voorwiel nog in het rek staat, maar dat je de rest van je fiets kwijt bent. Als je je fiets met het achterwiel in het rek zet, kun je wel het frame vastmaken aan het fietsenrek! Op deze manier blijft de fiets tenminste staan.

Met deze 7 tips is de kans een stuk kleiner dat je fiets gestolen wordt! Ervaring met gestolen fietsen? Hoe pak jij de beveiliging van je fiets aan?

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]