5 oplossingen voor computerogen

Jouw ogen kijken net als de mijne vast lang genoeg naar een beeldschermen. Onlangs kreeg ik na al het schrijven voor het MacBoekje daar wat meer last van, vermoeide en prikkende ogen. Natuurlijk ga je dan op zoek naar een oplossing voor computerogen, maar vooral niet stoppen met computer werk 🙂 Dit zijn mijn ervaringen met verschillende oplossingen. Lees ook: 21 verassende dingen die in de vaatwasser kunnen.

1. Helderheid van de monitor aanpassen

Minder intens licht van de monitor die in je ogen straalt is beter. Werkt prima op de laptop, maar thuis hangt de MacBook Pro aan een grote Dell monitor. Helaas werken de helderheid instellingen van de laptop dan niet meer. Natuurlijk kan je op de Dell monitor de helderheid instellen, maar dit is zo irritant lastig gemaakt dat ik daar in de praktijk niet aan denk en te lui voor ben.

2. Kleuren en helderheid automatisch aanpassen (Flux)

Het gratis Flux programmaatje (Windows, Mac, Linux) kan helpen. Dit programma past de kleuren en helderheid van de monitor aan naar gelang de tijd van de dag. Stuk rustiger voor de ogen, wel uit zetten als je grafisch werk doet (i.v.m. ‘echtheid’ van de kleuren).

3. Computerbril 1 (Hans Anders)

Ik heb een kleine oog afwijking van -1.50. Net niet genoeg om altijd een bril op te doen tijdens computer werk, net niet genoeg om het altijd zonder te doen. Een computer bril is een bril die speciaal gemaakt is voor computerwerk (ja duh) en iets minder sterk dan een normale bril zou zijn. In praktijk bleek mijn Hans Anders computerbril voor mij weinig te doen en ligt al maanden ongebruikt in de kast.

4. Computerbril 2, speciale Gunnar bril (GameMania)

Via de Tekzilla podcast hoorde ik van Gunnar brillen. Deze brillen zouden echt gemaakt zijn voor langdurig gamen en heel veel rustiger zijn voor de ogen. De bril vergroot een heel klein beetje, haalt het felle licht en de vermoeiende blauwe tinten uit het beeld. Deze brillen zijn in Amerika zo’n $120 en lastig in Nederland te verkrijgen. Na wat speurwerk bleken de GameMania winkels echter een speciale, extra lelijke editie van deze brillen in Nederland te verkopen. En voor €60 wou ik dat wel eens proberen. Hoe lelijk staan ze? Zo lelijk:

Resultaat? Het werkt. Zo lang niemand je kan zien. De bril zit zeer comfortabel, en het kijkt rustiger, van het moment dat je ‘m op doet. Maarja, je ziet er een beetje uit als een dickhead. Of zoals een vriend van me zei, ‘Nog een kilo of 40 aankomen en je ziet er uit als Walter uit de Big Lebowski‘. Helemaal eens, maar thuis gebruik ik deze bril (daar ziet toch niemand me) want het werkt erg lekker.

5. Pauzes

De makkelijkste en belangrijkste oplossing, pauzes nemen bij computerwerk. Beetje afwisseling qua computer-niet computer werk opzoeken. En dan niet op de iPad verder gaan natuurlijk, daar wordt het niet beter van 😉 In de pauze gaat het vooral om veraf – dichtbij kijken afwisseling.

Conclusie; de combinatie van thuis de lelijke Gunnar bril, voor onderweg Flux en de helderheidsinstellingen aanpassen helpen. Ik heb na een paar weken gebruik heb ik minder last van vermoeide ogen. En (micro)pauzes natuurlijk, maar daar was ik al langer groot fan van.

Tell Us What You Think
2Te gek8Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author

25 Comments

 • Peter van Lith van Spaandonk
  Posted 19/03/2019 10:26 am 0Likes

  Ze hebben tegenwoordig ook speciale brillen met blauwfilter bij mijn favoriete winkel. Ze kosten wel een heel hoog bedrag, maar ik dacht :”Laat ik die 89 cent meer eens een keer uitgeven!” Inclusief een stoffen opbergzakje. Ren de action binnen en ga er een halen. Ze hebben meerdere kleuren. Ze zijn niet op de sterkte +0 en -0 🙂 Neutraal dus…. Ze zijn niet eens lelijk.

 • Yvonne
  Posted 15/03/2019 2:36 pm 0Likes

  Zou je ook gele transparante folie op je beeldscherm kunnen plakken? Van die folie die je telkens opnieuw kunt verwijderen en plakken.

