Zo zie je dat iemand liegt

Iedereen liegt weleens, hoe klein de leugen ook is. Mensen die beweren nog nooit te hebben gelogen, liegen ook. Hoe zien we eigenlijk dat iemand liegt? Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt zien dat de persoon tegenover je aan het liegen is.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/geloofwaardig-liegen/

Afstand

Vaak houden mensen die liegen afstand, dit om het onpersoonlijk te houden, wat liegen makkelijker maakt. Ze zijn bang voor confrontatie en nemen hier onbewust wat extra afstand van je.

Details

Iemand die liegt vergeet vaak de details van een verhaal. Heeft de persoon in kwestie het eerst over een rode beker die kapot is gevallen en later over een blauwe beker, dan weet je dat er iets niet klopt. Mensen die liegen vergeten vaak zelf het verhaal dat ze aan het vertellen zijn. In grote lijnen lijkt het te kloppen, maar als je eenmaal op de details let, vallen ze door de mand.

Vaak weet een leugenaar niet te stoppen met vertellen. De persoon blijft het verhaal uitbreiden en voegt steeds meer details toe. Dit allemaal om je te overtuigen dat de persoon de waarheid vertelt. Vraag in dit geval specifieke details te herhalen.

Lichaamstaal

Je kunt veel van lichaamstaal afleiden. Als iemand veel met zijn handen bezig is, kan dit een teken zijn dat de persoon in kwestie zenuwachtig is. Je bent natuurlijk niet zomaar zenuwachtig, mensen die liegen zijn bang om betrapt te worden en dus nerveus in hun bewegingen. Niet alleen het friemelen maar ook veel heen en weer lopen zegt iets over de nervositeit. Een voordeel voor de leugenaar in het verhaal is dat je vaak het verhaal niet goed opvangt als de persoon tegenover je steeds heen en weer loopt. Delen van het verhaal vallen weg, je bent snel afgeleid.

Maar let ook op mensen die juist heel stil staan. Dit kan een reactie van iemand zijn die probeert te verbergen dat hij of zij aan het liegen is.

Oogcontact

Oogcontact in een gesprek zegt veel, kijkt iemand je niet recht in de ogen aan dan kan dit duiden op een leugen. Als iemand steeds weg kijkt en oogcontact vermijd, betekend vaak gebrek aan integriteit. Degene die tegen je liegt is bang dat je ontdekt dat je weet dat de persoon tegenover je liegt.

Het komt ook vaak voor dat iemand weinig tot niet knippert met zijn of haar ogen. Dit om controle te houden en je te manipuleren.

Betrapt

  • De leugenaar geeft geen direct antwoord op je vraag of probeert eromheen te praten.
  • Het gebruik van kwalificatiewoorden. Voorbeeld: Voor zover ik weet, gaat diegene niet vreemd.
  • Het gebruik van verzachtende-woorden. Voorbeeld: Een vergissing in plaats van een misdaad,  per ongeluk in plaats van met omzet etc.
  • Ze herhalen vaak delen van zinnen, dit om je te overtuigen van iets wat bijvoorbeeld juist wel of niet gebeurd is.

Leugens

De meest voorkomende leugens:

  • Ik lieg niet! (In de meeste gevallen, lieg je dan juist)
  • Staat je goed/ Wat zie je er leuk uit
  • Sorry, ik kon de telefoon niet opnemen. (Met andere woorden, ik wilde de telefoon niet opnemen)
  • Ik ben bijna klaar/ ik ben er binnen 5  minuten. (Tel daar nog maar min. 5 minuten bij op)
  • Ik snap het! (Na een uitleg waar je niks van snapte)

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]