10 Instagram-trucs die je moet kennen! (2020-update)

Instagram. Hoe hard je ook wilt, je kunt er ondertussen echt niet meer omheen. De app is zo hard gegroeid dat in 2019 bijna 5 miljoen Nederlanders de app actief gebruikten. Om de app ook populair te hóuden wordt er alles aan gedaan de boel crispy en up-to-date te houden, en regelmatig van nieuwe trucjes en gadgets te voorzien. Om jouw kennis over Instagram net zo up-to-date te houden en jou helemaal influencer-ready te maken, zetten we hier de laatste nice-to-knows voor je op een rijtje.

1. Story’s pauzeren

Ben je net aan het lezen wat er in een Story voorbijkomt, is het alweer verdwenen… Naar rechts vegen om het opnieuw te kunnen lezen: wéér weg! Om dat ongemak voortaan te voorkomen, heeft Instagram een foefje geïmplementeerd om te kunnen pauzeren.

Wanneer je lekker zit te loeren wat er nou precies in die smoothie moet, of het verhaal zit te lezen wat er bij de foto staat, kun je nu met één klik de Story pauzeren. Houd gewoon één vinger tegen het beeldscherm aangedrukt en het verhaal stopt met afspelen. Tadaa!

2. Berichten opslaan

Er zijn ook berichten die je graag wat beter (of opnieuw) zou willen bekijken, maar dan op een ander moment. Want om in een overvolle metro dat recept van die overheerlijke koekjes (waar het water je van in de mond loopt) uit te voeren, wordt nu eenmaal wat lastig. Om berichten snel terug te vinden kun je ze opslaan in een apart mapje. Zo kun je makkelijker meerdere keren lachen om een post of een recept maken wanneer je eenmaal thuis bent.

Je kunt een bericht opslaan door op het icoontje in de vorm van een soort lintje rechts onder een post te klikken. Het opgeslagen bericht is daarna terug te vinden op je profiel. Klik hiervoor rechts bovenin op de drie streepjes; zodra je op de optie Opgeslagen klikt, vind je hier alle aangevinkte berichten.

3. Foto’s archiveren

Ben je de volgende dag toch niet meer zo enthousiast over die iets te vrolijke (lees: dronken) foto? Staat er een foto op je profiel met die vriend(in) waar je nu net knallende ruzie mee heb? No spang! Instagram geeft je de optie om de foto tijdelijk te archiveren, zodat je die (als de ruzie weer is bijgelegd) met één klik op de knop weer terug kunt plaatsen op zijn oude plek, zonder dat iemand er iets van heeft gemerkt. Behalve die ene stalker natuurlijk… ?

Het enige wat je hoeft te doen, is (met de foto in beeld) op de drie puntjes rechts bovenin klikken. Zodra er een pop-upmelding komt, klik je op Archiveren en hatsa! – weg is-ie! Maar dus niet helemaal; de foto houdt zich schuil in het berichtenarchief. Dat archief kun je vinden op je profielpagina door op de drie streepjes rechts bovenin te klikken. Klik op de optie Archief, en zodra je de foto gevonden hebt klik je rechts bovenin weer op de drie puntjes en tik je de optie In profiel weergeven aan.

4. Een account dempen

Als een ruzie toch niet zomaar op te lossen blijkt en je wilt diegene liever niet meer in je tijdlijn zien, maar je wilt het drama ook niet nóg groter maken door iemand bruut te ontvrienden, dan kun je diegene het best dempen. Hierdoor worden alleen de meldingen en updates (zowel de Story’s als de standaard posts) op stil gezet, zonder dat iemand erachter komt.

