2015 in één woord

Eerder berichtten we al over bloggers die niet allerlei doelen of voornemens voor het nieuwe jaar hadden maar één of enkele themawoorden die de kern van de ambities voor het nieuwe jaar samenvatten. Het nieuwe jaar is een mooi moment voor goede voornemens maar het is wel zaak daar dan wat meer van te maken dan enkele algemene ideeën over hoe het allemaal anders moet. Wie dat niet wil die kan met één of enkele woorden 2015 richting geven. Maar ook dat staat of valt met momenten van reflectie.

Voornemens gaan niet vanzelf goed

Een heel nieuw jaar dat voor je ligt en een oud jaar dat je afsluit is een uitstekend moment voor reflectie en de balans opmaken. Dat leidt makkelijk tot het formuleren van voornemens wat je in het nieuwe jaar wil blijven doen en wat anders moet. Dat is voor zo’n complex proces als het veranderen van gewoonten niet genoeg. Je moet gedurende het jaar tijd nemen om die voornemens concreet te maken en voortgang erop te checken in momenten van reflectie.
Op 6 en 14 januari heeft meereffect, bekend van de Getting Things Done-trainingen, webinars om je te helpen goede voornemens te bestendigen.

Een woord

Enkele bloggers, zoals Tara Hunt en Chris Brogan, ronden elk jaar af met een terugblik op het vorige jaar en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Dat geheel leidt tot het formuleren van enkele themawoorden voor het nieuwe jaar. De terugblik gaat dan over de themawoorden van het vorige jaar.
De terug- en vooruitblik kan complex en divers zijn maar het is een mooie denkoefening om het geheel samen te vatten in enkele woorden die je helpen op koers te blijven. Door die woorden regelmatig terug te zien, heb je een heel eenvoudig systeem om jezelf bij de les te houden.

Even zoeken op “theme word 2015” geeft je al snel wat voorbeelden van mogelijke woorden. En anders vind je in het eerdere artikel over themawoorden oefeningen om aan die woorden te komen.

Wat werkt voor jou? Voornemens? Een woord? Enkele woorden? Of helemaal niks?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Job Baart de la Faille
  Posted 05/01/2015 4:54 pm 0Likes

  Eén woord wordt een beetje lastig. Maar kort en krachtig is wel aan te raden. Ik zou zeggen: minder doen met meer aandacht. En natuurlijk nieuwe habits bouwen 😉

  • Arjan Broere
   Posted 06/01/2015 2:30 pm 0Likes

   Zeker waar, Job 😉

Comments are closed.