Zomertips: Tien (ijskoude) tips voor een warme zomer

Als het echt warm wordt blijkt het soms lastig je hoofd koel te houden, je voedsel en drank koud te maken en ‘s nachts in slaap te komen, en o, ja, zo’n BBQ, zijn daar niet een paar goede tips voor? Zo voor de zomer merk je dat je je werk wilt evalueren, plotseling nog even van alles af wilt maken en nieuwe plannen aan het maken bent. Hoe ga je daarmee om en hoe doen anderen dat?

1. Warme rode wijn is niet lekker. Vooral in de zomer is bij veel restaurants en café’s de rode wijn veel te warm. Vraag een ijsklontje en en theelepeltje. Doe het ijsblokje in je wijn, roer het een paar seconden erdoorheen en schep het klontje er weer uit… De wijn wordt niet waterig en het smaakt veel beter. Zie ook dit artikel over de temperatuur van rode wijn op lifehacking.nl.

2. Snel koelen van wijn. Onverwachts bezoek en de witte wijn of rosé staat niet koud? Vul een ijsemmer -of iets wat hiervoor door kan gaan- met ijsblokjes en water en voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Door het zout geven de ijsblokjes sneller hun kou af waardoor de wijn eerder op temperatuur is.

3. Koud houden van eten en drinken. Een dagje naar het strand, of op reis of boodschappen doen die koud moeten blijven terwijl het 35 graden is? Vul een anderhalve liter fles met water en leg deze in de vriezer. Stop deze in je koeltas of box en alles blijft gegarandeerd een aantal uren lekker koud. Je kunt hier ook een fles limonade of pak sinaasappelsap voor gebruiken, als halverwege de dag het pak ontdooit is, heb je meteen je (nog koude) drinken bij je.

4. Je kent dat wel: stekende hoofdpijn bij het eten van een ijsje. Dat komt omdat het koude ijs contact maakt met je gehemelte. En vanaf daar lopen sterke zenuwen die direct naar het gevoelscentrum van je hersenen gaan. De oplossing is simpel en eenvoudig: enkele seconden je warme tong tegen je gehemelte aanhouden of een beetje warm water drinken.. En natuurlijk geen goedkoop ijs kopen. Dat heeft vaak te grote ijskristallen waar wij mensen niet tegen kunnen. (met dank aan Guus Pijpers)

5. Lekker slapen tijdens warme nachten. Woelend in je bed omdat het zo warm is, zodat je het alleen maar warmer krijgt?  Hier volgen een paar tips: het is koeler om alleen een laken over te doen dan niks. Neem vlak voordat je naar bed gaat een wat koude douche, misschien blijf je net zolang koel als het duurt om in slaap te vallen… Vul een aantal flessen met water en bevries ze in de vriezer. Zet een ventilator in je slaapkamer en zet de flessen ervoor. Doordat de lucht nu langs de bevroren flessen gaat koelt de lucht af. De flessen ontdooien natuurlijk, waardoor het effect steeds minder wordt.  In deze blogpost op wikihow.com staan nog veel meer tips voor hete nachten.

Lifehacking Zomer

6. Maak een tuindouche voor de kinderen (en jezelf): maak in een oude emmer flink wat gaten in de bodem, hang de emmer hoog op, leg er een tuinslang in, aanzetten, en veel waterpret volgt.

7. Binnen koel houden. Je houdt het binnen een stuk koeler als je aan de zonkant van je huis de ramen en gordijnen dicht doet. Hou ook de deuren zoveel mogelijk dicht. ‘s Morgens en ‘s avonds, als het niet meer zo warm is, kun je de deuren en ramen dan een tijdje tegen elkaar openzetten.

8. Koelen zonder koelkast. De manier om op vakantie, op het strand en in het veld dingen te koelen: Om een fles drinken af te koelen zonder koelkast kun je als volgt te werk gaan.Wikkel een natte lap, een handdoek of theedoek bijvoorbeeld, om de fles en zet de fles uit de zon en in de wind.  Dit werkt vergelijkbaar als een koelkast door de warmte af te voeren.  De wind zorgt ervoor dat de lap droogt waardoor het warmte onttrekt aan de inhoud van de fles.

9. Tip tegen wespen en Fruitvliegjes: doe wat kruidnagels in een glaasje lauw water en zet dat neer op de plek die je wespvrij wilt houden (je terras/balkon). Wespen houden niet van de geur en blijven op afstand. Lees voor alle tips over het bestrijden van fruitvliegjes dit artikel (en de reacties) op lifehacking.nl

10. Maak zelf limonade! IJskoud water met citroen is een goede dorstlesser voor in de zomer. Doe er ook nog vlierbloesem bij en laat het een paar uur trekken, zeef daarna het water. En je hebt zelfgemaakte heerlijk friszoete limonade. (kinderen zijn er dol op)

Heb jij ook nog ultieme (ijskoude) zomertips? Deel ze via de reacties.

Creative commons license photo credit: m.gifford

Creative commons license photo credit: wurmy

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Danielle Looije
  Posted 08/04/2021 2:10 pm 0Likes

  Ik had van de zomer een opblaasbad met koud water opgezet, ook een aanrader!

 • Carolien de Boer
  Posted 22/06/2010 9:39 pm 0Likes

  Bij hele hete nachten maak ik een grote handdoek helemaal nat en ga daar onderliggen en dan wel ook weer mijn dekentje over mij heen. Dat werkt voor mij echt het beste! Verder mooi tips, leuk om de fruitvlieg tip van Daan weer eens te lezen! En tip 2 is een echt een goeie!

 • Paul
  Posted 21/06/2010 12:08 pm 0Likes

  Tip 5: … het laatste wat je moet doen als je koud wil slapen is koud douchen. Je geeft je lichaam een koude stoot waardoor het zal reageren door intern nog meer warmte te produceren om je ledematen (en dan m.n. de uiteinden daarvan) weer warm te krijgen.

  VEEEL beter is het om wat twintig minuutjes voor ‘t slapen een hete douche te nemen en jezelf daarna, zeker op de grote oppervlaktes als buik, rug en benen) slecht tot niet af te drogen.

  Je lichaam krijgt dan twee samenwerkende signalen: het is heet buiten op mijn vel, dus ik hoef niet meer intern op te warmen en doordat je jezelf slecht afdroogt verdampt ‘t water op je huid door je eigen warmte waardoor je weer afkoelt. Deze laatste techniek is natuurlijk precies wat je ook met zweten bereikt.

  Als je niet kan of wil douchen voor ‘t slapen kun je ook b.v. een beker warme/hete thee te drinken om ‘t zelfde interne “do not heat anymore” mechaniek in werking te stellen.

  Het voelt misschien contraproductief aan en zeker hete thee drinken is een kwestie van wennen, maar ‘t werkt veeeel beter als jezelf kou toevoeren!! Dat geldt voor ‘t slapen gaan ‘s avonds/nachts, maar ook voor overdag.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]