Je dempt een profiel door (als een nieuwe post van diegene in beeld is) op de drie stipjes rechtsboven in het scherm te klikken. De optie Uitschakelen komt dan in beeld. Als je daarop klikt krijg je de optie om alleen berichten uit te schakelen, maar ook om beide (berichten én zijn/haar Story’s) te dempen. Zo, lekker rustig…

5. Story’s plaatsen

Nu bekend is hoe je andermans verhalen langer kunt begluren, is het misschien handig om te weten hoe je zelf een Story plaatst. Dat kan op twee manieren: 1) Veeg horizontaal naar rechts over je beeldscherm als je in de app zit of 2) Klik op je profiel en tik links bovenin op het plusje bij je profielfoto. Daarna kun je je creativiteit de vrije loop geven!

Ontbreekt het je aan creativiteit, maar heb je wel een toffe foto die je graag zou willen delen? Als je van beneden naar boven veegt, kom je bij je recente foto’s. Als je kunstwerk klaar is om de wijde wereld in te gooien, klik je op de witte knop rechts onder de foto om ‘m te delen.

6. Kleurtjes, stickertjes en gifjes

Om je post zo persoonlijk en creatief mogelijk te maken, heeft Instagram verschillende mogelijkheden voor je in petto. Zo kun je door horizontaal over het scherm te vegen verschillende filters over je foto plaatsen. Ook kun je tekst een kleur geven die ook in je foto zit door (als de tekst geselecteerd is) op het pipetje te klikken en dan op de kleur.

Ook stickers kunnen een post een stuk persoonlijker maken. Deze vind je bovenin onder het icoontje van een sticker met een smiley erop. Hier vind je ook andere gadgets, zoals je locatie, muziek of een poll die je aan je nieuwe post kunt toevoegen. En dan – last, but zeker not least – GIFJES! Gifjes (we hoeven je vast niet te vertellen dat wij ze ook nogal leuk vinden) zijn de wereld niet meer uit te denken. Je vindt ze onder hetzelfde kopje als de stickers en het zijn er echt heel. erg. veel, dus leef je uit!

7. Bestaande berichten in je Story

Kom je iets tegen op je feed dat je graag wilt delen, maar hoeft het niet per se op je profiel te staan? Dan kun je hem ook in je Story plaatsen. Zo is hij 24 uur te zien en verdwijnt hij daarna weer van je profiel. Dat doe je door op het pijltje onder de foto te klikken en dan op de optie Bericht toevoegen aan je verhaal te klikken. Daarna kun je er bijvoorbeeld nog wat stickers, gifjes of een tekstje aan toevoegen en hij is ready om online te gaan!

8. Meerdere foto’s posten

Ook voor de levensgenietende Instagrammers hebben we een aanwinst die je waarschijnlijk nog niet kende. Je hebt meerdere foto’s waar je ontzettend goed op staat (of juist niet natuurlijk, en dat is vaak nog leuker) en kan echt niet kiezen welke er op je profiel moet komen te staan. Welnu: dat is verleden tijd!

Hoewel deze mogelijkheid alweer effe bestaat, willen we ‘m toch nog graag met jullie delen. Je kunt tegenwoordig namelijk meerdere foto’s per post delen. Zo hoef je niet meer te kiezen welke beter past bij het beeld voor je familie, liefdesleven of voor je vrienden. Je kunt ze gewoon allemaal plaatsen!

9. Bekijken/liken vanuit feed

Om het Instagrammers makkelijker te maken is er ook de mogelijkheid om vanuit de feed foto’s of berichten te bekijken, liken en er zelfs onder te reageren zonder dat je het bericht hoeft te openen. Je doet dat door de foto ingedrukt te houden en met je vinger naar het hartje (om te liken) te slepen, of naar comment (om te reageren). Zo duurt het minder lang om berichten te bekijken en hebben we meer tijd om te relaxen – een echte win-winsituatie dus!

10. IGTV – wasda?

Instagram TV (of IGTV) wordt vooral gebruikt onder de influencers en andere bekende socialmediagebruikers. In feite werkt het als een soort YouTube en ook als je geen Instagram-account hebt, kun je aan de hand van een afzonderlijke app gebruikmaken van deze gadget. Je vindt IGTV bij het loepje onder het kopje IGTV (duh). Ben je meer een obsessieve poster dan een lurker, dan is er natuurlijk ook de optie om je eigen IGTV-filmpjes te uploaden. Je doet dat door op het plusje te klikken.