 • Jpm geurts
  Posted 27/12/2018 2:35 pm 0Likes

  via linux alle schermen met donkere achtergrond gemaakt via systeeminstellingen color.
  helaas geldt dit niet voor internetschermen. die keuze zou men moeten kunnen toepassen.
  scherp en wit echt slecht voor je ogen.

 • Blaublock
  Posted 28/08/2017 12:40 pm 0Likes

  Handig artikel. Wij van Blaublock adviseren altijd gebruik te maken van een computerbril. Ook het nemen van pauze’s helpt echt enorm tegen computerogen en is zeker aangeraden.

  Wat wij adviseren is: een computerbril gebruiken, lage beeldscherm felheid en een pauze om de 60 minuten.

 • Juliette
  Posted 20/11/2016 9:04 pm 0Likes

  wow die f.lux is echt een topper dankje voor het voorbeeld

 • Linda (tekstschrijver Dordrecht)
  Posted 10/09/2016 7:32 pm 0Likes

  Tja, zonder computer komt er van tekstschrijven ook niet veel, maar ook mijn ogen hebben er soms behoorlijk onder te lijden. Na een paar uur beeldschermwerk heb ik vaak last van tranende ogen, erg lastig als je je kersvers getikte epistel nog eens over wil lezen. Ben dan ook nog steeds op zoek naar de gouden tip! Flux heb ik reeds geïnstalleerd en ik moet zeggen, het werkt een stuk rustiger inderdaad, tot op het slaapverwekkende af 🙂 Dank je voor de tip!

 • Gustavo Woltmann
  Posted 08/09/2016 4:03 pm 0Likes

  Zelf werk ik ook de hele dag aan de computer, deze tips komen dan ook als geroepen! Ik ga zeker Flux eens bekijken en ook mijn helderheid aanpassen (staat normaal altijd hoog bij mij). De tip van de regelmatige pauzes pas ik al toe, een snackje eten of eventjes rondlopen werkt voor mij.

 • Remco
  Posted 02/08/2016 7:10 am 0Likes

  Na ongeveer ieder jaar een nieuwe bril te moeten vanwege andere sterkte en ja ik werk dagelijks net de comuputer voor minimaal 10 a 11 uur per dag mijn oog afwijking is niet al
  Te veel -1.50 plus minus maar daar bij ook een cilinder afwijking heb ik sinds vorig jaar een computer bril. Ik draag mijn bril altijd. Mijn advies terug gaan met je computerbril en niet schijnheilig zijn dat je bang bent voor het dragen van een bril. En ik ga sowieso jaarlijks terug naar de opticien voor een oog meeting. Mijn ogen zijn het belangrijkste middel om mijn werk mee te doen. Ik ben zeer te vreden over Eye Wish opticiens.

 • Errol
  Posted 27/02/2016 7:08 am 0Likes

  Hallo David. Tegenwoordig hebben we ook game brillen met Blueblock glazen. Hetzelfde als de Gunnars, alleen een stukkie goedkoper en te krijgen met of zonder sterkte.

  Ik weet het, het is reclame voor onze webshop maar die brillen zijn echt de moeite waard. Het verschil is enorm.

 • Paulien
  Posted 25/01/2016 10:03 am 0Likes

  Er zijn ook modieuze, goedkopere brillen die het blauwe licht filteren. Kijk maar eens op http://www.betervoorogen.nl Ik heb deze bril en vind de bril erg prettig en hij staat ook nog leuk 😉

 • Onlinex
  Posted 23/05/2013 9:30 am 0Likes

  Heeft iemand ervaring al ervaring met de HOYA coating?
  Ik gebruik al een tijdje een Gunnar bril (niet dat model van de foto, maar een veel mooiere!).
  Via Amazon.com zijn de andere modellen ook goed verkrijgbaar.
  Normaalgescprokrn draag ik geen bril, dus in het begin voldeed deze bril prima. Helaas behoor ook ik tot de 14% die nog wel eens 12 uur op een dag achter een beeldscherm zit. Continue je ogen scherpstellen op een afstand dichtbij vermoeit op den duur ook je ogen, omdat ze iets naar elkaar toe moeten bewegen vanwege de korte afstand. In combinatie met de licht emissie van de schermen (laptop, tablet, smartphone) leid dat toch tot vermoeide ogen en wazig zien.
  De opticiën adviseert nu een computerbril met een klein prisma en de Blue Control coating van Hoya. Helaas ken ik nog niemand die ervaring heeft met deze coating en het is wel aardig aan de prijs.
  Wie heeft ervaring en kan mij vertellen of het werkt?
  Alvast bedankt!

