Zo zorg je dat je pan niet overkookt

Het is enorm irritant als tijdens het koken je pan overkookt. Het geeft een enorme troep en flink wat schoonmaakwerk. Gelukkig is er een slimme manier om overkoken te voorkomen. Lees ook: Waarom koken goed voor je is.

Als je een deksel gebruikt, is het een goed idee om het een beetje schuin op de pan te zetten zodat er wat stoom kan ontsnappen. Soms glijdt het deksel echter ongemerkt terug, waardoor de boel toch overkookt.

Houten lepel

Voor veel toepassingen is het overigens niet echt nodig om een deksel te gebruiken. Maar ook zonder deksel kan je pan ineens overkoken. Er is een hele simpele manier om dit te voorkomen. Het enige wat je nodig hebt is een houten lepel. Als je een houten lepel over het midden van je pan legt, zodat deze op de rand van de pan balanceert, kookt de boel veel minder snel over!

Je kunt ook, voordat het water aan de kook is, een klontje boter aan het water toevoegen om te voorkomen dat de pan overkookt.

Waarom werkt een houten lepel?

De lepel destabiliseert de bubbels zodra deze met de lepel in contact komen. Hierdoor kunnen de bubbels niet uitzetten, waardoor het kokende water zich terugtrekt. En terwijl de bubbels uiteenspatten komt er stoom vrij die ofwel de lucht in gaat, of tegen de koelere lepel condenseert en terug de pan in valt, zodat er minder ruimte in de pan in beslag wordt genomen.

Let op dat je de lepel niet te lang op de pan laat liggen. Niet alleen omdat je je eraan kunt branden, maar ook omdat de truc niet goed meer werkt als de lepel te warm wordt. Als je lang moet koken, is het een goed idee om zo nu en dan van houten lepel te wisselen. En als je vuur echt veel te hoog staat kookt je pan natuurlijk toch over, wat voor truc je ook gebruikt.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author