De smaak te pakken? Check dan deze tips voor meer volgers op Instagram!

Wat vind je van deze hack?
15Te gek26Leuk24Serieus?32Meh...107Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

27 Comments

 • Mieke Koch
  Posted 07/09/2020 5:04 pm 0Likes

  Hallo!
  Ik heb een vraag!
  Als iemand meedere berichten achter elkaar stuurt, en je wil op een bepaald bericht antwoorden, kan dat ook bij privébericht van insta? Net als bij WhatsApp, dat je 1 berichtje opzij veegt en dat antwoord op geeft? Ik kan dat niet vinden, maar dacht wel dat het kan.
  Groetjes mieke

  • Richard
   Posted 22/10/2021 7:31 pm 0Likes

   Ik ook niet

 • Robert
  Posted 10/06/2018 10:35 am 0Likes

  Hoi Lub, hoe stel ik mijn Instagram in zodat ik bepaalde vrienden in mijn lijst of bv mijn ex niet zien wat ik like. Krijg soms commentaar als zij bij functie “hartje” en dan “volgend” mij er tussen zien staan met het liken van foto’s op anderen.

  Met vriendelijke groetjes Robert

 • Marion Smoorenburg
  Posted 13/02/2018 4:44 pm 0Likes

  Hoe kom je er achter of een Instagram account fake is of wie hem gebruikt.
  Ik vertrouw iemand niet die geld wil ontvangen om een rechtzaak te betalen.

 • Mikie
  Posted 10/02/2018 8:40 am 0Likes

  Hoi Lub, is er ook een functie waar je vrienden kan uitnodigen om jouw zakelijke IG account te volgen? Net zoals je op FB vraagt om een pagina te liken? Groetjes Mikie

  • Nora
   Posted 28/06/2021 10:29 pm 0Likes

   Ik zou graag ook een antwoord willen hebben op deze vraag.als mogelijk is om volgorde van foto’s te veranderen als mijn foto’s al geplaatst zijn ?

 • Nancy
  Posted 30/10/2017 10:56 am 0Likes

  Hoi Lub,

  Graag wil ik foto’s van volgorde (plek) wisselen. Heb je daar ook een trucje voor?

  Alvast heel erg bedankt

 • Christien velthuizen
  Posted 02/04/2017 10:26 am 0Likes

  Hallo lub,

  Ik heb schilderijen op mijn instagram staan maar ik wil ze nu achteraf beveiligen door mijn naam er op te zetten is er een manier om dat nog te doen!

 • Simone
  Posted 03/03/2017 9:24 am 0Likes

  Hi! Normaal gesproken kunnen de mensen die jou volgen zien wanneer jij foto’s aan het liken bent, en dus online (bent geweest). Ik lees nergens over het eventueel uitschakelen van die optie. Dus je wil niet dat die mensen jou niet meer volgen, alleen maar dat ze niet kunnen zien wanneer je aan het liken bent. Bestaat er zo’n optie?

 • Thorsten
  Posted 07/02/2017 2:02 pm 0Likes

  Wat betekenen de 2 aparte namen voor je likes die je op een foto hebt?

 • Chantal
  Posted 20/01/2017 3:02 pm 0Likes

  Leuk artikel Lub! hier zitten goeie tips in, bedankt

 • Maartje
  Posted 02/01/2017 11:13 am 0Likes

  Goedemorgen! Ik heb een vraagje over Instagram Stories, ik vind een filter op insta stories heel mooi. Hebben die filters toevallig ook een naam en/of kan je die terugvinden als je een foto gaat bewerken die je wilt delen via Instagram (en dus niet via insta stories hebt gemaakt)? Thanks!