 • HOYA
  Posted 16/04/2013 11:45 am 0Likes

  RECENTELIJK GELANCEERD

  Speciale coating op brillenglazen voorkomt vermoeide ogen
  Na een zeer succesvolle introductie op de Japanse markt, nu ook verkrijgbaar in Nederland

  Lang leve het digitale tijdperk!
  Van vroeg tot laat gebruiken we digitale beeldschermen om te werken, leren en ontspannen. Uit onderzoek* is gebleken dat meer dan een derde van de volwassenen 4 tot 6 uur per dag gebruik maakt van digitale media. Voor 14% van de volwassenen is dat zelfs tussen de 10 en 12 uur per dag.
  Een ander onderzoek** toont aan dat 83% van de brildragers last heeft van zijn ogen bij het gebruik van digitale beeldschermen.

  De schaduwzijde van frequent beeldschermgebruik: blauw licht
  In het algemeen hebben LCD en LED beeldschermen één ding gemeen: ze stralen allemaal een hoge intensiteit blauw licht uit, ook bekend als hoogenergetisch zichtbaar licht. Blauw licht is weliswaar een natuurlijk verschijnsel – het zit ook in daglicht en helpt ons om wakker te blijven – maar buitensporige hoeveelheden kunnen vanwege de hoge intensiteit leiden tot overbelaste en vermoeide ogen en zelfs tot slapeloosheid. Omdat de afstand tot onze ogen bij het gebruik van de meeste (handheld) apparaten vrij beperkt is, worden de ogen in toenemende mate blootgesteld aan dit blauwe licht. Bovendien worden onze ogen hierbij intensief gebruikt door het voortdurend wisselen tussen foto’s, illustraties en tekst. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen allerlei klachten krijgen.

  Het voorkomen van vermoeide ogen
  De blauwe (korte golffrequentie) lichtstralen breken meer in de ooglens, waardoor het brandpunt juist voor het netvlies valt in plaats van op het netvlies. Hierdoor is er meer verspreiding van blauw licht in het oog, waardoor er een waziger (verstrooid) zicht kan ontstaan wat tot vermoeide en geïrriteerde ogen kan leiden.

  Het ondersteunen van een gezond dag-nacht ritme
  Melatonine is een hormoon dat je lichaam duidelijk maakt dat het tijd is te gaan slapen. De aanmaak van melatonine is afhankelijk van de afwezigheid van licht. Het door LCD en LED beeldschermen uitgestraalde blauwe licht remt de productie van het slaaphormoon melatonine en kan bij overmatige blootstelling het dag-nacht ritme verstoren.

  De oplossing: BlueControl
  Recentelijk heeft HOYA – één van ‘s werelds grootste fabrikanten van brillenglazen – BlueControl gelanceerd. Het gaat hier om een transparante coating voor brillenglazen die het blauwe licht dat door LCD en LED beeldschermen wordt uitgestraald neutraliseert. Hierdoor wordt vermoeidheid en overbelasting van de ogen voorkomen. Bijkomende voordelen zijn vermindering van de lichtschittering en een scherper contrast. Ogen blijven niet alleen in een betere conditie, maar kijken wordt comfortabeler en kleuren krijgen een natuurlijker karakter.

  Rob Rameckers, Algemeen Directeur van HOYA Lens Nederland B.V., vertelt: “Recent marktonderzoek** heeft aangetoond dat mensen, wanneer ze gewezen worden op de mogelijke schadelijke gevolgen van blauw licht, overtuigd zijn van de voordelen van BlueControl. Na toelichting vindt 78 % van de doelgroep deze oplossing aantrekkelijk”.

  BlueControl is verkrijgbaar bij de opticien (www.hoya.nl) en kan nagenoeg op alle HOYA brillenglazen met een topontspiegeling worden toegevoegd tegen een geringe extra toeslag.

  Via http://www.hoyanet.nl kunt u de perskit over BlueControl downloaden.

  Klantnummer: 042013
  Gebruikersnaam: HoyaPress
  Wachtwoord: Press

 • Daan R.
  Posted 12/11/2012 6:32 pm 0Likes

  jezelf gewoon af en toe een pauze gunnen.

 • EyeSense
  Posted 13/05/2012 10:29 am 0Likes

  Wij zijn de Nederlandse leverancier van PRiSMA Bluelightprotect. We leveren speciale beeldschermbrillen die het blauwe licht blokkeren waardoor u weer rustig en geconcentreerd naar uw beeldscherm kunt kijken.