  • Lub Snoek
   Posted 02/01/2017 3:59 pm 0Likes

   Dag Maartje,

   Volgens Instagram kun je met Stories dezelfde filters gebruiken die je gewend bent van Instagram. Het zijn dus dezelfde filters, alleen in een andere volgorde en misschien enkele aanpassingen.

   Als je een filter van Stories wil gebruiken moet je denk ik gewoon een foto maken met Stories, de foto opslaan en vervolgens plaatsen via de normale manier op Instagram.

   Goede vraag! Hier was ik zelf ook nog niet achter.

 • Jarko
  Posted 15/12/2016 9:10 pm 0Likes

  Dag Lub,
  Ik heb een Instagram vraag waar ik al tijden op zoek ben naar een antwoord, en ik vind het nergens. Wellicht weet jij raad. In het recente verleden heb ik al een aantal malen een nieuwe locatie aangemaakt in Instagram. Daarvoor ging ik eerst naar de Facebook app op mijn iPhone, koos daar een van mijn foto’s en voegde daar de locatie toe. Dat werkte, maar na een paar dagen was de locatie toch als optie verdwenen op Instagram. De handeling herhalen laat mij wel zien in Facebook dat ik de locatie al heb aangemaakt, maar vervolgens verschijnt hij toch niet meer tussen mijn opties voor aangemaakte locaties op Instagram. Ik kom er maar niet achter hoe het komt dat aangemaakte locaties in Instagram verdwijnen en hoe ik ze alsnog kan aanmaken. Ik snap er niks van. Wellicht weet jij raad? Hartelijk dank alvast.

  • Lub Snoek
   Posted 02/01/2017 3:51 pm 0Likes

   Dag Jarko,

   Hoewel ik Instagram niet in samenwerking met Facebook gebruik, snap ik wel wat je bedoelt. Ik kwam er laatst achter dat Instagram de locaties onthoudt waar je het laatst bent geweest.

   Laatst maakte ik twee foto’s in Amsterdam, waarvan ik er eentje gelijk op Instagram plaatste. Op locatie gokte Instagram precies de locatie waar de foto gemaakt is. Toen ik de volgende dag op een andere plek de tweede foto wilde uploaden, kon ik de locatie niet terugvinden en moest ik deze handmatig intypen.

   Waarschijnlijk kijkt Instagram meer naar je GPS-positie dan naar bepaalde locatie-tags die je je foto’s geeft. Misschien wil Instagram hiermee bereiken dat gebruikers hun foto’s meteen na het schieten uploadt?

 • Jeannette
  Posted 10/12/2016 12:19 pm 0Likes

  Dag Lub,
  hoe maak ik een verhaal?
  Mvg
  Jeannette

  • Lub Snoek
   Posted 13/12/2016 12:52 pm 0Likes

   Dag Jeanette,

   Bij het openen van Instagram zie je links bovenin een logo van een camera. Vervolgens kun je een foto maken en zie je links onderin (net als bij Snapchat) ‘Opslaan’ en ‘Je verslag’.

   Je kan ook naar rechts swipen vanaf het startscherm, dat is een soort snelkoppeling naar deze aparte camera. Blijkbaar kun je met de ‘gewone’ camera in Insta geen Verhaal maken.

 • Jeannette
  Posted 22/11/2016 6:37 am 0Likes

  Goedemorgen,
  Ik heb een rood bolletje naast mijn accountnaam, wat betekent dit?

  Grtjs
  Jeannette

  • Lub Snoek
   Posted 22/11/2016 9:14 am 0Likes

   Hoi Jeannette,

   Dat betekent dat er foto’s zijn geplaatst die jij nog niet hebt gezien. Dit geldt alleen voor accounts waarbij je ‘Berichtmeldingen inschakelen’ hebt geactiveerd.

   Als je op iemands account kijkt en op de drie stipjes bovenin drukt, kun je op ‘Berichtmeldingen inschakelen’ drukken. Vervolgens krijg je een melding als diegene een foto plaatst en zie je dus een rode stip als er nog foto’s zijn die je niet hebt gezien.

   Door op de drie stipjes te drukken kun je per account de berichtmeldingen uitschakelen en verdwijnt de rode stip.

   • Jeannette
    Posted 23/11/2016 6:44 am 0Likes

    Dankjewel voor je snelle reactie.
    Super!

    Nog een fijne dag verder 🙂
    Jeannette

 • maxime
  Posted 14/11/2016 2:09 pm 0Likes

  nummer 1 klopt niet, ik krijg geen zoekbalk en heb gewoon de nieuwste update’s

 • Gustavo Woltmann
  Posted 30/09/2016 3:23 pm 0Likes

  De tip over het perspectief van een foto en iemand taggen in een reactie zijn heel handig en nieuw voor mij.

 • Marijke
  Posted 15/09/2016 4:34 pm 0Likes

  Hoi Lub,
  Dat van de volgers, die niet volgen, zie ik niet op samsung note. Mijn dochter volgt mij, maar als ik jou tip doe, krijg ik mezelf echt niet in beeld. Hoe kan dit?

  • Lub Snoek
   Posted 29/09/2016 2:51 pm 0Likes

   Klopt Marijke, dit is veranderd. Tegenwoordig verschijnt er een zoekbalk, zodat je specifieke gebruikers makkelijker kunt vinden. Zo kan je ook jezelf vinden!

 • Corina Glijnis-Noom
  Posted 06/07/2016 2:24 pm 0Likes

  Hej Lub, ik heb een korte vraag en hoop dat je het antwoord weet. Wij wonen en werken in Zweden en hebben Instagram voor onze eigen zaak. Ik doe al jaren een Facebook account voor een straatmuziek festival, OrsaYran. Nu heb ik vandaag een Instagram account voor ze aangemaakt. Maar er bestaan # met de naam orsayran waar veel foto’s inzitten. Ook die van ons die we over alle jaren hebben gemaakt. Nu zou ik graag willen dat iedereen die foto’s maakt tijdens het festival (vanaf vanavond de komende vijf weken iedere woensdag) en dat deze foto’s op de officiële Instagram site komen in plaats van in die andere map. Voordat ik het publiceer zou ik graag weten of er hiervoor een oplossing is. De officiële pagina heeft een logo en de andere is gewoon een map met de naam #orsayran. Groetjes, Corina

  • Lub Snoek
   Posted 07/07/2016 10:49 am 0Likes

   Hey Corina,

   In dit geval is de naam van je Instagram-account gelijk aan de hashtag die mensen gebruiken, daarom komen zowel jouw pagina als die hashtag als eerste in de zoekresultaten. Als gebruikers een foto uploaden met #orsayran als bijschrift, komt deze automatisch in de ‘map’ te staan met foto’s die deze hashtag gebruiken.

   Je kunt met Instagram niet instellen dat foto’s met een bepaalde hashtag op jouw account verschijnen. Anders zou Jan en alleman op elk account een foto kunnen plaatsen. Instagram is tegen het delen van andermans foto’s, zelfs als iemand hiervoor toestemming heeft.

   Als je wil dat meerdere mensen foto’s plaatsen op de pagina van Orsayran, kun je altijd nog het account toevoegen op meerdere telefoons. Zo kun je een aantal mensen de accountgegevens toevertrouwen, die vervolgens foto’s kunnen plaatsen. Het delen van het account komt denk ik het dichtst in de buurt bij wat jij in gedachten hebt. Iedereen kan tot 5 Instagram-accounts op zijn of haar Instagram onderhouden. Hoe dat precies werkt lees je hier:

   https://help.instagram.com/1682672155283228

   Daarnaast kun je met Instagram Direct mensen de foto naar jou laten sturen via Instagram, waarna jij ze gelijk weer kunt plaatsen.

   https://help.instagram.com/158826297591430

  • Diana
   Posted 23/07/2017 1:30 pm 0Likes

   (06) 10 91 12 60

Comments are closed.