  In de huidige maatschappij zit men steeds vaker en langer achter een computerscherm, ipad, smartphone en tv, dit kan wel oplopen tot 8 a 10 uur per dag. Hierdoor kunnen typische klachten ontstaan zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, branderige en tranende ogen, flikkerend zicht, concentratie verlies, wazig zicht, zenuwtrekjes aan het ooglid en bijziendheid.

  PRiSMA® heeft onderzoek verricht naar de bovenstaande klachten. Hieruit blijkt dat er te veel blauw licht aanwezig is in het kleuren spectrum van de huidige beeldschermen. Dit blauwe licht is zeer belastend voor het oog, waardoor visuele stress ontstaat. PRiSMA® heeft een Bluelightprotect bril ontwikkeld die alleen het schadelijke blauwe licht filtert, waardoor u weer goed zicht heeft en uw klachten doen verminderen of verdwijnen. Naast een beschermend effect, bieden PRiSMA® brillen een verhogend contrast, waardoor u nog scherper ziet en u langer achter een beeldscherm kunt door werken.

  Producten

  PRiSMA Bluelightprotect – computerbril / beeldschermbril PRO / LITE.
  PRiSMA DRiVE brillen – voor in de auto of op de motor.
  PRiSMA Zonnebrillen – als zonnebril of sportbril

  Bezoek onze website voor meer informatie.
  Informatie: http://www.eyesense.nl
  Bestellen: http://www.bluelightprotect.nl

 • Mirelle van den Anker
  Posted 22/02/2012 5:30 pm 0Likes

  Ik heb nog een yogaoefening voor jullie, die goed werkt.

  Krul je tong naar achteren en begin op het puntje van je tong krachtig te zuigen. Doe dit 1 – 3 minuten terwijl je lang en diep ademt….

  Succes,
  Mirelle

 • David Bakker
  Posted 27/07/2011 3:32 pm 0Likes

  @Pieter Oja, daar had ik helemaal niet aan gedacht! Hi vis. mode voor visueel gehandicapte medemensen werkt natuurlijk ook lekker ontspannend om te lezen. En de sneltoets maakt het handig. Cool!

 • Pieter
  Posted 18/07/2011 12:24 pm 0Likes

  De simpelste gratis oplossing ook wel eens geprobeerd? Als je op Ctrl-Option-Cmd-8 drukt worden de kleuren gedraaid. Alles wat wit is wordt zwart enzovoort.. Het is even wennen omdat het er vaak niet uitziet maar het wordt wel veel rustiger voor de ogen!

 • David Bakker
  Posted 02/07/2011 5:39 pm 0Likes

  @claartje Hahah thnx voor het compliment 🙂

 • Claartje
  Posted 01/07/2011 8:26 pm 0Likes

  Geweldige bril, geweldige foto! En goed artikel, ik hou het bij mijn normale (computer)bril 🙂 en het aanpassen van de felheid van mijn beeldscherm. Wist niet dat dat ook hielp, dus bedankt voor de tip!

 • Rik
  Posted 16/06/2011 9:31 pm 0Likes

  Thank you Captain Obvious…

 • David
  Posted 09/06/2011 6:49 pm 0Likes

  @Sander Absoluut. Maarja… soms he?
  @Sietse Moeilijk, ik kan het niet vergelijken. Gunnar zegt natuurlijk dat het om speciaal voor beeldscherm werk gemaakte brillen gaat met een kleine vergrotingsfactor en speciaal gele lenzen. Maarja… Als het werkt, werkt het 🙂
  @Dick Tja, daar moet ik eerst een tray van testen voordat ik er wat van kan zeggen 🙂 Weet niet waarom maar moet meteen denken aan Slurm ‘It’s got electrolytes!’ uit Futurama..

 • dick evers
  Posted 09/06/2011 6:03 pm 0Likes

  wat dacht je van: http://www.desktopdrink.com/

 • Sietse
  Posted 09/06/2011 8:37 am 0Likes

  Heeft die bril andere eigenschappen dan comfort en gele glazen? Dat laatste lijkt mij de esentie van de bril. Gele brillen vind je ook bij de ANWB of tankstation: ze worden aangeraden voor rijden in de schemering of nacht. Niet heel veel mooier, wel heel veel goedkoper.

  Zou dat ook werken?

 • Sander
  Posted 08/06/2011 3:57 pm 0Likes

  De beste tip blijft je ogen voldoende rust gunnen. Oftewel genoeg slapen, danwel mediteren met de ogen dicht

Leave a comment

[wpterms id="3193"]